Μια μάτια για τον καιρό στον νομό Κέρκυρας για το διήμερο Παρασκευή 14/02 και Σάββατο 15/02. Μέρα με τη μέρα, επιβεβαιώνονται οι τελευταίες μας προγνώσεις από το μετεωρολογικό σταθμό Πετάλειας.
Βαρομετρικό χαμηλό στη Δ. Μεσόγειο, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΝΑ. Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρ. 14/02), το θερμό μέτωπο του συστήματος αυτού θα επηρεάσει με βροχές, και καταιγίδες βασικά το Βόρειο Ιόνιο. Οι ριπές ανέμου θα φτάσουν τα 7Bf και ίσως τοπικά 8Bf και η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο.
Γενικά βροχερές οι δυο επόμενες μέρες. Παραμένουν ακόμη οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι μέχρι και την Κυριακή, ενώ το απόγευμα, σταδιακά θα έχουν ήδη εξασθενήσει και θα στραφούν και σε Βόρειους.
Πιο αναλυτικά:
Την Παρασκευή (14/2), από απόψε αργά το βράδυ, θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με συννεφιασμένο και μουντό καιρό, ενώ θα εκδηλώνονται βροχές, μπόρες μέτριας έντασης κατά περιόδους, ίσως και τοπικές καταιγίδες. Μέσα στη μέρα, παύσεις θα υπάρχουν μεταξύ των φαινομένων, ίσως και μικρά ανοίγματα. Ενώ ομίχλες, ίσως και πυκνές κατά τόπους, θα σχηματιστούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
Οι ριπές άνεμου θα φυσούν με ένταση μέχρι 6Bf και τοπικά 7Bf στα Διαπόντια νησιά και στους Παξούς. Εντάσεως 4Bf με 5Bf και 6Bf και τοπικά 7Bf στην Κέρκυρα.
Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα ανέλθει στους 14°C στα παράκτια, 12°C στα πεδινά, 10°C στα ημιορεινά και στους 8°C στα ορεινά. Πολύ υψηλή θα είναι η υγρασία.
Το Σάββατο (15/2), η μέρα θα κυλήσει με άστατο καιρό, έτσι οι νεφώσεις θα αυξομειώνονται και θα δίνουν τοπικές βροχές, μπόρες, ίσως και σποραδικές καταιγίδες μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής. Ενώ διαστήματα με ήλιο θα υπάρχουν μεταξύ των φαινομένων. Κάποιες ομίχλες ίσως σχηματιστούν και πάλι στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα.
Οι ριπές θα φυσούν από Νοτιοανατολικές, γενικά, διευθύνσεις, με εντάσεως 7Bf στα Διαπόντια Νησιά. Με ένταση 6Bf και τοπικά 7Bf στην Κέρκυρα και στους Παξούς.
Η θερμοκρασία θα ανέβει κατά 2 βαθμούς, έτσι το μεσημέρι θα φτάσει τους 15°C με 16°C σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές, τους 12°C σε ημιορεινές και τους 10°C σε ορεινές. Πολύ υψηλά θα κυμαίνεται η υγρασία.
Συμπέρασμα
Α) Οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι μπορούν πράγματι να επηρεάσουν την βροχή, αλλά η επίδραση αυτή εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.
Κατεύθυνση και ταχύτητα ανέμου: Οι ισχυροί νότιοι άνεμοι μπορεί να μεταφέρουν υγρασία από τη θάλασσα, αυξάνοντας την πιθανότητα βροχής. Ωστόσο, αν οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί, μπορεί να διασκορπίσουν τις νεφώσεις και να εμποδίσουν τη βροχή.
Σταθερότητα της ατμόσφαιρας: Αν η ατμόσφαιρα είναι σταθερή, οι θυελλώδεις άνεμοι μπορεί να μην είναι αρκετοί για να προκαλέσουν βροχή, ακόμα και αν υπάρχουν νεφώσεις.
Τοπικές συνθήκες: Σε ορισμένες περιοχές, οι θυελλώδεις άνεμοι μπορεί να προκαλέσουν ξηρασία, ενώ σε άλλες μπορεί να φέρουν βροχές.
Εν ολίγοις, οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι μπορούν να επηρεάσουν την βροχή, αλλά δεν είναι πάντα καθοριστικοί.
Β) Όταν ένα βαρομετρικό χαμηλό πλησιάζει, μπορεί να έχει διάφορες επιδράσεις στον καιρό:
Πίεση και βροχή: Συνήθως, τα βαρομετρικά χαμηλά συνδέονται με κακές καιρικές συνθήκες, όπως βροχές. Ωστόσο, αν το χαμηλό πλησιάσει πολύ γρήγορα ή αν οι πιέσεις είναι πολύ χαμηλές, μπορεί να μην προκαλέσει βροχή αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες (π.χ. υγρασία, θερμοκρασία).
Τοπικές Συνθήκες: Η γεωγραφία και οι τοπικές συνθήκες της Κέρκυρας μπορεί να επηρεάσουν την κατανομή της βροχής. Αν το χαμηλό δεν έχει αρκετή υγρασία ή αν οι άνεμοι είναι ισχυροί, μπορεί να μην δώσει βροχές.
Γ) Ο στροβιλισμός αναφέρεται στην κυκλική κίνηση του αέρα από την Ιταλία θα κινηθεί προς τα δυτικά νοτιοδυτικά τμήματα και μπορεί να επηρεάσει τον καιρό στην Κέρκυρα με τον εξής τρόπο:
Δημιουργία νεφώσεων: Ο στροβιλισμός μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία νεφώσεων και βροχής, καθώς ο αέρας ανυψώνεται και ψύχεται, προκαλώντας συμπύκνωση.
Επίδραση στην πίεση: Αν ο στροβιλισμός είναι ισχυρός, μπορεί να επηρεάσει τις πιέσεις στην περιοχή, ενδεχομένως εμποδίζοντας ή ενισχύοντας την βροχή, ανάλογα με την κατεύθυνση και την ένταση του στροβιλισμού.
Εν ολίγοις, τόσο το βαρομετρικό χαμηλό όσο και ο στροβιλισμός μπορούν να επηρεάσουν την πιθανότητα βροχής στην Κέρκυρα, αλλά οι ακριβείς επιδράσεις εξαρτώνται από τις τοπικές συνθήκες και την αλληλεπίδραση των αερίων μαζών.
Επιμέλεια: Νικόλαος Βλάχος, ερασιτέχνης μετεωρολόγος και προγνώστης.