Η Δ.Ε. της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας διοργανώνει διάλεξη της Καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σελήνης Η. Ψωμά με τίτλο: «Οι επικές διηγήσεις για την Κέρκυρα και η διαμόρφωση της Κερκυραϊκής ταυτότητας» την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 20:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αναγνωστικής Εταιρίας.
Θα υπάρχει ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση στο κανάλι της Αναγνωστικής στο YouTube:
https://www.youtube.com/@CorfuReadingSociety
Λίγα λόγια για την παρουσίαση:
Μετά από μία σύντομη παρουσίαση της μελέτης για την Αρχαία Κέρκυρα, η παρουσίαση επικεντρώνεται στις μυθολογικές παραδόσεις παρακολουθώντας και αναλύοντας διαφορετικούς κύκλους επικών διηγήσεων, όπως εκείνη της μητρόπολης Κορίνθου, της ομηρικής Σχερίας, της δημιουργίας του κόσμου και της καλλιέργειας της γης, των ταξιδευτών ηρώων των νόστων και όχι μόνον, όπως ο Ηρακλής, ο Διομήδης, η Μήδεια και οι Αργοναύτες, αλλά και των περιπλανώμενων Τρώων και παραδόσεων που με μάλλον πολιτική σκοπιμότητα δημιουργήθηκαν κατά την ελληνιστική περίοδο.
Σύντομο βιογραφικό της Καθηγήτριας Σελήνης Η. Ψωμά:
Η Σελήνη Η. Ψωμά σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετεκπαιδεύτηκε στην Αρχαία Ελληνική Νομισματική και Επιγραφική στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris IV) και την Ecole Pratique des Hautes Etudes, και παρακολούθησε ειδικά σεμινάρια Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας.
Υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή το 1996 στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και την υφηγεσία της στο ίδιο Πανεπιστήμιο μία δεκαετία αργότερα. Εργάστηκε στο Νομισματικό Μουσείο και κατόπιν εξελέγη στο Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (πρόγραμμα Βορείου Ελλάδος) όπου και παρέμεινε έως το 2009.
Μετά την εκλογή της στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο γνωστικό αντικείμενο της Αρχαίας Ιστορίας και μέχρι σήμερα διδάσκει Αρχαία Ελληνική Ιστορία, Οικονομία και Νομισματική ως επίκουρος καθηγήτρια (2009-2013), αναπληρώτρια καθηγήτρια (2013-2018) και τακτική καθηγήτρια (2018-).
Έχει δημοσιεύσει τρεις μονογραφίες, συνδημοσιεύσει ένα σώμα επιγραφών και ένα τόμο νομισματικής συλλογής, έχει επιμεληθεί δύο τόμους επιστημονικών δημοσιεύσεων και δημοσιεύσει η ίδια εκατό άρθρα σχετικά με ζητήματα της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας.
Η μονογραφία της για την Όλυνθο και τους Χαλκιδείς της Θράκης (Olynthe et les Chalcidiens de Thrace: Etudes de numismatique et d’histoire, Στουτγκάρδη 2001) απέσπασε το βραβείο Delepierre της Γαλλικής Ακαδημίας των Γραμμάτων και Τεχνών και η πρόσφατη μελέτη της για την Κέρκυρα (Corcyra. A City at the edge of two Greek Worlds, ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 83, Athens, 2022) το βραβείο Δεσποτοπούλου της Ακαδημίας Αθηνών (β’ τάξη γραμμάτων και τεχνών).
Η ίδια είναι μέλος επιστημονικών σωματείων, κριτής επιστημονικών εκδόσεων και μέλος επιστημονικών επιτροπών, έχει επιβλέψει και επιβλέπει μεταπτυχιακές εργασίες, διδακτορικές διατριβές, και μεταδιδακτορικά προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μιλά γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά, κατανοεί ιταλικά και ισπανικά και έχει διδαχθεί ρωσικά και εβραϊκά.