Την έκκληση να βρεθούν 50 βουλευτές για να υπογράψουν πρόταση άρσης εμπιστοσύνης της κυβέρνησης ώστε να καταδειχθεί η υπόθεση και να γίνει η ανάδειξη των ευθυνών της εντός του Κοινοβουλίου, κάνει ο ανεξάρτητος βουλευτής Αλέκος Αυλωνίτης. Μάλιστα, αφήνει αιχμές σε όλη την αντιπολίτευση ως κόμματα που δεν κάνουν τίποτα για να πιέσουν την κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ κάνει λόγο για δυσωδία που παρασέρνει όλους.
Η δήλωσή του έχει ως εξής: “Θα το πω ξεκάθαρα. Δεν ντρεπόμαστε ως βουλευτές και ως κόμματα να μην κάνουμε τίποτα για τη δυσωδία που μας παρασέρνει και μας βρωμίζει ολους; Γιατί δεν ζητάμε να παραιτηθεί η κυβέρνηση; Γιατί να μην καταθέσουμε 50 βουλευτές αίτηση για άρση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν την κυβέρνηση που κρύβει κακουργήματα και προστατεύει τα μισθαρνα όργανα της. Για όσο αξίζει. Γιατί δεν γεμίζουμε τους δρόμους; Τι περιμένουμε; Δεν είδατε το βίντεο συνάδελφοι βουλευτες: Δεν ακούσατε τις φωνές των παιδιών της Ελλάδας, των 30 παιδιών μας, που εξαϋλώθηκαν απο τη φωτιά στα Τέμπη εξ αιτίας του παράνομου φορτίου που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία; Δεν ακούσαμε τις φωνές τους ότι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΞΥΓΟΝΟ;”.
Τι είπε στη Βουλή
Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης όσον αφορά την επιχείρηση συγκάλυψης για το έγκλημα των Τεμπών, εξαπέλυσε ο ανεξάρτητος βουλευτής (μέλος του Κινήματος Δημοκρατίας) Αλέκος Αυλωνίτης, ο οποίος ουσιαστικά υποστήριξε ότι διαφαίνεται με την πρακτική που έχει ακολουθηθεί και εξακολουθεί να ακολουθεί, ότι ξεπληρώνει σε κάποιους, χάρες!
Αφορμή στάθηκε η συζήτηση για το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή ο Γ. Φλωρίδης, υπουργός Δικαιοσύνης, “Γιατί δεν μας αφήσατε να ερευνήσουμε; Βρήκαμε τις δικογραφίες. Και αυτόν που τις είχε στο συρτάρι του, θέλετε να τον κάνετε Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Το έγκλημα των Τεμπών θα μας στοιχειώσει”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να παραιτηθεί για να βγάλει αυτό το βάρος από πάνω της. “Να παραιτηθείτε. Μια ζωή θα ακούτε μια ζωή τα παιδιά των Τεμπών να μιλάνε μεταξύ τους και να λένε ότι δεν έχουν ΟΞΥΓΟΝΟ. Σε πόσους θανάτους, πόσα ξεμπαζώματα, πόσους αλλοιώσεις υλικού, παραιτείται μια κυβέρνηση;»
Η τοποθέτησή του Αυλωνίτη στη Βουλή
Θυμάμαι τους τέσσερις μήνες που έζησα στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών. Θυμάμαι που είχα ρωτήσει τον κ. Χαλκιά -να σας θυμίσω ότι ο κ. Χαλκιάς ήταν Πρόεδρος της τριμελούς επιτροπής που όρισε ο κ. Γεραπετρίτης- να μας πει τι δουλειά έκανε στην επιτροπή. Τον ρώτησα: «Μας παραδώσατε ένα πόρισμα. Συζητήσατε το θέμα της φωτιάς, της έκρηξης;». Προσέξτε, η επιτροπή αυτή αντικατέστησε την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών και Ατυχημάτων στα Τρένα. Δεν είχε συσταθεί και συνέστησε ο ίδιος μια επιτροπή. Δεν τους έδωσε καν εντολή να εξετάσουν αυτό το θέμα.
