Γραπτή δήλωση-ιστορικό του δημάρχου Βόρειας Κέρκυρας με αφορμή τη συνάντηση εργασίας που έγινε την Παρασκευή για την ύδρευση Κέρκυρας με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Γ. Τρεπεκλή.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
Μετά τη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 3-1-2025 με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Ιωάννη Τρεπεκλή, με τους κ.κ : Δημάρχους : Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Στέφανου Πουλημένου, Βόρειας Κέρκυρας Γεωργίου Μαχειμάρη , Νότιας Κέρκυρας Βασιλείου Χειμαριώτη , του Προέδρου της ΔΕΥΑ Βόρειας Κέρκυρας Βασιλείου Σαλβάνου και υπηρεσιακών παραγόντων της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ με θέμα ΥΔΡΕΥΣΗ –ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ,
σας παραθέτουμε επικαιροποιημένο ιστορικό για να ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΟΥΜΕ …. Καθώς και τις ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για την επίλυση του ζητήματος που ταλανίζει την Κέρκυρα 30 και πλέον χρόνια.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΧΕΙΜΑΡΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: «ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ «ὤδινεν ὄρος καί ἔτεκεν μῦν.
Το ζήτημα της ύδρευσης και της κατασκευής φραγμάτων για την επαρκή υδροδότηση του νησιού ταλανίζει εδώ και πολλές δεκαετίες την κοινωνία της Κέρκυρας. Ακολουθούν οι σημαντικοί σταθμοί στην εξέλιξη του θέματος τις τελευταίες δεκαετίες.
1991: Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κέρκυρας (ΔΕΥΑΚ) προχωράει σε εκπόνηση προκαταρτικής μελέτης και σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ) προτείνουν την κατασκευή δύο φραγμάτων, δύο μονάδων αφαλάτωσης και αγωγών διασύνδεσης.
1993-1994: Την περίοδο αυτή ενώ το Υπουργείο προωθούσε τη δημιουργία ταμιευτήρων (λιμνοδεξαμενών) και η Κέρκυρα ήταν μέσα στις περιοχές ωφελείας (4 λιμνοδεξαμενές: – Σφακερά, Μοσχοπούλου, Ρικκίνι, Κύτος), η προοδευτική εξουσία στην Κέρκυρα της τότε εποχής μπλόκαρε την όλη διαδικασία. Στον αντίποδα τα νησιά του Αιγαίου (Ρόδος-Μύκονος κ.λ.π.) υιοθέτησαν τη δυνατότητα και έλυσαν το πρόβλημα ύδρευσης των νησιών τους.
1995-1996: Οι τότε δημοτικές αρχές του Δήμου Θιναλίων και του Δήμου Κασσωπαίων επαναφέρουν στο προσκήνιο τη λύση του προβλήματος ύδρευσης της Κέρκυρας με τη μεταφορά νερού από το “Γαλάζιο Μάτι” Αλβανίας. Οι διαδικασίες πήγαιναν πολύ καλά. Αλλά ξαναήλθε στο προσκήνιο η λύση των φραγμάτων.
2006: Το έργο των φραγμάτων είχε βαλτώσει και το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ) τελείωνε και το έργο κινδυνεύει να χαθεί. Τότε οι πέντε Δήμαρχοι του Βορρά, συγκαλούν στον Αγρό μια σύσκεψη με την συμμετοχή όλων των παραγόντων. Αποφασίζεται η επιτάχυνση των διαδικασιών των απαλλοτριώσεων και η ωρίμανση των μελετών ώστε αυτό να μπορέσει να περάσει γέφυρα στο Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2007-2012. Την εποπτεία κατασκευής του έργου αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το ΥΠΕΧΩΔΕ με συγχρηματοδότηση από εθνικούς πόρους. Πραγματοποιούνται απαλλοτριώσεις 815,03 στρέμματα, ενώ απομένει η απαλλοτρίωση 452,38 στρεμμάτων.
2008: Τέως βουλευτής αναδεικνύει το θέμα και αναφέρει ότι είχε εξασφαλίσει την χρηματοδότηση και σύναψη διακρατικής συμφωνίας με την Αλβανία για το “Γαλάζιο Μάτι”. Το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοινώνει την ένταξη του έργου στο Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ) και ότι θα αποτελέσει λύση στο πρόβλημα ύδρευσης της Κέρκυρας, ενώ δημιουργείται και διαφημιστικό spot. Παρά την ύπαρξη χρονοδιαγράμματος, το έργο δεν υλοποιήθηκε. Στην συνέχεια, η πολιτεία επαναφέρει το θέμα των φραγμάτων στο προσκήνιο. Το έργο θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις μέσω ΕΣΠΑ με την κατασκευή των φραγμάτων “Μελλισουδίου” και “Καλαμιώτισσας”.
2009: Ο τότε Υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ αναδεικνύει την κατασκευή του φράγματος ως ένα Μεγάλο Έργο που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση. Ο προϋπολογισμός του έργου ορίστηκε στα 290.000.000 ευρώ. Ανακοινώθηκε ότι εξασφαλίστηκαν χρήματα με χρηματοδότηση κατά 65% από κοινοτικούς και 35% από εθνικούς πόρους. Ενώ πλησίαζε η δημοπρασία του έργου, εκλέγεται νέα κυβέρνηση. Παρά την δήλωση ότι «λεφτά υπάρχουν», για τα φράγματα της Κέρκυρας ούτε λεφτά υπήρξαν, ούτε μέριμνα, με αποτέλεσμα να κολλήσει το έργο για ακόμη μια φορά.
2010-2013: Επιτυγχάνεται να υπερκεραστούν και τα τελευταία εμπόδια και πλέον το έργο είναι ώριμο προς δημοπράτηση. Κάπου εκεί αρχίζει ο προβληματισμός της σχέσης «κόστους – οφέλους» και τα υπόλοιπα προσχήματα που βάζει η κεντρική εξουσία. Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η απόκτηση γης και οι απαλλοτριώσεις που καθυστερούσαν. Η αγορά γης για το σύνολο του έργου, άρχισε το 2006 και εξελίχθηκε ως το τέλος του 2013 (815,03 στρέμματα, είχαν ήδη απαλλοτριωθεί ενώ απομένει η απαλλοτρίωση 452,38 στρεμμάτων). Ο φάκελος του έργου κατατίθεται στους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Η ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ.
2014: Ο φάκελος επανέρχεται και συμπεριλαμβάνεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
2015: Η νέα κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα δρομολογηθούν τα Μεγάλα Έργα, χωρίς τελικά αυτό να καταστεί δυνατό. Αντί αυτού υποβάλλεται πρόταση αποσκλήρυνσης για την πόλη της Κέρκυρας με προϋπολογισμό 30.000.000 ευρώ.
2016: Η ΔΕΥΑΚ ξεκινάει συνεργασία για την συνέχεια των έργων ύδρευσης με την ειδική επιτροπή διαχείρισης Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ).
2017-2018:
2017: Η αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης αποφασίζει την υλοποίηση του έργου σε τρείς φάσεις και εν συνεχεία εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2014-2020 η 1η φάση με προϋπολογισμό 49 εκατ. Ευρώ ( κεντρική Κέρκυρα και εν μέρει νότια Κέρκυρα).
Η τότε κυβέρνηση απομακρύνεται από την λογική της συνολικής αντιμετώπισης του σοβαρού υδρευτικού προβλήματος της Κέρκυρας, απεντάσσοντας το έργο από τον κατάλογο των μεγάλων έργων χαρακτηρίζοντας το «ΦΑΡΑΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ». Δημοσιεύεται η πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων για το συγχρηματοδοτούμενο με το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 έργο «Έργο Ύδρευσης Νήσου Κέρκυρας», το οποίο αποτελεί τμήμα του αρχικού Μεγάλου Έργου και στην πρώτη φάση συμπεριλαμβάνει μόνο έργα που αφορούν την κάλυψη της πόλης της Κέρκυρας και την περιοχή της Λευκίμμης. Πρόκειται για υποέργο αξίας 49 εκατομμυρίων ευρώ, από το οποίο εξελίσσεται μόνο εκείνο της αποσκλήρυνσης προϋπολογισμού 29 εκ. ευρώ.
