Στο Ιστορικό Δημαρχείο της πόλης υποδέχθηκε ο Αντιδήμαρχος Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης και Δημοσίων Σχέσεων, Σπύρος Χαλικιόπουλος, τον Καθηγητή Αρχαίας και Σύγχρονης Κινεζικής Λογοτεχνίας και Κινεζικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Γλώσσας και Πολιτισμού του Πεκίνου (BLCU) και Διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Σινολογίας, Xu Baofeng, καθώς και τα μέλη της κινεζικής αντιπροσωπείας, οι οποίοι παρευρέθηκαν στην Κέρκυρα για τα επίσημα εγκαίνια του Ελληνικού Κέντρου Σινολογίας, που τελέστηκαν το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025, παρουσία του Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Fang Qiu.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα, με τη συμμετοχή του Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητή Ανδρέα Φλώρου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ελληνοκινεζικής συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του τουρισμού.
Στη διάρκεια της συνάντησης, τέθηκαν στο επίκεντρο οι προοπτικές ενίσχυσης του εκπαιδευτικού τουρισμού, ένας τομέας που μπορεί να αποτελέσει γέφυρα πολιτιστικής και ακαδημαϊκής ανταλλαγής μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας. Ο κ. Χαλικιόπουλος ανέλυσε τις δυνατότητες που προσφέρει η Κέρκυρα ως εκπαιδευτικός προορισμός, φιλοξενώντας πανεπιστημιακές και ερευνητικές δραστηριότητες, θερινά σχολεία και προγράμματα ανταλλαγών φοιτητών και καθηγητών, δίνοντας έμφαση στη σημασία της εξωστρέφειας της τοπικής πανεπιστημιακής κοινότητας.
“Η Κέρκυρα, με την πλούσια ιστορία της, τη μοναδική αρχιτεκτονική της και τη μακραίωνη πολιτιστική της κληρονομιά, αποτελεί έναν προορισμό που μπορεί να προσελκύσει όχι μόνο ακαδημαϊκές συνεργασίες, αλλά και έναν νέο τύπο τουρισμού, τον εκπαιδευτικό τουρισμό”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προοπτικές διεύρυνσης της τουριστικής αγοράς της Κέρκυρας προς την Κίνα, τονίζοντας την ανάγκη ανάπτυξης στοχευμένων στρατηγικών για την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού επιπέδου, που ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό, την ιστορία και τη φύση του νησιού. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος, ευελπιστεί στη συνεργασία όλων των παραγωγικών φορέων για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα.
Ο Καθηγητής Xu Baofeng, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον κ. Χαλικιόπουλο για τη θερμή υποδοχή, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως η ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Σινολογίας θα αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο στη συνεργασία μεταξύ ελληνικών και κινεζικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Παράλληλα, σημείωσε πως η Κέρκυρα, με την ιστορική της σύνδεση με τον πολιτισμό, αποτελεί έναν εξαιρετικό προορισμό για Κινέζους ακαδημαϊκούς, φοιτητές και τουρίστες που επιθυμούν να γνωρίσουν την Ελλάδα μέσα από μια πιο ουσιαστική εκπαιδευτική και πολιτιστική εμπειρία.
Επιπλέον, ο καθηγητής Xu Baofeng τόνισε ότι σκοπός τους είναι η Κέρκυρα να αποτελέσει έναν σημαντικό κόμβο για την Ελλάδα, για την Ευρώπη και τις Βαλκανικές χώρες, ενισχύοντας τον ρόλο της ως γέφυρα πολιτιστικής και ακαδημαϊκής συνεργασίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης και τη σημασία του ως θέλγητρο για τους Κινέζους επισκέπτες, καθώς και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στη διαμόρφωση εμπειριών υψηλής πολιτιστικής αξίας.
Το ενδιαφέρον στράφηκε επίσης στον τουρισμό υψηλής ποιότητας και στις προοπτικές ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο πολιτιστικός τουρισμός, ο ακαδημαϊκός τουρισμός και ο τουρισμός πολυτελείας, δεδομένου ότι η Κέρκυρα διαθέτει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, η οποία μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες από την Κίνα.
Ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος, τόνισε πως η σύμπραξη του Ιονίου Πανεπιστημίου με ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κίνας σηματοδοτεί μια νέα εποχή διεθνούς συνεργασίας, η οποία θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο σε επιστημονικό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο. Επεσήμανε, μάλιστα, πως η Κέρκυρα μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως διεθνές κέντρο πολιτιστικών και ακαδημαϊκών ανταλλαγών.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στην ανάγκη ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ Κέρκυρας και Κίνας, προωθώντας την τουριστική, πολιτιστική και ακαδημαϊκή συνεργασία προς όφελος και των δύο λαών.