Ένα τριήμερο «ύμνος στην λαϊκή μας παράδοση, ύμνος στον λαϊκό χορό, στο τραγούδι και στην φορεσιά…» όπως τόνισε κλείνοντας ο κος Πέρρος Νίκος, από τους συντονιστές εκ μέρους του Λαοδάμαντα του 26ου Φολκλορικού Φεστιβάλ Κέρκυρας και συνεχίζει «… όλη η Κέρκυρα χόρεψε, όλες οι ηλικίες με καταπληκτικές φορεσιές από όλη την Ελλάδα, 44 χορευτικά συγκροτήματα συνοδευόμενα από παραδοσιακούς οργανοπαίχτες, 1200 και πλέον χορευτές που κατατάσσει το Φεστιβάλ στην μαζικότερη πολιτιστική εκδήλωση στο νησί!. Τιμήσαμε έτσι τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 21, τους ήρωες που απέδειξαν ότι τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο, όσο δύσκολο και αν μοιάζει. Ανάτρεψαν το παλιό, μια οθωμανική αυτοκρατορία και 400 χρόνια σκλαβιάς και έφεραν το νέο, στο οποίο οφείλεται και η σύσταση του νέου ελληνικού κράτους. Τους τιμήσαμε με τον καλύτερο τρόπο, με χορούς και τραγούδια δημιούργημα του ίδιου του λαού, μέσα από τον αγώνα του για επιβίωση, μέσα από τις κοινωνικές του στιγμές, της χαράς ή της λύπης. Να συγχαρούμε τα σωματεία , τα στελέχη τους, τους δασκάλους για την τεράστια κοινωνική προσφορά. Και να σημειώσουμε το πνεύμα συνεργασίας και αλληλοκατανόησης που έδειξαν στην όλη προετοιμασία και οργάνωση. Μόνο έτσι θα μπορούσαμε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα. Επίσης τους πάνω από 3000 Κερκυραίους που ήλθαν να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις και τις τρεις μέρες…»
Αξίζει να αναφέρουμε τα χορευτικά που παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Θέατρο ανά ημέρα (αναφέρονται σύμφωνα με τον τόπο προέλευσης): Κυριακή 23 Μάρτη: Πετριτής, Αγιος Μάρκος, Χλομός, Σινιές, Αγ Ματθαίος, Βουνιατάδες, Άφρα, ο Χορευτικός Όμιλος Κέρκυρας, Αχαράβη, ο Σύλλογος Γυναικών Κ Κορακιάνας, Δουκάδες, Στρογγυλή, Μωραίτικα, Άνω Παυλιάνα και Κομπίτσι
Δευτέρα 24 Μάρτη: Φαέθων Λευκίμμης, Λαοδάμας, Περίθεια, Καββαδάδες, ο σύλλογος Κορυφώ, Κασσιόπη, η Ευξ Λέσχη Ποντίων, Συναράδες, Καβαλούρι, Βιταλάδες, Νυμφές , Πλάτωνας, Καλαφατιώνες. Κρήνη και τέλος Πάγοι.
Τρίτη 25 Μάρτη: Λαοδάμας, Αρρίλας, χορευτικό Φιλαρμονικής Σπ Σαμάρας, Γουβιά, Μαραθιάς και Περιβόλι, Αυλιώτες, Ηπειρωτικός Σύλλογος, Καρουσάδες, Γιαννάδες, Καστελλάνοι Μέσης , Περουλάδες, χορευτικό Φιλαρμονικής Γαστουρίου Ομόνοια, Κάτω Γαρούνας, Βελονάδες και τέλος το χορευτικό του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Κέρκυρας «Άγιος Χριστόφορος»
Τους εξαίρετους μουσικούς που ανταποκρίθηκαν στο δύσκολο έργο να καλύψουν όλες τις «μουσικές» περιοχές της Ελλάδας: 1.Απόστολος Βαλσαμάς Ούτι, λαούτο, τραγούδι. 2. Γιάννης Γαλίτης-κλαρίνο , καβάλ ,ζουρνά , Άλτο σαξόφωνο. 3.Θοδωρής Καρύδης – βιολί 4.Θωμαή Θεοχαροπούλου-ακορντεόν 5. Νίκος Αλαΐτσης -νταούλι ,ηπειρώτικο ντέφι.6 Κωνσταντίνα Χουλάκη τραγούδι 7.Μπαλτζής Νίκος τρομπέτα, 8.Κωσταντίνος Πετρίδης -λαούτο – τραγούδι 9. Χασάνι Ζαχαρίας κλαρίνο, 10. Κοντολούρης Σπύρος – βιολί 11. Ξανθόπουλος Μιχάλης κρουστά καθώς και οι δυο μουσικοί που συνοδεύσαν την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων, οι Χριστοφορίδης Κωστάκης στην λύρα και Στραβοράβδης Κώστας στο νταούλι.
Αλλά και τους αφανείς ήρωες, τους χοροδιδασκάλους:Βλάχος Γεράσιμος, Βλάχος Γιάννης, Βλάχος Γιώργος, Γαστεράτος Παναγιώτης, Γιώτη Αναστασία, Ιακωβίδης Γιώργος, Κάντα Μαριλένα, Καρύδη Ελευθέρια, Κεντάρχου Νίκη, Κλάνκου Τριάδα, Κοντού Φεβρωνία, Κυπριώτης Θάνος, Μαυρομάτη Φαίη, Μεταλληνού Βιβή, Πολυμενάκος Νίκος, Πουλιάση Χρύσα, Φακιολά Ελένη.
Εκ μέρους του Λαοδάμα ο κος Πέρρος ευχαρίστησε την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την συμβολή της στην διοργάνωση σαν «συνδιοργανωτής», την διεύθυνση και τους υπαλλήλους του Δημοτικού θεάτρου για την αμέριστη στήριξη τους, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης που παρείχε τις εθελοντικές της υπηρεσίες εμπνέοντας πνεύμα ασφάλειας και σιγουριάς, Τον κο Καρύδη Αντώνη για την βιντεοσκόπηση, τους Ροζαλίνα Πέρρου και Κυριαζή Ηλία για την φωτογράφιση, το Δημόσιο ΙΕΚ Κομμωτικής για την βοήθεια του προς τους χορευτές και Φυσικά τους Κορακιανίτη Θόδωρο για τον ήχο και Μουζακίτη Γιώργο για τον φωτισμό. Επίσης το ιστορικό μέλος του Λαοδάμα Πέτα Αγγελική που επιμελήθηκε τα δώρα στους δασκάλους , αντίγραφα μινιατούρες από κεφαλόδεσμο «Τ΄Αγύρου»
Σύμφωνα με δηλώσεις στο 27ο Φολκλορικό Φεστιβάλ, προτεραιότητα θα έχουν τα παιδικά χορευτικά τμήματα…