Ο Fang Qiu (Φανγκ Τσιού), Έκτακτος και Πληρεξούσιος Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελληνική Δημοκρατία, πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κέρκυρα, προσκεκλημένος του Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητή Ανδρέα Φλώρου, την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025.
Στο πλαίσιο της παρουσίας του ο κ. Πρέσβης είχε συναντήσεις με αξιωματούχους, εκπροσώπους των τοπικών Αρχών και πανεπιστημιακούς Καθηγητές από την Κέρκυρα και από διαφορετικά ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κίνας, ενώ παράλληλα εγκαινίασε τη λειτουργία του Ελληνικού Κέντρου Σινολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, του πρώτου αντίστοιχου ιδρύματος στην Ελλάδα.
Την πρώτη ημέρα της παρουσίας του στην Ιόνιο Ακαδημία ο κ. Qiu, έγινε δεκτός από τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, κ. Ανδρέα Φλώρο, στο γραφείο της Πρυτανικής Αρχής, παρουσία και του Διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Σινολογίας, Καθηγητή, κ. Σταύρου Κάτσιου.
Ο Πρύτανης ενημέρωσε τον Πρέσβη για τις εντατικές προσπάθειες προσέγγισης του Ιονίου Πανεπιστημίου και ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων της Κίνας, που κορυφώθηκαν την τελευταία πενταετία, τόσο των μέσω αμοιβαίων επιστημονικών προγραμμάτων, με στόχο τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στην Κίνα και αντίστοιχα της κινεζικής γλώσσας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όσο και με τις αμοιβαίες ακαδημαϊκές αποστολές από την Ελλάδα στην Κίνα και αντιστρόφως. «Το βασικό συστατικό της συνεργασίας μας, είναι η εμπιστοσύνη που αναπτύχθηκε ανάμεσά μας, η ακρίβεια με την οποία συζητήσαμε, αποφασίσαμε και εντέλει εφαρμόσαμε ειλικρινείς και διαυγείς σχέσεις. Πιστεύουμε ότι φθάσαμε σε ένα απόλυτα επιτυχημένο αποτέλεσμα και έχουμε πολλά ακόμη αξιοσημείωτα βήματα να κάνουμε μαζί», τόνισε ο κ. Φλώρος, εξαίροντας τις προσπάθειες του Διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Σινολογίας, Καθηγητή, κ. Σταύρου Κάτσιου, καθώς και της Εκτελεστικής Διευθύντριας του Ελληνικού Κέντρου Σινολογίας, δρ. Έλενας Αβραμίδου.
Από την πλευρά του ο Πρέσβης της Κίνας ανέφερε ότι η Πρεσβεία την οποία εκπροσωπεί στην Ελλάδα, τοποθετεί το Ιόνιο Πανεπιστήμιο σε ιδιαίτερα ξεχωριστή θέση, ως ένα πρωτοπόρο Ίδρυμα που προωθεί τις διεθνείς συνεργασίες και εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του σχετικά με την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Σινολογίας. «Αισθάνομαι εξαιρετικά αισιόδοξος όσον αφορά το μέλλον και τις προοπτικές που ανοίγονται, μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και την διαπολιτισμική συνεύρεση που συντελείται ανάμεσα στις δυο χώρες μας» υπογράμμισε ο κ. Qiu, για να συμπληρώσει ότι ο ίδιος και η ομάδα του, θα συνεχίσουν να είναι σθεναροί αρωγοί στην αναβάθμιση όλων των προαναφερθέντων.
Ο Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Σινολογίας, Καθηγητής, κ. Σταύρος Κάτσιος, διευκρίνισε ότι οι απόπειρες προσέγγισης του Ιονίου Πανεπιστημίου με τα ανώτατα ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Κίνας, εκκίνησαν ήδη από το 2007, με βασική επιδίωξη την επένδυση στην εκπαίδευση και την αλληλοκατανόηση δυο πολιτισμών με βαθιές ρίζες στο χρόνο. «Οι συνεργασίες τις οποίες από κοινού καλλιεργούμε θα συνεχιστούν σε πλείστα επίπεδα, με τους μελλοντικούς σχεδιασμούς να βρίσκονται ήδη στο επίκεντρο των επαφών μας, ενισχύοντας τη συνεύρεση και την εξωστρέφεια», κατέληξε ο κ. Κάτσιος.
