Τι μέτρα θα πάρετε για την απαράδεκτη αυτήν κατάσταση επερωτά η Λαϊκή Συσπείρωση.
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:
Τραγική κατάσταση του οργανισμού δημόσιας αντίληψης
Ζακύνθου (ΟΔΑΖ)- Γηροκομείο
Τι μέτρα θα πάρετε για την απαράδεκτη αυτήν κατάσταση;
Θύμα της απάνθρωπης αντιλαϊκής πολιτικής που ασκείται από μεριά της κυβέρνησης είναι και το Γηροκομείο Ζακύνθου και οι φιλοξενούμενοι απόμαχοι της δουλειάς που καταφεύγουν σε αυτό, έχοντας ανάγκη κοινωνικής φροντίδας και περίθαλψης.
Το Γηροκομείο στα προ των μνημονίων χρόνια είχε εξασφαλίσει μία αξιοπρεπή λειτουργία σε αναβαθμισμένο χώρο, προσφέροντας αξιοπρέπεια διαβίωσης στους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους Με διεκδικήσεις και παρεμβάσεις φορέων, υπευθύνων που έδειξαν ευαισθησία και του ίδιου του λαού γενικότερα, είχε εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση, στελέχωση με κατάλληλο προσωπικό που κάλυπτε ικανοποιητικά όλες τις λειτουργικές ανάγκες
Τα χρόνια που ακολούθησαν διαχρονικά οξύνθηκαν οι μεγάλες περικοπές των κοινωνικών δαπανών. H κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη, τραγική, όπως αναφέρουμε στον τίτλο της Επερώτησης, αφού από τις 127 οργανικές θέσεις έχει μόνον 60, από τις οποίες οι 30 είναι μόνιμοι. Οι υπόλοιπες θέσεις καλύπτονται από προγράμματα ΟΑΕΔ και από ανθρώπους που επανεντάσσονται με προσφορά «κοινωνικής εργασίας» που όμως δεν έχουν τις ανάλογες γνώσεις και ιδιότητες για αυτό το αντικείμενο.
Η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε από 120.000€ σε 30.000€ το μήνα, το 10% των εσόδων από τις εισπράξεις του Λιμενικού Ταμείου Ζακύνθου πρέπει να πηγαίνουν στον ΟΔΑΖ όμως δεν αποδίδονται, έτσι αναγκάζεται ο ΟΔΑΖ με αγωγή να ζητά τα παρακρατηθέντα.
Η έλλειψη χρηματοδότησης έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη σε προσωπικό και σαν συνέπεια αυτού να μην μπορεί να καλύψει ο ΟΔΑΖ τους ανθρώπους που προσφεύγουν σε αυτόν για φιλοξενία.
Ενώ η ανάγκη φιλοξενίας περισσότερων ανθρώπων, μεγαλώνει λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης που υπάρχει σήμερα σε πολλούς συνανθρώπους μας, ενώ η δυνατότητα για φιλοξενία είναι 100 άτομα, ο ΟΔΑΖ δεν μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 50 άτομα λόγω της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης.
Να επισημάνουμε επίσης ότι στον ΟΔΑΖ, στον ίδιο χώρο, φιλοξενούνται ηλικιωμένοι, χρόνια πάσχοντες, παιδιά με ειδικές ανάγκες και κακοποιημένες γυναίκες αντί να υπάρχουν οι αντίστοιχες δομές στήριξης αυτών των ομάδων που χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης.
Έκλεισαν τα μαγειρεία γιατί δεν μπορεί να προσλάβει προσωπικό και καλύπτει αυτές τις ανάγκες από ιδιώτες. Αυτή όμως η λύση δεν μπορεί να καλύψει το εξειδικευμένο διαιτολόγιο για ανθρώπους ηλικιωμένους, χρόνια πάσχοντες και παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Τα αυτοκίνητα που μεταφέρουν τα παιδιά είναι παλιά και επικίνδυνα.
Δεν υπάρχει εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό όπως φυσικοθεραπευτές κ.α.
Η έλλειψη προσωπικού δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, αφού με την ανυπαρξία αναγκαίων δομών, φιλοξενούνται σε ενιαίους θαλάμους χρόνια πάσχοντες και υπερήλικες που ζητούν φιλοξενία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμβιώσουν οι ηλικιωμένοι και να αποχωρούν.
Γίνεται κατανοητό ότι κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη, δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί.
Είναι σοβαρές οι ευθύνες της κυβέρνησης γιατί εφαρμόζει μία μονόπλευρη πολιτική που περιορίζει την κρατική χρηματοδότηση για κοινωνικές ανάγκες, π,χ, δημόσια υγεία, κοινωνική πρόνοια, δημόσια παιδεία κ.α. χαρίζοντας απλόχερα δημόσιο χρήμα στους μεγαλοεπιχειρηματίες, εμπόρους, τραπεζίτες, εφοπλιστές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δωρεάν επιχορηγήσεις 25 εκατομμυρίων στους μεγαλοξενοδόχους του νησιού μας την τελευταία πενταετία.
Σοβαρές είναι επίσης και οι ευθύνες των Δημοτικών Αρχών διαχρονικά που καλύπτουν αυτή την κατάσταση του ΟΔΑΖ και δεν διεκδικούν τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις από την κυβέρνηση για να αλλάξει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση.
Ευθύνες έχει και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων διότι παρότι τυπικά μπορεί να μην έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του ΟΔΑΖ, έχει όμως πολλούς τρόπους να παρέμβει, να θέσει το θέμα για την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στα αρμόδια υπουργεία και να απαιτήσει την πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού την αναγκαία χρηματοδότηση. Μπορεί να εγγράψει στον προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Δράσης της, όπως και σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία την ενίσχυση του, με τρόπους ανάλογους όπως έχει κάνει σε τέτοιες περιπτώσεις στο παρελθόν.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα μπορούσε επίσης να έχει στον προσανατολισμό της την διεκδίκηση ή αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων ή κτηρίων που είναι εγκαταλελειμμένα για την κατασκευή δομών φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, ΑΜΕΑ και χρόνια πασχόντων για να παρέχονται οι αναγκαίες επιστημονικές, νομικές και ψυχολογικές υπηρεσίες και όχι να φιλοξενούνται όλοι στον ίδιο χώρο.
Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:
1.Τι μέτρα θα πάρει για να αλλάξει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση στον ΟΔΑΖ;
2.Θα διεκδικήσει τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις για την εύρυθμη λειτουργία του;
3.Θα θέσει το θέμα στα αρμόδια υπουργεία για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού;
4.Θα εγγράψετε στον προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Δράσης της Περιφέρειας χρηματοδότηση για την ενίσχυση του ΟΔΑΖ;