Ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τα μέτρα της κυβέρνησης για τον εθισμό στο διαδίκτυο.
Αναλυτικά:
Βλέπουμε άλλη μία προσπάθεια εντυπωσιασμού από την κυβέρνηση, αυτή τη φορά με το δήθεν ενδιαφέρον της για τον εθισμό των νέων στο διαδίκτυο. Για εμάς, τους γονείς και κηδεμόνες, οι αλγόριθμοι της κυβέρνησης είναι απλά βιτρίνα.
Για εμάς υπάρχει ένας άλλος «αλγόριθμος» που ονομάζεται έλλειψη επικοινωνίας, που ονομάζεται εξάντληση των γονέων εργασιακά ώστε να μην έχουν χρόνο ελεύθερο και ποιοτικό με τα παιδιά τους.
Για εμάς, όσοι αλγόριθμοι και να βγουν, δεν θα καλύψουν ποτέ το κενό που δημιουργείται στα παιδιά μας όταν χάνονται εκατοντάδες ώρες μαθημάτων στα σχολεία από την έλλειψη εκπαιδευτικών ή όταν τα παιδιά πρέπει να αυξήσουν τα φροντιστηριακά μαθήματα λόγω τράπεζας θεμάτων.
Το πρόβλημα του εθισμού στο διαδίκτυο δεν προέκυψε τώρα. Ένα ψάξιμο λίγης ώρας αρκεί για να βρει κανείς δεκάδες εκδηλώσεις που έχουν διοργανωθεί από Συλλόγους Γονέων κατά τόπους με τη συμβολή επιστημόνων. Άρα, το πρόβλημα απασχολεί εδώ και καιρό. Πολύ περισσότερο που μονάδες απεξάρτησης έχουν ήδη διαμορφώσει ειδικά προγράμματα προσανατολισμένα κυρίως σε εφήβους για τον εθισμό στο διαδίκτυο, τα videogames κ.ά. (βλέπε μονάδα απεξάρτησης Διάπλους Κέρκυρας).
Τέτοιες εφαρμογές γονικού ελέγχου όπως αυτή που προτείνει η κυβέρνηση, υπάρχουν πολλές εδώ και πάνω από 20 χρόνια αλλά δεν έλυσαν το σοβαρό αυτό πρόβλημα. Είναι βέβαια ότι πιο εύκολο να πετάς το μπαλάκι στους γονείς και να πίνεις νερό στο όνομα της ατομικής ευθύνης.
Όσο δεν υπάρχουν υποδομές αθλητισμού και πολιτισμού στις πόλεις και στα χωριά, αξιοπρεπείς, δημόσιες και δωρεάν, όσους αλγόριθμους και να «εμπνευστούν» πάλι θα βλέπουμε έφηβους και νέους σε μονάδες απεξάρτησης από το διαδίκτυο.
– Εξασφαλίζει το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα την ενιαία, αναγκαία μόρφωση για όλους, καθολικά δημόσια και δωρεάν; Και βέβαια όχι διότι κυριαρχούν οι ταξικοί φραγμοί. Τα παιδιά ιδιαίτερα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων «εκπαιδεύονται» από πολύ μικρή ηλικία να «κόβουν» τα γνωσιακά «φτερά» τους. – Έχει θέση στο σημερινό σχολείο ο πολιτισμός; Αρκεί να δούμε ότι στα Λύκεια δεν υπάρχουν πια καλλιτεχνικά μαθήματα. Ένα Λύκειο που είναι απλά εξεταστικό κέντρο. – Υπάρχει σήμερα μόνιμο επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών); Όπου υπάρχει αντιστοιχεί ένας για 5 σχολεία δηλαδή ένας ψυχολόγος να παρακολουθεί πάνω από 1000 παιδιά! – Υπάρχει επαρκές προσωπικό στα κέντρα απεξάρτησης; Φυσικά και εδώ η απάντηση είναι αποκαρδιωτική. Υπάρχουν σήμερα αθλητικοί χώροι σε κάθε πόλη και κάθε χωριό ικανοί να αθλούνται τα παιδιά μας δωρεάν; Η μόνη απάντηση που δίνεται στους Συλλόγους Γονέων όταν διεκδικούν τα αυτονόητα είναι ότι «δεν υπάρχουν χρήματα». Η κυβέρνηση, λοιπόν, εξήγγειλε μέτρα που δεν συνιστούν «λύση» ούτε ουσιαστική «απάντηση».
Εμείς τους ξαναλέμε ότι το πρόβλημα του εθισμού θα έχει λύση μόνο αν δώσουμε διεξόδους στα παιδιά μας για να εκφραστούν με κοινωνικό και συλλογικό περιεχόμενο. Να υπάρχει ελεύθερος χρόνος και να βρίσκουν διέξοδο στον αθλητισμό, στον πολιτισμό και γενικότερα σε οτιδήποτε έχει ανάγκη να εκφραστεί ελεύθερα ένας νέος άνθρωπος σήμερα. Έτσι μόνο μπορεί να ξεφύγει ένα παιδί από τις οθόνες. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να δώσει γενναίες χρηματοδοτήσεις ώστε να φτιαχτούν τέτοιοι αθλητικοί και πολιτιστικοί χώροι απλά μας «πετάει» μία ακόμη εφαρμογή!
Η ζωή είναι «εκεί έξω» και απαιτούμε από την κυβέρνηση όχι πλατφόρμες αλλά υγιείς και επαρκείς υποδομές ώστε τα παιδιά μας να μπορούν να αξιοποιούν δημιουργικά και παραγωγικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Ως γονείς γινόμαστε παράδειγμα στα παιδιά μας στο δρόμο της διεκδίκησης και της συλλογικής έκφρασης.