Ανακοίνωση της ΛΑΣΥ Νότιας Κέρκυρας με την οποία συνιστά επαγρύπνηση ώστε να μην περάσουν οι αυξήσεις των δημοτικών τελών σε σπίτια και μικρές επιχειρήσεις
Η ανακοίνωση της ΛΑΣΥ Νότου
Η πλειοψηφία των δήμων σε ολόκληρη την χώρα, ακολουθώντας την εύκολη λύση για την κάλυψη του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων, αυξάνει τα δημοτικά τέλη στέλνοντας ξανά τη «λυπητερή» στον λαό.
Στο ίδιο μήκος κύματος επιχείρησε κι ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας να χαρατσώσει τους δημότες του με αυξήσεις που κυμαίνονται από 62,50% έως 345,45% κατά περίπτωση.
Η άμεση αντίδραση του λαού και η μαζική συμμετοχή στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 31 Γενάρη, εξανάγκασε τον Δήμαρχο να πάρει πίσω (προσωρινά), την εισήγηση για αύξηση των δημοτικών τελών, καλώντας παράλληλα τους επικεφαλής των παρατάξεων σε σύσκεψη για την διαμόρφωση της νέας πρότασης όπου σε κάθε περίπτωση θα περιλαμβάνει αυξήσεις για να βγει ο «λογαριασμός».
Η Λαϊκή Συσπείρωση επανέλαβε για άλλη μία φορά την πάγια θέση της ενάντια στα ανταποδοτικά τέλη με τα οποία επιβάλλεται πρόσθετη φορολογία στον λαό που έχει ήδη φορολογηθεί από την τακτική και έμμεση φορολόγηση.
Διαφωνήσαμε στην αύξηση των δημοτικών τελών με εξαίρεση την κατηγορία των μεγάλων κερδοφόρων επιχειρήσεων, όπως των τετράστερων, πεντάστερων ξενοδοχείων, των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, των Τραπεζών κ.α., και δηλώσαμε ότι εμείς δεν συμμετέχουμε σε καμία συνάντηση που θέμα της θα έχει να συμφωνήσουμε «τι χρώμα θα έχει το σκοινί που θα κρεμάσουμε τον λαό».
Την ίδια ώρα καταθέσαμε πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο, που συζητήθηκε σε τακτικό θέμα, για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διαχειριστούμε την υπόθεση των απορριμμάτων, ώστε να μειωθεί το κόστος, να μη χρειαστεί αύξηση των τελών και να δοθεί η δυνατότητα για μειώσεις.
Πριν την έναρξη της συζήτησης του θέματος αποχώρησαν προκλητικά οι παρατάξεις Λέσση και Γκούση (πλην του Ν. Κουρτέση). Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και η πρότασή μας υπερψηφίστηκε από την Λαϊκή Συσπείρωση, την παράταξη του κ. Αλεξάκη, τον Ν. Κουρτέση και την παράταξη της πλειοψηφίας κι έχει ως ακολούθως:
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει να υλοποιήσει δράσεις και να ζητήσει από την Κυβέρνηση:
α) Να χρηματοδοτήσει τη διαχείριση των απορριμμάτων και το σύνολο των αναγκών της υπηρεσίας καθαριότητας.
β) Να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό.
γ) Να εφοδιαστεί η Υπηρεσία με τα αναγκαία οχήματα και την υλικοτεχνική υποδομή που απαιτείται για να γίνεται η διαχείριση από τον Δήμο, σε ό,τι του αναλογεί.
δ) Να φύγουν οι ιδιώτες από όλα τα στάδια της διαχείρισης των απορριμμάτων και να ξεκινήσουμε τη σταδιακή απομάκρυνσή τους με συγκεκριμένες ενέργειες.
ε) Μεταβατικά, και για όσο διαρκεί η μεταφορά των απορριμμάτων, να απαιτηθεί από την Κυβέρνηση η χρηματοδότηση του κόστους μεταφοράς τους, όπως είχε εξαγγείλει.
στ) Να γίνει μελέτη για την εύρεση χώρων διαχείρισης απορριμμάτων, Σ.Μ.Α., πράσινα σημεία, κλπ., με προαποφασισμένα από το Δημοτικό Συμβούλιο κριτήρια. Πιο συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει για τα σημεία και τις περιοχές που εξαιρεί από τη διαχείριση των απορριμμάτων κι εν συνεχεία να αναζητήσει χώρους στις υπόλοιπες περιοχές που θα είναι διαθέσιμες σύμφωνα με την απόφαση.
ζ) Απόφαση και εκκίνηση ενεργειών και δράσεων για εκτεταμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή και κομποστοποίηση για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και την ορθή διαχείρισή τους.
η) Δημιουργία μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων.
θ) Παροχή των Μέτρων Ατομικής Προστασίας και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.
ι) Ανασύνταξη της Υπηρεσίας, του Κανονισμού Καθαριότητας, επαναπροσδιορισμός των σημείων τοποθέτησης κάδων απορριμμάτων, των ογκωδών και ανακυκλώσιμων υλικών, με τη συμμετοχή στη λήψη της απόφασης των δημοτών και των συλλόγων της περιοχής.
ια) Δημιουργία κατάλληλου χώρου εγκατάστασης της Υπηρεσίας Καθαριότητας, των οχημάτων, συνεργείου συντήρησης, αποθήκης υλικών και τροφοδοσίας της Υπηρεσίας.
Η υλοποίηση της απόφασης αυτής, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της υποχρέωσης που έχουν οι μεγάλες επιχειρήσεις να ανακυκλώνουν σύμφωνα με τις υποδείξεις του Δήμου τα απορρίμματά τους, επαρκεί ώστε να οδηγηθούμε σε μία άλλη διαχείριση των απορριμμάτων, χωρίς να αυξηθούν τα τέλη για τα νοικοκυριά, τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις, παρά μόνο για τις πολύ μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις, όπως περιγράψαμε παραπάνω.
Επομένως διαφωνούμε κάθετα και δεν λαμβάνουμε μέρος σε καμιά άτυπη σύσκεψη πίσω από τις πλάτες των δημοτών, όταν γνωρίζουμε πως ο Δήμαρχος δηλώνει ότι πρέπει να γίνουν αυξήσεις, ο κ. Λέσσης δηλώνει ότι πρέπει να γίνουν αυξήσεις αλλά με διαφορετικό τρόπο, κι ο κ. Γκούσης στο δημοτικό συμβούλιο και στο δια ταύτα της τοποθέτησής του λέει αυτολεξεί: «…νομίζω ότι πρέπει να γίνει μία διαβούλευση ουσίας, να πάτε σε αναβολή απόφασης, να πάτε το λέω με την έννοια ότι εσείς θα αποφασίσετε, να πάει ο προϋπολογισμός με τα παλιά τέλη, να βάλουμε την κοινωνία στο παιχνίδι για να ενημερωθεί, και βεβαίως θα υπάρχει μία επώδυνη λύση, δεν μπορεί να είναι καθόλου, δεν μπορούμε να πάμε στο καθόλου, αλλά να έχει γίνει συζήτηση…».
Απέναντι σε αυτές τις επιλογές ο λαός της Νότιας Κέρκυρας πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα να αντιδράσει ξανά, όπως στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, να απαιτήσει και να επιβάλλει:
-Να μην αυξηθούν τα τέλη για τα σπίτια και τις μικρές επιχειρήσεις.
-Να υλοποιηθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για μία άλλη πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων
-Να εξασφαλίσει υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες του.