Ανακοίνωση της ΛΑΣΥ Ιονίων για τον Αναπτυξιακό Οργανισμό της ΠΙΝ
Αναλυτικά:
Η Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ) παίρνοντας την σκυτάλη από την προηγούμενη της κας. Κράτσα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), η οποία δεν πρόλαβε να συγκροτήσει τον Αναπτυξιακό Οργανισμό της Π.Ι.Ν., ψήφισε την περασμένη χρονιά την σύσταση του Α.Ο.Π.Ι.Ν., “ΙΟΝΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ” Α.Ε. Σήμερα, έξι μήνες μετά την σύστασή του, με ταχύτητα που δεν συναντάμε σε άλλα έργα, ξεκινά η ουσιαστική δραστηριοποίηση του.
Θα παραθέσουμε ορισμένα σημεία από την συγκρότηση του και τα πρώτα δείγματα από την λειτουργία του, ώστε με πραγματικά στοιχεία να βγουν τα συμπεράσματα από τον λαό των νησιών μας.
Έχουν αυτές οι κατευθύνσεις του Καταστατικού, σχέση με την καθημερινότητα του λαού μας;
Υπηρεσίες Διαχείρισης Κεφαλαίων.
Υπηρεσίες Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Συμβουλών.
Υπηρεσίες Παροχής Χρηματοιοικονομικών Συμβουλών.
Υπηρεσίες Υποστήριξης Επιχειρήσεων για την ένταξη τους σε Αναπτυξιακά Προγράμματα.
Υπηρεσίες Μιας Στάσης για την σύσταση επιχειρήσεων.
Όλα τα παραπάνω στο όνομα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της Π.Ι.Ν. και της «ευελιξίας» για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας.
Ποιοί διοικούν την Εταιρεία και για ποιά θητεία (Γ.Σ. & Δ.Σ.);
Η Γενική Συνέλευση, η οποία αποτελείται από τους εξής τρείς:
τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφεριάρχη Τεχνικών Έργων και τον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών.
Το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από 7 μέλη.
Πρόεδρος ο Περιφερειάρχης, τα υπόλοιπα 6 μέλη είναι από την Κέρκυρα με τις παρακάτω ιδιότητες:
Ιδιώτης, Οικονομολόγος, Επιχειρηματίας, Λογίστρια, Τουριστικός Πράκτορας, Ελεύθερος Επαγγελματίας Μηχανικός
Η θητεία τους είναι για 5 έτη και μπορεί να παραταθεί έως 6 έτη. Δηλαδή ξεπερνάει την θητεία των αιρετών.
Ποιό είναι το Μετοχικό Κεφάλαιο, από πού αντλήθηκε και μέχρι τι ποσό μπορεί να φτάσει;
Το Μετοχικό Κεφάλαιο της Εταιρείας ανέρχεται στο 1.000.000 ευρώ. Από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, δηλαδή από χρήματα που θα πήγαιναν για έργα & υπηρεσίες, έχουν προέλθει οι 900.000 ευρώ και οι 100.000 ευρώ από το Π.Τ.Α.Ι.Ν.( Οργανισμό της Π.Ι.Ν.). Με απόφαση του Δ.Σ. μπορεί να φτάσει έως 3.000.000 ευρώ και με απόφαση της Γ.Σ. έως 8.000.000ευρώ. Δηλαδή τα μέλη του Δ.Σ.(1 αιρετός και 6 ιδιώτες) και της Γ.Σ. (τρείς αιρετοί της πλειοψηφίας) θα αποφασίσουν όταν το κρίνουν, να πάρουν τα παραπάνω εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, προωθώντας έργα που οι ίδιοι θα ιεραρχήσουν.
Πώς στελεχώνεται και με ποιές αμοιβές;
Οι πρώτες ετήσιες δαπάνες στελέχωσης της Εταιρείας ανέρχονται στα 310.000 ευρώ περίπου. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Την μισθοδοσία του Διευθύνοντα Συμβούλου και μέλους του Δ.Σ. που είναι 30.000 ευρώ καθαρά ετησίως (με επιπλέον τις εισφορές).
Τον Γενικό Διευθυντή που είναι εκτός Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και παράλληλα Διευθύνων Σύμβουλος σε Αναπτυξιακό Οργανισμό στην περιοχή της Πελοποννήσου, με καθαρές μηνιαίες αποδοχές 2.000ευρώ(με επιπλέον τις εισφορές) και με επιπρόσθετη κάλυψη της δαπάνης κατοικίας και των μετακινήσεών του.
Τον Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών, με καθαρές ετήσιες αμοιβές 22.500 ευρώ (με επιπλέον τις εισφορές).
Τον Νομικό Σύμβουλο, με καθαρές ετήσιες αμοιβές 12.000 ευρώ.
