Εντυπωσιακές λεπτομέρειες για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αποκαλύπτονται μέσα από τα πορίσματα των ελέγχων που παρουσιάστηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο υπάλληλος χρησιμοποίησε μεθοδικά τα ταμεία της Περιφέρειας για να μεταφέρει δημόσιο χρήμα σε προσωπικούς λογαριασμούς, υπεξαιρώντας ούτε λίγο, ούτε πολύ, 400 χιλιάδες ευρώ! Και η έρευνα συνεχίζεται και σε άλλους λογαριασμούς, αλλά και για το ρόλο όσων έχουν δεχθεί χρήματα στους δικούς τους κωδικούς!
|
Οι έρευνες, που ξεκίνησαν από μια φαινομενικά απλή διακοπή τηλεφωνικών γραμμών, φέρνουν στο φως σοβαρές ελλείψεις στον έλεγχο και πρωτοβουλίες για την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον. Ενημέρωση στο Περιφερειακό για τα μέχρι τώρα ευρήματα και την εισαγγελική εμπλοκή και εντολές, έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Σάββας Κουλούρης.
Όταν οι τηλεφωνικές γραμμές… “έπεσαν”
Η υπόθεση υπεξαίρεσης αποκαλύφθηκε εντελώς τυχαία, όταν πριν από περίπου οκτώ μήνες διακόπηκαν οι τηλεφωνικές γραμμές σε κρίσιμες υπηρεσίες της Περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένου του γραφείου του Περιφερειάρχη. Η αιτία; Ανεξόφλητοι λογαριασμοί προς εταιρία τηλεφωνιας ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Αυτή η ασυνήθιστη διακοπή προκάλεσε την υποψία της Περιφερειακής Αρχής, η οποία ζήτησε άμεση διερεύνηση της υπόθεσης.
Ο οικονομικός έλεγχος αποκάλυψε σύντομα κάτι πολύ σοβαρότερο: Τα χρήματα που προβλέπονταν για την εξόφληση των λογαριασμών δεν έφταναν ποτέ στους αποδέκτες. Αντίθετα, μέσω τραπεζικών μεταφορών, ξέφευγαν από τα ταμεία της Περιφέρειας και κατευθύνονταν σε προσωπικούς λογαριασμούς του υπαλλήλου του Τμήματος Ταμειακής Διαχείρισης, ο οποίος φέρεται να είναι ο βασικός υπαίτιος της υπεξαίρεσης.
Νέες αποκαλύψεις: Μεταφορές χρημάτων σε λογαριασμούς τρίτων
Η υπόθεση υπεξαίρεσης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αποκτά νέες διαστάσεις, καθώς οι έλεγχοι φέρνουν στην επιφάνεια ακόμη πιο σύνθετες διαδρομές χρημάτων. Εκτός από τους προσωπικούς λογαριασμούς του φερόμενου ως δράστη, διαπιστώθηκε ότι ποσά μεταφέρονταν και σε λογαριασμούς άλλων υπαλλήλων της Περιφέρειας, καθώς και περιφερειακών συμβούλων.
Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται ότι οι συγκεκριμένες μεταφορές δεν συνοδεύονταν από την παραμικρή γνώση ή συμμετοχή των προσώπων αυτών. Τα ποσά κατατίθεντο προσωρινά στους λογαριασμούς τους και στη συνέχεια αναλαμβάνονταν, χωρίς να παραμένουν εκεί. Το γεγονός αυτό εγείρει ερωτήματα για τη μεθοδολογία της υπεξαίρεσης και το αν αυτή περιλάμβανε μια σειρά «ενδιάμεσων σταθμών» στη διαδρομή των χρημάτων.
Η εισαγγελική έρευνα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Σάββας Κουλούρης, οι μεταφορές αυτές γίνονταν μεθοδικά και φαίνεται να είχαν στόχο την απόκρυψη της τελικής κατάληξης των χρημάτων. Παρότι οι λογαριασμοί εμφανίζονται να ανήκουν σε υπαλλήλους της Περιφέρειας, οι ίδιοι, όπως όλα δείχνουν, δεν είχαν καμία εμπλοκή ή γνώση.
Οι ελεγκτικές αρχές εξετάζουν τώρα αν οι κινήσεις αυτές έγιναν για να καλυφθούν τα ίχνη της υπεξαίρεσης ή αν αποτελούσαν έναν τρόπο να «σπάσει» η διαδρομή του χρήματος, δυσκολεύοντας τον εντοπισμό του. Οι έλεγχοι που βρίσκονται σε εξέλιξη, με την υποστήριξη εισαγγελικών εντολών, θα αποκαλύψουν αν υπάρχουν περαιτέρω εμπλεκόμενοι ή αν επρόκειτο για έναν σύνθετο μηχανισμό που λειτούργησε αποκλειστικά από τον υπάλληλο του Ταμείου.
Πώς λειτουργούσε Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν απλή, αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματική. Ο υπάλληλος, εκμεταλλευόμενος τη θέση του, χειριζόταν τα εντάλματα πληρωμής με τέτοιο τρόπο ώστε να εμφανίζονται ως πληρωμένα προς φορείς όπως η ΔΕΗ ή η ΔΕΥΑΚ, αλλά στην πραγματικότητα τα χρήματα κατέληγαν στους δικούς του λογαριασμούς.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά περιστατικά αφορά ένταλμα ύψους 18.000 ευρώ προς τη ΔΕΥΑΚ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο τα 6.000 ευρώ καταβλήθηκαν πραγματικά στη ΔΕΥΑΚ, ενώ τα υπόλοιπα 12.000 ευρώ μεταφέρθηκαν με τραπεζική εντολή στον προσωπικό λογαριασμό του υπαλλήλου.
Έδινε τα χρήματα στο… αθλητικό σωματείο που άνηκε! Μάλιστα, σε άλλη περίπτωση, ποσά κατευθύνθηκαν σε λογαριασμό αθλητικού σωματείου, με την αιτιολογία της επιχορήγησης. Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε, δεν υπήρχε καμία σχετική έγκριση από την Περιφερειακή Αρχή, γεγονός που καθιστά τη συναλλαγή παράνομη. Πορίσματα που σοκάρουν! Οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν από ορκωτούς λογιστές και την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου καλύπτουν την περίοδο από το 2019 έως το 2024. Το συνολικό ποσό της υπεξαίρεσης ξεπερνά τα 400.000 ευρώ, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται καθώς εντοπίζονται νέοι λογαριασμοί που συνδέονται με την υπόθεση. Οι έλεγχοι έδειξαν επίσης σοβαρές ελλείψεις στις διαδικασίες ελέγχου της Περιφέρειας. Ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Σάββας Κουλούρης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το σύστημα ελέγχου ήταν ανεπαρκές, επιτρέποντας τέτοιες παρατυπίες να περνούν απαρατήρητες για χρόνια». |
Ελλείψεις στον έλεγχο ροής
Ο Περιφερειάρχης Γιάννης Τρεπεκλής, μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τόνισε την ανάγκη για ριζικές αλλαγές στις διαδικασίες ελέγχου. «Δεν είναι δουλειά του πολιτικού προσωπικού να ελέγχει τις συναλλαγές, αλλά πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες και ταυτόχρονα αυστηρός έλεγχος», δήλωσε.
Η Περιφέρεια έχει ήδη θέσει σε λειτουργία ένα ισχυρότερο σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου, ενώ έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση του προσωπικού, ιδιαίτερα στις ταμειακές υπηρεσίες. Παράλληλα, οι έλεγχοι επεκτείνονται και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν παρόμοια περιστατικά.
