Την Πέμπτη 10 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών η τελετή εγκαινίων της έκθεσης με τίτλο: «Νικόλαος Χαλικιόπουλος – Μάντζαρος… και βλέποντας απέναντι».
Όπως αναφέρει το Ι.Π:
Η Έκθεση στοχεύει στο να αναδείξει τη μοναδική προσωπικότητα και το έργο του σπουδαίου Κερκυραίου μουσουργού και συνθέτη του Εθνικού μας Ύμνου και πρώτου Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Παλαιάς Φιλαρμονικής της Κέρκυρας (ίδρ. 1840), και αναδεικνύει, κατ’ επέκταση, την καίρια συμβολή της Κέρκυρας, όσον αφορά στη διαμόρφωση της ιστορίας του νεότερου Ελληνικού Κράτους, καθώς και του Μάντζαρου ως πανευρωπαϊκής προσωπικότητας.
Μια έκθεση με χειρόγραφες παρτιτούρες και κειμήλια, φωτογραφίες και ψηφιακές αναπαραγωγές έντυπου υλικού – η πρώτη που έχει γίνει ποτέ ως τώρα εκτός Κέρκυρας –με αφορμή τη συμπλήρωση 230 ετών από τη γέννηση του Μάντζαρου (1795-1872). Την ευθύνη της επιμέλειας της σημαντικής αυτής έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης κ. Λουίζα Καραπιδάκη ενώ την επιστημονική ευθύνη έχει ο καθηγητής Ιστορίας της Νεοελληνικής Μουσικής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής του ΤΜΣ/ΙΠ κ. Κώστας Καρδάμης.
Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, η πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής κ. Μιχάλης Τιβέριος, ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Χρήστος Ζερεφός , ο Πρόεδρος της Ιονικής Ακαδημίας κ. Αναστάσιος – Ιωάννης Δ. Μεταξάς και πολλοί εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο εκπροσώπησε ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών υποθέσεων, Φοιτητικής Μέριμνας, Διεθνών σχέσεων και Εξωστρέφειας Καθ. Κωνσταντίνος Αγγελάκος.
Στην τελετή των εγκαινίων ο αρχιμουσικός και συνθέτης, κ. Άλκης Μπαλτάς, μίλησε για την ενορχήστρωσή του στο εμβληματικό έργο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», που συνέθεσε ο Νικόλαος Μάντζαρος, σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού.
Η «Φιλαρμονική Εταιρία ‘Μάντζαρος’» (ίδρ. 1890) παραχώρησε, με αφορμή τη σημαντική αυτή έκθεση στην Ακαδημία Αθηνών, φωτογραφίες του έργου του Μάντζαρου «12 Φούγκες», το οποίο ο συνθέτης αφιέρωσε το 1826 στον εγκάρδιο φίλο του Niccolò Antonio Zingarelli, Διευθυντή του Ωδείου «San Pietro a Majella» της Νάπολης (η πρωτότυπη παρτιτούρα απόκειται στο Ωδείο της Νάπολης, αλλά και στην Παλαιά Φιλαρμονική), καθώς και τεκμήρια σχετιζόμενα με τη μεταθανάτια μνήμη του μεγάλου Μουσουργού και ψηφιακά αντίγραφα εκτελεσμένων συνθέσεων του.
Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά τα έργα, τα οποία φιλοξενούνται σε ειδική προθήκη της Ακαδημίας Αθηνών, έως και τις 10 Μαΐου 2025.
Σημειώνεται ότι τα 130 και πλέον εκθέματα, εκείνα που αφορούν τον 19ο αιώνα, προέρχονται αποκλειστικά από το Αρχείο του Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών (ΚΕΙΝΕ), τη Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών, το Ιστορικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη και τη Συλλογή Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας («Παλαιά»). Στην ενότητα που αφορά τον 20ό αιώνα και την μεταθάνατια πρόσληψη του μουσουργού, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο εισέφερε επιστημονικές, ερευνητικές και δισκογραφικές εκδόσεις του σχετικές με τον Μάντζαρο.