Τον Ειδικό Σύμβουλο, με καθαρή μηνιαία αμοιβή 1.300 ευρώ (με επιπλέον τις εισφορές).
Απόσπαση από το ελάχιστο προσωπικό της Π.Ι.Ν., στον Α.Ο.Π.Ι.Ν. (σελ.134 της Οικονομοτεχνικής Μελέτης):
1 άτομο για το Διοικητικό Τμήμα.
1 άτομο για το Οικονομικό Τμήμα.
6 άτομα Στελεχιακό δυναμικό.
Από τον Κανονισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών (Κ.Ε.Υ.)
«…η ενθάρρυνση της βιώσιμης επιχειρηματικής δραστηριότητας… στήριξη των επιχειρήσεων… η προσέλκυση και διευκόλυνση αναπτυξιακών επενδύσεων… η προώθηση των επενδυτικών ευκαιριών…».
«…έκτακτο προσωπικό πλήρους η και μερικής απασχόλησης… συμβάσεων μίσθωσης έργου… η εταιρεία ανάλογα με τις ανάγκες της, μπορεί να ορίζει…οποιαδήποτε μορφή ελαστικού ωραρίου ή ωραρίου κατά βάρδιες και να μετατρέπει ή να καταργεί αυτό…».
«…Το συνολικό κόστος των ανωτέρω συμβάσεων καλύπτεται από πόρους των έργων και προγραμμάτων που υλοποιεί η εταιρεία…».
«…θεσμοθέτηση 30 λεπτών διακοπής εργασίας (διάλλειμα)… συνέπεια αυτού είναι η αντίστοιχη αύξηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας…».
Κατά παράβαση ακόμη και του Ν. 4808/2021 άρθρο 60, δεν περιλαμβάνει στον Κ.Ε.Υ., Άρθρο 13 στις υποχρεωτικές αργίες την 1η Ιανουαρίου, την 6η Ιανουάριου και την 28 Οκτωβρίου.
«…Απαγορεύεται στο προσωπικό… η προπαγάνδα πάσης φύσεως ή είσπραξη ποσών υπό μορφή εράνων… η τοποθέτηση και διανομή εντύπων, οι πολιτικές συζητήσεις… η εισαγωγή και διανομή παντός είδους εντύπων και προκηρύξεων, πλην εφημερίδων, η ανάρτηση αφισών…».
Στην πρόσφατη Περιφερειακή Επιτροπή αποφασίστηκε η σύναψη 4 Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ Π.Ι.Ν. και Α.Ο.Π.Ι.Ν. αξίας 687.600 ευρώ.
Μπορεί να άλλαξαν τα πρόσωπα και τα ονόματα, η στόχευση όμως παραμένει σταθερή και ενιαία:
Η εξειδίκευση της κεντρικής πολιτικής της κυβέρνησης και ΕΕ, η λεγόμενη Μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους – Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση και όπως λένε χαρακτηριστικά «να παράγει η Περιφερειακή Διακυβέρνηση πόρους», «να μετασχηματιστούν οι Περιφέρειες σε αυτόνομες αναπτυξιακές μονάδες».
Στην πραγματικότητα επιδιώκουν να λειτουργήσουν οι Περιφέρειες, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, πιο ολοκληρωμένα, και να γίνουν πιο ικανοί και αποτελεσματικοί, προκειμένου να στηρίξουν τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, τις επενδύσεις και την κερδοφορία τους.
Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί και τα συνακόλουθά τους, είναι εργαλεία μεταφοράς αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικούς φορείς, και μεγαλύτερης υποβάθμισης των αντίστοιχων υπηρεσιών των Περιφερειών, εργαλεία προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων με ανεξέλεγκτες διαδικασίες,
Η ακόμη μεγαλύτερη ενσωμάτωση της στα επιχειρηματικά συμφέροντα και κέρδη που θα πληρώνει πανάκριβα ο λαός.
Αντί να κινούνται στην προοπτική να στελεχωθεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση, της βίαιης αντικατάστασης του υπάρχοντος μόνιμου προσωπικού, με φθηνό τσακισμένο και ελαστικά εργαζόμενους στον Αναπτυξιακό Οργανισμό της Π.Ι.Ν.
Ο Α.Ο.Π.Ι.Ν. λειτουργεί ως «άλλη Περιφέρεια», δίπλα στην Περιφέρεια, μακριά από τα αιρετά όργανα της Περιφέρειας, την ελάχιστη ενημέρωση του λαού και φυσικά μακριά από τις ανάγκες του.
Η απόλυτη απόδειξη του ρόλου των Περιφερειών ως το μακρύ χέρι του κράτους και της πολιτικής του. Καλούμε τον λαό των νησιών μας να βγάλει τα συμπεράσματα του και του εργαζομένους στην Π.Ι.Ν. να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους.