-
-
- Πουλημένος: Η Fraport που κερδίζει τόσα χρήματα δεν δίνει τίποτα πίσω στην Κέρκυρα, καμία εταιρική ευθύνη!
- Βήλος: Μας λέτε ‘μην φέρετε άλλους τουρίστες γιατί έχουμε μπλοκάρει το κυκλοφοριακό’;
- Κωστούρος: Περιμένετε τη Fraport να έρθει ως πατερούλης με μια βαλίτσα χρήματα για να σας λύσει τα προβλήματα
- Χαλικιόπουλος: Να μην είμαστε τόσο επιθετικοί και να κάτσουμε να κουβεντιάσουμε με τη Fraport και τον ΟΛΚΕ!
-
Η ημερίδα για τον τουρισμό που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Park υπό τη διοργάνωση της αντιδημαρχίας Τουρισμού του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, εξελίχθηκε σε μετωπική σύγκρουση του Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας Στέφανου Πουλημένου με τη Fraport και τους εκπροσώπους της.
Μάλιστα, οι αιχμές Πουλημένου για παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος, συνεργασίας και κοινωνικής ευθύνης της διαχειρίστριας του αεροδρομίου προς την Κέρκυρα, επεκτάθηκαν και προς την επιχειρηματικότητα η οποία επίσης δεν συμβάλλει, όπως είπε, καθόλου σε μία δύσκολη περίοδο με το Δήμο προ των πυλών της χρεοκοπίας ακριβώς για αυτό το λόγο!
Τόσο η αρχική ομιλία του Δήμαρχου όσο και η παρέμβασή του μετά την τοποθέτηση του Γιώργου Βήλου, Γενικού Διευθυντή Ανάπτυξης της Fraport, αν και συγκέντρωσε τα χειροκροτήματα πολλών από τους συμμετέχοντες και παριστάμενους, δυσαρέστησε σύμφωνα με πληροφορίες αρκετούς εκπρόσωπους των επιχειρηματικών φορέων με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Σπύρο Χαλικιόπουλο να παρεμβαίνει στο τέλος με πυροσβεστική διάθεση αλλά και με σαφή απόσταση από την πολιτική στάση του επικεφαλής της δημοτικής αρχής, αφού έκανε λόγο για ευθύνες του Δήμου ζητώντας να μην υπάρχει επιθετικότητα!
Οξείες βολές
Ο κ. Πουλημένος κατηγόρησε τη διαχειρίστρια του αεροδρομίου για μία σειρά από ζητήματα αλλά και επεσήμανε ότι δεν δείχνει ούτε ίχνος είτε διάθεσης να συμβάλλει παρά τα τόσα κέρδη που αποκομίζει, ή να προχωρήσει κατ΄ ελάχιστον σε δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης όπως κάνουν παντού όλες οι μεγάλες εταιρίες τέτοιου βεληνεκούς!
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι έκοψε το ρεύμα που διαχρονικά τροφοδοτούσε το (κρατικό) αεροδρόμιο στο φωτισμό του κόμβου του αεροδρομίου, χρησιμοποιεί σχεδόν όλους τους χώρους στάθμευσης του αεροδρομίου για να κερδίζει χρήματα από τις εταιρίες ενοικίασης την ώρα που το επιβατικό κοινό δεν έχει λύση στο που να αφήσει το ΙΧ του, ότι έκλεισε τα κανάλια απορροής υδάτων χωρίς να κάνει κάποιο έργο με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει ο δρόμος μπροστά από τον αερολιμένα, ότι δεν απαντά για ποιο λόγο υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στην παραλαβή των αποσκευών με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι επιβάτες κ.α.
