Eρώτηση της παράταξης ΛΑΣΥ με επικεφαλής την Αλεξάνδρα Μπαλού για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας στην Κέρκυρα
ΘΕΜΑ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ:
Τα εγκαταλελειμμένα κτίρια ιστορικής και
αρχιτεκτονικής σημασίας στην Κέρκυρα
Με την παραδοχή ότι ανεξάρτητα σε ποιον ανήκει η αρμοδιότητα για κάθε κτήριο -μνημείο, η διάσωσή τους αποτελεί ευθύνη όλων. Για αυτό καταθέτουμε ξανά αυτό το Θέμα στα πλαίσια της Λογοδοσίας.
1. Τον Δεκέμβριο του 2021 φέραμε στην συνεδρίαση του Π.Σ. Θέμα με τίτλο: «Η διάσωση της ιστορίας και του πολιτισμού μέσα από τα κτίρια – μνημεία της Κέρκυρας που καταρρέουν».
2. Τον Νοέμβριο του 2022, φέραμε Επερώτηση στο Π.Σ. με τίτλο «Στις 27.07.2020 ανακοινώθηκε ότι «μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων», η αποκατάσταση, του Δημοτικού Θεάτρου και του ιστορικού Δημαρχείου Σαν Τζιάκομο. Σε ποια φάση της τροχιάς βρίσκονται τα έργα;» Από τότε μέχρι σήμερα η κατάσταση παραμένει ίδια και απογοητευτική, αν εξαιρέσουμε την παρέμβαση στην Annunziata,και αυτό κάτω από την πίεση των κατοίκων, και την αρχή εργασιών στην Villa Rossa.
Δίνουμε μια εικόνα όπως τότε ο τακτικός αρθρογράφος και χρονογράφος έδινε μέσα από τις σελίδες του Portal Corfupress. com, με υπογραφή «ο περιπατητής» και τα οποία είχαμε αξιοποιήσει στην εισήγηση μας.
«Το τετραώροφο εγκαταλελειμμένο κτίριο του Ψυχιατρείου…
Το επικίνδυνα ετοιμόρροπο κτήριο «Ασάνη»
Το εγκαταλελειμμένο κληροδότημα «Σγουρόπουλου» που ανήκει στο Νοσοκομείο…
Ένα φάντασμα πάνω στο λόφο τ’ Αβράμη το «Φτωχοκομείο»!
Ο μαρτυρικός «Φοίνικας»
Ένα κόσμημα υπό κατάρρευση, η θαυμάσια «Οικία Πετσάλη»
Βίλα Κοκοτού…
Το «Boschetto»!
Ο «Πόντες» της πλαζ Μον Ρεπό…
«Σαν Τζιάκομο», ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα του 17ου αιώνα!
Υπογεφύρια αίθουσα παλαιού φρουρίου…
Παλαιό Φρούριο, «Αγγλικό Νοσοκομείο…»
Βιομηχανικά «φαντάσματα» (ΑΕΒΕΚ)
Το «Ρολόγιο του Φρουρίου»
Φυσικά υπάρχουν πολλά κτίρια ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας σε όλο το νησί της Κέρκυρας που παραμένουν εγκαταλελειμμένα. Για πολλά από αυτά τα κτίρια έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα υποσχέσεις, εντάξεις, απεντάξεις, φωτογραφήσεις, δηλώσεις και συνεντεύξεις από την εκάστοτε Τοπική Διοίκηση αλλά και την εκάστοτε κυβέρνηση. Η πρόσφατη απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος του Π.Π. επιβεβαιώνει αυτήν την πραγματικότητα αφού πολλά από τα έργα που αναφέρονται στην πρόσκληση ο Κερκυραϊκός λαός τα έχει ακούσει ουκ ολίγες φορές:
1.ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Με τίτλο: «Αξιοποίηση πολιτιστικών πόρων (πολιτιστική κληρονομιά) σε αστικές περιοχές στο πλαίσιο ΟΧΕ – ΒΑΑ (πράξεις που ωρίμασαν την ΠΠ 2014 -2020)»
2.«Το γεγονός ότι για τις πράξεις που έχουν εφαρμοστεί οι διαδικασίες του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου του Προγράμματος «Ιόνια Νησιά» 2021-2027 και έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις για τη συγχρηματοδότησή τους, απαιτείται για λόγους διαχειριστικούς η απόσυρσή τους από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και η επανυποβολή τους στο Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά» 2021-2027…….Πρόκειται να χρηματοδοτηθούν συγκεκριμένα έργα που έχουν ωριμάσει κατά την Π.Π.2014-2020, όπως»:
«ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΑ ΓΑΡΙΤΣΑΣ, ΝΗΣΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ» με Κωδικό ΟΠΣ 5051067 και δικαιούχο την ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ & ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ.
«ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΩΝ ΜΟΥΣΕΙΑΚΩΝ ΑΠΟΘΗΚΩΝ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΣΙΑΤΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ» με Κωδικό ΟΠΣ 5052162 και δικαιούχο το ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ.
«ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΙΛΑ ΡΟΣΣΑ» με Κωδικό ΟΠΣ 5050564 και δικαιούχο την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ.
«ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΕΑΤΡΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ» με Κωδικό ΟΠΣ 5007791 και δικαιούχο τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων (πράξη που ωρίμασε κατά την Π.Π.2014-2020).
«ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΥ ΓΙΑΛΛΙΝΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ» με Κωδικό ΟΠΣ 5007831 και δικαιούχο τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.
«ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ “ΒΙΛΛΑ ΚΟΚΟΤΟΥ” ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ» με Κωδικό ΟΠΣ 5056381 και δικαιούχο την ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ (πράξη που ωρίμασε κατά την Π.Π.2014-2020).
«ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΡΟΛΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ» με Κωδικό ΟΠΣ 5056416 και δικαιούχο την ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ (πράξη που ωρίμασε κατά την Π.Π.2014-2020).
Να θυμίσουμε ότι:
Για το 6ο Δημοτικό Σχολείο εκκρεμεί ακόμα η εξέλιξη της αποικιοκρατικού χαρακτήρα Σύμβασης.
Για την Vila Rossa το έργο είχε λήξη Σύμβασης στις 14.06.2023, έχει 2 Διακοπές Εργασιών, την πρώτη μέχρι 07.03.2024 και την δεύτερη μέχρι 31.12.2024.
Για το μουσείο Ασιατικής Τέχνης η σύμβαση είχε λήξη το 2023.
Για το κτίριο του Άγγελου Γιαλλινά, «ντρέπεται και η ντροπή»!
Μας εκφράζει απόλυτα η εκτίμηση που καταγράφαμε στην εισήγηση του θέματος το 2021, για αυτό και την επαναφέρουμε:
«Τα κτίρια και μνημεία που παρατηρούμε γύρω μας δεν στέκονται βουβά. Κουβαλάνε επάνω τους αρχιτεκτονικές γραμμές μιας άλλης εποχής, ιστορικές μνήμες, στοιχεία της παραγωγικής ανάπτυξης της εποχής, την κουλτούρα, τον πολιτισμό και την ιστορία ενός τόπου και του λαού του. Η κατάστασή τους, στο διάβα του χρόνου, κραυγάζει την διαχρονική εγκατάλειψη, την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης και προτεραιοποίησης, την απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού διάσωσης της ύπαρξης αλλά και των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών τους. Στην διαδικασία αυτή εμπλέκονται Κυβερνητικές, Εκκλησιαστικές και Τοπικές Αρχές από τις οι οποίες, κτίρια και μνημεία, εισπράττουν τον θαυμασμό τους αλλά όχι τον σεβασμό τους.
Συνυπεύθυνοι αλλά και υποστηρικτές της αντίληψης ο κτιριακός πλούτος να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα τουριστικής αξιοποίησης και όχι ως μνημείο πολιτισμού και ιστορίας. Έτσι λοιπόν, κτίρια και μνημεία περιμένουν πότε και αν θα περισσέψουν κονδύλια, ποιο από όλα θα επιλεχθεί για «αξιοποίηση», άλλοτε κρυμμένα σε σκαλωσιές, άλλοτε σε λινάτσες προστασίας, άλλοτε πίσω από ταμπέλες χρηματοδοτήσεων μπλεγμένα σε ατέλειωτες εργολαβίες, άλλοτε ζητιανεύοντας για έναν χορηγό, πάντα όμως ως ντεκόρ σε προεκλογικές φιέστες!»
Απαιτούμε από την Περιφερειακή Αρχή:
1.Να ολοκληρωθούν άμεσα αυτά τα έργα.
2.Να τελειώσει ο εμπαιγμός του Κερκυραϊκού λαού και η εκμετάλλευση, προεκλογικά ή μετεκλογικά, της ιστορικής τους μνήμης, από κυβέρνηση, Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές.
3.Να αποδοθεί ο απαιτούμενος σεβασμός στην πολιτιστική κληρονομιά της «Κέρκυρας μας», όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν πολλοί από τους διαχειριστές της τοπικής εξουσίας.
Η Περιφερειακή Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης
Αλεξάνδρα Μπαλού