Ο Περιφερειάρχης απάντησε σε κείμενο της Ρόδης Κράτσα που έκανε λόγο για τέσσερα μεγάλα έργα στο Ιόνιο που κινδυνεύουν να «χαθούν».
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γαλιατσάτος ανέφερε προς την κ. Κράτσα τα εξής:
Θα μπορούσαμε να απαντήσουμε με μία μόνο φράση στην μακροσκελή ανακοίνωση της κα. Κράτσα για τα 4 έργα που υποτίθεται ότι είναι ημιτελή και την “επερώτηση” που καταθέτει προς τον Περιφερειάρχη και επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ Θεόδωρο Γαλιατσάτο κι αυτή είναι: “Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί”.
Τι δεν καταλαβαίνετε αλήθεια κα. Κράτσα από την ανακοίνωση της ΕΕ; Τι απορίες έχετε, εσείς που θα έπρεπε με την ευρωπαϊκή εμπειρία που επικαλείστε να μην χρειάζεστε επεξηγήσεις; Για έργα της περιόδου 2007-2013 μιλάμε κα. Κράτσα, όταν στο “τιμόνι” της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα και της αυτοδιοικητικής στα Ιόνια νησιά ήταν ομογάλακτοί σας. Γιατί δεν τους ρωτάτε όχι μόνο γι’ αυτά αλλά και για όλα τα έργα που λίμναζαν, που απεντάχθηκαν, που μπήκαν σε περιπέτειες και κληθήκαμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν για να τα διασώσουμε κι εντέλει να τα αποδώσουμε στους πολίτες των Ιονίων Νήσων;
Τι πραγματικά δεν αντιλαμβάνεστε; Όσο για τα έργα, 4 όλα κι όλα από τα δεκάδες που παραλάβαμε σε ημιθανή κατάσταση, επιτρέψτε μας να σας ενημερώσουμε ότι δεν ήταν ανάγκη να απευθυνθείτε στην ΕΕ, απλά θα μπορούσατε να έρθετε σε εμάς, άλλωστε οι πόρτες μας είναι ανοικτές για ενημέρωση σε όσους επιθυμούν την καλοπροαίρετη κριτική και την εποικοδομητική συζήτηση.
Και για να μην εκτίθεστε να σας ενημερώσουμε ότι και αυτά τα 4 εναπομείναντα έργα που οι δικοί σας ομόσταβλοι άφησαν ανεκτέλεστα και κληθήκαμε να διασώσουμε, οδεύουν στην τυπική ολοκλήρωσή τους και έχουν παραδοθεί προς χρήση.
Αυτό θα το γνωρίζατε αν γνωρίζατε και τα τεκταινόμενα στα νησιά μας, αλλά φευ, χρειάζεται να το επαναλάβουμε. Για παράδειγμα η γέφυρα του Χάρακα Κεφαλονιάς παραδόθηκε και λειτουργεί ήδη από τον Ιούνιο του 2017 και το Νοσοκομείο Ζακύνθου απορούμε πως δεν το έχετε δει μιας και είναι το νησί καταγωγής σας.
Απορούμε πως δεν έχετε δει τα εν λόγω έργα. Απορούμε πραγματικά γιατί τα γνωρίζουν όλοι οι συμπολίτες μας, που ζουν στα νησιά μας.
Σε κάθε περίπτωση και για όποια άλλη απορία ή και για την περιήγησή σας στα έργα, αφού ως φαίνεται δεν ξέρετε ούτε που βρίσκονται, είμαστε στη διάθεσή σας.
To κείμενο της Ρόδης Κράτσα που έφερε την αντίδραση Γαλιατσάτου:
Καταπέλτης η απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κινδυνεύουν να «χαθούν», τέσσερα μεγάλα έργα στο Ιόνιο, που παραμένουν ακόμα ημιτελή.
Τέσσερα μεγάλα έργα στο Ιόνιο που παραμένουν ακόμα ημιτελή, αν και χρηματοδοτήθηκαν από τα κοινοτικά κονδύλια του προγράμματος 2007-2013, κινδυνεύουν να «χαθούν» από το Ιόνιο, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε η κ. Creţu, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην ερώτηση, που έγινε στην Ε. Ε. από τον επικεφαλής της Κ.Ο. Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη, μετά από παρέμβαση της υποψήφιας Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα –Τσαγκαροπούλου.
Η ερώτηση κ. Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη είχε κατατεθεί το Μάρτιο του 2019, Αναλυτικά η ερώτηση του είναι η εξής:
H Ερώτηση :
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001309/2019
προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Manolis Kefalogiannis (PPE)
Θέμα: Ημιτελή έργα στην Περιφέρεια Ιονίων
«Στη χρονική περίοδο που διανύουμε η χώρα μου έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει τα προγράμματα 2007-2013 με την εμπρόθεσμη παράδοση των ημιτελών έργων που έχουν λάβει παράταση. Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, τα έργα που είναι ημιτελή θα πρέπει να είναι λειτουργικά έως τις 15 Μαρτίου 2019 και, ακολούθως, να ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση έως την ανελαστική προθεσμία της 31ης Μαρτίου. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να επιστραφούν στην ΕΕ τα κονδύλια που έχουν χορηγηθεί για τα συγκεκριμένα έργα.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Ποια έργα στην περιοχή των Ιονίων Νήσων, που χρηματοδοτήθηκαν από τα κοινοτικά κονδύλια του προγράμματος 2007-2013, παραμένουν ακόμη ημιτελή;
2. Ποια είναι η σχετική ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση;
3. Τι προτίθεται να κάνει σε περίπτωση που τα συγκεκριμένα έργα δεν καταστούν λειτουργικά εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών;»
Απάντηση της κ. Creţu
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(10.5.2019)
«1. Σύμφωνα με τα έγγραφα κλεισίματος για την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013, την 31η Μαρτίου 2017 παρέμεναν ημιτελή τα ακόλουθα τέσσερα, ( 4) έργα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων:
1) «Θέατρο Ζακύνθου»·
2) «Νοσοκομείο Ζακύνθου»·
3) «Λειτουργική Αποκατάσταση – Ασφάλεια Επαρχιακής Οδού 25 (Περιοχή Χάρακα)» και
4) «Εθνική Οδός Κέρκυρας – Παλαιοκαστρίτσας».
2. Εφόσον η τελική ημερομηνία για την επιλεξιμότητα των δαπανών ήταν η 31η Δεκεμβρίου 2015, τα εν λόγω έργα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί και να είχαν καταστεί λειτουργικά έως τις 31 Μαρτίου 2019 με εθνικά κονδύλια. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για το κλείσιμο των επιχειρησιακών προγραμμάτων, τα εν λόγω έργα υπόκειντο σε εξαμηνιαίες εκθέσεις παρακολούθησης. Βάσει της έκθεσης του Μαρτίου του 2019 που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές, και τα 4 έργα παραμένουν ακόμα ημιτελή.
3. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής αξιολογούν επί του παρόντος τις πληροφορίες που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές και μπορούν να λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα βάσει της εν λόγω αξιολόγησης, μεταξύ άλλων την έναρξη διαδικασίας για δημοσιονομική διόρθωση».
Σε περίπτωση που τα έργα χαρακτηριστούν μη λειτουργικά στο σύνολό τους, η χώρα μας θα κληθεί να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το συνολικό ποσό της ενωσιακής στήριξης που έχει λάβει.
«Ερωτάται ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, αν έχει γνώση του θέματος και ποιες οι ενέργειες που έχει κάνει ως σήμερα.
Να σημειωθεί ότι και τα τέσσερα αυτά μεγάλα έργα στο Ιόνιο, είναι πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το σημαντικότερο όλων είναι ότι η χρήση τους για αναγκαίες βασικές λειτουργίες για την εξέλιξη των νησιών μας. Δυστυχώς αποκαλύπτεται για ακόμη μία φορά, πως η υπό κατάρρευση κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Περιφερειάρχη της, αμέλησαν και καταδίκασαν το Ιόνιο», όπως δηλώνει η υποψήφια Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.