Στη συνέχεια της επίσημης επίσκεψης του Κινέζου Πρέσβη στην Ιόνιο Ακαδημία, ο κ. Qiu απηύθυνε χαιρετισμό στην τελετή έναρξη της διεπιστημονικής συνάντησης, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη επτά ακαδημαϊκών Καθηγητών από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Κίνας, με επικεφαλής τον κ. Xu Baofeng, Καθηγητή Αρχαίας και Σύγχρονης Κινεζικής Λογοτεχνίας και Κινεζικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Γλώσσας και Πολιτισμού του Πεκίνου (BLCU) και Διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Σινολογίας. Οι Κινέζοι ακαδημαϊκοί συναντήθηκαν με τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητή Ανδρέα Φλώρο, με δεκατρείς Καθηγητές, επικεφαλής όλων των Τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και τους Αντιπρυτάνεις του Ιδρύματος.
Κηρύσσοντας την έναρξη της συνάντησης ο κ. Φλώρος ανέφερε ότι έφθασε η ιδανική στιγμή για την ανάδειξη της πραγματικής αξίας του Ιονίου Πανεπιστημίου στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της διεθνοποίησης.
Ο Πρέσβης της Κίνας στον χαιρετισμό του έκανε λόγο για μια εξαιρετική συνεργασία, η οποία εκτίμησε ότι θα επεκτείνει την αμοιβαία κατανόηση των επιστημονικών επιτευγμάτων των δυο Εθνών.
Παίρνοντας τον λόγο για την εκκίνηση των διμερών συζητήσεων, ο Καθηγητής κ. Xu Baofeng, τόνισε ότι οι ανταλλαγές σε γνωστικό και επιστημονικό επίπεδο και την τεχνολογική πρόοδο, καθίστανται καθοριστικές για την αλληλοκατανόηση και την ενίσχυση της φιλίας Ελλάδας και Κίνας. «Η επένδυση στη διάδοση της Σινολογίας και η δέσμευσή μας να αναγνωρίσουμε και να σεβαστούμε την αλληλεπίδραση της κουλτούρας και των δυο Εθνών μας είναι ανεκτίμητη», κατέληξε ο κ. Xu Baofeng.
Η επίσημη επίσκεψη του Πρέσβη της Κίνας στην Ιόνιο Ακαδημία ολοκληρώθηκε με συνάντηση με τους τρεις Δημάρχους της Κέρκυρας και συγκεκριμένα του Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, κ. Στέφανου Πουλημένου, Του Δημάρχου Βόρειας Κέρκυρας, κ. Γεώργιου Μαχειμάρη και του Δημάρχου Νότιας Κέρκυρας, Βασίλειου Χειμαριώτη, παρουσία του Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητή κ. Ανδρέα Φλώρου στο γραφείο της Πρυτανείας. Ο κ. Πρύτανης επισήμανε στον κ. Πρέσβη την αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία του Πανεπιστημίου και με τους τρεις Δημάρχους, δηλώνοντας ευγνώμων γι’ αυτό και υπογραμμίζοντας επίσης την ιδιαίτερη διασύνδεση του Ιδρύματος με την τοπική κοινωνία, η οποία όπως εκτίμησε ενισχύει την διάχυση του πολυσχιδούς έργου του.
Ο Κινέζος Πρέσβης απευθυνόμενος προς τους Δημάρχους, έδωσε έμφαση τόσο στην αξία της πολιτιστικής ανταλλαγής των δυο λαών αλλά και την συνεργασία στους τομείς του τουρισμού και της οικονομίας, εκφράζοντας την επιθυμία του να προωθηθούν τοπικά προϊόντα της Κέρκυρας σε αγορές της Κίνας, ενώ προσκάλεσε και τους τρεις να επισκεφθούν τη χώρα του.
Από την πλευρά τους οι Δήμαρχοι ενημερώθηκαν από τον κ. Πρύτανη για όλα τα βήματα που οδήγησαν στη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στις δυο πλευρές, γεγονός που οι επικεφαλής και των τριών Δήμων της Κέρκυρας, αναγνώρισαν ότι μόνον θετικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει σε όλους.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με συναυλία υποδοχής στην Αίθουσα Τελετών της Ιονίου Ακαδημίας, με ελληνική μουσική και τραγούδια που ερμήνευσαν οι Καθηγητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Κορίνα Βουγιούκα, Ρόζα Πουλημένου και Σπύρος Γκιγκόντης.