-
-
- Τι έγινε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του Γυμνασίου Λευκίμμης υπό βροχή!
- Ετοιμάζεται παγκερκυραϊκό συλλαλητήριο από το Εργατικό Κέντρο και φορείς.
- Αν δεν δοθούν άμεσα λύσεις και χρήματα, ο Δήμος θα “κατεβάσει” κόσμο στην Αθήνα με λεωφορεία!
- Χειμαριώτης: Διεκδικούμε χρήματα για πέντε άξονες άμεσων παρεμβάσεων
- Πελάης: Να καταλάβει η κυβέρνηση ότι δεν είμαστε ούτε πρόβατα ούτε “χάπατα”
-
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων φορέων και δήμων για το νερό αναμένεται τις αμέσως προσεχής εβδομάδες, με πρόθεση πλέον εκτός από μία παγκερκυραϊκή διαδήλωση που προετοιμάζεται όπως προανήγγειλε το Εργατικό Κέντρο, ακόμα και καθόδου με λεωφορεία στην Αθήνα όπως είπε ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας.
Το πρωί, παρά την έντονη βροχή, πολύς ήταν ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στο προαύλιο του Σχολείου Λευκίμμης μετά το κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Μάλιστα, ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας έστειλε έγγραφο προς σωματεία και φορείς του νότου δηλώνοντας ότι στηρίζει και θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση και κάλεσε από την πλευρά του σε συμμετοχή.
Πελάης: Συμφέροντα
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σταμάτης Πελάης, δήλωσε ότι τα 2 εκατομμύρια που δίνει η κυβέρνηση δεν είναι για να λύσει το πρόβλημα αλλά επαρκούν μόνο για… φλάντζες: “Είμαστε εδώ για να δώσουμε τη μάχη να καταλάβει η κυβέρνηση και όποιος άλλος ότι δεν είμαστε ούτε πρόβατα ούτε ‘χάπατα’. Είμαστε εδώ για να απαιτήσουμε λύση και η λύση είναι σύμφωνα με αυτό το οποίο μαζέψαμε και ψηφίσαμε όλοι ομόφωνα”.
Υποστήριξε πως πίσω από τις πολιτικές που ασκεί το κεντρικό κράτος απέναντι στο νερό, κρύβονται οι ιδιωτικοποιήσεις και η μετατροπή του σε εμπόρευμα προς όφελος μιας μικρής κάστας επιχειρηματιών: “Περιορίστηκαν οι βροχοπτώσεις; Ναι. Δεν είναι όμως μόνο ζήτημα λειψυδρίας! Να τελειώσει αυτό το παραμύθι. Είναι ζήτημα διαχείρισης των υδάτων, είναι ζήτημα υποδομών και κυρίως είναι ζήτημα συμφερόντων”.
Στόχος να θησαυρίσουν οι ιδιώτες εργολάβοι
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ανέφερε ότι με τη σύγχρονη τεχνολογία φτιάχνουν έργα μαμούθ όπως τα φράγματα και τα παίρνει ο ιδιώτης, τα διαχειρίζεται και θα πουλάει ακριβά το νερό: “Αυτή είναι η μία πλευρά των συμφερόντων που θέλει το έργο των φραγμάτων, υπάρχουν όμως και άλλα συμφέροντα τα οποία ανταγωνίζονται με αυτά. Είναι εκείνα που κάνουν έργα στη θάλασσα, με πλατφόρμες κτλ. Που θέλουν να φέρουν το νερό από απέναντι, γιατί εκείνοι έχουν τις πλατφόρμες και τους γερανούς στη θάλασσα και από εκεί θα πάρουν τις εργολαβίες. Είναι οι αφαλατώσεις: ξαφνικά δεν έχουμε νερό και πρέπει να το πάρουμε από τη θάλασσα αλλά όχι αξιοποιώντας την τεχνολογία αυτή, για να πάει το νερό δωρεάν ή σε χαμηλή τιμή στον κόσμο, αλλά για να το πάρει ο ιδιώτης να το διαχειριστεί βάζοντας πρώτα ως λαγό το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο κ. Γκίκας, δήλωσε ότι θα καλύψει το πρώτο εξάμηνο αλλά μετά θα συνεχίσει ο ιδιώτης να παράγει 1000 κυβικά νερό για 12 μήνες με εξακόσιες χιλιάδες ευρώ”, επεσήμανε ο Στ. Πελάης ο οποίος αντέτεινε ότι η ολοκλήρωση του έργου στη δεξαμενή Μοσχόπουλου απαιτεί μόνο 300.000 ευρώ και παράγει τις τριπλές ποσότητες νερού και ο ιδιώτης θα πληρωθεί μία φορά για να τη βάλει και θα φύγει.
Χειμαριώτης: “Ψίχουλα” αυτά που μας δίνουν
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για χρηματοδότηση… ψίχουλα των αναγκών που και αυτή δεν έχει έρθει: “Η βοήθεια του κράτους που στο άκουσμα των κινητοποιήσεων μόλις εχθές ενέκρινε τα δύο εκατομμύρια, είναι ψίχουλα, μη νομίζετε ότι είναι μεγάλο ποσό για τις ανάγκες που υπάρχουν”, επεσήμανε.
Μάλιστα, επεσήμανε ότι είναι υποχρέωση του Δημάρχου να μπορέσει να παλέψει για τον τόπο του και για αυτό, στο δημοτικό συμβούλιο ελήφθη μια κοινή και ομόφωνη απόφαση: “Είμαστε αποφασισμένοι και θα σας λέω ότι εάν δεν έχουμε αποτελεσματικές απαντήσεις άμεσες από τα κεντρικά, είμαστε διατεθειμένοι σε μια κινητοποίηση στην πόλη και σε τρίτη φάση να πάμε με λεωφορεία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος στην Αθήνα. Να τους δείξουμε από κοντά ότι εμάς το πρόβλημα είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξή μας και για τις δουλειές μας και από κει και πέρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους”.
Ο κ. Χειμαριώτης ανακοίνωσε ότι έχει έρθει στην Κέρκυρα για λογαριασμό του Δήμου Νότιας Κέρκυρας ο καθηγητής Γενικής Θαλάσσιας Γεωλογίας & Γεωδυναμικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Μάκης Ζεληλίδης, ο οποίος διερεύνησε περιοχές στις οποίες θα υποδείξει ώστε να γίνουν γεωτρήσεις για την ενίσχυση του δικτύου με νερό, καθώς αυτές που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν απέδωσαν παρά μονάχα η μία και αυτή μικρές ποσότητες.
Τι διεκδικεί ως έργα ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας
Όσον αφορά την ιεράρχηση των άμεσων παρεμβάσεων που χρειάζεται ο νότος της Κέρκυρας, πρόκειται για τις εξής:
- Πρώτο, η κάλυψη των βλαβών με αντικατάσταση δικτύων, καθώς μία βλάβη επιδιορθώνεται και πολλές άλλες εμφανίζονται την άλλη μέρα επειδή το δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο.
- Δεύτερο, οι νέες γεωτρήσεις.
- Τρίτο ζητούμενο είναι η αφαλάτωση.
- Τέταρτο ζητούμενο είναι η μονάδα άντλησης νερού και το δίκτυο στη λίμνη Μοσχόπουλου.
- Πέμπτο, η αποσκλήρυνση σε υπάρχουσες πηγές.
Μόνιμη λύση, το έργο σύνδεσης Γαρδικίου με Νεοχώρι
Μάλιστα, ως μακροπρόθεσμη λύση, κατά το Δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας, είναι να γίνει μία μελέτη που, σύμφωνα με τον ίδιο, αν και πολλοί έλεγαν ότι υπάρχει, αυτό δεν ήταν αλήθεια, για μεταφορά νερού από τις πηγές του Γαρδικίου σε όλη την περιοχή: “Η βασικότερη υποδομή που πρέπει να γίνει στον Δήμο -και αυτός είναι ο κύριος στόχος για τους επόμενους μήνες- είναι να ολοκληρωθεί η μελέτη που είχε ξεκινήσει από το 2018 ως υποέργο του έργου των φραγμάτων, για τη μεταφορά νερού από το Γαρδίκι στις πηγές του Νεοχωρίου. Ένα έργο συνολικού αναμενόμενου κόστους 30 εκατομμυρίων ευρώ και μια μελέτη αξίας 9.000.000. Αυτή η μελέτη θα αφορά μακροπρόθεσμα την αντιμετώπιση συνολικά του προβλήματος τον επόμενο χρόνο, εφόσον εγκριθεί από τώρα, με βάση κάποιες δεσμεύσεις που έχουμε πάρει”.
Μπαλού: Έχουν θησαυρίσει τα γραφεία μελετών
Στη συγκέντρωση τοποθετήθηκε και η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων Αλεξάνδρα Μπαλού, η οποία υπογράμμισε ότι υπάρχουν προτάσεις και λένε για εκατομμύρια για έργα εδώ και δεκαετίες, τα οποία τώρα ξανά εξαγγέλλονται: “Τι έγινε; Τίποτα. Μελέτες, μελέτες, μελέτες. Επικαιροποίηση των μελετών. Τα γραφεία μελετών έχουν θησαυρίσει. Αυτό που εμείς θέλουμε να πούμε είναι ότι ο λόγος που σήμερα δεν έχουμε νερό είναι επειδή τα χρήματα πηγαίνουν στις ανάγκες και στους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων. Γι αυτό σήμερα σπρώχνουν τις αφαλατώσεις γιατί αυτό θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και επιχειρηματικοί όμιλοι”.