Οι παραλείψεις που αποκάλυψαν ένα ανεξόφλητο χρέος
Η Ρόδη Κράτσα, πρώην Περιφερειάρχης και επικεφαλής της παράταξης «Ιόνιο Ψηλά», δήλωσε. «Δεν ήταν άμοιρος ευθυνών ο συγκεκριμένος υπάλληλος, αλλά υπήρχε ένα διοικητικό και οικονομικό σύστημα στην Περιφέρεια – Διεύθυνση Οικονομικών, Διοικητικών, Γενική Διεύθυνση – το οποίο αποδείχθηκε διάτρητο. Είναι τραγικό να αισθανόμαστε ότι υπάρχει διοίκηση και τελικά να διαπιστώνεται ότι το σύστημα είναι διάτρητο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κ. Κράτσα αναφέρθηκε, επίσης, σε ένα περιστατικό από το 2019, όταν ανακάλυψε ένα ανεξόφλητο χρέος της Περιφέρειας προς τον ΟΤΕ. «Όταν επικοινώνησα μαζί τους για να ζητήσω χορηγία για μια εκδήλωση, μου ανέφεραν ότι υπήρχε ‘δυσαρμονία’ στη συνεργασία μας λόγω ενός απλήρωτου λογαριασμού. Ο λογαριασμός αυτός αφορούσε υπηρεσιακή χρήση παλαιότερου Περιφερειακού Συμβούλου. Το γεγονός αυτό αποκάλυψε ένα κενό ενημέρωσης και παρακολούθησης από τη διοίκηση αλλά και από τον Εσωτερικό Έλεγχο», εξήγησε. Υπογράμμισε, μάλιστα, πως ζήτησε να λυθεί άμεσα το θέμα, ώστε να προστατευτεί η αξιοπιστία της Περιφέρειας.
Οι αιχμές Τρεπεκλή
Ο νυν Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής, άσκησε επίσης κριτική στη λειτουργία του οικονομικού μηχανισμού της Περιφέρειας. «Το γεγονός ότι η υπηρεσία δεν λειτούργησε με ασφαλιστικές δικλείδες είναι δεδομένο. Αυτό αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος.
Ο κ. Τρεπεκλής ανέδειξε, επίσης, την αντίφαση στα κριτήρια που εφαρμόζονταν κατά τον έλεγχο. «Ζητήσατε αποδείξεις για μετακινήσεις υπαλλήλων, μέχρι και φωτογραφίες με Υπουργούς, για να πειστείτε ότι πήγαν εκεί που έπρεπε. Την ίδια στιγμή, όμως, τρία ίδια εντάλματα πέρασαν χωρίς να το παρατηρήσει κανείς. Αυτό δείχνει ότι δεν ξέρουμε τη δουλειά μας», σχολίασε με έμφαση.
Τι έγινε με τον εσωτερικό έλεγχο και τους ορκωτούς λογιστές;
Τέθηκε το θέμα σχετικά με τον ρόλο και τη λειτουργία του εσωτερικού ελέγχου από τη Μαρία Δρυ, επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Ιόνιο». Η κ. Δρυ ζήτησε διευκρινίσεις για το αν ο Εσωτερικός Έλεγχος είναι υπάλληλος της Περιφέρειας και ποια είναι η ακριβής αποστολή του, εκφράζοντας απορίες για τη διαδικασία και τα πορίσματα που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάββας Κουλούρης απάντησε, τονίζοντας πως ο Εσωτερικός Έλεγχος δεν έχει αποκλειστικά κατασταλτικό ρόλο, αλλά λειτουργεί υποστηρικτικά, βοηθώντας τις υπηρεσίες να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις. Η συζήτηση επεκτάθηκε στις πρόσφατες ενέργειες του Ελέγχου και στα προσωρινά πορίσματα που έχουν προκύψει, ενώ η κ. Δρυ ζήτησε διευκρινίσεις για το πώς οι ορκωτοί λογιστές αξιολόγησαν τον προϋπολογισμό και αν υπήρξαν ευρήματα κατά τον έλεγχο.
Ο Περιφερειάρχης, Γιάννης Τρεπεκλής, παρενέβη για να εξηγήσει ότι η ευθύνη δεν περιορίζεται στους υπαλλήλους, αλλά σχετίζεται και με τις δομές και την οργάνωση του στελεχιακού δυναμικού. Παράλληλα, ανέφερε ότι προγραμματίζονται αλλαγές, όπως η εισαγωγή ηλεκτρονικής διαχείρισης και η ανάγκη για προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε να μειωθούν τα περιθώρια λαθών.