Λεφτά για ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών αλλά και άμεση συνδρομή της πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας και των τοπικών φορέων και ιδιωτών (π.χ. ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες ακινήτων) ζητούν τα νησιωτικά πανεπιστήμια ώστε να βρεθούν βραχυπρόθεσμα και μέχρι να ανεγερθούν εστίες, κτίρια και διαμερίσματα που με φθηνό ενοίκιο να στεγάσουν τουλάχιστον για 10μηνο μέσα στο χρόνο φοιτητές, ζητούν τα νησιωτικά πανεπιστήμια!
Η πρωτοβουλία ανήκει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο που προ(σ)κάλεσε μία ενδιαφέρουσα συνάντηση στην Κέρκυρα με τους πρυτάνεις και των υπολοίπων νησιωτικών ΑΕΙ της χώρας και με την παρουσία του αρμόδιου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση Γ.Γ του ΥΠΕΠΘ. Κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου ακόμα και για την επιβίωση των ιδρυμάτων, λόγω της τεράστιας πίεσης με τη συσσώρευση στο κέντρο λόγω οικονομίας, την αναμενόμενη πίεση από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την “αιμορραγία” από νέους φοιτητές…
Τα αίτια
Το πρόβλημα της εύρεσης στέγης για τους φοιτητές στα νησιά δεν είναι νέο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, έχει διογκωθεί λόγω της αύξησης του κόστους ζωής, της περιορισμένης διαθεσιμότητας κατοικιών και της επέκτασης των βραχυχρόνιων μισθώσεων που έχουν επηρεάσει αρνητικά την αγορά ακινήτων.
Οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων Κρήτης, Πολυτεχνείου Κρήτης, Ιονίου Πανεπιστημίου, Πανεπιστημίου Αιγαίου και Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου κατέληξαν σε συγκεκριμένες προτάσεις για την ανακούφιση των φοιτητών από το αυξημένο κόστος στέγασης.
Όπως επισημάνθηκε από τους πρυτάνεις, η έλλειψη φοιτητικής στέγης επηρεάζει όχι μόνο τους φοιτητές, αλλά και το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό των ιδρυμάτων, καθώς και τη γενικότερη λειτουργία των πανεπιστημίων.
Προκλήσεις με το βλέμμα και… στα ιδιωτικά πανεπιστήμια!
Η ανακοίνωση των πρυτάνεων συνοψίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιωτικά πανεπιστήμια, υπογραμμίζοντας ότι η έλλειψη στέγης μπορεί να επηρεάσει τη βιωσιμότητα των ακαδημαϊκών τμημάτων, οδηγώντας σε μείωση του αριθμού των εισακτέων και χαμηλότερα ποσοστά αποφοίτησης. Παράλληλα, οι δημογραφικές αλλαγές και η αναμενόμενη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων δημιουργούν πρόσθετες πιέσεις, καθιστώντας την άμεση δράση απαραίτητη.
Ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ανδρέας Φλώρος, σκιαγράφησε τη σοβαρότητα της κατάστασης, τονίζοντας ότι η επόμενη διετία είναι κρίσιμη για την εξεύρεση λύσεων: «Η δημογραφική συρρίκνωση της χώρας, η αυξανόμενη συγκέντρωση πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα και η αναμενόμενη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ασκούν πρωτοφανείς πιέσεις στα περιφερειακά ιδρύματα, ιδίως στα νησιωτικά». Παράλληλα, επεσήμανε ότι η έλλειψη υποδομών και οι υψηλές τιμές ενοικίων αναγκάζουν πολλούς φοιτητές να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους ή να μην επιλέξουν καν να εγγραφούν σε σχολές που βρίσκονται σε νησιά: “Επίκειται αναδιάρθρωση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης λόγω της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η δημογραφία της χώρας είναι τέτοια που και η συρρίκνωση του πληθυσμού που παρατηρείται το μάζεμα του πληθυσμού στα μεγάλα κέντρα επίσης δημιουργούν μεγάλες πιέσεις στα περιφερειακά ιδρύματα, ειδικά στα νησιωτικά περιφερειακά. Πρέπει λοιπόν τις επόμενες, την επόμενη διετία, να μπορέσουν να δρομολογηθούν λύσεις σε συνεργασία με θεσμικούς και μη θεσμικούς φορείς, για να αυξηθεί η προσφορά της φοιτητικής στέγης και με τη συνδρομή της πολιτείας και την αύξηση του στεγαστικού επιδόματος, ειδικά στη νησιωτική περιφέρεια”.
