Σε έκτακτη συνεδρίαση η ΠΟΕ ΟΤΑ την Κυριακή, τη Δευτέρα γενική συνέλευση του τοπικού συλλόγου για την αξιολόγηση, υπό τη σκιά της δημοσιοποίησης της απόφασης του Ελεγκτικού που κρίνει παράνομες τις παρατάσεις των συμβασιούχων.
Σύμφωνα με το aftodioikisi.gr, η πολυαναμενόμενη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκδόθηκε και σύμφωνα μ΄ αυτήν:
-Κρίνεται ομόφωνα ότι οι παρατάσεις των συμβάσεων (άρθρο 16 του νόμου 4429/2016) είναι αντίθετες στις διατάξεις του άρθρου 103 του Συντάγματος και στην Οδηγία 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου της 28.6.1999, όπως ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με το πδ 164/2004
-Κατά πλειοψηφία κρίνεται αντισυνταγματική (αντίθετη στο άρθρο 98 του Συντάγματος) και η ρύθμιση του άρθρου 25 του ν. 4456/2017 για την πληρωμή των συμβασιούχων
-Αναγνωρίζεται ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Ωστόσο, η (ισχυρή) μειοψηφία θεωρεί ότι με βάση διατάξεις (άρθρο 7) του ΠΔ 164/2004 (Παυλόπουλου) κατ’ εφαρμογήν της Οδηγίας 1997/70/ΕΚ «για την αποτελεσματικότερη προστασία των εργαζομένων που απασχολούνται καταχρηστικά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου», ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι όχι μόνο πρέπει να αμειφθούν για τις έως τώρα παρεχόμενες υπηρεσίες τους αλλά και να παραμείνουν στις θέσεις τους έως τη συμπλήρωση 24μηνου, «προκειμένου να αποτραπεί η σε βάρος των φορέων και των εργαζόμενων αιφνίδια ανατροπή της κατάστασης, ενόψει των προεκτεθεισών αρχών, αλλά και της εύρυθμης λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών”. Παράλληλα τονίζει ότι “πρέπει να χορηγηθεί στους οικείους φορείς εύλογος χρόνος συμμόρφωσης προς την εκφερρθείσα στο παρόν Πρακτικό κρίσης περί αντισυνταγματικότητας, ως τέτοιου θεωρούμενου του χρονικού διαστήματος έως την 31η.12.2017 ». Τέλος, ειδική γνώμη δικαστή που μειοψήφισε ζητά να δοθεί τρίμηνη προθεσμία στον φορέα από την Κοινοποίηση της Πράξης του Οικείου Κλιμακίου.
Τι σημαίνει η απόφαση – Ποια είναι η διαδικασία
Σύμφωνα με απολύτως έγκυρους νομικούς κύκλους που μίλησαν στην aftodioikisi.gr, «τα Πρακτικά της Ολομέλειας του ΕΣ λύνουν το νομικό θέμα, ωστόσο το πρακτικό θα κληθεί να το λύσει τις επόμενες ημέρες και πάντως όχι αργότερα από την 30η Ιουνίου, το Κλιμάκιο του 1ου Τμήματος (αποτελείται από έναν σύμβουλο, έναν πάρεδρο ως εισηγητή ή δύο παρέδρους), το οποίο και θα αποφασίσει επί του συγκεκριμένου χρηματικού εντάλματος που έχει αποστείλει στην Ολομέλεια. Σύμφωνα με τους ίδιους νομικούς κύκλους, το Κλιμάκιο θα λάβει υπόψη του τόσο το σκεπτικό της πλειοψηφίας όσο όμως και αυτό της μειοψηφίας και γι’ αυτό είναι πιθανόν να αποφασίσει είτε να μην κάνει δεκτό το ένταλμα πληρωμής είτε να το κάνει δεκτό με βάση τις προϋποθέσεις που θέτει η μειοψηφία, επικαλούμενο τη συγγνωστή πλάνη, η οποία μνημονεύεται στην απόφαση (“τα όργανα των ΟΤΑ εφάρμοσαν κανόνα δικαίου με την μορφή τυπικού νόμου, την συνταγματικότητα του οποίου δεν δικαιούνταν να αμφισβητήσουν ή να ελέγξουν και ως εκ τούτου δεν έδρασαν κατά παράβαση της νομιμότητας”), πράγμα που σημαίνει ότι οι συμβασιούχοι όχι μόνο θα πληρωθούν αλλά και εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 24μηνο, θα συνεχίσουν να εργάζονται και τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τους ίδιους νομικούς κύκλους, ακόμη, όμως, και αν η απόφαση του Κλιμακίου του 1ου Τμήματος είναι αρνητική για τους συμβασιούχους, υπάρχει η δυνατότητα τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από το δήμο να προχωρήσουν σε αίτηση ανάκλησης Πράξης Κλιμακίου ενώπιον του 1ου Τμήματος το οποίο αποτελείται από ένα αντιπρόεδρο, δύο συμβούλους και δύο παρέδρους, το οποίο και θα λάβει την τελική απόφαση. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι παρότι η δικαστική διαδικασία της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου διακόπτεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τα Κλιμάκια και τα Τμήματα εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά και, άρα, η υπόθεση θα εκδικαστεί μέσα στο καλοκαίρι.
