Αναστολή της απόφασης για αύξηση των δημοτικών τελών ζήτησαν οι πρόεδροι της ΟΕΒΕΚ και του Εμπορικού Συλλόγου από το Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας.
Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των δύο φορέων:
Την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου μετά από σχετικό αίτημα τους , πραγματοποίηθηκε συνάντηση που συμμετείχαν από κοινού οι Πρόεδροι της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών κ Εμπόρων Κέρκυρας κ Κιτσάκης Κωνσταντίνος και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας κος Αλέγρης Ιωάννης με το Δήμαρχο Κεν . Κέρκυρας κο Πουλημένο Στέφανο , με θέμα την αύξηση των δημοτικών τελών καθαριότητας .
Κατά την συνάντηση οι πρόεδροι των φορέων παρέθεσαν στον κο Δήμαρχο τις αιτιολογημένες αντιρρήσεις για την αδικαιολόγητη και εκβιαστική αύξηση των τελών καθαριότητας των επιχειρήσεων της Κέρκυρας και την σύνδεσή τους με του λογαριασμούς των παρόχων ενέργειας , χωρίς καν την εκ των προτέρων οπουδήποτε ενημέρωση και συζήτηση .
Επισήμαναν στο κο Δήμαρχο ότι τα τελευταία 3 έτη το κόστος ενέργειας έχει τριπλασιαστεί, ήδη αποτελεί σημαντικό μέρος κόστος λειτουργίας για τις μικρές επιχειρήσεις και η επιπλέον σημαντική επιβάρυνση με την υπέρογκη αύξηση των τελών , θέτει σε κίνδυνο ακόμα και την λειτουργία τους .
Για το λόγο αυτό οι εκπρόσωποι των φορέων ζήτησαν την ανάκληση της απόφασης 27-228/ 22-10-2024 του Δημοτικού Συμβουλίου στην συνεδρίαση της 25/02/2024 που ως θέμα έχει εισαχθεί προς συζήτηση .
Παράλληλα κατατέθηκαν από τους φορείς οι τεκμηριωμένες θέσεις υπό μορφή υπομνήματος με τις θέσεις των φορέων που θέτουν για συζήτηση στο Δημ . Συμβούλιο την τοποθέτηση του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων από μηδενική βάση , προτείνοντας δέσμη μέτρων – δράσεων και ενεργειών που ο Δήμος έπρεπε ήδη να είχε μεριμνήσει για την υλοποίηση τους , σημαντικότερων όπως :
-Την σύσταση ειδικής επιτροπής από το Δήμο με την συμμετοχή επιμελητηρίων – φορέων και κατοίκων για τον συντονισμό των ενεργειών που θα αποφασιστούν μετά από ουσιαστικό διάλογο και λήψη από κοινού των αποφάσεων .
-Η συνδρομή της κεν. Κύβέρνησης , που έχει σημαντική ευθύνη διαχρονικά για την δημιουργία του προβλήματος στην Κέρκυρα τα τελευταία 20 χρόνια .
-Την αξιοποίηση Ευρωπ. Κονδυλίων για την ενίσχυση του κόστους μεταφοράς λόγο νησιωτικότητας και του επεξεργασίας για το διάστημα έως την ολοκλήρωση της μονάδας επεξεργασίας στην Κέρκυρα .
-Την εντατικοποίηση δράσεων διαλογής και ανακύκλωσης για την μείωση του όγκου απορριμμάτων που σήμερα είναι το 5,5 %, ώστε να μειωθεί άμεσα ο ογκος με ανακυκλώσιμων πριος μεταφορά , άρα τη μείωση του κόστους
-Την δημιουργία δράσεων ευαισθητοποίησης και συνέργειας Δήμου – επιχειρήσεων και κάτοικων για την αποκομιδή ανακυκλώσιμων .
Από την συζήτηση προέκυψε ότι παρά τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των φορέων και των επιχειρήσεων η δημοτική πλειοψηφία του Δημάρχου κου Πουλημένου εμμένει στην απόφαση της επικαλούμενη ενδεχόμενη αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεων από τις συμβάσεις αποκομιδής και μεταφοράς των απορριμμάτων εκτός Κέρκυρας .
