Οσα πολιτκο-στρατιωτικά γεγονότα έχουν ακολουθήσει την πτώση της ΕΣΣΔ στην Ευρώπη και στην Μέση Ανατολή έχουν ένα σταθερό δεσμό μεταξύ τους: Την στρατηγική απομόνωση της Ρωσίας μέχρι την άμεση απειλή στα σύνορά της…
Το γαϊτανάκι ξεκίνησε στα Βαλκάνια και ειδικότερα στην Γιουγκοσλαβία. Η διάλυση της συνομοσπονδίας και η ανάδειξη νέων κρατών φιλικών προς την Δύση (Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία, Β. Μακεδονία) περιόρισε σημαντικά την επιρροή της Ρωσίας μόνον στην Σερβία… Αλλά και εδώ αναπτύσσονται τάσεις φιλοδυτικής στροφής.
Οι πολιτικές εξελίξεις στις άλλες Βαλκανικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία) επιταχύνθηκαν μετά την αναστολή της Ρωσικής κατρακύλας επί Γιέλτσιν… Διαμορφώθηκε έτσι ένα πολυκρατικό σύμπλεγμα εξαιρετικά ομοιόμορφο ως προς την δυτικοστραφή πολιτική του κατεύθυνση με τις περισσότερες χώρες ήδη ενταγμένες στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Αιχμή της Βαλκανικής δαγκάνας οι Ρουμανικής και Ρωσικής προέλευσης χώρες (Ρουμανία, Μολδαβία), όπου ο αντι-Ρωσικός προσανατολισμός τους αποτελεί κύρια φροντίδα του δυτικού Ιμπεριαλισμού… Η ‘χρησιμότητα’ των χωρών αυτών υποχρεώνει στην παραβίαση ακόμη και των πιο στοιχειωδών όρων ‘δημοκρατικότητας’.
Στην Μολδαβία π.χ. η επανεκλογή της Προέδρου Μάγια Σάντου στηρίχτηκε σε ένα ‘πρωτότυπο΄πραξικόπημα… Εξελέγη με τις ψήφους των ομογενών από τους οποίους αποκλείστηκαν οι προερχόμενοι από την Ρωσία!!!
Στην Ρουμανία επενέβη το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και πολύ απλά ….ακύρωσε την εκλογική διαδικασία στην οποία προηγούνταν με διαφορά ο ανεξάρτητος φιλορώσος υποψήφιος Καλίν Γκεοργκέσκου.
Στην Υπερδνειστερία, της οποίας η κρατική οντότητα δεν έχει αναγνωρισθεί από την Δύση δημιουργούνται καθημερινά εμπόδια για την οικονομική βιωσιμότητα και ανάπτυξή της, κυρίως από την Μολδαβία. Η χώρα αναβιβάστηκε πολιτικά εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης στο μαλακό υπογάστριο της Ουκρανίας ενώ σε αυτή σταθμεύουν μικρός αριθμός Ρώσων στρατιωτών από την εποχή της ΕΣΣΔ. Η παρουσία τους δημιουργεί ενδιαφέροντα και αντιφατικά πολιτικοστρατιωτικά δεδομένα.
Η υπερδνειστερία είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο με το σφυροδρέπανο στην σημαία της, που δεν έχει αλλάξει από την εποχή, που αποτελούσε μέρος της ΕΣΣΔ.
Κινήσεις ‘πορτοκαλί επανάστασης’ οργανώνονται και βορειοανατολικότερα με πρωταγωνίστρια την Γεωργία, για την οποία το ενδιαφέρον των Δυτικών είναι υψηλό. Όπως και η συμμετοχή τους στα παρασκήνια των πολιτικών διεργασιών… Προβλήματα -μικρότερα ή μεγαλύτερα- παρουσιάζονται και στις σχέσεις της Ρωσίας με την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζαν, το Καζακστάν και άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας.
Τέλος, στον Νότο, οι εξελίξεις στην Συρία διαμορφώνουν μία πιθανή ριζική μεταβολή των γεωπολιτικών συσχετισμών, που για την ώρα φαίνεται δυσμενής για την Ρωσία…
Αλλά και στον Βορρά, αλλαγές συσχετισμών διαμορφώνει η ένταξη Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ καθώς και η συνεχής στρατιωτικοποίηση των Βαλτικών ζωρών…
Όμως η ‘αρκούδα’ κάθε άλλο παρά πρόθυμη είναι να παραδοθεί… Αντίθετα, μετά την εποχή των συνεχών και εξευτελιστικών προωθήσεων του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, η χώρα παρουσιάζεται αποφασισμένη να διαφυλάξει την ακεραιότητά της με κάθε μέσο…
Αντίθετα, μάλιστα προς τις προβλέψεις των Δυτικών, η Ρωσία όχι μόνο δεν γονάτισε από το μπαράζ Δυτικών οικονομικών αντίμετρων αλλά παρουσιάζει σταθερούς και βελτιούμενους ρυθμούς ανάπτυξης… Ταυτόχρονα, το Ρωσικό οπλοστάσιο επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις στους Δυτικούς με τελευταίο δείγμα τους πυραύλους ORESNIK, που η τεχνολογία τους είναι ανέτοιμη να αντιμετωπίσει…
Η Ρωσία περικυκλώνεται συστηματικά αλλά τα περισσότερα προβλήματα βρίσκονται στην πλευρά των πολιορκητών, που για λόγους συστημικούς αλλά και εξ αιτίας της ενεργειακής κρίσης, που οι ίδιοι όξυναν, βρίσκονται μπροστά σε μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα, όπως επιβεβαιώνουν οι πολιτικές εξελίξεις σε ολόκληρη την …Εσπερία…