Με τις υπογραφές (και) των Κερκυραίων βουλευτών της αντιπολίτευσης Δημήτρη Μπιάγκη και Αλέκου Αυλωνίτη, κατατέθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης στη Βουλή. Μπιάγκης: Το άλλοθι της «καμένης γης». Αυλωνίτης: Ο πόνος Μητσοτάκη φαίνεται κάτω από το …συνεχές χαμόγελο του! Αξίζει τέτοιος Πρωθυπουργός στην Ελλάδα;
Μετά το τέλος της συζήτησης στη Βουλή για την τραγωδία στα Τέμπη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, προχώρησε στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης. Η πρόταση, που συνυπογράφεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά, την Πλεύση Ελευθερίας και ανεξάρτητους βουλευτές (η πλειονότητα των οποίων από το Κίνημα Δημοκρατίας) αποτελεί ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα για την ανάγκη απόδοσης ευθυνών σχετικά με το πολύνεκρο δυστύχημα.
Το κείμενο της πρότασης, το οποίο προετοιμάστηκε από το ΠΑΣΟΚ, είχε αποσταλεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης για παρατηρήσεις πριν την κατάθεση, υπογραμμίζοντας την κοινή αντίδραση απέναντι στη διαχείριση της τραγωδίας. Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι στόχος της πρότασης είναι να καταδειχθεί η «απονομιμοποιημένη» φύση της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι η κοινωνία απαιτεί δικαιοσύνη και διαφάνεια. «Η αλαζονεία και η ανικανότητα της κυβέρνησης έχουν εξοργίσει τους πολίτες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η πρόταση δυσπιστίας, υπογεγραμμένη από 85 βουλευτές, στηρίζεται στην αυξανόμενη δυσαρέσκεια της κοινωνίας, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από τις μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών. Το κείμενο κατηγορεί την κυβέρνηση για απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών, καθώς και για ανεπάρκεια στη διαχείριση των προβλημάτων που οδήγησαν στην τραγωδία.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε την πρόταση, χαρακτηρίζοντάς την ως «κοινοβουλευτικό παράδοξο» και μιλώντας για μια «ετερόκλητη συμμαχία μηδενισμού». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η πρόταση θα κριθεί τόσο στη Βουλή όσο και στις εκλογές του 2027, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις δεσμεύσεις της.
Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας ξεκίνησε άμεσα, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται το βράδυ της Παρασκευής, οπότε και θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία.
Μπιάγκης: Το άλλοθι της «καμένης γης»
Ζούμε δυστυχώς ακόμα την εποχή του σκοταδισμού, των φτωχών επιχειρημάτων, παρότι πλέον όλα τα οικονομικά στοιχεία των φορέων της δημόσιας διοίκησης περνούν την εξαντλητική γραφειοκρατική αλλά ουσιαστική βάσανο της κοινής δημόσιας θέας και έκθεσης. Διαύγεια, ανεξάρτητες αρχές, δημόσιο λογιστικό, κεντρικά ηλεκτρονικά μητρώα συμβάσεων και υποχρεώσεις δημοσιότητας με ανοικτά δεδομένα συνιστούν ένα ευρύ πλέγμα εφαρμογών που ελέγχουν την οικονομική δραστηριότητα των φορέων. Όλες οι αποφάσεις, τα οικονομικά στοιχεία, οι συμβάσεις και οι αναθέσεις, δημοσιεύονται και είναι στη διάθεση όλων μας, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και να λαμβάνει γνώση ο πολίτης και ο κάθε άμεσα ή έμμεσα ενδιαφερόμενος.
Η γενιά μας μεγάλωσε με το σύνθημα της «καμένης γης» που συντρόφευσε κάθε νέα αρχή σε οποιοδήποτε αξίωμα. Από τις Κοινότητες και τους Δήμους, τις Νομαρχίες και τις Περιφέρειες μέχρι τα Υπουργεία και τους Οργανισμούς. Σε κάθε αλλαγή διοίκησης και εξουσίας το ίδιο άλλοθι στο στόμα κάθε νεοεκλεγμένου που έπεφτε από τα σύννεφα με τα στοιχεία που αποκαλύπτονταν ξαφνικά ενώπιόν του μόλις καθόταν στη νέα του θέση. Άδεια ταμεία, κατεστραμμένα αρχεία, ελλιπής προγραμματισμός, μηδενικός σχεδιασμός για την επόμενη μέρα, αποτελούσαν ανέκαθεν τις πρώτες διαπιστώσεις αυτών που ανυποψίαστοι και αφελείς διαδέχονταν τους προηγούμενους που είχαν φροντίσει να τα κάνουν… μαντάρα και να κάψουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Χωρίς προσωπικό, χωρίς εξοπλισμό, χωρίς πόρους, χωρίς μηχανισμούς, κανείς δεν έβρισκε ποτέ κάτι παρά μόνο… στάχτες κι αποκαΐδια πάνω στα οποία φρόντιζε να χτίζει το νέο του αφήγημα ζητώντας έτσι άφεση αμαρτιών και φτηνές δικαιολογίες.
Αυλωνίτης: Αξίζει τέτοιος Πρωθυπουργός στην Ελλάδα;
Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Χαμογελαστός, ειρωνικός, περιφρονητικός και κυρίως αλαζόνας σήμερα στη Βουλή. Μετά τις συγκλονιστικές συγκεντρώσεις. Μετά τον ανθρώπινο πόνο της μνήμης του εγκλήματος των Τεμπών. Αυτός θα χύσει άπλετο φως και θα λάμψει η δικαιοσύνη; Αυτός που περιφρονεί τα εκατομμύρια του λαού του χαμογελάει και εμπαίζει τους πολιτικούς του αντιπάλους θα δεχτεί να πάνε υπουργοί του στα δικαστήρια. Ο πόνος του για τις 57 ψυχές είναι διάχυτος στο πρόσωπο του. Φαίνεται κάτω από το συνεχές χαμόγελο του. Αξίζει τέτοιος Πρωθυπουργός στην Ελλάδα;