8-5-2018: Καταθέτει ερώτηση στη Βουλή (αρ. πρωτ. 5772/08.05.2018) ο τότε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Νίκος Δένδιας, με θέμα την Αδικαιολόγητη αφαίρεση του έργου ύδρευσης της Κέρκυρας από τον κατάλογο των μεγάλων έργων 2014 – 2020 και ζητά ενημέρωση από τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομίας & Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, σχετικά με το έργο της ύδρευσης της Κέρκυρας που αποτελεί τη βάση σχεδιασμού των έργων για τη συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων υδροδότησης του νησιού και υφαλμύρινσης των υπογείων υδάτων του, με χρονικό ορίζοντα 40ετίας. Ειδικότερα: Το έργο μετά τη σχετική ωρίμανση, προτάθηκε για συγχρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ 2014-2020, και περιελάμβανε όλες τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, οι οποίες προσδιορίζονταν στα ακόλουθα έργα:
Φράγμα εκτροπής Κυπριανάδων, με σήραγγα, για την συμπληρωματική τροφοδοσία του Φράγματος Μελισσούδι.
Φράγμα Καλαμιώτισσας, με ταμιευτήρα χωρητικότητας 1.065.000 m3 και με τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις καθαρισμού νερού.
Δύο μονάδες αποσκλήρυνσης νερού (ΕΑΝ Χρυσηίδας και Νεοχωρακίου).
Δίκτυα ύδρευσης, μήκους 245 km περίπου, με 7 δεξαμενές
και 10 αντλιοστάσια για την υδροδότηση των οικισμών του νησιού.
Κατασκευή συστήματος SCADA για τον έλεγχο και την τηλε-διοίκηση του υπό κατασκευή έργου. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχονταν σε 295.350.000,00 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Το έργο περιλήφθηκε στον σχεδιασμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και στον κατάλογο μεγάλων έργων αυτού, όπως εγκρίθηκε από τις Υπηρεσίες της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2014.
Ο τότε προγραμματισμός προέβλεπε την υποβολή της αίτησης μεγάλου έργου το 1ο τρίμηνο 2015, την έναρξη της υλοποίησης το 2ο τρίμηνο του 2015 και την ολοκλήρωσή του το 2ο τρίμηνο του 2022.
Ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση της 3ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος που πραγματοποιήθηκε την 24η Νοεμβρίου 2017, εγκρίθηκε η τροποποίηση του καταλόγου μεγάλων έργων, με αφαίρεση του εν λόγω έργου από τον κατάλογο, το οποίο όπως πληροφορηθήκαμε επανασχεδιάζεται με μειωμένο φυσικό και οικονομικό αντικείμενο, με αναμενόμενο π/υ κάτω των 50 εκ. ευρώ.
Μέχρι σήμερα, δεν έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 ούτε το νέο αυτό μειωμένο έργο.
2018 (αρχές Ιουλίου): Δόθηκε η απάντηση του Υπουργείου Οικονομίας από τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Αλέξη Χαρίτση στην ερώτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΝΔ Νίκου Δένδια.
Ειδικότερα: Όσον αφορά το Έργο Ύδρευσης της Κέρκυρας σας ενημερώνουμε για τα εξής. O αρχικός σχεδιασμός ήταν το έργο να υλοποιηθεί σαν Μεγάλο Έργο. Το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους συνολικού έργου ξεπερνούσε την προγραμματική περίοδο 2014-2020, ως εκ τούτου επελέγη να υλοποιηθεί το έργο σε φάσεις και να τεθούν σε προτεραιότητα η υλοποίηση των επειγόντων έργων παραγωγής πόσιμου νερού στο νησί της Κέρκυρας, με σκοπό την άμεση επίλυση των επιτακτικών προβλημάτων ύδρευσης των περιοχών του νησιού με μεγάλες υδροδοτικές ανάγκες.
Οι φάσεις του έργου καθορίστηκαν στο πλαίσιο μελέτης που ανατέθηκε από την ΕΥΔ ΥΜΕΠΕΡΑΑ με θέμα «Καθορισμός των φάσεων υλοποίησης του Μεγάλου Έργου Ύδρευσης Κέρκυρας σύμφωνα με προτεραιοποίηση αναλόγως της ωριμότητας και της σταδιακής σκοπιμότητας των παρεμβάσεων». Έτσι επανασχεδιάστηκε το πλάνο υλοποίησης του έργου με γνώμονα την ωριμότητα αφενός των έργων που μπορούν να δημοπρατηθούν άμεσα και τη σκοπιμότητα υλοποίησης τους, ώστε σε αυτή τη φάση να αντιμετωπισθούν ανελαστικά προβλήματα ύδρευσης του νησιού. Με αυτό τον τρόπο, η υλοποίηση αυτών των έργων δύναται να ολοκληρωθεί εντός της περιόδου επιλεξιμότητας του παρόντος ΕΣΠΑ, δηλαδή μέχρι το 2023.
Με βάση τα αποτελέσματα της ανωτέρω μελέτης, η Α’ φάση των έργων θα περιλαμβάνει την κατασκευή Εγκαταστάσεων Αποσκλήρυνσης Νερού (ΕΑΝ) στις περιοχές Χρυσϊίδας, Τζάβρου (θέση Κακότραφος) και Νεοχωρακίου με τα συνοδά έργα άντλησης, αποθήκευσης και μεταφοράς πόσιμου νερού. Τα έργα της Χρυσϊίδας και του Κακότραφου θα εξυπηρετούν κυρίως την υδροδότηση του ΟΤΑ Κερκυραίων ενώ τα έργα του Νεοχωρακίου θα εξυπηρετούν τους ΟΤΑ Λευκιμμαίων, Κορισσίων και Μελιτειέων .
Το εκτιμώμενο κόστος του έργου ανέρχεται σε περίπου 49εκατ € και κατά συνέπεια δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως Μεγάλο Έργο.
Η πρόσκληση για τη συγχρηματοδότηση του έργου ύδρευσης της νήσου Κέρκυρας, Π/Υ 49εκ €, εκδόθηκε στις 31/05/2018 με δικαιούχο το Υπουργείο Υποδομών, καθότι το έργο έχει χαρακτηρισθεί εθνικής σημασίας».
2019:Η κυβερνητική αλλαγή του 2019 βρίσκει το έργο σ’ αυτή την κατεύθυνση και, σύμφωνα με απάντηση του αρμόδιου υπουργού κ. Καραμανλή σε ερώτηση του κ. Γκίκα (Μάρτιος 2022), προδιαγράφονται και προσδιορίζονται τα χρονικά και χρηματοδοτικά χαρακτηριστικά των τριών φάσεων.
Ειδικότερα:
Η προετοιμασία της Α΄ φάσης του έργου έχει προχωρήσει σημαντικά. Συγκεκριμένα είναι σε φάση ολοκλήρωσης τα τεύχη δημοπράτησης για την κατασκευή της Εγκατάστασης Αποσκλήρυνσης Νερού (ΕΑΝ) Χρυσίδας και τα συνοδά έργα ύψους 25 εκατ. Ευρώ. Η δημοπράτηση του υποέργου, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020, προγραμματίζεται να γίνει στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Σε ότι αφορά στα έργα Β΄ και Γ’ φάσης, που αφορούν στην κάλυψη των αναγκών της Κέρκυρας και περιλαμβάνουν την κατασκευή των Φραγμάτων Μελισσουδίου και Καλαμιώτισσας με τα συνοδά τους έργα, ύψους άνω των 200 εκατ. Ευρώ, αναμένεται να εκτελεστούν με ΣΔΙΤ. Η συμμετοχή του Δημοσίου σε αυτή την σύμπραξη έχει ενταχθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και θα χρηματοδοτηθεί συνεπώς από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Αναμένεται δε να περάσει από τη Διυπουργική Επιτροπή το Φθινόπωρο.
2020: Επαναφέρεται η δεύτερη φάση κατασκευής με πρώτη εκτίμηση του κόστους του έργου στα 200 εκατομμύρια ευρώ.
28 Ιουνίου 2022: Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής: Λύνουμε το υδροδοτικό της Κέρκυρας μετά από σχεδόν μισό αιώνα.. 16,3 εκ. κυβικά νερού, 170 εκατομμυρίων ευρώ.
«….Λύνουμε το υδροδοτικό πρόβλημα όλου του νησιού, με ένα τεράστιο έργο 170 εκατομμυρίων ευρώ. Φανταστείτε: 16,3 εκ. κυβικά νερού, ποσότητα που θα είναι υπεραρκετή για να καλύψει τις ανάγκες ενός νησιού, το οποίο βρίσκεται σε μία πορεία ανάκαμψης. Και αυτό το έργο θα το κάνουμε με ΣΔΙΤ. Αυτό το έργο λοιπόν θα γίνει για ένα πολύ απλό λόγο: Γιατί το έχουμε συνδέσει με τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Άρα η χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου, ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ, θα καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Επομένως ένα έργο, το οποίο συζητιόταν για πάνω από 40 χρόνια, επιτέλους μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Και αυτό είναι κάτι που νομίζω πλέον δείχνει τη βούληση αυτής της Κυβέρνησης να μη λέει μεγάλα λόγια, αλλά να κάνει συγκεκριμένα έργα».
2023 Απρίλιος : Παρουσίαση του Σχεδίου Ανάπτυξης για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 2030 στην Κέρκυρα από τον αξιότιμο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και κλιμάκιο υπουργών. Στα σημαντικότερα έργα για την Κέρκυρα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η κατασκευή μονάδας αποσκλήρυνσης νερού στη Χρυσηίδα προϋπολογισμού 29,1 εκατ €. Των φραγμάτων 176 εκατ € μέσω ΣΔΙΤ και 22.7 εκ € για τη Νότια Κέρκυρα
2024 (5/7) :Ο Αξιότιμος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης υπογραφής της σύμβασης του νέου δικτύου ύδρευσης Λευκάδας-Πρέβεζας-Άρτας… “Η ύδρευση της Κέρκυρας θα είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση, την οποία θέλουμε να την εξετάσουμε και πάλι, από μηδενική βάση, για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτό το ζήτημα με τρόπο ουσιαστικό, μόνιμο και βιώσιμο”.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ:
Υποέργο της ύδρευσης νήσου Κέρκυρας “Εγκαταστάσεις Αποσκλήρυνσης Νερού και συναφή έργα, Έργο Ύδρευσης Πόλης Κέρκυρας από την ΕΑΝ Χρυσηίδας” : Υπάρχει ανάδοχος δεν έχει υπογραφεί σύμβαση.
Το έργο των Φραγμάτων: Απένταξη από το Ταμείο Ανάκαμψης η εθνική συμμετοχή ύψους, που προοριζόνταν για το έργο των φραγμάτων., αναζητείται άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Το έργο της Νότιας Κέρκυρας από το ΕΣΠΑ: Το έργο αφαλάτωσης Κακόντραφος και Νεοχωρίου, ύψους άνω των 20 εκατ. Ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2021-2027 , ενώ η λειτουργία και η διαχείρισή του θα ενταχθεί εν συνεχεία στο μεγάλο Έργο Ύδρευσης της Νήσου Κέρκυρας (ΣΔΙΤ). Το έργο θα γίνει με την μέθοδο «μελέτη – κατασκευή» και θα δημοπρατηθεί, όταν “κλειδώσει” η πηγή χρηματοδότησης. Δεν έχει εξασφαλιστεί όμως ακόμα η χρηματοδότηση.
Από το 2000 κι έπειτα όλες οι κυβερνήσεις όλων των κομμάτων υποσχέθηκαν να παραδώσουν αυτό το έργο στο νησί αλλά καμία εξαγγελία δεν υλοποιήθηκε»
2024 …..ΑΚΌΜΑ …ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ….
ΕΠΙΛΟΓΟΣ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
1991-2024 ….33 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ
O αρχικός σχεδιασμός ήταν το έργο να υλοποιηθεί σαν Μεγάλο Έργο. Το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους συνολικού έργου ξεπερνούσε τις προγραμματικές περιόδους 1991-2020.
Κάθε φορά –στο τέλος της θητείας των κυβερνήσεων -επανασχεδιαζόταν το πλάνο υλοποίησης του έργου με γνώμονα την ωριμότητα αφενός των έργων που μπορούσαν να δημοπρατηθούν άμεσα και τη σκοπιμότητα υλοποίησης τους, ώστε σε αυτή τη φάση να αντιμετωπισθούν ανελαστικά προβλήματα ύδρευσης του νησιού.
