Το Δ.Σ. της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών προγραμμάτισε εκδήλωση την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2025, ώρα 20.00, με ομιλία του Σταύρου Βλίζου, Αναπληρωτή Καθηγητή Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με θέμα: «Εξερευνώντας την Σπάρτη της αρχαιότητας και του σήμερα μέσα από πρακτικές κλασικής και δημόσιας αρχαιολογίας στο ιερό του Απόλλωνα Αμυκλαίου». Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Το επίθετο Αμυκλαίος σχετίζεται με τις Αμύκλες της Λακωνίας, όπου λατρευόταν ο Απόλλων Αμυκλαίος.
Στο θρησκευτικό κέντρο των Αμυκλών, περίπου 5 χλμ. νοτίως της Σπάρτης, τιμόταν θεολογικά ο δεσμός του Απόλλωνα με τον Υάκινθο. Στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος Αμυκλών, επιχειρείται μια νέα ανασκαφική διερεύνηση της συνολικής επιφάνειας του λόφου. Στην ανακοίνωση του κ. Σταύρου Βλίζου θα παρουσιαστούν αφενός τα αποτελέσματα αυτών των εργασιών και αφετέρου τα δεδομένα από τις πρόσφατες ενέργειες δημόσιας αρχαιολογίας. Αυτές οι παρεμβάσεις ενισχύουν την ενεργό συμμετοχή του πολίτη στην παραγωγή της αρχαιολογικής γνώσης, στην προστασία και στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς γενικότερα.
Ο κ. Σταύρος Βλίζος, Αναπληρωτής Καθηγητής Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, είναι πτυχιούχος αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διδάκτωρ κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ludwig-Maximilian του Μονάχου. Εργάστηκε αρχικά ως συμβασιούχος αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού και στη συνέχεια στο Μουσείο Μπενάκη ως ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης του Διευθυντή, Καθ. Άγγελου Δεληβορριά.
Στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, διδάσκει ως συμβασιούχος από το 2006 και ως μέλος ΔΕΠ από το 2014, ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων Μουσειολογίας και Αρχαιολογίας. Είναι διευθυντής του Ερευνητικού Προγράμματος Αμυκλών, Εταίρος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, καθώς και μέλος του ICOM. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις του αναφέρονται σε θέματα ανάδειξης και διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιολογικών αγαθών, καθώς και σε ζητήματα ανάδειξης του υλικού πολιτισμού της ρωμαϊκής Ελλάδας και στη σημασία των αρχαίων ιερών διαχρονικά.