Η χώρα μας παραμένει σταθερά αγαπημένος προορισμός για τους Γερμανούς ταξιδιώτες, ενισχύοντας τη θέση της στην παγκόσμια τουριστική αγορά.
Η Ελλάδα επιβεβαιώνει ξανά τη δημοτικότητά της στον γερμανικό τουρισμό, διατηρώντας την τρίτη θέση στις καλοκαιρινές προτιμήσεις για το 2025. Με ισχυρή παρουσία και στις Πασχαλινές διακοπές, η χώρα μας αποδεικνύει τη διαχρονική της γοητεία, ενώ οι τάσεις για έγκαιρες κρατήσεις και προσιτές τιμές ευνοούν περαιτέρω τον τουρισμό της.
Για ακόμα μία χρονιά, η Ελλάδα κατάφερε να διατηρήσει τη θέση της ανάμεσα στους τρεις κορυφαίους προορισμούς που επιλέγουν οι Γερμανοί ταξιδιώτες για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γερμανικού Συνδέσμου Ταξιδίων (DRV), που παρουσιάστηκαν στη φετινή τουριστική έκθεση ITB Berlin, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση, πίσω από την Τουρκία και την Ισπανία.
Η λίστα με τα δέκα κορυφαία αεροπορικά πακέτα διακοπών για το καλοκαίρι του 2025 περιλαμβάνει:
Τουρκία
Ισπανία
Ελλάδα
Αίγυπτο
Πορτογαλία
Ιταλία
Τυνησία
Ηνωμένες Πολιτείες
Μαλδίβες
Βουλγαρία
Με αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα επιβεβαιώνει τη σταθερή της θέση στις προτιμήσεις των Γερμανών, όχι μόνο για τη φυσική της ομορφιά αλλά και για την εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής που προσφέρει στους επισκέπτες της.
Δημοφιλής και στο Πάσχα
Εκτός από την καλοκαιρινή περίοδο, η Ελλάδα αποτελεί έναν σημαντικό προορισμό για τους Γερμανούς και κατά την Πασχαλινή περίοδο. Για το Πάσχα του 2025, που φέτος πέφτει τον Απρίλιο, η χώρα μας κατατάσσεται στην πέμπτη θέση των πιο δημοφιλών προορισμών.
Οι κορυφαίοι προορισμοί για τους Γερμανούς ταξιδιώτες το Πάσχα είναι:
Τουρκία (17% του συνολικού τζίρου των ταξιδιωτικών πρακτόρων)
Αίγυπτος (13%)
Κανάρια Νησιά (11%)
Βαλεαρίδες Νήσοι (8%)
Ελλάδα (5%)
Η παρουσία της Ελλάδας στη λίστα αυτή αναδεικνύει τη δυνατότητα της χώρας να προσελκύει τουρίστες σε διάφορες εποχές του χρόνου, επεκτείνοντας την τουριστική της περίοδο πέρα από το καλοκαίρι.
Η στροφή στις έγκαιρες κρατήσεις
Μία από τις σημαντικότερες τάσεις που καταγράφηκαν για το 2025 είναι η αυξημένη προτίμηση των Γερμανών ταξιδιωτών στις έγκαιρες κρατήσεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του DRV, Νόρμπερτ Φίμπιχ, οι κρατήσεις για δημοφιλείς προορισμούς της Μεσογείου, όπως η Ελλάδα, έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.
«Οι Γερμανοί ταξιδιώτες κλείνουν τις διακοπές τους νωρίτερα από ποτέ – οι έγκαιρες κρατήσεις έχουν αντικαταστήσει τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής», σημείωσε ο Φίμπιχ.
Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2025, οι συνολικές κρατήσεις για καλοκαιρινές διακοπές ήταν αυξημένες κατά 11% σε σύγκριση με το 2024. Η συγκεκριμένη τάση ευνοεί ιδιαίτερα χώρες όπως η Ελλάδα, που αποτελούν σταθερές και ασφαλείς επιλογές για τις οικογενειακές διακοπές.
Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στις μεσογειακές προτιμήσεις
Η ζήτηση για μεσογειακούς προορισμούς παραμένει ισχυρή, με την Ελλάδα να αποτελεί μία από τις βασικές επιλογές των Γερμανών ταξιδιωτών. Τα πακέτα διακοπών που περιλαμβάνουν αεροπορικά εισιτήρια προς χώρες της ανατολικής Μεσογείου, όπως η Ελλάδα, καθώς και οι κρουαζιέρες, εμφανίζουν αυξημένη ζήτηση σε σχέση με την περασμένη χρονιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του DRV, η τουριστική περίοδος του 2025, που εκτείνεται από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, αναμένεται να αποφέρει αύξηση εσόδων κατά 12% σε σύγκριση με το 2024. Η Ελλάδα, με τη σταθερή της παρουσία στην τουριστική αγορά, αποτελεί βασικό συντελεστή αυτής της αύξησης.
Η κλασική πακέτο-διακοπή παραμένει δημοφιλής
Παρά την αυξανόμενη τάση για εξατομικευμένα ταξίδια, τα παραδοσιακά πακέτα διακοπών παραμένουν δημοφιλή στους Γερμανούς ταξιδιώτες. Περίπου το 62% των κρατήσεων πραγματοποιήθηκαν μέσω ταξιδιωτικών γραφείων ή διαδικτυακών πλατφορμών που συνεργάζονται με ταξιδιωτικούς πράκτορες.
«Η προτίμηση για τα καλά οργανωμένα, ασφαλή πακέτα διακοπών αυξάνεται ξανά», δήλωσε ο Φίμπιχ, προσθέτοντας ότι 6% περισσότεροι Γερμανοί έχουν ήδη κλείσει διακοπές μέσω ταξιδιωτικών πρακτόρων σε σχέση με το 2024.
Η Ελλάδα, με τις οργανωμένες τουριστικές υποδομές της, κερδίζει σημαντικά από αυτή την εξέλιξη, αφού αποτελεί έναν προορισμό που συνδυάζει ποικιλία επιλογών, από οικονομικές έως πολυτελείς διακοπές.
Άνοδος στις προσιτές τιμές και ευαισθησία των ταξιδιωτών
Παρά την αυξημένη επιθυμία για ταξίδια, οι Γερμανοί ταξιδιώτες γίνονται ολοένα και πιο ευαίσθητοι στις τιμές, λόγω των συνεχιζόμενων οικονομικών πιέσεων. Αυτή η εξέλιξη έχει οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση για οικονομικούς μεσογειακούς προορισμούς, όπως η Ελλάδα.
Ο Φίμπιχ εξήγησε ότι «σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, οι ταξιδιώτες είναι πιο προσεκτικοί στις δαπάνες τους», γεγονός που καθιστά την Ελλάδα ιδανική επιλογή, αφού προσφέρει προσιτές λύσεις για όλες τις κατηγορίες ταξιδιωτών.
Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνες, σχεδόν το ένα τέταρτο των Γερμανών δηλώνει ότι σκοπεύει να δαπανήσει περισσότερα χρήματα για διακοπές το 2025, γεγονός που δίνει πρόσθετη δυναμική στον τουρισμό.
Οι νέες τάσεις: «Coolcation» και κρουαζιέρες
Μια νέα τάση που σημειώνεται στον τουρισμό είναι η προτίμηση για πιο δροσερούς προορισμούς, γνωστή και ως «Coolcation». Παρόλο που η Ελλάδα είναι γνωστή για το ζεστό της καλοκαίρι, η αυξημένη ζήτηση για ταξίδια εκτός τουριστικής αιχμής μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της χώρας μας.
Παράλληλα, οι κρουαζιέρες γνωρίζουν εντυπωσιακή άνοδο, με τις κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2025 να αυξάνονται κατά 18%. Οι ελληνικές θάλασσες, με τον πλούτο των νησιών τους, παραμένουν βασικός πόλος έλξης για τους λάτρεις των κρουαζιέρων.