“Ατζέντες”
Ο κ. Βήλος εμφανίστηκε μάλλον αιφνιδιασμένος από τις αιχμές Πουλημένου, με την απάντησή του να ξεφεύγει από τη συνήθη εκπροσώπηση μίας επιχείρησης και τη στάση της απέναντι στην Αυτοδιοίκηση, αφού μίλησε για ατζέντες αλλά και για προσπάθεια από πλευράς Δήμου να καλύψει τις αδυναμίες του να κάνει έργα τις οποίες και “φορτώνει” ως ευθύνη στην Fraport!
Κάλεσε μάλιστα το Στ. Πουλημένο, αν δεν θέλει να έρχονται περισσότεροι τουρίστες, να του το πει ώστε να μην πιέζει τις αεροπορικές εταιρίες να αυξήσουν τις πτήσεις τους!
Απρέπεια
Ακόμα πιο οξύς με λόγο που δε συνάδει σε έναν διευθυντή αεροδρομίου απέναντι στην Αυτοδιοίκηση, εμφανίστηκε εμφανώς ενοχλημένος στην παρέμβασή του ο Σπύρος Κωστούρος, ο οποίος κατηγόρησε το Δήμο ότι περιμένει τη Fraport ως έναν πατερούλη να φέρει μια βαλίτσα με λεφτά! Μάλιστα, με σαφώς ειρωνική διάθεση, απέρριψε τους ισχυρισμούς του Δημάρχου για τα κανάλια απορροής ομβρίων λέγοντας ότι δεν γνωρίζει τι υπήρχε το… 1821 και πως η ευθύνη να γίνουν έργα απορροής είναι του Δήμου, ενώ κυνικά, για το ρεύμα φωτισμού στον κόμβο, είπε ότι μπορεί επί δημοσίου να πλήρωνε το αεροδρόμιο λόγω δημόσιου λογιστικού, αλλά επί Fraport πληρώθηκαν κακώς 65.000 ευρώ μέχρι να αντιληφθεί η εταιρία ότι τα φώτα ήταν συνδεδεμένα στο δικό της δίκτυο, αναφέροντας ότι δεν είναι δική της ευθύνη!
Δεν δείχνει διάθεση…
Για μία ακόμα φορά, ίσως πιο έντονα πλέον από προηγούμενες αφορμές, η εταιρία διαχείρισης του αεροδρομίου έδειξε ότι δεν έχει πρόθεση συμβολής οικονομικής και τεχνικής για προβλήματα που σχετίζονται ή αφορούν (και) με τη λειτουργία της εγκατάστασης, ρίχνοντας το “μπαλάκι” στους κρατικούς φορείς και το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και αρνούμενη για οποιαδήποτε οικονομική συμβολή, ούτε καν για μερικά φώτα στην είσοδο του φορέα που διαχειρίζεται, ή για ανάληψη του κόστους έργων υποδομής…
Τα σημεία κριτικής και αιχμής Πουλημένου κατά της Fraport
- Δεν δείχνετε το παραμικρό ενδιαφέρον για το τι γίνεται στα όρια έξω από τα όρια του αεροδρομίου, στους δρόμους φωτισμό, τη διαχείριση των όμβριων, την κοινωνία στην οποία απευθύνεστε. Δεν έχουμε καμία αναφορά σε αυτά, στην εταιρική κοινωνική ευθύνη που δεν τίθεται…
- Η Fraport κράτησε τρεισήμισι χρόνια σκοτεινό τον κόμβο εισόδου στο αεροδρόμιο, κόβοντας τη γραμμή του δημοτικού φωτισμού: 3,5 χρόνια στο σκοτάδι! Η Fraport, που κερδίζει τόσα από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας, έκοψε το ρεύμα! Πώς σας φαίνεται αυτό; Κίνηση καλής θελήσεως από τη Fraport στην Κέρκυρα που δραστηριοποιείται με τόσο θεαματικά αποτελέσματα;
- Όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε έναν τόπο, αφήνουν κάτι για τον τόπο. Η Fraport, μηδέν: Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στην Κέρκυρα δεν έχει κάνει. Μηδέν, μηδέν.
