Διαμαρτυρία του Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών Κέρκυρας για την (σιωπηρή) παράταση της πεζοδρόμησης του τμήματος της Γ. Θεοτόκη. Απορία γιατί η καθυστέρηση, αφού υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις (και στο Δημοτικό Συμβούλιο) για άνοιγμα «τις επόμενες ημέρες…».
Με ανοικτή επιστολή του ο Σύλλογος Βιβλιοχαρτοπωλών Κέρκυρας προς τον Δήμαρχο Κέρκυρας και κοινοποίηση στον Εμπορικό Σύλλογο και το Εμπορικό Επιμελητήριο εκφράζει τη διαμαρτυρία και την αντίθεσή του : «Δεν ερωτηθήκαμε ούτε εμείς, αλλά ούτε και οι κάτοικοι της πόλης», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Η ανοικτή επιστολή του Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών Κέρκυρας
Με την επιστολή μας αυτή ,θέλουμε να σας επισημάνουμε την αντίθεση μας με την πεζοδρόμηση του υπόλοιπου της οδού Γεώργιου Θεοτόκη από το θέατρο έως και την πλατεία Γεώργιου Θεοτόκη, μετά από απόφαση και της γενικής μας συνέλευσης στις 24 Απριλίου 2017.
Από τα καταστήματα που ευρίσκονται στις παρόδους περιμετρικά ,όπως Μαντζάρου ,Σ. Δεσύλλα, Γ. Μαρκορά ,αλλά και γύρω από την πλατεία Σαρόκου, ουδείς είχε ερωτηθεί η γνώριζε την πρόθεση κάποιων καταστηματαρχών να ζητήσουν την πεζοδρόμηση του νεότερου μέρους της πόλης ,που ως φαίνεται ,είχε γίνει αποδεκτή το 2011 από το Δημοτικό Συμβούλιο Κερκυραίων. Ούτε κλήθηκε κανείς σε μια ανοιχτή συζήτηση για το θέμα αυτό ώστε να μπορεί να διατυπώσει και την αντίθεση του αιτιολογώντας την.
Ως κερκυραϊκές επιχειρήσεις πολλών ετών ,οι περισσότεροι βιβλιοπώλες, , γνωρίσαμε πεζοδρομήσεις που έλαβαν χώρα στην πόλη της Κέρκυρας από το 1980 ,(περιόδους προ της οικονομικής κρίσης) ,και πέραν της δυσκολίας μετακίνησης που δημιούργησαν στους κατοίκους της παλιάς πόλης ,εγκλωβίζοντας ηλικιωμένα άτομα στα σπίτια τους η «διώχνοντας» τους από την παλιά πόλη ,άλλαξαν και άρδην την αγορά.
Έτσι εξαφανίστηκαν σιγά – σιγά πολλών ειδών καταστήματα ,όπως ,επίπλων ,ειδή κιγκαλερίας ,γυαλικών ,είδη σπιτιού ,ακόμα και κρεοπωλεία ,φούρνοι ,ποιοτικά καταστήματα ρουχισμού και υποδημάτων μετακινήθηκαν ,και υπάρχοντα καταστήματα μετατράπηκαν σε τουριστικού περιεχομένου .Αυξηθήκαν δε καφετέριες και καταστήματα εστίασης ,καθώς μόνον αυτά μπόρεσαν να επιβιώσουν στον χρόνο .Τα δε τουριστικά άλλαζαν συχνότατα και αυτά χέρια….Η πεζοδρόμηση είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της αγοράς ,φροντιστήρια ,γραφεία ,ιατροί ,ακόμα και δημοσιές υπηρεσίες να μετακινηθούν στο νεότερο τμήμα της πόλης ,δημιουργώντας μια νέα αγορά και η παλιά πόλη να μετατραπεί σε τουριστική τοποθεσία που ερημώνει από τον Νοέμβριο και μέχρι το Πάσχα της επόμενης χρονιάς και που απαξίωσαν ως αγορά με τον καιρό οι Κερκυραίοι (πχ. πλακόστρωτο Αγίας Σοφίας ,Σχολεμβούργου ,παλιό λιμάνι ,πιάτσα,Μαντούκι ).Έτσι ακόμα και σε αυτά τα τόσο τουριστικά μέρη να υπάρχουν πολλά καταστήματα κενά ,και να συρρικνώνεται η αγορά σε δυο κεντρικούς δρόμους…
Το δικό μας επάγγελμα έχει και κάποιες επιπλέον ιδιαιτερότητες που αφορά τον μεγάλο όγκο των ειδών ,αλλά και το βάρος τους .Έχουμε να κάνουμε με βιβλία χαρτικά και γραφική υλη ,όλα προϊόντα εξαιρετικού βάρους ,που εφόσον βρισκόμαστε σε μια μικρή επαρχιακή πόλη ,σε νησί ,μακριά από τα κέντρα διανομής τους ,πρέπει να αγοράζουμε σε ποσότητες και να διατηρούμε αποθήκες .Επομένως πρέπει να εφοδιαζόμαστε συχνά με παλέτες Α4,ντοσιε ,τετράδια ,και όλα τα συναφή είδη ,πολλοί δε βιβλιοπώλες είναι και διανομείς των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων (χιλιάδες βιβλία ανά εξάμηνο )που έρχονται να 50 κιβώτια ημερησίως .Υπολογίζοντας λοιπόν ότι σε ένα οικοδομικό τετράγωνο Μαντζαρου ,Γ.Μαρκορα και Γ Θεοτοκη βρίσκονται πέντε βιβλιοπωλεία και άλλα τέσσερα στα εκατό μέτρα , πως μπορούν αυτά να εξυπηρετηθούν όταν δεν υπάρχει έξοδος από πουθενά για μεγάλο φορτηγό που απαιτείται για την μεταφορά τους; Το Πάσχα κάποιες εταιρίες μεταφοράς δεν μας έφεραν τα δέματα και μας ζητούν να βρούμε λύση στο πως θα ξεφορτώσουν και θα κουβαλήσουν τις παλέτες με τα δέματα….Προς το παρόν ερχόμαστε 07,30 το πρωί προκειμένου να μπορέσουμε να εξυπηρετηθούμε ….
Αλλά και το λιανικό μας εμπόριο θα επηρεαστεί καθώς οι μοναδικοί ανοιχτοί δρόμοι θα πρέπει να μετατραπούν σε «λεωφόρους» (αδύνατον όμως λόγω της στενότητας τους ) που συχνά μπλοκάρουν από αυτοκίνητα και καθιστούν αδύνατη την στάση ενός αυτοκίνητου για φόρτωση .Οι δε σταθμοί των λεωφορείων είναι πλέον μακριά ,επομένως δεν θα υπάρχει η δυνατότητα και στην περίοδο του Σεπτεμβρίου να κουβαλήσει κάποιος τα σχολικά του είδη λόγω του βάρους τους ,σε μεγάλη απόσταση .Αυτό στις δύσκολες οικονομικά εποχές που διανύουμε, θα μεταφέρει αγοραστική δύναμη του νησιού στις μεγάλες αλυσίδες εκτός πόλης που διαθέτουν παρκινγκ ,συρρικνώνοντας τον κλάδο μας που ήδη βάλλεται από παντού.
Η Κέρκυρα όμως ,δεν αποτελείται μόνον από καταστήματα ,υπάρχουν και οι κάτοικοι της πόλης ,που ποτέ δεν ρωτήθηκαν για το πόσο επηρέασε η κάθε πεζοδρόμηση την καθημερινότητα τους, παρά σαν πολίτες τρίτης κατηγορίας, αγνοηθήκαν όλα αυτά τα χρόνια ,και πάντα τους έφερναν προ τετελεσμένου….Ποιος συγκρίνει την Κέρκυρα με την Φλωρεντία ,την Ρώμη ,την Πράγα ;;;;;Δεν έχουμε τις υποδομές ,ούτε την οικονομική δυνατότητα να ανακατασκευάσουμε την πόλη μας όπως εκείνοι ,ούτε τις παροχές που έχουν στους κατοίκους τους (και φυσικά δεν έχουμε και τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο )….Ας τους επιτρέψουμε το δικαίωμα να χαίρονται την πόλη τους και ας μην τους θυσιάσουμε στον βωμό του…..εμπορίου…
Για τον σύλλογο: Η πρόεδρος Θ. Σούλη , ο Γραμματέας Γ. Μάστορας.