- Ποιες ειδήσεις βγήκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
- Τρεπεκλής: Η μελέτη θα παρουσιαστεί μόλις ολοκληρωθεί το υδραυλικό σκέλος
- Δήλωσε ότι η μελέτη δεν παραλήφθηκε λόγω ελλείψεων και προχωρά σε διορθώσεις.
- Νέες τεχνικές τροποποιήσεις για την αποφυγή απαλλοτριώσεων σημαντικών κτιρίων.
- Ολοκλήρωση Κτηματολογίου και επικαιροποίηση τεχνικών στοιχείων
-
Απαισιόδοξες εκτιμήσεις από την αντιπολίτευση: “Δεν θα δούμε το έργο να ξεκινά σύντομα”.
Μετά από δεκαετίες καθυστερήσεων, το έργο της παράκαμψης Τρία Γεφύρια – Βρυώνη στην Κέρκυρα φαίνεται να επανεκκινεί, καθώς εντάχθηκε στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα 2021-2027 όχι ως γέφυρα αλλά ως νέο έργο, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων, Γιώργο Μάμαλο. Κατά τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, όπου αναδείχθηκε το θέμα από την επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Ιόνιο», Μαρία Δρυ, τονίστηκε ότι οι τεχνικές υπηρεσίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης των οριστικών μελετών.
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής, δήλωσε ότι το έργο αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τη θητεία του και ανακοίνωσε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι μελέτες, ο φάκελος θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για την έγκριση των απαλλοτριώσεων. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι η νέα χάραξη του δρόμου αποφεύγει προβλήματα του παρελθόντος, όπως οι απαλλοτριώσεις και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με φανάρια.
Ανέφερε πως η μελέτη δεν είχε παραληφθεί επίσημα καθώς υπήρχαν σοβαρά κενά, όπως το Κτηματολόγιο, υδραυλικές και γεωτεχνικές προσαρμογές, ενώ απαιτούνται τροποποιήσεις για την αποφυγή απαλλοτριώσεων σημαντικών κτιρίων. Ο φάκελος θα επικαιροποιηθεί ώστε να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ η αντιπολίτευση εκφράζει αμφιβολίες για το αν θα ξεκινήσει το έργο σύντομα.
Αγωνία από τους φορείς
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο παρενέβησαν εκπρόσωποι φορέων της Κέρκυρας, με τον Πέτρο Λαβράνο, Πρόεδρο του Συλλόγου Προστασίας Υλαϊκού Λιμένα, να ζητά ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για τις παρατεταμένες καθυστερήσεις. Όπως σημείωσε, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους και στους επισκέπτες, ενώ επηρεάζει αρνητικά και την οικονομική δραστηριότητα της Νότιας Κέρκυρας.
Στο Μετσόβειο
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη συνεργασία με καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τη διαμόρφωση της νέας μελέτης, διαβεβαιώνοντας πως θα παρουσιαστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο μόλις ολοκληρωθεί. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η διαδικασία χρηματοδότησης και σχεδιασμού προχωρά με στόχο να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος και να δοθεί οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει το νησί εδώ και τρεις δεκαετίες.
Η εισήγηση Δρυ
Η επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Ιόνιο», Μαρία Δρυ, έθεσε με ένταση το ζήτημα, υπογραμμίζοντας τις χρόνιες καθυστερήσεις που έχουν οδηγήσει στην αμφισβήτηση της υλοποίησης του έργου. «Τριάντα χρόνια ακούμε για την παράκαμψη και δεν βλέπουμε αποτέλεσμα. Οι κάτοικοι ανησυχούν γιατί, παρά τις υποσχέσεις, βρισκόμαστε ξανά στη φάση επικαιροποίησης μελετών», τόνισε, ζητώντας ξεκάθαρες απαντήσεις από την Περιφερειακή Αρχή. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει το έργο «προσωπική προτεραιότητα», επισημαίνοντας ότι οι συνεχείς αναβολές ενισχύουν την αμφιβολία για την ολοκλήρωσή του.
Π. Λαβράνος: Δώστε μας σαφές χρονοδιάγραμμα
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πέτρος Λαβράνος, Πρόεδρος του Συλλόγου Υλαϊκού Λιμένα και εκπρόσωπος πολλών συλλόγων και φορέων της Κέρκυρας, εξέφρασε την αγωνία της τοπικής κοινωνίας για την απαξίωση που βιώνει η Νότια Κέρκυρα λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Όπως ανέφερε, η αύξηση του αριθμού των ενοικιαζόμενων οχημάτων στις 60.000 κατά την τουριστική περίοδο έχει δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες, ενώ οι τουριστικοί φορείς αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών. «Οι επισκέπτες, βλέποντας την κατάσταση, αποφεύγουν να νοικιάσουν αυτοκίνητα ή να διαμείνουν στη Νότια Κέρκυρα, οδηγώντας την περιοχή σε απαξίωση», υπογράμμισε.
Ο κ. Λαβράνος ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να υπάρξει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου, καθώς και διαφάνεια σχετικά με τη φάση στην οποία βρίσκονται οι μελέτες. «Είμαστε σε επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά χρειαζόμαστε βεβαιότητες. Η τουριστική σεζόν πλησιάζει και τα προβλήματα παραμένουν άλυτα», είπε χαρακτηριστικά.
Στο τελικό στάδιο οι μελέτες, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη
«Το έργο αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά αποτελεί διαχρονική προτεραιότητα για την Κέρκυρα και τις Περιφερειακές Αρχές. Ωστόσο, στο παρελθόν υπήρξαν αστοχίες και αδυναμίες, όπως η απουσία υδραυλικής μελέτης, που μας έχουν καθυστερήσει σημαντικά», ανέφερε. Ο κ. Τρεπεκλής τόνισε ότι η Περιφερειακή Αρχή παρακολουθεί στενά την πρόοδο των μελετών, οι οποίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο, ενώ η όδευση του δρόμου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. «Η μελέτη θα παρουσιαστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο μόλις ολοκληρωθεί το υδραυλικό σκέλος, ώστε να μην υπάρξουν ξανά ελλείψεις που θα μας γυρίσουν πίσω», πρόσθεσε.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα μιας νέας προσέγγισης στη χάραξη του δρόμου, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα με απαλλοτριώσεις και να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα του έργου. «Η νέα χάραξη αξιοποιεί αλλοτριωμένες ζώνες, αποφεύγοντας κατοικίες και περιττά κόστη για τη γη. Στόχος μας είναι να έχουμε έναν ολοκληρωμένο δρόμο που θα λειτουργεί σωστά από την αρχή, χωρίς να χρειαστεί να γκρεμίσουμε σπίτια ή να δημιουργήσουμε νέες καθυστερήσεις», εξήγησε.
Ο κ. Τρεπεκλής ανέδειξε και τη σημασία του έργου για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ποιοτικό τουρισμό όταν επισκέπτες χρειάζονται μιάμιση ώρα για να φτάσουν από το ξενοδοχείο τους στην πόλη της Κέρκυρας, και όταν φτάνουν δεν βρίσκουν χώρο στάθμευσης. Το έργο αυτό δεν είναι μόνο μια κυκλοφοριακή διευκόλυνση, αλλά μια επένδυση στην εικόνα του νησιού μας και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων», δήλωσε.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ολοκλήρωσης του φακέλου για την απαλλοτρίωση, ο οποίος θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο μόλις ολοκληρωθούν οι μελέτες. «Δύο στόχους έχω θέσει ως Περιφερειάρχης: τη διαχείριση των απορριμμάτων και τον δρόμο αυτόν. Και τα δύο είναι έργα που θα αλλάξουν την εικόνα του νησιού μας», κατέληξε.
Οι θέσεις της αντιπολίτευσης
Κατά τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την παράκαμψη Τρία Γεφύρια – Βρυώνη, οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης ανέδειξαν διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με την πρόοδο και τις καθυστερήσεις του έργου. Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων εξέφρασαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της Περιφερειακής Αρχής, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη για άμεση δράση και ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα.
Κώστας Ζορμπάς: Κριτική για τις καθυστερήσεις
Ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζορμπάς άσκησε κριτική για τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί από την ανάληψη της νέας Περιφερειακής Αρχής, επισημαίνοντας ότι η προηγούμενη διοίκηση είχε παραδώσει μια πλήρη και ώριμη μελέτη. «Η μελέτη ήταν έτοιμη να σταλεί στο Υπουργικό Συμβούλιο ώστε να αναγνωριστεί το έργο ως υψίστης εθνικής σημασίας», ανέφερε, σημειώνοντας επίσης ότι οι πίνακες των απαλλοτριώσεων είχαν ήδη εκδοθεί και 2 εκατομμύρια ευρώ είχαν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την κάλυψη των αποζημιώσεων.
Ο κ. Ζορμπάς εξέφρασε την ανησυχία του για το αν το έργο θα προχωρήσει εγκαίρως, δεδομένων των νέων διαδικασιών που έχουν ξεκινήσει, και αναρωτήθηκε αν η Περιφερειακή Αρχή μπορεί να επιτύχει την έναρξη της κατασκευής εντός της τρέχουσας θητείας. «Ελπίζω να πάνε όλα καλά και να το δούμε τελικά να το περπατήσουμε», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Θεόδωρος Γαλιατσάτος: Οι καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε νέες δυσκολίες
Ο πρώην Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος επικεντρώθηκε στις αλλαγές που έχουν γίνει στη μελέτη του έργου, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες του σχετικά με τις καθυστερήσεις. «Η νέα Περιφερειακή Αρχή ισχυρίζεται ότι η προηγούμενη μελέτη είχε αδυναμίες, κυρίως λόγω της όδευσης που περνούσε από μεγάλες κατοικίες και επιχειρήσεις. Αυτό δημιούργησε ένα ηθικό ζήτημα, αλλά και πρακτικά εμπόδια για την υλοποίηση του έργου», ανέφερε.
Ο κ. Γαλιατσάτος αναγνώρισε την ανάγκη για προσαρμογές στη μελέτη, αλλά τόνισε ότι οι καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε νέες δυσκολίες, όπως η ανάγκη για επικαιροποίηση περιβαλλοντικών και άλλων προδιαγραφών. Ζήτησε από την Περιφερειακή Αρχή να απαντήσει ξεκάθαρα αν οι αλλαγές στη μελέτη και η καθυστέρηση οφείλονται αποκλειστικά στο θέμα των απαλλοτριώσεων και αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου.
Αλεξάνδρα Μπαλού: Από το 2014 στο 2025 μιλάμε ακόμα για μελέτες
Η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Αλεξάνδρα Μπαλού, χρησιμοποίησε έντονη γλώσσα για να περιγράψει την κατάσταση του δρόμου, χαρακτηρίζοντάς την «τριτοκοσμική». «Οι κάτοικοι της Κέρκυρας γλιτώνουν εγκεφαλικά κάθε φορά που περνούν από αυτό το δρόμο», είπε, τονίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος.
Η κ. Μπαλού άσκησε κριτική στις διαχρονικές καθυστερήσεις, επισημαίνοντας ότι το έργο έχει περάσει από πολλές Περιφερειακές Αρχές χωρίς να ολοκληρωθεί. «Ξεκινάμε από το 2014, φτάνουμε στο 2025 και ακόμα μιλάμε για μελέτες. Αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος που η ευθύνη βαραίνει τις κυβερνήσεις, τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές», ανέφερε.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για συντονισμένη δράση και άσκηση πίεσης από τους πολίτες και τους φορείς της Κέρκυρας, θεωρώντας ότι μόνο μέσω της κινητοποίησης της κοινωνίας μπορεί να επιταχυνθεί η υλοποίηση του έργου. «Ο Κερκυραίος πρέπει να ξεσηκωθεί. Δεν μπορεί να ταλαιπωρείται σαράντα χρόνια σε αυτούς τους δρόμους», κατέληξε.
Αντιπαράθεση Μουζακιτη – Τρεπεκλή
Ο πρώην Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Νίκος Μουζακίτης, άσκησε σκληρή κριτική για την αδυναμία ολοκλήρωσης μεγάλων έργων στην Κέρκυρα. «Είμαστε ανήμποροι να εκτελέσουμε ένα μεγάλο έργο», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι εδώ και εννέα χρόνια στο Περιφερειακό Συμβούλιο συζητούνται τα ίδια θέματα χωρίς εξέλιξη. Εξέφρασε απορίες σχετικά με τις αντικρουόμενες πληροφορίες που έχουν δοθεί για τη μελέτη, καθώς το 2023 είχε ειπωθεί πως ήταν πλήρης και έτοιμη για το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ τώρα παρουσιάζονται ελλείψεις.
«Γιατί η ίδια τεχνική υπηρεσία μας διαβεβαίωνε ότι όλα ήταν καλά, και τώρα μαθαίνουμε ότι χρειάζεται επαναχάραξη;» ρώτησε. Επίσης, καυτηρίασε την ύπαρξη νεόδμητων κτιρίων μέσα στη χάραξη, η οποία είχε οριστεί από το 2014, επισημαίνοντας ότι αυτό δείχνει πως κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. «Συμπέρασμά μου: δεν θα δούμε το έργο αυτό να εκτελείται στη θητεία μας», κατέληξε, εκφράζοντας την απαισιοδοξία του για την υλοποίηση του έργου, παρά τη σημασία του για την αποφόρτιση της κυκλοφορίας.
Ο Περιφερειάρχης Γιάννης Τρεπεκλής απάντησε, επισημαίνοντας τις ελλείψεις της μελέτης. Εξήγησε πως η μελέτη δεν έχει παραληφθεί επίσημα, καθώς υπήρχαν σοβαρά κενά, όπως το Κτηματολόγιο, υδραυλικές και γεωτεχνικές μελέτες, και ελλιπή τεύχη δημοπράτησης. «Δεν ανακαλύψαμε εμείς τις ελλείψεις. Η Επιτροπή τις κατέγραψε επίσημα», ανέφερε.
Δήλωσε πως η μελέτη βασίστηκε σε παλιά χάραξη, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις για την αποφυγή απαλλοτριώσεων σημαντικών κτιρίων. «Η προχειρότητα του παρελθόντος δεν θα συνεχιστεί τώρα», τόνισε, δεσμευόμενος για την ολοκλήρωση της μελέτης με πληρότητα πριν προχωρήσει το έργο.