Ο σπουδαίος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ένας άνθρωπος που τίμησε με κάθε έννοια της λέξης, το ρόλο ενός ιεράρχη, αγωνιστής, προοδευτικός, με εξαιρετική ευρύτητα πνεύματος αλλά και τεράστιες γνώσεις, έφυγε μετά από νοσηλεία του από τη ζωή τα ξημερώματα. Είχε τιμηθεί στην Κέρκυρα το 2018 κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου των Απανταχού Επτανησίων Αποδήμων, όπου είχε αποκαλύψει με συγκίνηση ότι ο τόπος καταγωγής του ήταν τα Επτάνησα με ρίζες από τη Λευκάδα και την Κεφαλονιά.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος εκοιμήθη σήμερα (25/1) έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου είχε μεταφερθεί εσπευσμένα από τα Τίρανα. Σύμβολο ανθρωπισμού, ένας ιεραπόστολος της ειρήνης και της καταλλαγής, ένας άνθρωπος με ευρύτητα πνεύματος και ταπεινότητας, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή για την ειρηνική συμβίωση μεταξύ των κοινοτήτων με διαφορετικές θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις, και άφησε πίσω του μια πλούσια παρακαταθήκη. Ήταν ουσιαστικά αυτός που το 1992 ανασύστησε την Ορθόδοξη Εκκλησίας της Αλβανίας λαμβάνοντας παράλληλα τη θέση του Προκαθημένου της.
Η σορός του μακαριστού Αρχιεπισκόπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών και η κηδεία του θα τελεστεί την Πέμπτη στα Τίρανα, όπως ο ίδιος επιθυμούσε.
Συλλυπητήριο μήνυμα Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Γιάννη Τρεπεκλή
«Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιο, μια παγκόσμια μορφή της Ορθοδοξίας και της αγάπης για τον συνάνθρωπο.
Η ιδιαίτερη σχέση του με τα Ιόνια Νησιά, μέσω των οικογενειακών του ριζών από την Κεφαλονιά και τη Λευκάδα, καθώς και η παρουσία του στην Κέρκυρα, όπου τιμήθηκε και προσκύνησε τον Άγιο Σπυρίδωνα, μας γεμίζει υπερηφάνεια.
Η παρακαταθήκη του, γεμάτη πίστη, ελπίδα και ανιδιοτελή προσφορά, θα παραμείνει φάρος έμπνευσης για όλους μας. Η ιεραποστολική δράση του και το φιλανθρωπικό έργο του στην Αφρική, όπως βέβαια και η ανασύσταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλβανία, αποτελούν την πλούσια κληρονομιά αυτού του πεφωτισμένου θρησκευτικού και πνευματικού ταγού προς τους συνανθρώπους του.
Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην Εκκλησία της Αλβανίας και στους οικείους του».
Ποιος ήταν ο Αναστάσιος
Ο κατά κόσμον Αναστάσιος Γιαννούλας γεννήθηκε στον Πειραιά στις 4 Νοεμβρίου 1929. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Με υποτροφία συνέχισε τις σπουδές τους στη Γερμανία.
Ειδικεύτηκε στην ιστορία της θρησκείας με ερευνητικές αποστολές και ταξίδια σε 14 χώρες της Αφρικής και της Ασίας από το 1964 έως και το 1990 γνώρισε τα θρησκεύματα των χωρών αυτών καθώς και το Ισλάμ.
«Οι άνθρωποι ζητούν ολόκληρη την χριστιανική παράδοση και αυτοί πράγματι την έχουμε εμείς στην δική μας την Εκκλησία και πρέπει να την προσφέρουμε» είχε πει στην εκπομπή Εδώ και Σήμερα.
Συνέγραψε 24 βιβλία με έργα του να έχουν μεταφραστεί σε 17 γλώσσες. Έχει τιμηθεί με 30 βραβεία και παράσημα διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων τον μεγαλόσταυρό του Τάγματος Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας το 2000, κατόπιν προτάσεως 33 ακαδημαϊκών της Ακαδημίας Αθηνών και πολλών προσωπικοτήτων της Αλβανίας υπήρξε υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ της Ειρήνης.
«Μόλις χειροτονήθηκα πρεσβύτερος την ίδια μέρα έφευγα για την Ουγκάντα και η πρώτη λειτουργία που έκαμα ήταν σ’ ένα φτωχικό εκεί εκκλησάκι στην Καμπάλα. Και επρόκειτο να μείνω εκεί, αν δεν είχα μια άλλη μεγάλη δοκιμασία με την υγεία μου» είχε αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος.
Στις 24 Ιουνίου 1992 εξελέγη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα, το 1991, είχε φθάσει στην Αλβανία ως πατριαρχικός Έξαρχος για να δει από κοντά ό, τι είχε απομείνει από την Ορθόδοξη Εκκλησία μετά τον διωγμό που υπέστη από το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα.
«Πήρα ένα τηλεφώνημα από την Κωνσταντινούπολη και μου λέει ο αρχιγραμματεύς, ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας Μελίτων, συγχαρητήρια εκλεγήκατε για να πάτε πατριαρχικός Έξαρχος στην Αλβανία. Επανέλαβε πάλι τη φράση και λέει σας παρακαλεί ο Πατριάρχης. Ήταν ο Δημήτριος εκείνη την εποχή και σας παρακαλεί και ο Άγιος Χαλκηδόνος, ο μετέπειτα Πατριάρχης. Λέω, αφήστε με μία ώρα να σκεφθώ και θα σας πω» είχε πει στην εκπομπή Ουδείς Αναμάρτητος της ΕΡΤ.
Μέσα σε τεράστιες δυσκολίες κατόρθωσε να ανασυγκροτήσει εκ βάθρων την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας. Όπως είχε αποκαλύψει «περίμενα επτά μήνες για να πάρω την θεώρηση για την ταυτότητα. Ήταν σαφές ότι υπήρχε μια μεγάλη ανησυχία και αμφισβήτηση. “Τι γυρεύει ένας Έλληνας ιερωμένος εδώ;”».
Ίδρυσε κέντρα νεολαίας σε διάφορες πόλεις, μερίμνησε για την ανοικοδόμηση 150 νέων ναών, επισκεύασε εκκλησιαστικά κτίρια για σχολεία, νεανικά κέντρα, κέντρα υγείας, ξενώνες, εργαστήρια. Κατασκεύασε τρία υδροηλεκτρικά έργα, με τα έσοδά του οποίου μεταξύ άλλων η Εκκλησία της Αλβανίας συνέχισε τον φιλανθρωπικό της έργο και χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν δουλειά.
Το 2020, έχοντας προσβληθεί με κορονοϊό, μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τα Τίρανα και νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού. Είχε μεταφερθεί μέσα σε ειδική κάψουλα αρνητικής πίεσης. Το τελευταίο του ταξίδι στη χώρα μας ήταν για την αντιμετώπιση γαστρορραγίας στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Αυτή τη φορά δεν τα κατάφερε.