H Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων συμμετείχε με εκπροσώπους της τον Δήμαρχο Λευκάδος, Δρ. Ξενοφωντα Βεργίνη, τον Αντιδήμαρχο Σάμης, Σπυρίδωνα Σπαθή και τον Δημοτικό Σύμβουλο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Θεοχάρη Γιώτη, στο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και Παρασκευή 3 και 4 Απριλίου 2025, στη Θεσσαλονίκη, με θέμα: “Η Διασυνοριακή Συνεργασία στη ΝΑ Ευρώπη: Προκλήσεις – Προβλήματα – Προοπτικές”.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΕΔΙΝ:
Ο Δήμαρχος Λευκάδας στο χαιρετισμό που απηύθυνε προς το Συνέδριο, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο, τους Δημάρχους και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων, εξέφρασε τη χαρά και την τιμή του που συμμετείχε στο Συνέδριο για τη διασυνοριακή συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επισήμανε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της νησιωτικής της φυσιογνωμίας, αντιμετωπίζει ιδιαιτερότητες και σημαντικές προκλήσεις, αλλά διαθέτει επίσης μοναδικές ευκαιρίες.
Ο κ. Βεργίνης υπογράμμισε πως η πράσινη ανάπτυξη, η κυκλική οικονομία, ο σεβασμός στο περιβάλλον και η χρήση νέων τεχνολογιών πρέπει να είναι βασικοί πυλώνες της στρατηγικής των Δήμων. Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη για έξυπνη διαχείριση των πόρων, ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον υποδομών και ενίσχυση της καινοτομίας μέσω ευρωπαϊκών συνεργασιών.
Τόνισε, δε, πως οι νησιωτικοί Δήμοι καλούνται να διαχειριστούν πολύπλευρα προβλήματα όπως η περιορισμένη πρόσβαση σε υποδομές, η εξάρτηση από θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, η εποχικότητα της οικονομίας και η δημογραφική μείωση, ζητήματα που απαιτούν στοχευμένες πολιτικές και συνεργασίες. Αναφέρθηκε επίσης στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων για την προστασία των φυσικών πόρων και την προσαρμογή των νησιών στις νέες συνθήκες.
Τέλος, επεσήμανε τη σημασία της διαρκούς εκπαίδευσης και εξειδίκευσης του ανθρώπινου δυναμικού, εκφράζοντας την ελπίδα η συμμετοχή της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων στο Συνέδριο να οδηγήσει σε νέες συνέργειες, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για μια βιώσιμη και ανθεκτική νησιωτική περιφέρεια.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, διακεκριμένοι επιστήμονες και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συζήτησαν επίκαιρα και κρίσιμα ζητήματα όπως:
Η κλιματική κρίση και η Πολιτική Προστασία στις Διασυνοριακές Περιοχές
Ο Πολιτισμός και η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
Η νησιωτικότητα και οι προκλήσεις της
Η βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη
Η σημασία της διασυνοριακής συνεργασίας
Ο ρόλος της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στις τοπικές κοινωνίες
Καλές πρακτικές έργων με απτά αποτελέσματα
Συνολικά, οι εκπρόσωποι της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων στο Συνέδριο, ανέδειξαν τα πλεονεκτήματα αλλά και τις δυσκολίες που βιώνουν οι νησιωτικές περιοχές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διασυνοριακή συνεννόηση ως μέσο επίλυσης κοινών προβλημάτων και προώθησης κοινών λύσεων και στρατηγικών.
Τα Ιόνια Νησιά έχουν φωνή, έχουν όραμα και έχουν σχέδιο.
Με πίστη στις δυνατότητές μας, συνεχίζουμε ενωμένοι, δυναμικά και με προσανατολισμό τη συνεργασία, την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.