Τρεις επερωτήσεις θα καταθέσει στο προσεχές περιφερειακό συμβούλιο η παράταξη ΜΕΝΟΥΜΕ ΙΟΝΙΟ.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
Λιμάνι Λευκίμμης: ύποπτη σιωπή;
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:
Τον τελευταίο καιρό έχουν σταματήσει οι ανακοινώσεις και τα δημοσιεύματα για το Λιμάνι της Λευκίμμης και επικρατεί μια ύποπτη σιωπή, η οποία περισσότερο εγείρει ανησυχίες παρά καθησυχάζει τους συμπολίτες μας, όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι.
Στο συμβούλιο του Δεκεμβρίου ο Περιφερειάρχης απέσυρε το θέμα της ημερήσιας διάταξης που είχε εισαχθεί και αφορούσε στην γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων «Μαρίνα Λευκίμμης του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας Α.Ε. (Ο.Λ.ΚΕ. Α.Ε.)» με την προφορική αιτιολογία ότι το έργο της Μαρίνας της Λευκίμμης όπως είχε σχεδιαστεί από το ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί παρελθόν, καθώς εισακούστηκαν τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων.
Ο Περιφερειάρχης εν συνεχεία έκανε μια μίνι εξαγγελία ότι το έργο θα γίνει δημοσία δαπάνη με τη συγχρηματοδότηση Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ) και Ο.Λ.ΚΕ. Α.Ε. και θα περιλαμβάνει κρηπιδώματα, μόλο, εκβάθυνση λιμενολεκάνης και υπερσύγχρονο επιβατικό σταθμό.
Στη ερώτηση της επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε ΙΟΝΙΟ» αν το λιμάνι ιδιοκτησιακά θα παραμείνει στο ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε να απαντήσει με μια ρητορική ερώτηση «τι ρωτάτε Κα Δρυ»;
Και γιατί τέθηκε η συγκεκριμένη ερώτηση; Γιατί ο Ο.Λ.ΚΕ. Α.Ε. τόσα χρόνια εισπράττει από τη διαχείριση του λιμανιού και δεν έχει δαπανήσει ούτε ένα ευρώ στο Λιμάνι της Λευκίμμης, και τώρα η ΠΙΝ θα συγχρηματοδοτήσει ένα έργο αναβάθμισης του λιμανιού, τα έσοδα της λειτουργίας του οποίου θα εισπράττει ο Ο.Λ.ΚΕ. Α.Ε.; Δηλαδή το λιμάνι που είχε φτιαχτεί με δημόσιους πόρους, «χαρίστηκε» εν μια νυκτί στο ΤΑΙΠΕΔ (πλέον κομμάτι του Υπερταμείου), το οποίο παραχώρησε τη χρήση του στην επιχείρηση Ο.Λ.ΚΕ. Α.Ε. (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) και τόσα χρόνια μόνο εισπράττει, και από όσα μας είπε ο Κος Περιφερειάρχης θα συγχρηματοδοτήσει η ΠΙΝ τις εργασίες αναβάθμισης του λιμένα, ενώ τη διαχείρισή του θα συνεχίσει να έχει ο Ο.Λ.ΚΕ. Α.Ε. και να εισπράττει όλα τα έσοδα.
Να θυμίσουμε ότι στην αντίστοιχη περίπτωση του Αχιλλείου, τις εργασίες αναστήλωσης δεν θα χρηματοδοτήσει πλέον η Περιφέρεια αλλά το ΤΑΙΠΕΔ-Υπερταμείο και η ΕΤΑΔ (Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου πρόσφατα την «κατάπιε» το Υπερταμείο) καθώς ο κ. Τρεπεκλής ζήτησε να χρηματοδοτηθούν οι εργασίες από την ΕΤΑΔ που, άλλωστε, εισπράττει και τα έσοδα των εισιτηρίων από το Μουσείο Αχίλλειο.
Επερωτάται ο κύριος Περιφερειάρχης:
Ιδιοκτησιακά σε ποιον θα ανήκει το λιμάνι και ποιος θα το διαχειρίζεται;
Με τι ποσό θα συμμετέχει η Περιφέρεια στην αναβάθμιση του λιμανιού; Περισσεύουν πόροι στην Περιφέρειά μας; Αν ναι, μήπως θα μπορούσαν αυτοί να χρησιμοποιηθούν για άλλα έργα υποδομών (π.χ. οδοποιία, ύδρευση, διατηρητέα κτήρια που ρημάζουν, κοινωνική μέριμνα, και άλλες δράσεις χωρίς ανταποδοτικότητα στη λειτουργία τους) αντί να δαπανούμε αυτά τα λιγοστά δημόσια χρήματα για το ΤΑΙΠΕΔ-Υπερταμείο και τον Ο.Λ.ΚΕ. Α.Ε. που στην περίπτωση του Λιμανιού εισπράττουν από τη διαχείρισή του;
Πώς θα διασφαλίσετε ότι το «ανεξέλεγκτο» και «αδηφάγο» ΤΑΙΠΕΔ-Υπερταμείο δεν θα επανέλθει στα αρχικά σχέδια της ιδιωτικοποίησης σε ένα αναβαθμισμένο πλέον λιμάνι από δημόσιους πόρους;
Πώς θα διαφυλάξετε το δημόσιο χαρακτήρα του Λιμανιού της Λευκίμμης;
«620.000€ για Μελέτες – Πού Είναι τα Έργα;»
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:
Τριάντα χρόνια έχουν περάσει από τη δημοπράτηση του έργου της λιμνοδεξαμενής στο Φιολίτι που δεν κατασκευάστηκε ποτέ και τώρα η προσπάθεια επαναλαμβάνεται για να υλοποιηθεί το έργο και να συγκεντρώσουμε το πολύτιμο αγαθό που λέγεται νερό και βρίσκεται σε έλλειψη τόσο στο νησί της Ζακύνθου όσο και στα υπόλοιπα νησιά μας.