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΕΒΡΕΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΊΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 25/02/2025 στην αίθουσα του Δημ. Συμβουλίου στην παλιά νομαρχία που κατά την συζήτηση θα παρουσιάσουμε και θα υποστηρίξουμε τις θέσεις μας .
ΟΕΒΕΚ, ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Προς τον Πρόεδρο του Δημ . Συμβουλίου Δήμου Κεν. Κέρκυρας
Κοινοποίηση:
-Δήμαρχο Κεν. Κέρκυρας
-Δημοτικές παρατάξεις Δήμου κεν .Κέρκυρας
-Επιμελητήριο Κέρκυρας
-Τεχνικό Επιμελητήριο π. Κέρκυρας
-Οικονομικό Επιμελητήριο π. Κέρκυρας
–
Θέμα : Ανάκληση της υπ΄αριθμόν 27-228/ 22-10-2024 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων περί ’’ Έγκρισης Αναπροσαρμογής δημοτικού τέλους καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κατόπιν της υπ΄αριθμόν 33-5/4-10-2024 Απόφασης της Δημοτικής Επιτροπής’’.
Κύριε Πρόεδρε ,
Το δημοτικό συμβούλιο στις 22/10/2024 , μετά από εισήγηση της δημοτικής επιτροπής της δημοτικής πλειοψηφίας υπό το φόβο αδυναμίας εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2024 η και το 2025 , ειδικά την εξυπηρέτηση του κόστους αποκομιδής και μεταφοράς απορριμμάτων και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση η και διαβούλευση ως όφειλε έλαβε την 27-228/ 22-10-2024 Απόφαση για οριζόντια αύξηση ανά περιοχή και δραστηριότητα αυξάνοντας τα τέλη κατά έως και 175% στις αστικές και περαστικές περιοχές του Δήμου κεν .Κέρκυρας .
Η λήψη τέτοιων αποφάσεων που επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς και την θέση των μικρών επιχειρήσεων θα πρέπει να έπονται ειδικών συζητήσεων και διαβουλεύσεων με τους εμπλεκόμενους θεσμοθετημένους φορείς και τα συμβουλευτικά όργανα των παραγωγικών φορέων , διότι οι αποφάσεις αυτές επηρεάζουν άμεσα την εύρυθμη λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων , μεταβάλουν τα κόστη λειτουργίας με ότι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση προϊόντων και υπηρεσιών προς τον καταναλωτή η και την αναδιάρθρωση της οικονομικής λειτουργίας που επηρεάζει και τις θέσεις απασχόλησης .
Της εν λόγο απόφασης δεν προηγήθηκε καμία διαδικασία διαβούλευσης και ανάλυσης των παραμέτρων και επιπτώσεων και όπως κάθε οριζόντιο μέτρο επιβολής τελών και αυξήσεων ειδικά προς τις μικρές επιχειρήσεις φέρνει στην οικονομία ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που στόχευε αρχικά και στη χώρα μας είναι πρόσφατα τα παραδείγματα αλλά και τα δυσμενή αποτελέσματα τους .
Ειδικά η εφαρμογή των ξαφνικών μη αναλογικών και υπέρογκων ( έως και κατά 175% ) αυξήσεων και η σύνδεση τους , ως μέθοδο εισπραξιμότητας με τους λογαριασμούς ενέργειας των παρόχων ρεύματος είναι μέθοδος εκβιαστική ειδικά σε εποχές που λόγο διαφόρων παραγόντων το κόστος ενέργειας έχει ήδη τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και η κεντρική κυβέρνηση με διαφόρους τρόπους ενισχύει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά , ακριβώς για το λόγο να διατηρηθούν οι τιμές ενέργειας σε επίπεδα που δεν θα επηρεάσουν την έρρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων αλλά και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς .
Σημειώνουμε εδώ η παροχή δυνατότητας μετά από σχετική αίτηση των επιχειρήσεων , για διορθώσεις τιμών ζώνης με πλασματοποίηση των μ2 των επιχειρήσεων και μεταφορά του τέλους σε χαμηλότερο συντελεστή συναντά δυσκολίες στην εφαρμογή , από τους παρόχους ρεύματος αλλά και από διασταυρώσεις με τα δεδομένα της ΑΑΔΕ και αυτοί είναι οι λόγοι που οι αιτήσεις για διόρθωση τιμών τέλους ανά ζώνη δεν ξεπερνούν το 5% των επιχειρήσεων , με αποτέλεσμα η πλειοψηφια να μεταφέρεται στην υψηλότερη τιμή ζώνης ανεξαρτήτως δραστηριότητας .
Μέσα σε αυτό το σημερινό πλαίσιο και αυτές τις συνθήκες η δημοτική πλειοψηφία κατέφυγε σε αυτή την εύκολη λύση προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενη αδυναμία εξυπηρέτησης των οικονομικών υποχρεώσεων που απορρέουν από τις συμβάσεις αποκομιδής και μεταφοράς εκτός Κέρκυρας των απορριμμάτων .
Η δημοτική αρχή εξελέγη από τον Κερκυραϊκό λαό καταθέτοντας τις προγραμματικές της θέσεις και ανέλαβε την δέσμευση και την υποχρέωση προς τους δημότες για χρηστή διαχείριση και επίλυση των ζητημάτων του Δήμου , υλοποιώντας πολιτικές αντιμετώπισης με κυρίαρχα ζητήματα σήμερα το νερό και τη διαχείριση των απορριμμάτων .
Αν κατά την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα δημοτική αρχή από 1.1.2024 διαπίστωσε ότι η οικονομική κατάσταση του Δήμου από προηγούμενες χρήσεις Δεν ήταν αυτή που ανέμενε η υπολόγιζε, όφειλε άμεσα να απευθυνθεί στα εποπτικά όργανα της κεντρικής κυβέρνησης ώστε να ληφθούν έγκαιρα επαρκή μέτρα , να διερευνηθούν τα αίτια , να ελεχθούν οι οικονομικές χρήσεις παρελθόντων ετών και να αποδοθούν ευθύνες αν και εφόσον αυτές τεκμηριωθούν , ώστε να υπάρχει διαφάνεια στην διαχείριση των χρημάτων των δημοτών .
Ειδικά το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων που δεν συνδέεται με εξωγενείς παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή η φυσικές καταστροφές κλπ, μας απασχολεί τουλάχιστον 30 χρόνια , δεν είναι κάτι νέο που προέκυψε ξαφνικά και επιβάλει την λήψη εκτάκτων μέτρων αντιμετώπισης .
Ο κύριος Δήμαρχος ειδικά είναι άριστος γνώστης του ζητήματος διότι ώς Δήμαρχος επί 12 έτη και μετέπειτα Νομάρχης Κέρκυρας χειρίστηκε και ο ίδιος και συμμετείχε στην λήψη αποφάσεων που οδήγησαν στην τραγική σημερινή κατάσταση τη διαχείριση των απορριμμάτων .
Ο υφιστάμενος περιφερειακός σχεδιασμός για την διαχείριση στερεών αποβλήτων ( Απόφαση 63085/5401/2016: Κύρωση της απόφασης έγκρισης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, (ΦΕΚ 4317/Β/2016), 30-12-2016.) περιλαμβάνει πλήθος στοιχείων και δεδομένων αλλά κυρίως το εφαρμοστικό πλαίσιο και της πηγές χρηματοδότησης των προβλεπομένων δράσεων και ενεργειών για την υλοποίηση του .
Κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί άγνοια αυτού του οδικού χάρτη που ακολουθεί τον Εθνικό σχεδιασμό και ενσωματώνει και τη υφιστάμενη Ευρωπαϊκή νομοθεσία . Το μόνο αντικείμενο συζήτησης είναι οι δείκτες παρακολούθησης της εφαρμογής του Περιφερειακού σχεδιασμού από τους φορείς υλοποίησης , κυρίως φορέων Α’ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης και φυσικά τον Δήμο κεν . Κέρκυρας .
Ο εν ισχύ Περιφερειακός σχεδιασμός θέτει ως κύριο στόχο την μείωση του όγκου των απορριμμάτων προς τον τελικό αποδέκτη μέσω της διαλογής στην πηγή και την ανακύκλωσης ανεξαρτήτως τρόπου επεξεργασίας η και διαχείρισης των υπολειμμάτων . Μάλιστα ειδικά σε μια περιοχή όπως η Κέρκυρα που παράγονται κατά 95% αστικά απορρίμματα εκ των οποίων τα 70 % και άνω είναι ανακυκλώσιμα, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή συνδυαστικού προγράμματος διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης έπρεπε να αποτελεί εδώ και χρόνια Α’ προτεραιότητα με το Δήμο συντονιστή με την συμμετοχή επιχειρήσεων και πολιτών .
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία αλλα και την καθημερινή εικόνα στους δρόμους του Δήμου την τελευταία 6ετία ούτε στο κατ ελάχιστον δεν έχουμε προσεγγίσει τους στόχους του σχεδιασμού , πχ
– Επικαιροποιημένος κανονισμός καθαριότητας δεν έχει συνταχθεί και ουσιαστικά εφαρμοστεί
– Προωθητικές ενέργειες ευαισθητοποίησης δράσεων ανακύκλωσης δεν έχουν υλοποιηθεί
– Ειδικοί χώροι συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων δεν έχουν δημιουργηθεί
– Διαλογή στην πηγή σε βαθμό ικανοποιητικό δεν γίνεται από επιχειρήσεις και ιδιώτες
– Ειδικά προγράμματα αποκομιδής ανακυκλώσιμων από τον αστικό ιστό δεν έχει εφαρμοστεί
– ο παραγόμενος όγκος σύμμεικτων απορριμμάτων σταθερά βρίσκεται στους περίπου 60.000 τν
– το ποσοστό ανακύκλωσης είναι στο 5,5% ( δήλωση αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη τον 11.2024 σε ημερίδα ) , μακριά από τους τιθέμενους στόχους του σχεδιασμού .
Τα ενδεικτικά και αδιαμφισβήτητα στοιχεία που παρατέθηκαν καταδεικνύουν ότι οι Δημοτικές αρχές τα τελευταία χρόνια , ανεξαρτήτως αστοχιών της εκάστοτε πολιτικής της κεν. Κυβέρνησης , δεν έπραξαν αυτό που όφειλαν εκ του θεσμικού τους ρόλου για βελτίωση της τραγικής κατάστασης της διαχείρισης των απορριμμάτων . Αυτή είναι η πρώτη και μεγάλη αλήθεια την οποία οφείλουμε να παραδεχτούμε .
Εξάγεται το συμπέρασμα ότι και η παρούσα δημοτική αρχή επιδερμικά αντιμετωπίζει έως σήμερα το ζήτημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, με μηδενικά αποτελέσματα βελτίωσης και αυτό μας ανησυχεί διότι η συνέχιση αυτής της κατάστασης για τα επόμενα χρόνια χωρίς την λήψη αναγκαίων αποφάσεων και εφαρμογή του αναγκαίου αποτελεσματικού σχεδιασμού θα μας οδηγήσει τα επόμενα χρόνια σε πολύ χειρότερα δεδομένα .
Η επιβολή των αυξήσεων στα τέλη καθαριότητας που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας , συγκεκριμένα στις επιχειρήσεις που διαθέτουν επαγγελματικές παροχές Γ21, ασχέτως επαγγελματικής δραστηριότητας και θέσης , ασχέτως όγκου και είδους παραγωγής απορριμμάτων ,
είναι άδικη και πλήρως αναποτελεσματική , και τις επιχειρήσεις επιβαρύνει αφού αυξάνει το κόστος ενέργειας και λειτουργίας τους και απολύτως αναποτελεσματική αφού εμμέσως θα επιβαρύνει άλλους τομείς τις οικονομικής ζωής και δεν θα συνεισφέρει τελικά παρά μόνο ως πρόσκαιρη ταμειακή ενίσχυση του Δήμου . Με την απόφαση αυτή δηλαδή προσπαθεί ο Δήμος να λύσει ένα πρόβλημα δημιουργώντας αλλά και χειρότερα , για αυτό και οι πάρα πολλές και δίκαιες αντιδράσεις .