Παρ’ όλα αυτα οι ίδιοι νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι μετά την απόφαση, η επίλυση του θέματος τόσο της πληρωμής όσο, κυρίως, της μονιμοποίησης των συμβασιούχους, για την κυβέρνηση δυσκολεύει.
ΥπΕΣ: Συνολική λύση για τις συμβάσεις εργασίας
«Συνολική λύση» για τις συμβάσεις εργασίας στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ προαναγγέλλει ότι θα καταθέσει σύντομα το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του με αφορμή την επίσημη απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει αντισυνταγματική την παράταση των οκτάμηνων συμβάσεων στην καθαριότητα των δήμων.
Σχετικά με τα δεδουλευμένα των συμβασιούχων, ενημερώνει ότι το ζήτημα θα κριθεί οριστικά στο επίπεδο των τμημάτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θυμίζει τη νομική αρχή ότι εργασία ήδη παρασχεθείσα πρέπει να πληρώνεται, ενώ διαβεβαιώνει ότι «σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διατηρεί τη δυνατότητα ανάληψης κάθε, τυχόν απαραίτητης, πρωτοβουλίας για να διασφαλιστεί η καταβολή των δεδουλευμένων».
Το υπουργείο κάνει λόγο για «αρνητική εξέλιξη» για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, προσθέτοντας πως η εν λόγω απόφαση αναδεικνύει «το αδιέξοδο της κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου» στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ.
Υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση ήδη εξετάζει το θέμα και προσθέτει πως «σύντομα θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, πολιτικές δυνάμεις και φορείς, να τοποθετηθούν σε ένα ζήτημα που δημιουργήθηκε εδώ και δεκαετίες απολύτως συνειδητά».
ΚΕΔΕ κατά Σκουρλέτη: Αν ήταν άλλος υπουργός θα είχε παραιτηθεί
Η ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας έχει ως εξής:
«Σιγά “μην ιδρώσει το αυτί” του κ. Σκουρλέτη. Χρειάστηκαν μόλις λίγες ώρες για να διαπιστώσουμε για μια ακόμη φορά ότι ο κ. Σκουρλέτης δεν διαθέτει ούτε τσίπα, ούτε φιλότιμο. Αυτό αποδεικνύει η ανακοίνωση που εξέδωσε για την κρίση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Αν ήταν άλλος υπουργός στη θέση του, θα είχε ήδη παραιτηθεί.
Το αυτί όμως του κ. Σκουρλέτη δεν ιδρώνει, γιατί προφανώς ο ίδιος έχει λύσει το βιοποριστικό του ζήτημα. Δεν μπορεί ο αριστερός μόνο στα λόγια, “χορτάτος” υπουργός, να αντιληφθεί την αγωνία επιβίωσης χιλιάδων συμβασιούχων, που σήμερα βρίσκεται η ζωή τους κυριολεκτικά στον αέρα.
Θα συνιστούσαμε λιγότερη αλαζονεία στον κ. Σκουρλέτη.
Δεν έχουμε ως ΚΕΔΕ ανάγκη τις συμβουλές και τη συνδρομή του για να αντιμετωπίσουμε τις έκτακτες καταστάσεις που δημιουργεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο ίδιος χρειάζεται περισσότερο τις συμβουλές αυτές, για να βρει διέξοδο στα αδιέξοδα που δημιούργησε ο ερασιτεχνισμός και οι ιδεολογικές του εμμονές.
Εμείς επιθυμούμε πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ. Με δεδομένο ότι οι δήμοι είναι εκείνοι που τους απασχολούν και καλύπτουν τη μισθοδοσία τους, αυτοί θα πρέπει να είναι και οι μόνοι αρμόδιοι για να αποφασίζουν το πόσοι θα απασχοληθούν και σε ποιες ειδικότητες πάντοτε μέσω ΑΣΕΠ.
Θεωρούμε αδιανόητο ο Υπουργός Εσωτερικών να αποφασίζει για το πώς θα λειτουργούν οι 325 δήμοι, κάτι που δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης.
Σε κάθε περίπτωση στηρίζουμε τους συμβασιούχους και θα παραμείνουμε στο πλευρό τους»
Και στην Κέρκυρα
Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω εξελίξεις επηρεάζουν 110 εργαζόμενους (συμβασιούχους στην καθαριότητα) στο Δήμο Κέρκυρας. Πολλοί από αυτούς παραμένουν απλήρωτοι και οι 10 για διάστημα μεγαλύτερο των 5 μηνών. Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας εξέδωσε ομόφωνα ψήφισμα στήριξής τους. Προφανώς όμως, μετά και την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης του Ελεγκτικού, το ψήφισμα δεν φτάνει για να λυθεί το πρόβλημα. Γιατί πρέπει να παραμείνουν στην εργασία τους και να πληρωθούν οι, άκρως απαραίτητοι για τις λειτουργίες του νησιού, εργαζόμενοι, χωρίς τις υπηρεσίες των οποίων η Κέρκυρα θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα καθαριότητας.
Υπό τη σκιά των εξελίξεων πραγματοποιείται η Γενική συνέλευση του κλάδου το απόγευμα της Δευτέρας με θέμα την αξιολόγηση, αλλά είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι το κύριο θέμα θα είναι οι εξελίξεις για τους συμβασιούχους.
Πηγή: aftodioikisi.gr, ΑΠΕ/ΜΠΕ