Στατιστικά στοιχεία του Μετεωρολογικού σταθμού Πετάλεια Κέρκυρας από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για τον Φεβρουάριο 2025
Μια σύντομη περιγραφή για το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ/meteo.gr)
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) είναι ένα από τα πιο σημαντικά ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1842 και είναι το παλαιότερο αστεροσκοπείο στην Ελλάδα. Το ΕΑΑ ασχολείται με την αστρονομία, την αστροφυσική και την κλιματολογία, προσφέροντας σημαντική έρευνα και εκπαίδευση.
Επίσης, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών διαθέτει ένα εκτενές δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών σε όλη την Ελλάδα! Αυτοί οι σταθμοί παρέχουν σημαντικές μετρήσεις και δεδομένα για τις καιρικές συνθήκες. Το δίκτυο περιλαμβάνει περισσότερους από 550 αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς και παρέχονται αναλυτικές μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο, καθώς και ιστορικά δεδομένα για κάθε σταθμό.
Για τον μετεωρολογικό σταθμό Πετάλεια Κέρκυρας του ΕΑΑ
Ο Μ/Σ Πετάλεια Κέρκυρας είναι ένας από τους σημαντικούς σταθμούς που καταγράφουν καιρικά δεδομένα στην Κέρκυρα και επίσης έχει αναγνωριστεί για τις ακριβείς μετρήσεις του και τα ρεκόρ βροχοπτώσεων που έχει καταγράψει από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Ο σταθμός Πετάλειας δεν είναι ο πρώτος στη χώρα όσον αφορά τα ρεκόρ, αλλά είναι γνωστός για τις αξιόπιστες μετρήσεις του και την καλή του λειτουργία, στη διαχείριση και την συντήρηση του και έχει καταγράψει σημαντικά ρεκόρ, ειδικά σε βροχοπτώσεις, και είναι ο κορυφαίος σταθμός στην Κέρκυρα.
Οι μετεωρολογικοί σταθμοί στην Κέρκυρα που ανήκουν στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) περιλαμβάνουν τους εξής:
1. Πετάλεια – Έχει καταγράψει αρκετές από τις υψηλότερες βροχοπτώσεις στην Κέρκυρα και αναγνωρίζεται για την ακρίβεια των μετρήσεών της.
2. Γουβιά – Επίσης παρέχει αξιόπιστα δεδομένα, αλλά η Πετάλεια συχνά ξεχωρίζει για τα ρεκόρ της.
3. Ιερομονάχου Παξών – Αν και είναι σημαντικός σταθμός αυτός, οι μετρήσεις της Πετάλειας συχνά είναι πιο εντυπωσιακές όσον αφορά τις βροχοπτώσεις.
Συγκριτικά με τους άλλους μετεωρολογικούς σταθμούς στην Κέρκυρα, όπως τα Γουβιά και ο Ιερομόναχος Παξών, η Πετάλεια έχει καταγράψει σημαντικά δεδομένα.
Αυτοί οι τρεις σταθμοί είναι οι κύριοι που λειτουργούν στην περιοχή της Κέρκυρας και παρέχουν σημαντικά δεδομένα για τις καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, είναι καλό να σημειωθεί ότι υπάρχουν και άλλοι σταθμοί ή δίκτυα ή ιδιωτικοί που δεν ανήκουν στο ΕΑΑ, αλλά αυτοί οι τρεις είναι οι πιο γνωστοί και αξιόπιστοι.
Για τα στατιστικά στοιχεία του Μετεωρολογικού σταθμού Πετάλεια Κέρκυρας
Ο Φεβρουάριος στη διάρκεια του φετινού χειμώνα, σύμφωνα με τις κατέγραφες του μετεωρολογικού σταθμού Πετάλεια Κέρκυρας από το ΕΑΑ, οι ελάχιστες θερμοκρασίες ήταν κάτω από τους 6 βαθμούς, ενώ οι μέγιστες, ήταν κάτω από τους 13 βαθμούς. Η μεγίστη θερμοκρασία του μήνα ήταν 12,8 βαθμοί την πρώτη ημέρα του μήνα ενώ η ελαχίστη ηταν -0,1 βαθμοί και σημειώθηκε στις 21 Φεβρουαρίου.
Ο πιο ψυχρός Φεβρουάριος ήταν το 2023 που ειχε καταγράψει στοιχεία ο Μετεωρολογικός Σταθμός Πετάλεια Κέρκυρας, με μέση θερμοκρασία σημειώθηκε με 5,7 βαθμοί. Ενώ ο Φεβρουάριος του 2016 ήταν ο πιο θερμός όλων των εποχών που κατάγραψε με μεγαλύτερη μέση θερμοκρασία που ειχε σημειωθεί ήταν με 10,5 βαθμοί.
Μέση θερμοκρασία:
Φεβρουάριος 2025: 6,4 βαθμοί
Φεβρουάριος 2024: 8,6 βαθμοί
Φεβρουάριος 2023: 5,7 βαθμοί
Φεβρουάριος 2022: 0,0 βαθμοί
Φεβρουάριος 2021: 7,9 βαθμοί
Φεβρουάριος 2020: 7,4 βαθμοί
Φεβρουάριος 2019: 6,7 βαθμοί
Φεβρουάριος 2018: 6,3 βαθμοί
Φεβρουάριος 2017: 8,2 βαθμοί
Φεβρουάριος 2016: 10,5 βαθμοί
Φεβρουάριος 2015: 5,8 βαθμοί
Φεβρουάριος 2014: 8,4 βαθμοί
Κατακρημνίσεις:
Ο Φεβρουάριος του 2018, ήταν υετικά από τους χειρότερους από το 2015, με 623,8 χιλιοστά. Ο πιο βροχερός Φεβρουάριος ήταν το 2015 με 285,8 χιλιοστά και δεύτερος έρχεται ο πιο βροχερός Φεβρουάριος ήταν φέτος το 2025 με 237,0 χιλιοστά βροχής που αντιστοιχεί σε τόνοι νερού ανά στρέμμα.
Τρεις ήταν τουλάχιστον οι βροχοπτώσεις για τον μήνα Φεβρουάριο 2025, που κατέγραψαν ο Μ/Σ Πετάλεια Κέρκυρας σε υψ. 650 μέτρων, στις 3 Φεβρουαρίου ήταν 47 χιλιοστά, ο δεύτερος ήταν 30,2 χιλιοστά στις 14 Φεβρουαρίου και ο τρίτος ήταν 19,2 χιλιοστά στις 25 Φεβρουαρίου.
Ο μέγιστος ημερήσιος βροχής του Φεβρουαρίου του 2025 με 98 χιλιοστά βροχής που καταγράφηκε στις 27 Φεβρουάριου 2025
Κι ακόμη στις 3 Φεβρουαρίου 2018 στην ορεινή Πετάλεια «έριξε καταρρακτωδώς» περισσότερο υετό απ’ ο,τι πέφτει συνήθως ολόκληρο το μήνα για πρώτη φορά που κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός στην Πετάλεια, το ημερήσιο ύψος βροχής ήταν 156,2 χιλιοστά βροχής.
Ένα από τους βροχερούς μήνες των τελευταίων 10 ετών που κατέγραψε ποτέ από εκείνη τη ημέρα που λειτούργησε ο ιδ. μετεωρολογικός σταθμός στην Πετάλεια το 2014!
Υετός
Φεβρουάριος 2025: 237,0 χιλιοστά βροχής
Φεβρουάριος 2024: 117,2 χιλιοστά βροχής
Φεβρουάριος 2023: 36.2 χιλιοστά βροχής
Φεβρουάριος 2022: 0,0 χιλιοστά βροχής
Φεβρουάριος 2021: 197,6 χιλιοστά βροχής
Φεβρουάριος 2020: 81,2 χιλιοστά βροχής
Φεβρουάριος 2019: 43,6 χιλιοστά βροχής
Φεβρουάριος 2018: 623,8 χιλιοστά βροχής
Φεβρουάριος 2017: 90,0 χιλιοστά βροχής
Φεβρουάριος 2016: 126,5 χιλιοστά βροχής
Φεβρουάριος 2015: 285,8 χιλιοστά βροχής
Φεβρουάριος 2014: 184,5 χιλιοστά βροχής
Ριπές ανέμου:
Μεγίστη ριπή 38,6 km/h που αντιστοιχεί με 5 μποφόρ στις 15 Φεβρουαρίου.
Ο άνεμος που υπερίσχυσε ήταν ο Ανατολικός.