- Ακόμη και το πρόβλημα της στάθμευσης των αυτοκινήτων το χειρίζεται με αυστηρά δικά της οικονομικά κριτήρια, χωρίς να υπολογίζει τις επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Και διαθέτει τους πόρους στις εταιρείες μίσθωσης ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων, αντί να διευκολύνει το επιβατικό κοινό.
- Δεν άκουσα επίσης από την εκπροσώπηση της Fraport να αναφερθεί στο άλλο μεγάλο ζήτημα, του χρόνου αναμονής των επιβατών μέχρι την επιβίβαση ή μέχρι να πάρουν τις βαλίτσες τους. Πόσος χρόνος απαιτείται; Είναι ένα κρίσιμο μέγεθος για το οποίο χρειαζόμαστε στοιχεία. Να μας πείτε πόσος είναι ο μέσος χρόνος αναμονής στο αεροδρόμιο των προς επιβίβαση ή αυτών που φθάνουν και πρέπει να πάρουν τις αποσκευές τους για να φύγουν και να πάνε στα ξενοδοχεία; Εγώ πληροφορούμαι από ανθρώπους του τουρισμού ότι πολλές φορές, ο χρόνος αναμονής είναι μεγαλύτερος από το χρόνο του ταξιδιού που κάνουν! Είναι θετική επίδοση αυτή;
- Η περιοχή στο αεροδρόμιο πλημμυρίζει. Είπα στον κ. Κωσκούρο, επειδή έχω χάρτες, επειδή έχω ιστορικές αναφορές, επειδή έχω καταγραφές ότι ο χώρος αυτός τον οποίο πλημμυρίζει ο δημόσιος δρόμος μπροστά στο αεροδρόμιο, σε επαφή με τα όρια του αεροδρομίου, είχε παλαιότερα απορροή μέσα από ένα κανάλι στο εσωτερικό του αεροδρομίου. Κλείσατε την περίφραξη και τα νερά συσσωρεύονται εκεί και πλημμυρίζει ο δρόμος. Και πρέπει να κάνει κανείς μεγάλη προσπάθεια και να κινδυνεύσει περνώντας από αυτό το πολυσύχναστο κομμάτι του δρόμου. Δεν θα έπρεπε να δείξετε ένα ενδιαφέρον; Εγώ δεν σας το είπα από κακή πρόθεση. Είναι προσβολή και για το αεροδρόμιο και για την Κέρκυρα αυτό που συμβαίνει. Αποκόψατε την απορροή των ομβρίων! Η φυσική κλίση του εδάφους είναι να φύγουνε μέσω διαδρόμων, μέσω σωληνώσεων αγωγών μέσα από το αεροδρόμιο στους οποίους αναφερθήκατε ότι φτιάχνεται. Μας λέτε, ‘δαπανήσετε μερικές χιλιάδες ευρώ, δεκάδες και εκατοντάδες ενδεχομένως (από αυτά που δεν έχουμε) για να πάρετε και τα νερά τα οποία εμείς πράξαμε και δεν αφήνουμε να έχουν απορροή’. Δείξτε μια θετική στάση απέναντι στην Κέρκυρα. Δεν την έχετε δείξει μέχρι σήμερα.
- Ο στόχος σας είναι να φτάσουμε τα 3, τα 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες του αεροδρομίου που είναι το όριο της ανώτερης δυνατότητας να δεχτεί επιβάτες χωρίς να έχουμε λύσει αυτά τα στοιχειώδη στον τόπο μας και χωρίς να έχουμε την παραμικρή χείρα βοηθείας από εσάς, την παραμικρή: Απολύτως τίποτα, Φαντάζει ως εφιάλτης. Διότι αν δεν έχουμε λύσει τα βασικά ζητήματα του τόπου, αυτός ο κόσμος που επιπλέον θα έρθει, σε ποιους δρόμους θα κινηθεί; Υπό ποιες συνθήκες; Με ποιες συνθήκες καθαριότητας;
- Μέχρι τώρα, εκτός από τον βουλευτή που αναφέρθηκε σε αυτά, όλες οι εισηγήσεις έγιναν σαν να μη ζούσαν σε αυτό τον τόπο. Αναφερόμαστε σε αριθμούς, σε στοιχεία, ευημερούν οι αριθμοί και όποιος ανυποψίαστος παρακολουθεί αυτά εδώ, νομίζει ότι είμαστε σε έναν τόπο που δεν έχουμε προβλήματα να λύσουμε. Τα έχουμε τακτοποιήσει όλα, τα χουμε λύσει όλα και μας απομένει η επίτευξη του στόχου να φτάσουμε στα 3,8 εκατομμύρια επισκεπτών στο αεροδρόμιο, έναντι 2.2 εκατομμυρίων επισκεπτών που έχουν σήμερα. Αν δεν λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα και αν δεν υπάρξει η συμβολή όλων από ένα δήμο στις συνθήκες που περιέγραψα περίμενα να τα κάνει αυτά.
- Δώστε κάποια μικρά δείγματα της υποχρέωσής σας απέναντι στον τόπο, απέναντι στην τοπική κοινωνία.
Βήλος: Δεν θέλετε άλλους τουρίστες επειδή αδυνατείτε να κάνετε έργα;
Προφανώς διαφωνώ οριζοντίως και καθέτως με αυτό που δηλώσατε για τη Fraport. Έτσι όπως κάνατε την πρώτη σας εισήγηση, κάποιος θα μπορούσε να το εκλάβει ότι δεν θέλουμε άλλους τουρίστες γιατί αδυνατούμε σαν νησί να κάνουμε έργα, να κάνουμε έναν απαραίτητο σχεδιασμό στις υποδομές. Φαντάζομαι δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το statement του Δήμου σήμερα δεν είναι φαντάζομαι, ‘μην φέρετε άλλους τουρίστες γιατί έχουμε μπλοκάρει το κυκλοφοριακό’. Εκτός αν είναι αυτό το θέμα, να το πούμε. Αν είναι, να σταματήσουμε να μην πιέζουμε τις αεροπορικές, να μην έρχονται στην Κέρκυρα.
Ο Στ. Πουλημένος απάντησε διακόπτοντας τον κ. Βήλο ότι ο Δήμος είναι στα όρια της χρεοκοπίας γιατί δεν έχει καμία συνεισφορά ούτε από τη Fraport ούτε από την επιχειρηματικότητα!
Απαντώντας με τη σειρά του ο κ. Βήλος είπε: “Από τα 4.000.000 400.000 επιβάτες που διακινούνται στο αεροδρόμιο Ιωάννης Καποδίστριας, δηλαδή 2,2 εκατομμύρια αφίξεις στο νησί. Έχετε υπολογίσει αυτοί οι τουρίστες πόσα χρήματα αφήνουν στο νησί; Ο καθένας μιλάει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του”.
Κωστούρος προς Πουλημένο: Περιμένετε τη Fraport σαν “πατερούλη” με μια βαλίτσα λεφτά!
- Το ρεύμα και το σκοτάδι για το οποίο αναφέρεστε, είναι στην περιοχή ευθύνης σας. Δεν είναι στην περιοχή ευθύνης μας. Η φωτοδότης του κόμβου είναι κάτι το οποίο πρέπει να περνάει τα 35 χρόνια, από ένα ρεύμα το οποίο ερχόταν μέσα από τις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου. Και επειδή τα θέματα δημοσίου λογιστικού δεν δημιουργούσαν πρόβλημα, εκεί που το δημόσιο ξεχρέωνε το ρεύμα για το αεροδρόμιο ξεχρέωνε και για τον Δήμο. Κανένας δεν το ήξερε. Το μάθαμε όταν μια βραχυκύκλωμα έκοψε το καλώδιο και είδαμε ότι ο Δήμος έπαιρνε ρεύμα από την Fraport. Το κόστος που υπολόγισα για τα χρόνια που είμαστε εμείς υπεύθυνοι: σας έχουμε δωρήσει 65.000 ευρώ για τα χρόνια αυτά, ρεύμα το οποίο δεν δικαιούστε. Αφήστε τώρα την κοινωνική ευθύνη. Μιλάμε για τα πραγματικά γεγονότα.
- Για το χρόνο αναμονής που ρωτήσατε, ο χρόνος αναμονής των επιβατών για να πάρουν τις βαλίτσες τους πράγματι κυμαίνεται μερικές φορές εξοργιστικά όρια. Γι αυτό δεν είμαστε όμως υπεύθυνοι εμείς. Ξέρετε πόσο κόσμο προσλαμβάνει η Fraport στο αεροδρόμιο; 42 άτομα! Ξέρετε πόσοι δραστηριοποιούνται στο υπόλοιπο κομμάτι του αεροδρομίου; Περίπου 1.000. Οι εταιρείες οι οποίες είναι υπεύθυνες για να μαζεύουν τις βαλίτσες εγκαίρως δεν έχουν σχέση με την Είναι ενοικιαστές. Άρα η ευθύνη δεν είναι δική μας.
- Σχετικά με τις πλημμύρες: Υπήρχε γενικά ένας ισχυρισμός ακόμα και από εσάς, ότι πριν το… 1821 έπεφταν νερά μέσα στο αεροδρόμιο! Να σας πληροφορήσω λοιπόν ότι εάν αφήσουμε όμβρια να μπουν στο διάδρομο, που είναι στη δική σας δικαιοδοσία για την παροχέτευση εκεί που πρέπει, δεν θα κυκλοφορεί κανένα αεροπλάνο. Μέχρι τρία χιλιοστά νερού στο διάδρομο, τον καθιστούν μη χρησιμοποιήσιμο. Τα νερά αν θα φεύγουν από εκεί που θέλετε εσείς να πέφτουν στον διάδρομο. Τα συζητήσαμε το τεχνικό σας τμήμα αλλά εσείς θέλετε την εύκολη λύση που είναι, ο πατερούλης να έρθει με μια βαλίτσα με δολάρια για να λύσει τα προβλήματα του δήμου. Εγώ έτσι το εξέλαβα.
Σπ. Χαλικιόπουλος: Να πλησιάσουμε τη Fraport και τον ΟΛΚΕ και να κάνουμε συζήτηση χωρίς να είμαστε επιθετικοί
Θα πρέπει και εμείς ως δημοτική αρχή να πλησιάσουμε και τη Fraport και τον ΟΛΚΕ και να κάνουμε μια συζήτηση χωρίς να είμαστε τόσο πολύ επιθετικοί, χωρίς να έχουμε συζητήσει στην πραγματικότητα, να έχουμε καθίσει σε ένα τραπέζι και να κουβεντιάσουμε όπως πρέπει. Επίσης οι ευθύνες οι δικές μας σαν δημοτική αρχή, διαχρονικά μιλάω, θα πρέπει να τις δούμε και αυτές. Θα πρέπει να δούμε πώς η ΔΕΥΑΚ έφτασε να χρωστάει 50 εκατομμύρια και κανένας να μη λογοδοτεί για αυτό και να συνεχίζει μια κατάσταση. Θα πρέπει οπωσδήποτε να τα εξετάσουμε αυτά τα πράγματα και να προχωρήσουμε σε μια στρατηγική η οποία θα μας για τα επόμενα χρόνια να καταστήσει τον Δήμο και την Κέρκυρα βιώσιμη. Αυτό έχω να πω και σε αυτό πρέπει να βοηθήσουμε όλοι με συζήτηση και όχι με επιθετικότητα.
φ