Στην συγκεκριμένη ενέργεια που πρόκειται να υλοποιηθεί δύο είναι οι σημαντικότερες ανησυχίες μας.
Η πρώτη αφορά στο γεγονός ότι οι κάτοικοι του συγκεκριμένου χωριού καθώς και των γύρω χωριών ζητάνε να μάθουν τι ακριβώς σημαίνει λιμνοξεξαμενη και ποια θα είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της δημιουργίας αυτού του έργου. Γιατί δεν έχει γίνει μια ενημέρωση, έτσι ώστε να μην υπάρχει αυτό το άγχος των ανθρώπων που διαμένουν στην περιοχή;
Η δεύτερη αφορά στην επικαιροποίηση των μελετών για όλες τις λιμνοδεξαμενές στο Ιόνιο με κόστος (αρχικά) 620.000€, όπου δόθηκε στην Αναπτυξιακή «ΕΥΔΗΜΟΣ» και παρατηρούμε πως σε εξαγγέλλοντα έργα έχουμε ατελείωτες καθυστερήσεις και πολλές φορές ανυπαρξία αυτών, ενώ ουσιαστικά μεταφέρονται στον ιδιωτικό τομέα οι μελέτες για να γίνουν γρήγορα αλλά τίποτα δεν γίνεται! Αναρωτιόμαστε αν μπορεί να υπάρχει εγγύηση ότι θα γίνει το έργο του Φιολιτίου αλλά και τα υπόλοιπα έργα που δόθηκαν με διαδικασίες εξπρές στην «ΕΥΔΗΜΟΣ»;
Επερωτάται ο κύριος Περιφερειάρχης:
Πώς σκοπεύετε να διαχειριστείτε την έλλειψη ενημέρωσης προς τους κατοίκους και τις καθυστερήσεις στις μελέτες, ώστε να διασφαλιστεί ότι το έργο του Φιολιτίου αλλά και τα υπόλοιπα έργα που ανέλαβε η «ΕΥΔΗΜΟΣ» δεν θα παραμείνουν άλλη μια εξαγγελία;
Λιμάνια Βολιμών και Κεριού Ζακύνθου:
Έργα σε στασιμότητα…πολίτες σε αναμονή!
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:
Τα λιμάνια των Βολιμών και του Κεριού στη Ζάκυνθο αποτελούν κρίσιμες υποδομές για την τοπική οικονομία, τον τουρισμό και τη θαλάσσια συγκοινωνία του νησιού. Ωστόσο, και τα δύο έργα έχουν αντιμετωπίσει σημαντικές καθυστερήσεις, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία στην τοπική κοινωνία.
Λιμάνι Βολιμών: Το έργο για την εξομοίωση της ζώνης του λιμένα Βολιμών είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς έχει περάσει από πολλές δυσκολίες και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Βασικό πρόβλημα αποτέλεσε ο καθορισμός των ορίων της χερσαίας ζώνης, που δεν συνδέεται με τις μελέτες και τις αδειοδοτήσεις του λιμένα, αλλά απαιτείται η ολοκλήρωσή του μέσω δημοσίευσης σε ΦΕΚ. Παρότι το θέμα βρίσκεται στα χέρια της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξή του.
Λιμάνι Κεριού: Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και το έργο αναβάθμισης του λιμανιού του Κεριού, το οποίο βρίσκεται επίσης στην ευθύνη της Περιφέρειας. Η καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου δημιουργεί προβλήματα και ανησυχία στην τοπική κοινωνία.
Η ολοκλήρωση αυτών των έργων είναι ζωτικής σημασίας για τη Ζάκυνθο, τόσο για την καθημερινότητα των πολιτών όσο και για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού. Αναμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις από την Περιφερειακή Αρχή.
Επερωτάται ο κύριος Περιφερειάρχης:
1.Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες αναβάθμισης του Λιμένα Βολιμών και ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου;
2.Ποια είναι η πορεία του έργου αναβάθμισης του λιμανιού του Κεριού και ποιο το ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου;
3.Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία έχουν εξασφαλιστεί για τα δύο αυτά έργα;
4.Ποια μέτρα λαμβάνει η Περιφέρεια για την επιτάχυνση των διαδικασιών;