Συλλυπητήριο Μήνυμα Δημάρχου Βόρειας Κέρκυρας Γιώργου Μαχειμάρη για την εκδημία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κυρού Αναστασίου.
Αναλυτικά:
Με ανείπωτη θλίψη και βαθύ σεβασμό αποχαιρετούμε τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, κυρό Αναστάσιο, μια χαρισματική προσωπικότητα παγκόσμιας ακτινοβολίας, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στη διακονία του Θεού και της ανθρωπότητας. Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας -κατά κόσμον Αναστάσιος Γιαννουλάτος- ήταν ένας άνθρωπος που κάθε μέρα με κάθε ενέργεια του, με κάθε απόφαση του, με κάθε κίνηση του, με κάθε νεύμα του, έγραψε Ιστορία.
Υπήρξε υπόδειγμα πνευματικού ηγέτη, φέρνοντας το φως της Ορθοδοξίας σε έναν τόπο που δοκιμάστηκε σκληρά. Με όπλα του την πίστη, τη σοφία, την απλότητα και την ταπεινότητα, αναστήλωσε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας από τις στάχτες της, αναδεικνύοντας την ως πρότυπο ειρήνης, διαλόγου και αλληλεγγύης. Η παρακαταθήκη του έργου του , η καρποφόρα διακονία του, δεν περιορίζεται μόνο στην Εκκλησία, αλλά επεκτείνεται και στην κοινωνία, καθώς κατέστη υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής συνοχής.
Ο Αναστάσιος δεν υπήρξε μόνο ένας μεγάλος Ιεράρχης αλλά και ένας αληθινός λειτουργός της παγκόσμιας ειρήνης με βαθιά πνευματικότητα, με το προσόν της πολυγλωσσίας και των πολύπλευρων σπουδών, που αδιαφορούσε για το διαβρωτικό χρόνο , τις διευκολύνσεις, τις απίστευτες δυσκολίες … με συνοδά λόγια του «με τη δύναμη του Θεού θα τα καταφέρουμε» .
Με το οικουμενικό του πνεύμα και την αφοσίωσή του στην έννοια της αγάπης και της δικαιοσύνης, κατάφερε να κερδίσει τον σεβασμό χριστιανών και μη. Υπήρξε οραματιστής μιας Εκκλησίας ανοιχτής στον κόσμο, μιας Εκκλησίας που αγκαλιάζει τον άνθρωπο ανεξαρτήτως καταγωγής, γλώσσας ή θρησκείας. εθνικότητας ή ιδεολογίας, υπενθυμίζοντας μας πως ο Θεός είναι αγάπη.
Η προσφορά του στην επιστήμη της Θεολογίας, στην ιεραποστολή, στην προώθηση της διαθρησκειακής κατανόησης και στην καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, αφήνει ανεξίτηλο αποτύπωμα στη σύγχρονη ιστορία της Ορθοδοξίας. Ενώ μέσα από το έργο του σε σχολεία, νοσοκομεία, κοινωνικά προγράμματα έδωσε το παράδειγμα μιας ζωντανής και δραστήριας πίστης .Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος κυρός Αναστάσιος ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει με το παράδειγμά του, υπενθυμίζοντας σε όλους μας τη δύναμη της πίστης, της υπομονής και της ταπεινότητας.
Είχα την ευλογία να συναντήσω τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Αναστάσιο στο περιθώριο των εργασιών του 1ου Διεθνούς συνεδρίου Αποδήμου Επτανησιακού Ελληνισμού, το οποίο οργανώθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το Σεπτέμβριο του 2018 όπου ήταν και το τιμώμενο πρόσωπο για την προσφορά και το έργο του σε παγκόσμιο επίπεδο, στο γενικό ορθόδοξο, διαθρησκειακό, οικουμενικό, κοινωνικό, ιεραποστολικό, ανθρωπιστικό και επιστημονικό χώρο.
Η συνομιλία μαζί του ήταν αποκαλυπτική …στο να αντιληφθεί ο καθένας την βαθιά θεολογική του παιδεία, το ηθικό του μεγαλείο και κυρίως, την απεριόριστη αγάπη προς τον συνάνθρωπο, που με ταπεινότητα υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή.. Κ ι επειδή με την ταχύτητα της καθημερινότητας μας, ξεχνάμε πολλά κι ακόμη περισσότερα τα προσπερνάμε, επιτρέψτε μου να απομονώσω κάποια λόγια του «κεκοιμημένου Πρωθιεράρχου» που «έκτιζε με τις πέτρες που τον λιθοβολούσαν» και ήθελε «το λάδι να ανακουφίζει πληγές και όχι να ανάβει φωτιές» ….. την εποχή που επισκέφτηκε το νησί μας για το συνέδριο … Ενθυμούμαι να λέει:
«Παρόλο που οι ρίζες μου είναι από τα Επτάνησα, εγώ βεβαίως γεννήθηκα στο Πειραιά, ο πατέρας μου γεννήθηκε στη Λευκάδα και ο παππούς μου στην Κεφαλονιά, πάντα αισθάνομαι μία έκπληξη όταν πατώ σε αυτά τα χώματα. . Εμείς οι Επτανήσιοι έχουμε μερικά χαρακτηριστικά ιδιαίτερα, προφανώς τα βασικά ελληνικά χαρακτηριστικά, αλλά υπάρχουν και μερικές ιδιοτυπίες . Υπάρχει μία ευκολία να αντιμετωπίζουμε το νέο και το απροσδόκητο και το απρόοπτο. Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι το αντιμετωπίζουμε με δημιουργική διάθεση, με εφευρετικότητα και με τόλμη.
Και ένα τρίτο στοιχείο που για τα Επτάνησα είναι χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ κρατούμε όλη αυτή την αγάπη μας με το συγκεκριμένο τόπο τον οποίο ξεκινήσαμε, μας χαρακτηρίζει μία οικουμενικότητα, ένας ανοιχτός ορίζοντας..» .
Δε θα ξεχάσω επίσης τα λόγια που σημείωσε στο βιβλίο επισκεπτών στο Μουσείο Καποδίστρια (7 Σεπτεμβρίου 2018) «Η κορυφαία μορφή του Καποδίστρια υπήρξε δείκτης πορείας από τα νεανικά μου χρόνια: Αναζήτησε το Απόλυτο, αγάπησε τον Χριστό και έζησε την αγάπη για τον κάθε άνθρωπο, με ευγένεια και αυτοθυσία». Λόγια που αποκαλύπτουν την πνευματική του ευαισθησία, την οξυδερκή του σκέψη και την ικανότητά του να αντλεί έμπνευση από τις υψηλότερες αξίες.
Πολύ πρόσφατα δε, διάβασα μια δημόσια εξομολόγηση , ειλικρινή και αυθεντική του Μακαριστού που εμπεριέχεται στο βιβλίο που εκδόθηκε το 2023 από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος με τίτλο: «Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Διάκονος Χριστού σε χώρες πολλές». Είναι μετάφραση από την ιταλική έκδοση «Ο άνθρωπος των πολλών πατρίδων» που εκδόθηκε το 2022 α) για τη συμπλήρωση 50 ετών (Χρυσό Ιωβηλαίο) Αρχιεροσύνης του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου και β) για τη συμπλήρωση 30 ετών από την εκλογή του ως Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας. Μου έκανε εντύπωση ο τίτλος ο οποίος αναλύεται στο γεγονός οτι ο Αναστάσιος έκανε πατρίδα του κάθε χώρα, κάθε τόπο, όπου διακόνησε. Σε κάθε τόπο που πήγαινε διακονούσε σαν να επρόκειτο να μείνει εκεί για όλη του τη ζωή, χωρίς να πιστεύει ότι κάποτε θα φύγει. Μέχρι που η Εκκλησία τον καλούσε σε έναν άλλο τόπο διακονίας και συχνά σε κάποια άλλη χώρα. Ειδικά στην Αλβανία κλήθηκε να διακονήσει σε ένα δύσκολο περιβάλλον, πολλές φορές καθόλου φιλικό. Έτσι, ακριβώς, όλες οι χώρες απ’ όπου πέρασε έγιναν πατρίδες του. Κι ο ίδιος κατέστη πράγματι ο «άνθρωπος των πολλών πατρίδων».
Ο χαρακτηρισμός αυτός αποκτά μεγαλύτερη σημασία, διότι έρχεται ως συνέχεια ενός άλλου χαρακτηρισμού, που απέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας ο Rowan Williams, Πριμάτος (Προκαθήμενος) της Αγγλικανικής Εκκλησίας, γράφοντας ότι ο Αναστάσιος αποτελεί «μαρτυρία των δώρων της Ανατολικής Εκκλησίας σε ολόκληρο τον Χριστιανικό κόσμο» αναγνωρίζοντας την προσφορά του στην Ανθρωπότητα και τον Χριστιανισμό
Εκ μέρους του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας και προσωπικά, εκφράζω τα θερμότατα συλλυπητήριά στην Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, στο σύνολο των ιερωμένων και πιστών, στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ Νεκτάριο, ο οποίος υπήρξε μαθητής του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Αναστασίου στο Πανεπιστήμιο, στους συγγενείς του, καθώς και σε όλους εκείνους που ευεργετήθηκαν από το έργο και την παρουσία του.
Η εκδημία του δεν σηματοδοτεί το τέλος, αλλά την έναρξη μιας νέας εποχής, κατά την οποία η μνήμη και το έργο του θα συνεχίσουν να εμπνέουν και να καθοδηγούν.
Ας είναι άληστος η μνήμη του και το μεγαλείο της πνευματικής Του Ιεροσύνης ας γίνει οδηγός για εμάς και για τις επόμενες γενιές.