Το σχέδιο δράσης
Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η υιοθέτηση ενός διττού σχεδίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών στα νησιά, με στόχο την αύξηση της διαθεσιμότητας κλινών. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, πρόκειται για μια λύση που απαιτεί μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, καθώς οι διαδικασίες ανέγερσης τέτοιων υποδομών είναι χρονοβόρες και γραφειοκρατικά περίπλοκες. «Χρειάζονται τουλάχιστον επτά με οκτώ χρόνια για την ολοκλήρωση τέτοιων έργων, κάτι που δεν μπορεί να καλύψει τις άμεσες ανάγκες των νησιών», υπογράμμισε ο κ. Φλώρος.
Να προσελκύσουμε ιδιώτες, να βοηθήσουν Εκκλησία και Αυτοδιοίκηση!
Ο δεύτερος άξονας αφορά τη συνεργασία με ιδιώτες, ώστε να διατεθούν καταλύματα για φοιτητές με προσιτό κόστος. Συγκεκριμένα, προτάθηκε η σύναψη συμφωνιών με ιδιοκτήτες ακινήτων, με ανώτατο όριο ενοικίου τα 300-350 ευρώ. Παράλληλα, συζητήθηκε η δυνατότητα πλήρους απαλλαγής ενοικίου για φοιτητές από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, καθώς και η παροχή κινήτρων στους φοιτητές που διακρίνονται για την αριστεία τους.
Μια επιπλέον πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι αφορά τη χρηματοδότηση της διαμονής φοιτητών σε ξενοδοχειακές μονάδες, ιδιαίτερα κατά τη μεταβατική περίοδο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες υποδομές. Αυτή η λύση, όπως υποστηρίχθηκε, μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) και να δώσει ανάσα στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομική πίεση.
Ζητούν στήριξη της Πολιτείας και Αυτοδιοίκησης
Οι πρυτάνεις κάλεσαν την Πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες για την απλοποίηση και την επίσπευση των διαδικασιών ανέγερσης φοιτητικών εστιών, ενώ τόνισαν την ανάγκη αύξησης του στεγαστικού επιδόματος ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές. Παράλληλα, ζήτησαν τη ρύθμιση θεμάτων που σχετίζονται με τη βραχυχρόνια μίσθωση, ώστε να σταθεροποιηθεί η αγορά κατοικιών στις νησιωτικές περιοχές.
“Θα στηρίξουμε τις προτάσεις”
Ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Νίκος Παπαϊωάννου, εξέφρασε τη δέσμευση του Υπουργείου Παιδείας να στηρίξει τις προτάσεις που θα κατατεθούν, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης δεν αφορά αποκλειστικά τα πανεπιστήμια, αλλά αποτελεί ζήτημα κοινωνικής συνοχής. «Το Υπουργείο βρίσκεται πάντα δίπλα σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και θα εξετάσει όλες τις προτάσεις, ώστε να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.
“Χρέος μας να αναζητήσουμε λύσεις”
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής, ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας όλων των φορέων, συμπεριλαμβανομένης της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας και των ιδιωτών. «Η φοιτητική κοινότητα στα Ιόνια Νησιά αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στέγασης, και είναι χρέος μας να αναζητήσουμε λύσεις που θα στηρίξουν τους φοιτητές και την ακαδημαϊκή κοινότητα συνολικά», δήλωσε.
Κάλεσμα
Στην κοινή τους ανακοίνωση, τα νησιωτικά πανεπιστήμια εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων καλούν:
- την πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες για την απλοποίηση και την επίσπευση των διαδικασιών ανέγερσης φοιτητικών εστιών στη νησιωτική περιφέρεια, με παράλληλη προσαρμογή του ύψους του στεγαστικού επιδόματος στα πραγματικά οικονομικά δεδομένα και τη ρύθμιση θεμάτων που σχετίζονται με τη βραχυχρόνια μίσθωση,
- τις διοικήσεις των νησιωτικών περιφερειών να συνδράμουν με την οικονομική υποστήριξη των ιδρυμάτων για την άμεση μίσθωση κλινών σε ξενοδοχειακές μονάδες,
- την εκκλησία αλλά ενδιαφερόμενους επενδυτές και φορείς ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων να εξετάσουν το ενδεχόμενο επενδύσεων στα νησιά στον τομέα της φοιτητικής στέγης με όρους που να ανταποκρίνονται στα οικονομικά δεδομένα της μέσης Ελληνικής οικογένειας,
- τις τοπικές κοινωνίες να συμβάλλουν με όλα τα διαθέσιμα μέσα στην αναβάθμιση των μεγεθών της φοιτητικής στέγης.
Ποιοι συμμετείχαν
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δημήτριος Παπαγεωργίου και ο Αντιπρύτανης Διοικητικών, Τεχνικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Πολυτεχνείου Κρήτης Αριστομένης Αντωνιάδης και διαδικτυακά οι πρυτάνεις Μιχαήλ Ζερβάκης από το Πολυτεχνείο Κρήτης και Νικόλαος Κατσαράκης από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο..