«Ένα κόμμα μόνο αναπτυσσόμενο ζει. Όταν πάψει να ανέχεται τις νέες ιδέες, πεθαίνει…», έλεγε ο Α. Μπέβεριτζ, γερουσιαστής ΗΠΑ».! Η ρήση του Αμερικανού Γερουσιαστή, (την είχε αποδώσει άριστα η Μελίνα Μερκούρη στον Ανδρέα Παπανδρέου : «Πρόεδρε, η αλλάζουμε ή βουλιάζουμε»), τηρήθηκε απόλυτα από τον Κώστα Σημίτη το 1996 και κράτησε το ΠΑΣΟΚ, (του άρρωστου Ανδρέα του Ωνασείου και της Μιμής με τις χαρτορίχτρες), 8 επιπλέον χρόνια στην εξουσία. Αντίθετα, ο Αλέξης Τσίπρας, δεν άλλαξε τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όπως οι συνθήκες απαιτούσαν, με αποτέλεσμα την πλήρη πολική απαξία κι εν τέλει πολυδιάσπασή του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κλείνοντας 9 χρόνια στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας και 6 στην πρωθυπουργία, προσπαθεί να μιμηθεί τον Κώστα Σημίτη. Μπορεί να το πετύχει; Ίδωμεν.!
Νέα Δημοκρατία : Σε συσκευασία 2 σε 1
Στην εξόδιο ακολουθία στην Μητρόπολη Αθηνών, για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ανεδείχθη ο πλήρης πολιτικός και ιδεολογικός διχασμός της Νέας Δημοκρατίας.
Από την μια πλευρά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και τα θερμά λόγια του για τον εκλιπόντα, παρουσία κορυφαίων κυβερνητικών και κομματικών παραγόντων κι από την άλλη, η εκκωφαντική απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, ακραιφνούς Καραμανλικού, Προκόπη Παυλόπουλου, σε συνδυασμό και με την βροντερή απουσία σημαντικών στελεχών της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας.
Ο «κεντρώος» Κυριάκος Μητσοτάκης : Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επεσήμανε ότι ο Κώστας Σημίτης υπήρξε μαχητής κατά της δικτατορίας και άξιος υπηρέτης της δημοκρατίας. Ανέφερε επίσης ότι ήταν ευγενής αντίπαλος και τόνισε πως, «οι παρατάξεις μας συναντήθηκαν σε δύο κρίσιμες επιλογές: την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ και την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ».
Ωσάν να προσπαθούσε να δικαιολογήσει, (έναντι των δικών του επικριτών βεβαίως – βεβαίως), την δική του πολιτική πρακτική και συμπεριφορά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη, είπε για τον αποθανόντα πρώην πρωθυπουργό, ότι, «Δεν μπήκε ποτέ στον πειρασμό να μεταλλαχθεί, να γίνει αρεστός, διατηρώντας ταυτόχρονα τη διακριτική απλότητα για να επενδύσει αυτή τη ζωή του και μετά την απόσυρσή του από το δημόσιο προσκήνιο». Επεσήμανε επιπλέον ότι, «Με έναν τρόπο ίσως αθόρυβο αλλά πραγματικά ηχηρό στην ουσία του, είναι ένα πολύτιμο παράσημο που κατέκτησε με τη στάση του, χωρίς ο ίδιος ποτέ να το διεκδικήσει ή να το διαφημίσει».
Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος ταυτόχρονα προς το ΠΑΣΟΚικό ακροατήριο είπε ότι, ο Κώστας Σημίτης ήταν «μια εξαίρεση στον πολύβουο κόσμο των συνθημάτων, των θεαματικών κινήσεων». «Ένα παράδειγμα για το πώς ένας πολιτικός μπορεί να παραμένει υπεύθυνος και ενεργός πολίτης έστω και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Επέλεξε έναν επίλογο με νόημα, ώστε να είναι και γι’ αυτό άξιος τιμής και μνήμης» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Με απλά λόγια, στην εξόδιο ακολουθία για τον Κώστα Σημίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπάθησε έντεχνα να προσελκύσει ψηφοφόρους του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, ευελπιστώντας πως, η πολιτική «εγκαθίδρυση» του, στο κοινωνικό κέντρο, θα τον αναδείξει σε αδιαφιλονίκητο ηγέτη, ο οποίος θα κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό, έστω και με κυβερνητικές συμμαχίες, είτε κεντροδεξιάς, είτε κεντροαριστερής πολιτικής κατεύθυνσης.
Οι παραδοσιακοί δεξιοί : Από την άλλη πλευρά του πολιτικού φεγγαριού, εντοπίζονται οι παραδοσιακοί δεξιοί της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι διαγκωνίζονται, (ευθέως το δηλώνουν), για να διατηρήσει η γαλάζια παράταξη τα «Καραμανλικά χαρακτηριστικά και αξίες της».
Ειλικρινής, έως και απόλυτα κυνικός, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στην αποχαιρετιστήρια δήλωσή του, είπε ξεκάθαρα, επισήμανε πως, «ο Κώστας Σημίτης υπήρξε ο κύριος πολιτικός ιδεολογικός αντίπαλος της κεντροδεξιάς παράταξης» και ότι «τα ορόσημα της θητείας του, θετικά και αρνητικά, θα αξιολογηθούν από την ιστορία».