Είδα, επίσης, και τα νέα ηχητικά στοιχεία και το βιντεοληπτικό υλικό. Αναρωτιέμαι, στον Θεό που πιστεύουμε όλοι, σας έκανε καθόλου εντύπωση, σας κάνει εντύπωση στοιχειώδη πώς μετά από την έκρηξη υπήρχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες κι αυτά που ακούσαμε και αναγνώρισαν οι γονείς τα παιδιά τους; Τι συνέβη μεταξύ της έκρηξης και της σύγκρουσης των τρένων; Υπήρχε κάποιος χρόνος κενός. Θα πρέπει να τον ερευνήσουμε; Δεν είναι επίκαιρο το θέμα που βάζουμε σήμερα στη συζήτηση; Γιατί παθαίνετε μια αλλεργία γι’ αυτό το θέμα; Γιατί μας κατηγορείτε ότι χρησιμοποιούμε το έγκλημα των Τεμπών για πολιτικούς λόγους; Δεν υπολογίζετε ότι μέσα σε αυτήν την Αίθουσα υπάρχει κι υπάρχει ανθρώπινη ψυχή, υπάρχει πόνος; Μόνο εσείς τον έχετε τον πόνο; Δεν θυμάστε τι κάνατε εσείς με τη Μάντρα και το Μάτι; Χορεύατε όπως οι Ινδιάνοι γύρω από τη φωτιά. Θα θυμάστε; Τα ξεχάσατε; Τώρα γινήκατε παρθένες; Με εντυπωσιάζετε αλήθεια. Δεν σεβόσαστε τίποτα.
Αυτό που μου κάνει μεγάλη εντύπωση είναι τι διάβολο συστήσατε την Εξεταστική Επιτροπή; Γιατί μας κοροϊδεύατε; Γιατί μας δουλεύατε ψιλό γαζί; Δεν υπήρχε τίποτα μέσα ως υλικό να ερευνήσουμε, τίποτα ουσιαστικό σε σχέση με το γιατί πέθαναν τριάντα άνθρωποι με τη φωτιά. Γιατί δεν μας επιτρέψατε να δοθεί παράταση σε αυτή την ρημάδα την Επιτροπή έτσι ώστε να έρθει η δικογραφία να τη διαβάσουμε; Γιατί μας κοροϊδεύατε; Γιατί απορρίψατε το αίτημά μας να έρθει η ποινική δικογραφία να διερευνήσουμε τα αίτια της εξαύλωσης τριάντα παιδιών; Γιατί; Εσείς που είστε δικηγόρος και εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, γιατί το κάνατε; Μιλούσατε με δικηγόρους κι εμείς από κάτω να κραυγάζουμε.
Και τώρα δεν φτάνει μόνο αυτό. Βρήκαμε τις δικογραφίες μετά από όλη αυτή την ιστορία κι αφού είχε κλείσει η Επιτροπή και αυτόν που τις είχε στο συρτάρι του, τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, θέλετε να τον κάνετε και Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν είναι δυνατόν δηλαδή! Αν είναι δυνατόν!
Θα σας στοιχειώσει το έγκλημα των Τεμπών. Θα μας στοιχειώσει σαν ανθρώπους. Το πολιτικό μας σύστημα κάηκε αυτή την περίοδο. Γι’ αυτό βλέπετε 60% δεν πηγαίνουν να ψηφίσουν. Γιατί νομίζετε ότι δεν πάνε να ψηφίσουν; Όλοι λένε ότι τα κάνουμε «τάτσι μίτσι κότσι». Ξέρετε πώς θα βγάλετε από πάνω σας αυτό το βάρος; Ειλικρινά, ξέρετε τι θα σας συμβούλευα; Θα σας συμβούλευα να παραιτηθείτε. Δεν το έχετε ακούσει. Να παραιτηθείτε ή αν δεν το δεχτείτε αυτό, παραιτείστε αυτούς που ενεπλάκησαν. Γιατί θα ακούτε μια ζωή τα παιδιά των Τεμπών να μιλάνε μετά από τη σύγκρουση μεταξύ τους και να λένε ότι δεν έχουμε αέρα, οξυγόνο ν’ αναπνεύσουμε. Αν μου το δικαιολογήσετε με την απλή λογική, χωρίς να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε μελέτη, τότε θα σας πω μπράβο σας.
Μου κάνει εντύπωση. Σε πόσους θανάτους, σε πόσα ξεμπαζώματα, σε πόσες αλλοιώσεις των πραγματικών στοιχείων, σε πόσα ψέματα παραιτείται μια κυβέρνηση όταν έχει πενήντα επτά ανθρώπους που έχουν πεθάνει και τριάντα παιδιά εξ αυτών να έχουν εξαϋλωθεί; Τι ακριβώς, δηλαδή, κάνουμε εδώ μέσα; Για το καλό του κόσμου δεν παλεύουμε; Και συνεχώς λέτε για τη δικαιοσύνη, λες και η δικαιοσύνη είναι το άβατο των ανθρώπων. Βεβαίως θα αποφασίσει η δικαιοσύνη, αλλά και η δικαιοσύνη κρίνεται. Κι αν δεν υπήρχαν αυτοί οι άνθρωποι έξω, οι γονείς, τα θύματα, δεν θα είχαν ανακαλύψει όλα αυτά τα πράγματα.
Μου κάνει εντύπωση και απευθύνομαι στη Βουλή. Θυμάστε τον Υπουργό μας που έλεγε ότι είναι έτοιμη η αίθουσα να δικαστεί το έγκλημα των Τεμπών; Για τον Οκτώβρη το υπολόγιζε. Από πού ο κύριος Υπουργός της Δικαιοσύνης γνωρίζει ότι τελειώνει μια δικογραφία και θα μπει στο ακροατήριο; Από πού; Εγώ γέρασα μέσα στο ακροατήριο. Πώς είχε τη δυνατότητα ο κ. Φλωρίδης να ξέρει; Φώναζαν, όμως, οι γονείς, φώναζαν τα θύματα: Κάντε εκείνο, κάντε τ’ άλλο. Και βγήκαν χθες όλα αυτά τα πράγματα. Να μην μιλάμε γι’ αυτό, ε; Να μην μιλήσουμε.
Το νομοσχέδιο είναι βαθιά συντηρητικό, οπισθοδρομικό, αναχρονιστικό. Κάνει μισό βήμα μπροστά και τρία βήματα πίσω στα ζητήματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Εάν η Κυβέρνηση πραγματικά επιθυμεί να προχωρήσει σε μια αποτελεσματική νομοθετική παρέμβαση, μπορεί να εισάγει ένα αυτοτελές έγκλημα ή ιδιώνυμο που να αφορά ειδικά τις γυναικοκτονίες. Η δημιουργία ενός αυτοτελούς ή ιδιώνυμου ποινικού αδικήματος για τη γυναικοκτονία θα επιτρέπει τη δικαιότερη και πιο στοχευμένη προσέγγιση του ζητήματος, χωρίς να διαιρεί την κοινωνία. Είναι πρόχειρο στον υπέρτατο βαθμό.
(Το νομοσχέδιο) είναι πρόχειρο, είναι ένα γονατογράφημα, είναι αντίθετο με τα άρθρο 5, 6 και 25 του Συντάγματος. Το έχει πει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, η Ένωση Ποινικολόγων. Και προσέξτε, η Ένωση των Δικαστών μιλάει για υπέρμετρη αυστηροποίηση των δικαιωμάτων. Ανεπίτρεπτη η προσβολή που κάνατε -προσέξτε- στον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Σεβαστίδη. Του είπατε ότι δεν έχει σχέση με τη νομική επιστήμη. Είναι δυνατόν, κύριε Υφυπουργέ; Δεν δέχεστε καμιά άλλη άποψη από κάποιες ομάδες ανθρώπων που δίνουν τη ζωή τους μέσα στα δικαστήρια; Γιατί; Ποιοι είστε εσείς εκεί στο Υπουργείο; Δεν θα λογοδοτήσετε στην επιστήμη; Δεν θα λογοδοτήσετε στους συναδέλφους σας;
Θα τελειώσω με κάτι που το θεωρώ πολύ σημαντικό αφήνοντας πίσω μου όλα αυτά. Η κυβερνητική πρόταση για σύσταση τριμελούς ιατροδικαστικής επιτροπής η οποία θα επαναξιολογεί εκθέσεις ιατροδικαστών δημιουργεί όχι μόνο ερωτήματα για τη νομιμότητα της διάταξης, αλλά και υπόνοιες για τη σκοπιμότητα αυτής, ιδίως αναφορικά με τον χρόνο νομοθέτησης. Γιατί τώρα αυτή η πρωτοβουλία; Δεν εμπιστεύεται η Κυβέρνηση τους ιατροδικαστές; Προσπαθεί να κρύψει κάτι ή επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να παρέμβει σε κάποια εκκρεμή δικαστική υπόθεση; Μεγάλο το ερωτηματικό.
Ενστάσεις, βέβαια, προκαλεί και η επιλογή του κ. Νίκου Καρακούκη ως επικεφαλής της τριμελούς επιτροπής, ενός προσώπου που ήδη εμπλέκεται στην υπόθεση Τεμπών. Τι εξυπηρετεί αυτή η απόφαση; Τι χάρες ξεπληρώνει η Κυβέρνηση;