Μια νέα, ιδιαιτέρως σημαντική δωρεά, που αφορά τον Πέτρο Βράιλα-Αρμένη, σημαντικότατο Κερκυραίο φιλόσοφο και πολιτικό, προσφέρθηκε στην Αναγνωστική Εταιρία από τον κ. Νικόλαο Αλαμάνο, έναν ιδιαιτέρως αξιόλογο Κερκυραίο που ζει μόνιμα στο Παρίσι, Επίτιμο Διευθυντή Έρευνας της Γαλλικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και Εναλλακτικών Ενεργειών (CEA) και δισέγγονο της Ιουλίας Παπανικόλα, κόρης του Πέτρου Βράιλα-Αρμένη.
Αλαμανος.jpg
Η δεύτερη Δωρεά του κ. Ν. Αλαμάνου, που έρχεται να προστεθεί στην περσινή δωρεά του, με μοναδικά και άγνωστα έως τώρα οικογενειακά κειμήλια, συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 141 ετών από την εκδημία του Π. Βράιλα-Αρμένη και συνίσταται:
— Σε εκατόν εβδομήντα τρία χειρόγραφα και έντυπα τεκμήρια ιδιαίτερου ιστορικού ενδιαφέροντος, που χρονολογούνται μεταξύ των ετών 1824 – 1910, αρκετά εκ των οποίων συσχετίζονται με τις δημόσιες υπηρεσίες που προσέφερε ο Π. Βράιλας-Αρμένης. Άλλα εξ αυτών αποτελούν εισερχόμενη και εξερχόμενη αλληλογραφία της συζύγου του, Μαριάννας Βράιλα-Αρμένη, έγγραφα οικονομικού χαρακτήρα, επικήδειους λόγους, ποιήματα, αποσπάσματα αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κερκυραίων, κ.ά.
— Στο πεντάτομο έργο του H. M. Hozier, The Russo-Turkish War: Including an Account of the Rise and Decline of the Ottoman Power, and the History of the Eastern Question, William Mackenzie, London [1877-79], που προέρχεται από την προσωπική βιβλιοθήκη του Π. Βράιλα-Αρμένη.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αλαμάνος δώρισε:
· Ένα τετράδιο καλλιγραφίας των μαθητικών χρόνων του Πέτρου Βράιλα-Αρμένη (1824) με 13 ασκήσεις ελληνικών γραμμάτων, ιταλικών, αραβικών και ελληνικών αριθμών, στο οποίο περιέχονται και 3 αντιγραμμένα ποιήματα από το έργο «Opere» του Gabbriello Chiabrera, Venezia 1805.
· 19 χειρόγραφες εμπιστευτικές επιστολές του Βασιλιά Γεώργιου Α΄ (στα γαλλικά) προς τον Π. Βράιλα-Αρμένη (1863-1878),
· 21 επιστολές διαφόρων δημοσίων προσώπων, μεταξύ των οποίων των: Χαρίλαου Τρικούπη, Sir Henry Knight Storks, Ι. Ν. Οικονομίδη (Ιδ. Γραμματέα της Α. Μ.), Ευστράτιου Ράλλη, Α. Α. Ράλλη, Υπουργού Ι. Δεληγιάννη, Ιωάννη Στεφάνου-Σκυλίτζη, Κ. Γ. Δουρούντη, Π. Ροικόπουλου, Μ. Ρενιέρη (Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος), Κωνσταντίνου Μουσούρου, κ.α. (1861-1878, 1882),
· 7 επιστολές που έγραψε ο ίδιος ο Π. Βράιλας-Αρμένης προς διαφόρους παραλήπτες (1871) και 21 προσχέδια επιστολών του (1865, 1874-1876),
· 11 έγγραφα οικονομικού χαρακτήρα (1862-1873),
· 14 έγγραφα και 6 αποκόμματα εφημερίδων με νεκρολογίες και ψηφίσματα για τον θάνατο του Πέτρου Βράιλα-Αρμένη (1884-1885),
· 76 επιστολές προς την Μαριάννα Βράιλα-Αρμένη, από τις οποίες οι 27 επιστολές είναι από φίλους και επίσημα πρόσωπα που της εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους για τον θάνατο του αείμνηστου συζύγου της και 49 επιστολές είναι από την Εταιρεία Ralli Brothers, για οικονομικά θέματα (1884-1900),
· 18 επιστολές και σχέδια επιστολών που έγραψε η Μαριάννα Βράιλα Αρμένη (1884-1885) και
· 4 συμβόλαια οικονομικού χαρακτήρα (1868-1910).
Η Δ.Ε. της Αναγνωστικής Εταιρίας εξέφρασε -και πάλι- τις πλέον εγκάρδιες ευχαριστίες της για τη νέα, ευγενική και εξαιρετικά σημαντική δωρεά του κ. Νικολάου Αλαμάνου και επιφυλάσσεται να την παρουσιάσει αναλυτικότερα, όταν ολοκληρωθεί η καταλογογράφηση των τεκμηρίων από τη Δρα Αρχειονομίας Ευδοκία Χ. Λεοντιάδου. Η ίδια, ως υπότροφος της Εταιρίας μας (ύστερα από ειδική χορηγία για αυτόν τον σκοπό), έχει αναλάβει την τεκμηρίωση και την ταξινόμηση του συγκεκριμένου αρχειακού υλικού και την ενσωμάτωσή του στο Αρχείο Βράιλα-Αρμένη που από παλαιότερα ανήκει στην Αναγνωστική Εταιρία και το οποίο επίσης καταλογογραφείται αναλυτικά.
Η απόφαση του κ. Ν. Αλαμάνου και όλων των άλλων δωρητών που επιλέγουν την Αναγνωστική για να διαφυλάξει και να αξιοποιήσει επιστημονικά τα οικογενειακά τους κειμήλια, τα οποία έχουν μια ευρύτερη ιστορική και πολιτισμική σημασία, καταδεικνύει την εμπιστοσύνη τους στο έργο της Εταιρίας, περιποιεί ξεχωριστή τιμή και δημιουργεί ένα αίσθημα υψηλής ευθύνης.