Σαφώς, περισσότερο ευγενείς και πολιτικά τυπικοί στις αποχαιρετιστήριες δηλώσεις τους, ήταν ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, οι οποίοι «έλαμψαν δια της απουσίας τους», από την εξόδιο ακολουθία, ως μη παραγράφοντας τον τίτλο του «αρχιερέα της διαπλοκής», που είχαν απονείμει στον εκλιπόντα, Κώστα Σημίτη, ο οποίος επίσης, (κατά τους ίδιους πάντα), «έκλεψε τις εκλογές του 2000» από τη Νέα Δημοκρατία, και ήταν ο πρωθυπουργός «των Ιμίων και της Συμφωνίας του Ελσίνκι και της Μαδρίτης», και πέραν όλων τούτων, (Ω…, του πολιτικού θαύματος), κηδεύεται με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού και με τετραήμερο εθνικό πένθος με «προσωπική απόφαση του, («γαλάζιου»), πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη».
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ : Μαζί και χώρια
Σε όλες τις εκδηλώσεις, όταν συνευρίσκονται στελέχη του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, δείχνουν να μην έχουν προσωπικές ή κοινωνικές διαφορές. Αντίθετα, νιώθουν άνετα και δείχνουν διάθεση για ένα βαθύτερο, πολιτικό «κους – κους», έστω και στα «ψιθυριστά». Το ίδιο συνέβη και στην κηδεία του Κώστα Σημίτη, την περασμένη Πέμπτη.
Το ιδιαίτερα θερμό κλίμα, (με θερμές χειραψίες, αγκαλιές και ευχές για την νέα χρονιά), που υπήρξε ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, μετά την εξόδιο ακολουθία στην Μητρόπολη Αθηνών και στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου έγινε η ταφή του πρώην πρωθυπουργού, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Πολιτικά – Σημειολογικά, μπορεί να σημαίνει κάτι…, και να οδηγήσει κάπου, αυτό το θερμό κλίμα στις προσωπικές σχέσεις.;
«Οψόμεθα εις Φιλίππους»…, δηλαδή, σε μια ενδεχόμενη κοινή πρόταση υποψηφίου Προέδρου για την Προεδρία της Δημοκρατίας και σε άλλες κοινές κοινοβουλευτικές δράσεις.!
Προς ώρας, διαφέρουν οι στόχοι των τριών κύριων εκφραστών της Κεντροαριστεράς :
ΠΑΣΟΚ : Ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το «πολιτικό momentum», να σταθεροποιηθούν στο ποσοστό του 18%, που δίνουν οι δημοσκοπήσεις, ώστε να αποτελέσουν τον κομματικό πυλώνα, γύρω από τον οποίο θα υπάρξει ή όποια συσπείρωση – προγραμματική σύγκλιση. Πέραν αυτής, της κεντρικής πολιτικής φιλοσοφίας, στην Χαριλάου Τρικούπη, αναπτύσσονται δύο αντιθέτου φοράς πολιτικά ρεύματα : Ένα αριστερόστροφο, υπό τον Παύλο Γερουλάνο και Χάρη Δούκα, που τάσσεται ευθέως υπέρ της συσπείρωσης της ευρύτερης κεντροαριστεράς, κι ένα, υπό την Άννα Διαμαντοπούλου, που τάσσεται υπέρ μιας συγκυβέρνησης με την Νέα Δημοκρατία. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, γνωρίζει το κομματικό παρασκήνιο και απλά, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύο τάσεις.!
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ – ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ : Στην πλατεία Κουμουνδούρου ψάχνουν τρόπους να επανακτήσουν τα «περασμένα μεγαλεία» της δυναμικής – αξιωματικής αντιπολίτευσης και να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο κεντρικός κομματικός πυλώνας στην ευρύτερη κεντροαριστερά. Προς τούτο, στο πολιτικό παρασκήνιο, γίνονται συζητήσεις πολιτικής «επανασυγκόλλησης» με την ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, (Αφού εξέλειπαν οι λόγοι της διάσπασης – Στέφανος Κασσελάκης), προτάσσοντας και τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν την ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ να μην έχει «μοίρα στο πολιτικό ήλιο», καθώς δεν πατάει το «κατώφλι» του 3% για είσοδό της στη βουλή.!
Επετειακή εκδήλωση – «Πρώτη φορά Αριστερά» : Οι επιτελείς της Κουμουνδούρου, έχουν συνειδητοποιήσει πως, «το ΠΑΣΟΚ δεν τους παίζει», καθώς κρατάει τα «δημοσκοπικά σκήπτρα» και κάθεται στα έδρανα της Αξιωματικής Αντιπολίτευση. Προς τούτο, η Πολιτική Γραμματεία, με αφορμή τα 10 χρόνια από την εκλογική νίκη της 25ης Ιανουαρίου 2015, ετοιμάζει εορταστική εκδήλωση, ενταγμένη σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανασύνθεσης και ανασυγκρότησης, προκειμένου να έρθει πιο κοντά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με τα «θεμέλια» του και τον κόσμο του, αναδεικνύοντας και την παρακαταθήκη της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Στην εκδήλωση, θα πρωταγωνιστήσει ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και πρόσωπα, τα οποία πρωταγωνίστησαν την περίοδο εκείνη, όπερ σημαίνει και στελέχη της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.
Στο ίδιο πολιτικό κλίμα και πνεύμα, προετοιμάζεται η παρουσίαση του βιβλίου των Αντώνη Κοτσακά και Χάρη Τσιόκα, «ΙΣΤΟΡΗΣΗ 50 ΧΡΟΝΩΝ : Από τα κέντρα λήψης αποφάσεων ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ», στα Ιωάννινα. Στόχος της εκδήλωσης να σταλεί μήνυμα «συμπόρευσης» του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Θα μιλήσει ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, αλλά και η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη, και η βουλευτής Ιωαννίνων, της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Μερόπη Τζούφη.!