Επιστολή του Συνδικάτου Ξενοδοχ/λων προς τον Υπουργό Εργασίας και την Επιθεώρησης Εργασίας για το θέμα των ατομικών συμβάσεων σε ξενοδοχεία της Κέρκυρας.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ:
1) Υπουργείο Εργασίας, Γρ. Υπουργού
2) Τμ. Επιθεωρ. Εργασιακών Σχέσεων
Κοινοποίηση: 1) Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας,
2) Κοινοβουλευτικά Κόμματα, 3)ΜΜΕ
Κυρία Υπουργέ,
Ξεκίνησε στα ξενοδοχεία η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, και σε συνδυασμό με τους τελευταίους αντεργατικούς νόμους, η εργοδοσία άρχισε τα αίσχη της.
Οι ξενοδόχοι επιβάλλουν στους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, ακόμη και σ’ αυτούς που έχουν αιτηθεί σύμφωνα με τον Ν.1346/83 την επαναπρόσληψή τους και ανεξάρτητα από το αν υπογράφηκε η Κλαδική ΣΣΕ των Ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας.
Η απόσπαση της υπογραφής στην ατομική σύμβαση παρουσιάζεται ως προϋπόθεση για την επαναπρόσληψη. Χωρίς υπογραφή δεν επαναπροσλαμβάνεται ο εργαζόμενος. Η ατομική σύμβαση δεν δίνεται στον εργαζόμενο προκειμένου να την ελέγξει με τον δικηγόρο του, τον λογιστή του, το σωματείο του ή όπου αλλού επιθυμεί. Η εργοδοσία απαιτεί την επιτόπου υπογραφή.
Αν ο εργαζόμενος ζητήσει να απαλειφθούν όροι τους οποίους δεν αποδέχεται γιατί είναι έξω από την Νομοθεσία και την Κλαδική Σύμβαση, η εργοδοσία αρνείται να τροποποιήσει την ατομική σύμβαση.
Έτσι, ο εργαζόμενος βρίσκεται ανάμεσα σε δύο επιλογές: είτε υπογράφει ό,τι θέλει ο εργοδότης είτε δεν επαναπροσλαμβάνεται. Αν θέλει ο εργαζόμενος να βρει το δίκιο του, πρέπει να προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια, τα οποία στην καλύτερη περίπτωση θα αποφανθούν σε δυόμισι με τρία χρόνια.
Ποια είναι αυτά που ζητάνε οι εργοδότες από τους εργαζόμενους να υπογράψουν;
Μεταξύ άλλων όρων δουλείας, ζητάνε ενδεικτικά να συμφωνήσει ο εργαζόμενος με την υπογραφή του ότι ο εργοδότης δικαιούται να τον μετακινήσει σε άλλες επιχειρήσεις του ή σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις απανταχού της υφηλίου, όπως επίσης και να του αλλάξει ειδικότητα βάσει των αναγκών της επιχείρησης, και πολλά άλλα τέτοια.
Γιατί τα ζητάνε αυτά;
Μα φυσικά για να κρατούν τον εργαζόμενο όμηρο στις ορέξεις και τις διαθέσεις τους, αλλά και για να διευρύνουν την εις βάρος του εκμετάλλευση, αφού ο εργαζόμενος δεν θα μπορεί να αρνηθεί δεσμευόμενος από την υπογραφή της «καταδίκης» του. Με αυτόν τον τρόπο θα εφαρμοστούν τα εφταήμερα, τα δεκάωρα και τα δωδεκάωρα, που άτυπα ισχύουν χρόνια τώρα στα ξενοδοχεία. Όσον αφορά στις κάρτες, αυτές θα τις κατέχει όλες «αναντίρρητα» και θα τις χτυπάει ο προϊστάμενος ή το γραφείο προσωπικού στη νόμιμη ώρα, συνεχίζοντας όμως οι εργαζόμενοι να εργάζονται μετά την καθορισμένη λήξη του
ωραρίου. Υπό αυτές τις συνθήκες, αν τυχόν πληρώνονταν στο παρελθόν υπερωρίες ή δεδουλευμένα ρεπό, αυτά τώρα θα πάνε «περίπατο». Αν τα παραπάνω, που εμείς προβλέπουμε αξιοποιώντας δεδομένα, πληροφορίες και την εμπειρία μας, σας φαίνονται υποθετικά, δεν είναι καθόλου υποθετικό το εργατικό ατύχημα καμαριέρας που έσπασε το πόδι της στις 31/3/2025, οδηγώντας golf car σε ένα από τα ξενοδοχεία που ζητούν την υπογραφή των
εργαζομένων στις προαναφερόμενες συμβάσεις δουλείας, των οποίων αντίγραφο σας επισυνάπτουμε με την παρούσα. Η καμαριέρα κατ’ εφαρμογή της σύμβασης αυτής, και συγκεκριμένα του άρθρου 3, οδηγούσε golf car, το οποίο σημειωτέον ήταν προβληματικό όπως μας αναφέρουν οι συνάδελφοί της. Δείτε λοιπόν καλά το άρθρο 3 της σύμβασης δουλείας (συνημμένο 1) που προβλέπει ότι κατά την κρίση του εργοδότη ο εργαζόμενος τοποθετείται σε κάθε άλλο τμήμα, θέση ή ειδικότητα.
Ούτε συζήτηση να γίνεται για ελέγχους, αφού η στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας δεν επαρκεί ούτε για την διεκπεραίωση της καθημερινής γραφειοκρατικής λειτουργίας της Υπηρεσίας, ενώ ακόμη κι ορισμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σταματούν στα θυρωρεία των επιχειρήσεων, με την προβλεπόμενη καθυστέρηση που είναι εντεταλμένοι να κάνουν οι κάθε λογής security. Φυσικά, οι εργαζόμενοι που θα έχουν υπογράψει σύμβαση ομηρίας, θα είναι αυτοί που θα τρέχουν να κρυφτούν σε ενδεχόμενο έλεγχο.
Κυρία Υπουργέ,
Δεν τρέφουμε αυταπάτες για το περιεχόμενο της πολιτικής σας και στους στόχους που υπηρετούν η πολιτική και οι νόμοι σας, είναι όμως κι εκείνο το…φύλλο συκής που πρέπει να υπολογίσετε.
Αν, λοιπόν, θέλετε να σώσετε τα προσχήματα, προχωρήστε άμεσα:
α) Στην κήρυξη της Κλαδικής ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας ως υποχρεωτική,
β) Εκδώστε διάταξη ακύρωσης όλων των ατομικών συμβάσεων που έχουν συναφθεί ή θα συναφθούν στο πεδίο εφαρμογής της υποχρεωτικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης των Ξενοδοχοϋπαλλήλων.
γ) Σύσταση στην Κέρκυρα τεχνικού τμήματος του ΣΕΠΕ,
δ) Διενέργεια έκτακτων ελέγχων του ΣΕΠΕ στις μεγάλες επιχειρήσεις με τη συμμετοχή του εργατικού κέντρου και άδεια παράκαμψης των εμποδίων στα θυρωρεία.
ε) Καθορισμός σύνθεσης προσωπικού και καθηκόντων στις τουριστικές επιχειρήσεις με βάση την κατηγορία και τα αστέρια.
Συνημμένα σάς αποστέλλουμε ενδεικτικά αντίγραφα αυτών των συμβάσεων που επιβάλλουν οι ξενοδόχοι.