Έτσι, καθορίστηκαν φάσεις του έργου στο πλαίσιο μελέτης που ανατέθηκε από την ΕΥΔ ΥΜΕΠΕΡΑΑ με θέμα «Καθορισμός των φάσεων υλοποίησης του Μεγάλου Έργου Ύδρευσης Κέρκυρας σύμφωνα με προτεραιοποίηση αναλόγως της ωριμότητας και της σταδιακής σκοπιμότητας των παρεμβάσεων».
Στα 33 χρόνια, σε ένα έργο ζωτικής σημασίας για το νησί μας, δεν έχουν γίνει βήματα υλοποίησης. Οι καθυστερήσεις συνεχείς, ενώ έχουν υπάρξει μελέτες και απαλλοτριώσεις αρκετών εκατομμυρίων.
Τελευταία γίνεται μεγάλη συζήτηση για χρηματοδότηση 250 εκατομμυρίων ευρώ και ειδικότερα στην εξεύρεση λύσης μέσω ΣΔΙΤ ( Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα). Ακολουθώντας αυτή την οδό, εκτιμούμε ότι τα τοκοχρεολύσια και το κόστος ανά κυβικό μέτρο νερού που θα προκύψουν, ξεπερνούν τις δυνατότητες και αντοχές της κερκυραϊκής κοινωνίας. (Εκτός και αν προκύψουν εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις από πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.)
Είναι αδιαπραγμάτευτο για την τοπική κοινωνία της Κέρκυρας και για την επίλυση του ζητήματος να υπάρξει ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ και οργάνωση ώστε να αξιοποιηθούν και να προστατευθούν όλες οι πηγές και οι γεωτρήσεις της Κέρκυρας. Καταγράφουμε δε, πως το ζήτημα της ύδρευσης, μαζί με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, της οδοποιίας και της αποχέτευσης αποτελούν τεράστιο «έλλειμμα» στο νησί μας και αιτία δυσφήμισης.
Η Δημοτική Αρχή Βόρειας Κέρκυρας με ενσυναίσθηση της ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, επαναφέρει την πρόταση για μεταφορά νερού από την Αλβανία. Η προτεινόμενη λύση έχει αρκετά μικρότερο κόστος για τους πολίτες. Το κυρίαρχο είναι ότι οι πολίτες μας θα απολαμβάνουν άριστης ποιότητας νερό και η ποσότητα θα είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες όλης της Κέρκυρας και όχι μόνο του Βορρά.
Επιπλέον, θέτουμε στο προσκήνιο το θέμα της κατασκευής των λιμνοδεξαμενών της Κέρκυρας για τη διασφάλιση πάνω από τρία εκατομμύρια κυβικά νερού κάθε χρόνο. Εξίσου σημαντικό είναι και το ζήτημα της υφιστάμενης κατάστασης των δικτύων ύδρευσης της Κέρκυρας τα οποία είναι πεπαλαιωμένα με αποτέλεσμα να υπόκεινται σε συχνές και σοβαρές ζημιές.
Στην κατακλείδα, καταγράφουμε την καθημερινή αγωνία μας για την «τρομακτική» κατάσταση που βιώνουν οι οικισμοί, τα χωριά μας, το νησί μας, η κοινωνία και οι επισκέπτες μας, από την έλλειψη νερού για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Είναι αναγκαίο λοιπόν ΣΗΜΕΡΑ να γίνει συνεκτίμηση όλων των προτάσεων (βελτίωση δικτύων – λιμνοδεξαμενές – μονάδες αφαλάτωσης/αποσκλήρυνσης φράγματα – νερό από Αλβανία κ.λ.π.) στην κατεύθυνση της οριστικής επίλυσης του θέματος της ύδρευσης και των φραγμάτων της Κέρκυρας.
Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ από το 1991 μέχρι το 2024 «ΥΠΟΦΕΡΕΙ» και «ΛΕΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ, ΝΕΡΑΚΙ». Το 2025 αν δεν λάβουμε μέτρα αποφασιστικά θα βιώσουμε το μαρτύριο της σταγόνας.
Μετά τιμής
Ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας