Aυστηρούς έλεγχους για 80 ντεσιμπέλ ακόμα και πριν από τις 11 το βράδυ εξήγγειλε ο Στ. Πουλημένος. Επαγγελματίες εστίασης: Δύο αστυνομικοί με ποδήλατα που να κάνουν ελέγχους από τη Σπηλιά μέχρι την πλατεία, μπορούν να λύσουν το πρόβλημα!
Αυστηρότεροι έλεγχοι για τη διατάραξη της κοινής ησυχίας και αυστηρές ποινές για παραβάσεις, όπως προτείνει ο Δήμος Κερκυραίων, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τους επαγγελματίες στη σύσκεψη που συγκάλεσε το Επιμελητήριο Κέρκυρας υπό τον πρόεδρό του, Κώστα Μουζακίτη.
Στη συνάντηση αναδείχθηκαν οι παραβιάσεις της νομοθεσίας από καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, οι οποίες, σύμφωνα με τον Δήμο, προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό και οχλήσεις στους κατοίκους της πόλης. Από την πλευρά τους, οι επαγγελματίες, μέσω του προέδρου του Συλλόγου Εστίασης, Βασίλη Βασιλάκη, ζήτησαν παράταση του ωραρίου μουσικής με συγκεκριμένους όρους και διαμαρτυρήθηκαν για τις οικονομικές τους απώλειες, τονίζοντας ότι η αυστηρή εφαρμογή των περιορισμών πλήττει τον κλάδο.
Στη σύσκεψη που συγκάλεσε το Επιμελητήριο Κέρκυρας, με πρωτοβουλία του προέδρου του, Κώστα Μουζακίτη, και τη συμμετοχή επαγγελματιών του κλάδου, ο Δήμαρχος Στέφανος Πουλημένος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης, Βασίλης Βασιλάκης αλλά και επαγγελματίες του χώρου, ανέπτυξαν τις θέσεις τους για αυτό το κρίσιμο ζήτημα.
Ο κ. Βασιλάκης πρότεινε να δοθεί μια «πιλοτική ευκαιρία» στους επαγγελματίες να λειτουργήσουν με παράταση ωραρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούν τους κανόνες. «Αν κάποιοι δεν συμμορφωθούν, ας τους κλείσουν τα μαγαζιά. Αλλά δεν είναι σωστό να πληρώνουν όλοι για τις πράξεις των λίγων», κατέληξε.
Δήμαρχος: «Η υπέρβαση των 80 ντεσιμπέλ είναι διατάραξη»
Ο Στέφανος Πουλημένος ανακοίνωσε την πρόθεση του Δήμου να εφαρμόσει αυστηρότερους ελέγχους, τόσο για την ένταση της μουσικής στα καταστήματα όσο και για το ωράριο λειτουργίας. Όπως επισήμανε, «η διατάραξη της κοινής ησυχίας δεν περιορίζεται χρονικά μετά τις 11 το βράδυ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η υπέρβαση των 80 ντεσιμπέλ μπορεί να θεωρηθεί διατάραξη οποιαδήποτε ώρα». Εξήγησε ότι μέχρι σήμερα η Αστυνομία διαχειριζόταν το θέμα «επιφανειακά», αλλά πλέον τα πράγματα θα αλλάξουν, με ενισχυμένους ελέγχους και αυστηρότερες κυρώσεις.
Αυστηρές Ποινές
Ο Δήμαρχος έκανε λόγο για το φαινόμενο μικρών καφέ και σνακ μπαρ που λειτουργούν παράνομα ως υπαίθρια κλαμπ, καταλαμβάνοντας δημόσιο χώρο και προκαλώντας όχληση στους κατοίκους. «Αυτό είναι έξω από τα πλαίσια του νόμου και δεν μπορεί να προστατευτεί κανείς έναντι των συνεπειών», τόνισε. Αναφέρθηκε στις ποινές που επιβάλλονται σε παραβάτες, όπως το κλείσιμο καταστημάτων για 10-20 ημέρες, ενώ προειδοποίησε πως «η ενημέρωση από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης είναι ότι η ερχόμενη χρονιά θα συνοδευτεί από ακόμα αυστηρότερη τήρηση της νομοθεσίας».
Παράταση Ωραρίου Μόνο με Όρους
Παράλληλα, ο Δήμος εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης του ωραρίου μουσικής, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις. «Αν η μουσική συνοδεύει χαμηλόφωνα το φαγητό ή το ποτό και δεν προκαλεί όχληση, τότε μπορούμε να το συζητήσουμε», ανέφερε ο κ. Πουλημένος. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η καταστρατήγηση των κανόνων από ορισμένους επαγγελματίες δυσχεραίνει αυτή τη δυνατότητα.
Η τοποθέτηση του Δημάρχου ήταν σαφής: η πόλη ανήκει πρωτίστως στους μόνιμους κατοίκους, ενώ οι επαγγελματικές δραστηριότητες δεν μπορούν να λειτουργούν εις βάρος τους. «Εγώ θέλω να βλέπω τα τραπεζοκαθίσματα γεμάτα, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος της ζωής και της ησυχίας των κατοίκων», κατέληξε.
«Θέλουμε Ζωντανή Πόλη»
Οι επιχειρηματίες εστίασης, μέσω του προέδρου του Συλλόγου Εστίασης Κέρκυρας και μέλους του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, Βασίλη Βασιλάκη, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις οικονομικές επιπτώσεις που έχουν οι περιορισμοί στο ωράριο μουσικής. Ο κ. Βασιλάκης τόνισε ότι οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες εσόδων εξαιτίας των ισχυόντων περιορισμών. «Φανταστείτε ότι ένας επαγγελματίας χάνει 100 με 150 ευρώ την ημέρα σε τζίρο. Το συνολικό ποσό για μια καλοκαιρινή σεζόν είναι τεράστιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Σύλλογος ζητά την παράταση του ωραρίου μουσικής έως τις 12:30 το βράδυ, με τη μουσική να είναι συνοδευτική και χαμηλής έντασης, ώστε να μη διαταράσσεται η κοινή ησυχία. «Δεν θέλουμε να καταντήσει η πόλη μας ένα τεράστιο κλαμπ. Μιλάμε για συνοδευτική μουσική, όχι για ηχορύπανση», υπογράμμισε ο κ. Βασιλάκης.
Airbnb και Μείωση Οχλήσεων
Ένα επιπλέον στοιχείο που ανέδειξε ο κ. Βασιλάκης είναι η αλλαγή του χαρακτήρα της παλιάς πόλης λόγω της αύξησης των Airbnb. Όπως σημείωσε, «οι περισσότεροι κάτοικοι της παλιάς πόλης έχουν φύγει και έχουν μετατρέψει τα οικήματά τους σε Airbnb. Αυτό έχει μειώσει σημαντικά τα προβλήματα διατάραξης, καθώς δεν υπάρχουν πια μόνιμοι κάτοικοι που να ενοχλούνται από τη μουσική». Η παρατήρηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς ο Δήμος επιμένει πως η πόλη πρέπει να εξυπηρετεί πρώτα τους κατοίκους και μετά τις επαγγελματικές δραστηριότητες.
Συγκέντρωση Καταστημάτων Διασκέδασης
Ο Σύλλογος Εστίασης πρότεινε μια ριζοσπαστική λύση για το πρόβλημα της ηχορύπανσης: τη συγκέντρωση των καταστημάτων διασκέδασης σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, «υπάρχουν ελάχιστα καταστήματα που προκαλούν την όχληση. Αν συγκεντρωθούν αυτά τα μαγαζιά σε μια συγκεκριμένη περιοχή, τότε θα μειωθεί σημαντικά η ενόχληση στους υπόλοιπους». Παράλληλα, πρότεινε τη χρήση αστυνομικών ποδηλατών για περιπολίες στην παλιά πόλη. «Δύο αστυνομικοί με ποδήλατα, που να κάνουν ελέγχους από τη Σπηλιά μέχρι την πλατεία, μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Δεν χρειάζονται περιπολικά ούτε περίπλοκες διαδικασίες», τόνισε.
«Αυστηρές Ποινές για τους Παραβάτες»
Ο Σύλλογος ζήτησε επίσης την επιβολή αυστηρών ποινών στα καταστήματα που παραβιάζουν τους κανόνες. Ο κ. Βασιλάκης ήταν κατηγορηματικός: «Δεν είναι δίκαιο να πληρώνουν όλοι οι επαγγελματίες για τις παραβάσεις των λίγων. Όποιος δεν συμμορφώνεται πρέπει να αντιμετωπίζει τις συνέπειες, ακόμα και αν αυτό σημαίνει το κλείσιμο των καταστημάτων τους». Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο πρόεδρος του Συλλόγου εστίασε στην ανάγκη δικαιοσύνης, ώστε να μην στιγματίζονται οι υγιείς επιχειρήσεις λόγω των παραβατικών συμπεριφορών κάποιων.
Ο Ρόλος της Μουσικής στην Τουριστική Εμπειρία
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Συλλόγου Εστίασης Κέρκυρας είναι η σημασία της μουσικής για την τουριστική εμπειρία. Ο Βασίλης Βασιλάκης τόνισε ότι οι περιορισμοί στο ωράριο μουσικής έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους επισκέπτες της Κέρκυρας. «Οι τουρίστες δεν μπορούν να διασκεδάσουν. Πολλοί κατεβαίνουν για φαγητό στις 9 ή 10 το βράδυ και όταν θέλουν να συνεχίσουν τη βραδιά τους με ένα ποτό, βρίσκουν τα μαγαζιά κλειστά. Αυτό δημιουργεί αρνητική εικόνα για την πόλη μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Σύλλογος αλλά και το Επιμελητήριο υποστηρίζουν ότι μια πόλη με έντονη τουριστική δραστηριότητα, όπως η Κέρκυρα, χρειάζεται ζωντανή νυχτερινή ζωή, αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο που να σέβεται τους κανόνες. «Με τους περιορισμούς που ισχύουν, ένας επαγγελματίας μπορεί να χάσει σημαντικά ποσά σε τζίρο. Αυτό επηρεάζει όχι μόνο την επιχείρησή του, αλλά και την οικονομία της πόλης συνολικά», σημείωσε ο κ. Βασιλάκης.