Κε Πρόεδρε η παρούσα επιστολή δεν συντάχθηκε για να καταγράψει και να τεκμηριώσει τις ενστάσεις των επαγγελματικών φορέων , αλλά για να συμβάλει στην εισαγωγή του θέματος εκ νέου στο Δημοτικό μας Συμβούλιο σε νέες βάσεις , αφού ειδικά για την Κέρκυρα το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αφορά και την κεν. Κυβέρνηση , επιχειρώντας μέσα από νε εποικοδομητικό διάλογο να προκύψουν λύσεις εφικτές και να καθοριστούν ρόλοι διακριτοί , για το Δήμο , τους θεσμοθετημένους φορείς , τις επιχειρήσεις και τους πολίτες , που ο κάθε ένας θα γνωρίζει τον ρόλο και τις ευθύνες του .
Εκτιμούμε ότι υπό τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί απαιτούνται σημαντικές πολιτικές αποφάσεις και ενέργειες στο πλαίσιο εφαρμογής ειδικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση τού ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων ΑΜΕΣΑ και ο Δήμος πρέπει σε αυτές να έχει τον πρώτο λόγο εξασφαλίζοντας συνθήκες κοινωνικής συναίνεσης με διαφάνεια , που θα περιλαμβάνον την λήψη δραστικών και αποτελεσματικών μέτρων εδώ και τώρα και σε δύο άξονες
1 Κεντρική κυβέρνηση .
1.α ενίσχυση του κόστους μεταφοράς και επεξεργασίας
-Χρηματοδότηση μέρους του κόστους μεταφοράς λόγο νησιοτικότητας στην λογική της ενίσχυσης του μεταφορικού ισοδυνάμου η άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων
-Τροποποίηση της υπουργικής απόφασης και την χρηματοδότηση μέρους του κόστους επεξεργασίας και ταφής υπολειμμάτων μέσω έκτακτης ενίσχυσης η άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων
1.β εκπόνηση και εφαρμογή σχεδίου για την διευθέτηση των χιλιάδων τόνων δεματοποιημένων απορριμμάτων και την αποκατάσταση των χώρων απόθεσης σε Τεμπλόνι και Λευκίμη .
2 Δήμος κεν . Κέρκυρας
2.α συγκρότηση μετά από απόφαση του Δημ .Συμβουλίου ειδικής επιτροπής για την παρακολούθηση του σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων με σκοπό την παρακολούθηση υλοποίησης του σχεδιασμού και άμεσης αντιμετώπισης επί μέρους ζητημάτων κατά την εφαρμογή του , με τακτική υποβολή εκθέσεων προόδου , προτείνεται νε μετέχουν εκπρόσωποι ( από ένας
– ΠΙΝ
– Δήμος τεχνική υπηρεσία και καθαριότητας ( με συμμέτοχη Δήμων βορά και νότου )
– Τεχνικό επιμελητήριο
– Οικονομικό επιμελητήριο
– Επιμελητήριο Κέρκυρας
– Επαγγελματικοί φορείς
– Κάτοικοι
Κύριε Πρόεδρε για τους λόγους αυτούς ζητούμε την ΑΝΑΚΛΗΣΗ της υπ΄αριθμόν 27-228/ 22-10-2024 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων με ισχύ της απόφασης από 1.3.2025 και ταυτόχρονα εκ νέου συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο του ζητήματος της αντιμετώπισης της διαχείρισης των απορριμμάτων σε νέα βάση εξ αρχής , με πλήρη διαφάνεια, αφού κατατεθούν όλα τα τεχνικά και οικονομικά δεδομένα από τους θεσμοθετημένους ανά φορέα , ώστε να ενημερωθούν επαρκώς οι δημότες και να δημιουργηθούν συνθήκες σύμπραξης και συναίνεσης , προϋποθέσεις απαραίτητες για την εφαρμογή οριστικής και βιώσιμης λύσης .