Διαβάστε όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Πάσχα στο νησί των Φαιάκων.
ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Μήνυμα Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων
Αγαπητοί επισκέπτες,
ας καλωσορίζω στην πάντα φιλόξενη Κέρκυρα. Εδώ που οι γιορτές του Πάσχα συμπυκνώνουν την μακρά ιστορία και την πλούσια παράδοση του τόπου. Με επίκεντρο το μαγευτικό σκηνικό της Παλιάς Πόλης – Μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, το κερκυραϊκό Πάσχα προβάλλει ως ένα σύνολο παμπάλαιων τελετών και εθίμων, μοναδικής ομορφιάς. Η Κέρκυρα υπήρξε διαχρονικά σταυροδρόμι πολιτισμών. Η βυζαντινή παράδοση, συνδυασμένη με τη δυτική επίδραση και η βαθιά ριζωμένη ελληνικότητα διαμόρφωσαν μια ιδιοπροσωπία, από την οποία γεννήθηκε το κατανυκτικό μοναδικό κερκυραϊκό Πάσχα.
Αφοσιωμένοι συμπρωταγωνιστές στο μακρύ τελετουργικό του Πάσχα με ρίζες πέντε αιώνων, είναι οι Φιλαρμονικές, οι Χορωδίες, ο Κλήρος, οι μαθητές, τα σώματα των προσκόπων, των οδηγών, του Ερυθρού Σταυρού και άλλων φορέων. Κοινωνοί και συμμέτοχοι είναι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες. Η πόλη πλημμυρίζει με τους επιταφίους των ιστορικών εκκλησιών, τους συγκλονιστικούς πένθιμους ήχους πνευστών και κρουστών και τις μελωδικές φωνές των χορωδών, ενώ ο αέρας μοσχοβολάει πασχαλιά και μύρο πριν το παμπάλαιο έθιμο της ρίψης των μπότηδων προαναγγείλει το χαρμόσυνο γεγονός της Ανάστασης.
Παράλληλα με το Πάσχα της πόλης, στα χωριά της Κέρκυρας ανάμεσα στις γειτονιές και τους ανθισμένους αγρούς, οι επιτάφιοι με τη συνοδεία ντόπιων φιλαρμονικών πλάθουν τη δική τους γλυκιά, συγκινητική ατμόσφαιρα. Αγαπητοί επισκέπτες, σας καλώ φέτος να συμμετέχετε κι εσείς στο κερκυραϊκό Πάσχα. Να βιώσετε την κατάνυξη και τη συγκίνηση που η πίστη και ο πολιτισμός, μας κληροδότησαν. Να ζήσετε μια ξεχωριστή εμπειρία μέσα από τους ήχους, τις μελωδίες και την ατμόσφαιρα του τόπου.
Καλή Ανάσταση!
Ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων
Στέφανος Πενηντάρχου Πουλημένος
Σύντομο Ιστορικό Σημείωμα
Η Κέρκυρα, το βορειοδυτικότερο άκρο της Ελλάδας, δεν έζησε την οθωμανική κυριαρχία. Έως το 1204 αποτελούσε τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ενώ στη συνέχεια, και μέχρι το 1864, οι τύχες της κυρίως ορίζονται από δυτικές κυριαρχίες, με σημαντικότερη την περίοδο της Βενετοκρατίας (1386 -1797), που προσδιόρισε σε μεγάλο βαθμό την ταυτότητα του νησιού. Επί Βενετοκρατίας, το Μεγάλο Συμβούλιο της πόλης καθορίζει τις λειτουργίες του δημόσιου χώρου, οργανώνει θρησκευτικές και κοσμικές τελετές που αντικατοπτρίζουν τις νοοτροπίες και τη συλλογική συνείδηση διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων, του συνόλου των κατοίκων της πόλης και της υπαίθρου.
Ήδη από το δεύτερο μισό του 15ου αι., οι Αρχές της πόλης μας, σε συνεργασία με την Ορθόδοξη αλλά και την Καθολική Εκκλησία, θεσμοθετούν και σταδιακά αποκρυσταλλώνουν τον κύκλο των δημόσιων θρησκευτικών εκδηλώσεων. Κεντρική θέση σ’αυτές τις θρησκευτικές εκδηλώσεις έχει το Πάσχα, από τις βασικότερες γιορτές της Χριστιανοσύνης. Στο κερκυραϊκό Πάσχα μπορούν να αποδοθούν τρία θεμελιώδη χαρακτηριστικά: ο πλούτος και η μοναδικότητα των εθίμων, η βιωματική σχέση με τη μακραίωνη παράδοση και η αίσθηση της συνέχειας, καθώς και η πάνδημη συμμετοχή των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης μας, μιας πόλης που λειτουργεί σαν ένα ιδανικό σκηνικό. Στο πέρασμα των χρόνων, οι εκδηλώσεις του Πάσχα εμπλουτίστηκαν ακόμη περισσότερο και διευρύνθηκε η σύνθεσή τους, με αποτέλεσμα στις μέρες μας να είναι πράγματι ιδιαίτερα εντυπωσιακή η συμμετοχή των Κερκυραίων κάθε ηλικίας. Οι κάτοικοι του νησιού μέσα από τις ενορίες τους, αλλά και τις μπάντες των φιλαρμονικών (συνήθεια που συνδέεται με τη μουσική συνοδεία των θρησκευτικών πομπών από στρατιωτικά μουσικά σώματα τουλάχιστον από τα χρόνια της Βενετοκρατίας), τις χορωδίες, τα Σώματα του Ερυθρού Σταυρού, των Προσκόπων, των Οδηγών, και πολλών άλλων συλλογικών φορέων, εντάσσονται σ’αυτές τις μεγάλες αστικές θρησκευτικές τελετές, ο καθένας έχοντας πλήρη συνείδηση του ρόλου και της αποστολής του. Το Πάσχα στην Κέρκυρα αποτελεί ένα σύνθετο λατρευτικό φαινόμενο, μοναδικό σε μεγαλοπρέπεια και συμμετοχή κόσμου, που οργανώνεται στην πόλη εδώ και πέντε τουλάχιστον αιώνες. Πρόκειται για ένα κράμα του παλιού τοπικού βυζαντινού τυπικού, με επιρροές από τα βενετικά πρότυπα, που κι εκείνα είχαν απώτερη βυζαντινή προέλευση. Το τυπικό αυτό ενσωματώθηκε στις δημόσιες τελετές που οργάνωνε η ίδια η πόλη, και συνεχίζει σήμερα να διοργανώνει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων μαζί με την Εκκλησία. Ένα επίσης ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι, ήδη από τα χρόνια της Βενετοκρατίας, είχε θεσμοθετηθεί να συνεορτάζεται το Πάσχα των Ορθοδόξων και από την τοπική Καθολική Εκκλησία, πράγμα που ισχύει και σήμερα. Παράλληλα με τις καθιερωμένες παλιές θρησκευτικές τελετές, έχουν θεσπιστεί, τα τελευταία χρόνια, και ορισμένες μουσικές και λογοτεχνικές εκδηλώσεις από τις φιλαρμονικές, τις χορωδίες και τους πολιτιστικούς φορείς του νησιού μας, εκδηλώσεις που εναρμονίζονται στο κλίμα των ημερών και συμβάλλουν στη λαμπρότητα του εορτασμού. Κλείνοντας, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το Πάσχα γιορτάζεται με απαράμιλλο τρόπο και σ’όλα τα χωριά της κερκυραϊκής υπαίθρου, μέσα στο θαυμάσιο ανοιξιάτικο τοπίο του νησιού μας. Πραγματικά μοναδικές είναι οι Αναστάσιμες λιτανείες που τελούνται κυρίως εντός της διακαινησίμου εβδομάδας. Πρόκειται για ένα ακόμη πανάρχαιο βυζαντινό έθιμο, το οποίο συνδέεται με την ευλογία των αγρών «για την ευφορία των καρπών της γης», και διασώζεται πια μόνο στο Άγιον Όρος, σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου και στον Ιόνιο χώρο, τον χώρο που συνδέει αρμονικά την Ανατολή με τη Δύση.
Πάσχα στην πόλη της Κέρκυρας
Παρασκευή, παραμονή του Λαζάρου
18:00 Εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Κέρκυρας με τίτλο: «Τώρα ειν’ Αγιά Σαρακοστή… τώρα ειν’ άγιες οι μέρες» στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη (πόλης) και στο Πλακάδο του Αγίου.
20:30 Θρησκευτική συναυλία με τη συμμετοχή των τμημάτων της Χορωδίας Κέρκυρας, στο Περιστύλιο των Ανακτόρων.
20:30 Συναυλία της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων Κέρκυρας «Από τον Θρήνο στην Ανάσταση…» με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Γαστουρίου Κέρκυρας «Ομόνοια», της Χορωδίας Π.Σ. Κανονίου και του Ανδρικού Φωνητικού Σύνολο Ο.Ν.Ε.Κ., στον Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο.
Σάββατο του Λαζάρου
11:30 Από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου των Γερόντων και Αγίου Λαζάρου, που πανηγυρίζει κατά την ημέρα αυτή, ξεκινούν χορωδιακά σύνολα απ’ όλο το νησί, και ερμηνεύουν τα «Κάλαντα του Λαζάρου» σε διάφορα σημεία του Ιστορικού Κέντρου. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Φορέα Κορφιάτικης Έκφρασης.
20:30 Συναυλία της μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας, της παλαιότερης φιλαρμονικής του νησιού, στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου.
Κυριακή των Βαΐων
11:00 Λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος. Την Κυριακή των Βαΐων, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. του πολιούχου Αγίου, πραγματοποιείται η μεγαλύτερη λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος, τόσο σε διάρκεια όσο και σε διαδρομή, περίπου κατά μήκος των παλαιών τειχών της πόλης, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ.κ. Νεκταρίου. Η λιτανεία θεσπίστηκε το έτος 1629, σε ανάμνηση της θαυματουργής απαλλαγής του νησιού από την πανώλη.
20:30 Συναυλία της Φιλαρμονικής Ένωσης Κέρκυρας «Ο Καποδίστριας» με τη Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως, στον Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο.
Μεγάλη Δευτέρα
21:00 Συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος» με τίτ λο «Επιτάφιος Θρήνος» αφιερωμένη στον Αργεντίνο συνθέτη Ariel Ramirez, στο Δημοτικo Θέατρο Κέρκυρας.
21:00 Συναυλία της Φιλαρμονικής Kυνοπιαστών με έργα θρησκευτικής μουσικής, στον Καθεδρικό Ναό των Καθολικών των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου (Duomo).
Μεγάλη Τρίτη
Συναυλία του μουσικού Σώματος της Φιλαρμονικής Κορακιάνας «Ο Σπύρος Σαμάρας» στον Ιερό Καθολικό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης
20:30 Συναυλία του Ωδείου Κερκύρας με τη διακριτική ονομασία «Χάλκινον Άλως» από το σύνολο Brass Ensemble υπό τη διεύθυνση του κ. Σωκράτη Άνθη, στον Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο.
21:30 Ποιητική Μουσική Βραδιά με θέμα «Από τον Γολγοθά στην Ανάσταση». Διοργανώνεται από τον Οργανισμό Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (Ο.Κ.Ε.) συμμετέχει η «Χορωδία Άγιος Σπυρίδων», στο Περιστύλιο των Ανακτόρων Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου.
Μεγάλη Τετάρτη
19:00 Στον Ι.Ν. Αγ. Πάντων στην πόλη, ψάλλετε η Ακολουθία του Νιπτήρα από τη Χορωδία Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Ο Άγιος Αρσένιος», προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτoυ Κερκύρας κ.κ. Νεκταρίου.
20:00 Συναυλία της Φιλαρμονικής Σκριπερού στον Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο.
21:00 Συναυλία Θρησκευτικής μουσικής από τη Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας “San Giacomo” με τη Συμφωνική Ορχήστρα Επτανήσων και τη συμμετοχή τριών σολίστ, στο Δημοτικό Θέατρο.
Μεγάλη Πέμπτη
20:00 Η τελετή του Νιπτήρα, στον Καθεδρικό Ναό των Καθολικών των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου (Duomo), κατά τη διάρκεια της οποίας ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών π. Γεώργιος Αλτουβάς πλένει συμβολικά τα πόδια δώδεκα παιδιών. Ακολουθεί, αργά το βράδυ, η τελετή της Αγίας Ώρας (προσκύνηση της Θείας Ευχαριστίας Παναχράντου Μυστηρίου).
Μεγάλη Παρασκευή
Όλες οι εκκλησίες της πόλης οργανώνουν την περιφορά των Επιταφίων τους, με συγκεκριμένη σειρά και τάξη και με τη συμμετοχή μουσικών συνόλων, χορωδιών, σχολείων, προσκόπων και άλλων σωμάτων. Οι χορωδίες των Ιερών Ναών και ιδιαίτερα της Μητροπόλεως, καθώς και η Δημοτική Χορωδία, ψάλλουν κατανυκτικά τα «Εγκώμια», ενώ τα αρμόζοντα ακροάματα από τις μπάντες των φιλαρμονικών περιλαμβάνουν διασκευές από τα κλασικά έργα: “Adagio” του Albinoni και «Εις Άδου Κάθοδος» από την «Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας » (Παλαιά), τη “La Madruga” του Abel Moreno Gomez, “Marcia Funebre” του G. Verdi και “Aranjuez” του Joaquin Rodrigo, από την «Φ. Ε. Μάντζαρος » (Μπλε), καθώς και την πένθιμη ελεγεία, “Sventura” του Mariani και το «Πένθιμο Εμβατήριο» του Chopin από τη Φ. E. (Σ.Κ.) «Καποδίστριας».
Περιφορές Επιταφίων
12:30 Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης (Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο) Ι.Ν. Αγίου Αρτεμίου (Αστυνομική Διεύθυνση, Παλαιό Νοσοκομείο)
14:00 Ι.Ν. Παντοκράτορος (Καμπιέλο)
Ι.Ν. Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης (Νέο Φρούριο). Οργάνωση: Ναυτικός Σταθμός Κέρκυρας
15:30 Ι.Ν. Αγ. Νικολάου των Λουτρών (Πύλη Αγ. Νικολάου). Οργάνωση: ΣΥΠΑΠ Κέρκυρας Π.Ε. Προσκόπων Κέρκυρας
16:00 Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου (Παλαιό Φρούριο). Οργάνωση: Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων
16:30 Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο)
17:00 Ι. Μονή Αγ. Ευφημίας (Mon Repos) Ι.Ν. Υ.Θ. Οδηγήτριας-Παναγιοπούλα (Πόρτα Ρεμούντα) Οργάνωση: Φορέας Κορφιάτικης Έκφρασης
17:30 Ι. Μονή Υ.Θ. Κασσωπίτρας (Φιγαρέτο) Ι.Ν. Αναλήψεως (Ανάληψη) Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου (Μαντούκι)
18:00 Ι.Ν. Αγ. Πάντων (Πόλεως) Ι.Ν. Αναστάσεως (Α’ Δημoτικό Νεκροταφείο) (Π.Ζ.) Ι. Μονή Αγ. Θεοδώρων (Στρατιά)
18:30 Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής (Πόρτα Ρεμούντα)
19:00 Ι.Ν. Αγ. Αντωνίου (Σπηλιά) Ι.Ν. Αγ. Τριάδος (Γαρίτσα) Ι.Ν. Αγ. Κων/νου και Ελένης (Κουλίνες) Ι.Ν. Κοιμήσεως Υ.Θ. Μαμάλων (Λόφος Κογεβίνα) Ι.Ν. Αγίων Ιάσονος και Σωσιπάτρου (Γαρίτσα)
19:15 Ι.Ν. Αγ. Σοφίας (Εβραϊκή) Ι.Ν. Υ. Θ. Βλαχερνών (Γαρίτσα)
19:30 Ι.Ν. Αγ. Ελευθερίου (Κοφινέτα) Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Σαρόκου (Κωτσέλα) Ι.Ν. Αγίων Τριών Μαρτύρων (Γαρίτσα) Ι.Ν. Υ. Θ. Φανερωμένης / Παναγία των Ξένων (Πλακάδα του Αγίου)
20:00 Ι.Ν. Αγ. Βασιλείου (Πίνια) Ι.Ν. Αγ. Βαρβάρου (Ποταμός) Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Αλυκών (Αλυκές) I.N. Αγ. Πάντων (Γουβιών)
20:15 Ι.Ν. Αγ. Νικολάου των Γερόντων (Καμπιέλο)
20:30 Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη (Πιάτσα)
20:45 Ι.Ν. Αγίων Ιακώβου & Χριστοφόρου (Καθολική Μητρόπολη 21:00 Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος. Περιφορά του Επιταφίου μέσα στο Ναό, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας Ι.Ν. Αγίας Τριάδος, Κοντόκαλι
22:15 Ι.Ν. Υ. Θ. Σπηλαιωτίσσης, Μητροπολιτικός Ναός (Σπηλιά)
Μέγα Σάββατο
06:00 Αναπαράσταση του Σεισμού που προανήγγειλε την Ανάσταση του Κυρίου, που πραγματοποιείται στον Ι.Ν. Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης (Παναγία των Ξένων), στην Πλακάδα του Αγίου Σπυρίδωνος, ερμηνεύοντας τη σχετική Ευαγγελική περικοπή.
09:00 Λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος και περιφορά του Επιταφίου του Ιερού Ναού Του. Πρόκειται για την αρχαιότερη λιτανεία του Αγίου, που καθιερώθηκε πριν το έτος 1553, και πραγματοποιείται σε ανάμνηση της θαυματουργικής απαλλαγής του νησιού από τη σιτοδεία. Κατά παλαιότατη παράδοση, επειδή το πρωί του Μ. Σαββάτου συνεχίζεται το πένθος της Μ. Παρασκευής, περιφέρεται και ο Επιτάφιος του Ι.Ν., ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι ο Άγιος Σπυρίδων λιτανεύεται σε θέση προεξάρχοντος Επισκόπου, δηλαδή προηγείται του Επιταφίου, ακολουθώντας τη βυζαντινή λατρευτική τάξη και ιδιαίτερα εκείνη της Βασιλεύουσας. Στην περιφορά συμμετέχουν οι μπάντες και των τριών Φιλαρμονικών της πόλης, οι οποίες αποδίδουν τη διασκευή του πένθιμου εμβατηρίου από την όπερα “Amleto” του Ιταλού συνθέτη Franco Faccio (Παλαιά), τα πένθιμα εμβατήρια των Cesare de Michelis “Calde Lacrime” (Καυτά δάκρυα) και Δημήτρη Ανδρώνη στο «Βασίλειο του Πλούτωνα» (Μάντζαρος) και τη διασκευή του πένθιμου εμβατηρίου από την «Ηρωική Συμφωνία» του Beethoven (Καποδίστριας). Το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος, μετά τη λιτάνευσή Του στην (Σ.Κ.) πόλη, τοποθετείται στη θύρα για τριήμερο προσκύνημα. Πρόκειται για μια επίσης παλαιότατη παράδοση, που πιθανότατα έχει τις ρίζες της στην Κωνσταντινούπολη, όταν το σκήνωμα του Αγίου βρισκόταν ακόμη στον εκεί Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων. Μάλιστα, στα χρόνια της Βενετοκρατίας, οι μέρες που ήταν «ο Άγιος στη θύρα», θεωρούνταν μέρες ασυλίας.
11:00 Μετά το πέρας της λιτανείας, τελείται ο Εσπερινός της Αναστάσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και όταν ο Μητροπολίτης ψάλλει τον στίχο «Ἀνάστα, ὁ Θεός, κρῖνον τὴν γῆν…» οι καμπάνες όλων των εκκλησιών του νησιού σημαίνουν χαρμόσυνα και από τα μπαλκόνια των σπιτιών οι κάτοικοι ρίχνουν πήλινα αντικείμενα και δοχεία γεμάτα νερό (μπότηδες). Πρόκειται για το έθιμο της «Πρώτης Ανάστασης» με τη ρίψη των «μπότηδων». Οι ρίζες αυτού του εθίμου είναι πολύ παλιές. Ίσως με τον κρότο από το σπάσιμο να συμβολίζεται η νίκη της ζωής επί του θανάτου. Οι Κερκυραίοι σ’ αυτήν την τοπική παράδοση αποδίδουν χριστιανικό περιεχόμενο, αναπαριστώντας αλληγορικά τον Αναστάσιμο λόγο του προφήτη «ἵνα συντρίψω αὐτούς, ὡς σκεύη κεραμέως».
11:01 Στην περιοχή της Πίνιας (Κουκουνάρα), στο παλαιό εμπορικό κέντρο της πόλης, τα τελευταία χρόνια αναβίωσε το έθιμο της «Μαστέλας». Σ’ ένα στολισμένο με μυρτιές και κορδέλες βαρέλι γεμάτο νερό, οι περαστικοί ρίχνουν κέρματα, κάνοντας μια ευχή. Με την αναγγελία (κωδωνοκρουσίες) της πρώτης Ανάστασης, ο πρώτος που βουτάει στη «Μαστέλα» λαμβάνει και το περιεχόμενό της, δηλαδή τα κέρματα και το… μπουγέλο. Η εκδήλωση οργανώνεται από τον Οργανισμό Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (Σ.Κ.) (Σ.Κ.) (Ο.Κ.Ε.).
21:00 Ακολουθία της Πασχαλινής Αγρυπνίας στον Καθεδρικό Ναό των Καθολικών (Duomo), με συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου και πολυφωνικής χορωδίας, χοροστατούντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου των Καθολικών π. Γεωργίου Αλτουβά. Η τελετή ολοκληρώνεται στις 23:00.
22:00 Υποδοχή Αγίου Φωτός του Παναγίου Τάφου. Πραγματοποιείται στο Πεντοφάναρο (Λιστόν) με την παρουσία των τοπικών Αρχών. Το Άγιο Φως μεταφέρεται στον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής (Πόρτα Ρεμούντα), όπου αρχίζει η Ακολουθία της Αναστάσεως του Κυρίου, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ.κ. Νεκταρίου. Τελευταία, έχει καθιερωθεί η τελετή παραλαβής του Αγ. Φωτός και από τον καθολικό Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος διακόπτει τη Λειτουργία για να παραλάβει το Άγιο Φως από τα χέρια του ορθόδοξου Μητροπολίτη, κατά την πομπή προς το Ναό της Αγ. Παρασκευής
23.00 Έναρξη Ακολουθίας Παννυχίδος Αναστάσεως στον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής στην Πόρτα Ρεμούντα.
23:40 Από τον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής μετάβαση στο Πάλκο της Πάνω Πλατείας Σπιανάδας για την τελετή της Αναστάσεως, (Π.Ζ.) (Γ.Δ.) προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ.κ. Νεκταρίου. Εκεί τελείται η Ανάσταση και ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη», με τις τρεις φιλαρμονικές της πόλης να παιανίζουν ταυτόχρονα το εμβατήριο «Γραικοί» μέσα σε μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα. Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία τελείται τη νύχτα στους Ιερούς Ναούς: Αγίων Πάντων (Πόλεως), Αγίας Παρασκευής (Πόρτα Ρεμούντα), Αγίας Σοφίας, Παναγίας των Ξένων, Αγ. Ιάσονος και Σωσίπατρου, Αγ. Τριών Μαρτύρων, Κοιμήσεως Υ.Θ. Μαμάλων (Λόφος Κογεβίνα), Οδηγήτριας Αλεπούς, Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης (Κουλίνες), Αγ. Πάντων Γουβιών και στις Ιερές Μονές: Υ.Θ. Πλατυτέρας, Αγ. Ευφημίας, Υ.Θ. Κασσωπίτρας (Κανόνι) και Αγ. Θεοδώρων (Στρατιά).
Κυριακή του Πάσχα
09:00-11:00 Στους περισσότερους ναούς της Κέρκυρας τελείται το πρωί η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, κατά παλαιά παράδοση, πιστά βασισμένη στην Ευαγγελική Περικοπή «… πρωῒ τῆς μιᾶς Σαββάτων ἔρχονται ἐπὶ τὸ μνημεῖον, ἀνατείλαντος τοῦ ἡλίου». Επίσης, λιτανεύεται η εικόνα της Αναστάσεως του Κυρίου, σύμφωνα με τη βυζαντινή παράδοση, που ισχύει ακόμη σε νησιά του Αιγαίου και στις Σλαβικές ορθόδοξες χώρες.
Περιφορές της εικόνας της Αναστάσεως στην πόλη
07:30 Ι.Ν. Αγ. Σοφίας (Εβραϊκή)
07:45 Ι. Μητροπολιτικός Ναός της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης (Σπηλιά)
08:00 Ι.Ν. Αγ. Πάντων (Λιστόν)
08:15 Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Σαρόκου (Κωτσέλα)
08:30 Ι.Ν. Αγ. Ελευθερίου (Κοφινέτα) Ι.Ν. Αναλήψεως (Ανάληψη) Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου (Μαντούκι) Ι.Ν. Υ.Θ. Βλαχερνών (Γαρίτσα)
08:45 Ι.Ν. Αγ. Βασιλείου (Πίνια) Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής (Πόρτα Ρεμούντα)
09:00 Ι.Ν. Υ.Θ. Φανερωμένης Παναγία των Ξένων (Πλακάδα του Αγίου)
09:00 Ι.Ν. Αγ. Νικολάου των Γερόντων (Καμπιέλο) Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη (Πιάτσα) Ι.Ν. Αγ. Αντωνίου (Σπηλιά)
10:00 Ιερό Προσκύνημα Αγ. Σπυρίδωνος. Συμμετέχει η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας (Παλαιά) με τα έργα “Tannhäuser” του R. Wagner, «Καμπάνες Αναστάσεως» του Γιώργου Περούλη και η Φιλαρμονική Εταιρεία Μάντζαρος με την «Ανάσταση Marcia Trionfale» του Σωτήρη Κρητικού.
18:00 Ι.Ν. Αγ. Τριάδος (Γαρίτσα)
19:30 Εσπερινός της Αγάπης στον Μητροπολιτικό Ναό, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη κ.κ. Νεκταρίου, όπου διαβάζεται το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες.
Τρίτη της Διακαινησίμου
18:00 Εναπόθεση του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Σπυρίδωνος στη Λάρνακά Του, με την καθιερωμένη παρουσία των Αρχών και τη συμμετοχή των δύο παλαιότερων φιλαρμονικών της πόλης. Τα λεγόμενα «Μπάσματα του Αγίου».
Έθιμα του Πάσχα στα χωριά (ενδεικτικές εκδηλώσεις)
Την περίοδο του Πάσχα, σε αρκετές Κοινότητες του Δήμου μας οργανώνονται σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, που φορτίζουν ανάλογα την κατανυκτική ατμόσφαιρα. (Π.Ζ.) Τη Μεγάλη Παρασκευή πραγματοποιούνται οι περιφορές των Επιταφίων με τη συνοδεία των Φιλαρμονικών, ενώ το Μεγάλο Σάββατο η Αναστάσιμη Τελετή γιορτάζεται παραδοσιακά στις κεντρικές πλατείες των χωριών με την καθολική συμμετοχή των κατοίκων και πλήθους επισκεπτών. Η περιφορά της Εικόνας της Αναστάσεως κάθε ενορίας πραγματοποιείται την Κυριακή του Πάσχα το πρωί ή το απόγευμα κατά τον Εσπερινό της Αγάπης ή τη «Νια Δευτέρα». Η Αναστάσιμη περίοδος ολοκληρώνεται πριν τον Εσπερινό της Αναλήψεως (Τετάρτη απόγευμα), που σύμφωνα με την τοπική παράδοση τελείται από τις ενορίες η περιφορά της Εικόνας της Αναστάσεως, η οποία, κατόπιν, φυλάσσεται στη μόνιμη θέση της εντός του ενοριακού Ναού, μέχρι την επόμενη Ανάσταση.
Δημοτική Ενότητα ΑΧΙΛΛΕΙΩΝ
Σάββατο του Λαζάρου, από τις 5 το απόγευμα, πλάι στην εκκλησία της Παναγίας στο κέντρο των Κυνοπιαστών, φτιάχνονται τα Βάγια από τις γυναίκες της ενορίας. Τη Μεγάλη Παρασκευή αναβιώνει το έθιμο των μπομπόλων στους Βαρυπατάδες. Το έθιμο αφορά στο γέμισμα εκατοντάδων κελυφών σαλιγκαριών με λάδι και βαμβάκι, που χρησιμεύει ως φυτίλι. Τα κελύφη αυτά τοποθετούνται αναμμένα κατά μήκος της διαδρομής του Επιταφίου, δημιουργώντας μια έντονα κατανυκτική ατμόσφαιρα. Οι περιφορές των Επιταφίων στους Κυνοπιάστες, Χρυσίδα και Γαστούρι συνοδεύονται από τις Φιλαρμονικές Κυνοπιαστών και Γαστουρίου. Τη Δευτέρα του Πάσχα (Νιά Δευτέρα) η λιτανεία στις Μπενίτσες συνοδεύεται από φιλαρμονική. Μεγάλη λιτανεία πραγματοποιείται από τους Κυνοπιάστες προς τη Χρυσίδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λιτανεία της ενορίας του Βιρού καταλήγει με καραβάκι στο γραφικό Ποντικονήσι. Επίσης, λιτανεία πραγματοποιείται την Κυριακή του Θωμά στους Κυνοπιάστες, το Γαστούρι, τους Aγίους Δέκα, ενώ την Κυριακή των Μυροφόρων στον Σταυρό και τις Μπενίτσες.
Δημοτική Ενότητα ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΩΝ
Μεγάλη Παρασκευή. H περιφορά του Επιταφίου ξεκινά το πρωί από την Ιερά Μονή Παλαιοκαστρίτσας και κατευθύνεται στο λιμάνι της Αλύπας, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ένωσης Λακώνων και της χορωδίας του Μουσικού ομίλου «οι Λακωνίτες». Το βράδυ, οι ίδιοι πολιτιστικοί φορείς συνοδεύουν τον Επιτάφιο στο χωριό Λάκωνες. Στους Λιαπάδες, η περιφορά του Επιταφίου από τους Ι.Ν. Αγ. Νικολάου και Αγ. Βλασίου γίνεται με τη συμμετοχή της Χορωδίας και της Φιλαρμονικής Λιαπάδων, ενώ στο Σκριπερό πραγματοποιείται αντίστοιχα με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Σκριπερού. Η αναστάσιμη τελετή στους Λάκωνες πραγματοποιείται με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ένωσης Λακώνων και της χορωδίας του Μουσικού ομίλου «οι Λακωνίτες», στους Λιαπάδες με τη χορωδία Λιαπάδων, ενώ στο Σκριπερό με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του χωριού. Τη Δευτέρα του Πάσχα (Νιά Δευτέρα) πραγματοποιείται μεγάλη λιτανεία στους Δουκάδες. Λιτανεία γίνεται και στο Σκριπερό με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Σκριπερού, και στους Μακράδες με τη Φιλαρμονική Λακώνων, ενώ ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι. Την Κυριακή του Θωμά στην Κρήνη, η λιτανεία συνοδεύεται από φιλαρμονική και χορωδία και ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία του χωριού με τη συμμετοχή του χορευτικού «Κρήνης». Την Κυριακή των Μυροφόρων πραγματοποιείται λιτανεία στους Λιαπάδες, όπου συμμετέχει η Φιλαρμονική και η χορωδία «Λιαπάδων» και ακολουθεί πανηγύρι. Σημαντικό είναι και το πανηγύρι της Iεράς Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου στην Παλαιοκαστρίτσα, τη Νιά Παρασκευή, με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Πολιτιστικού συλλόγου και της ενορίας Λακώνων.
Δημοτική Ενότητα ΠΑΡΕΛΙΩΝ
Τη Δευτέρα του Πάσχα (Νια Δευτέρα) ξεκινούν λιτανείες από τα χωριά Βάτος, Γιαννάδες, Κοκκίνι και Πέλεκας και κατευθύνονται αντίστοιχα προς τα γραφικά εξωκκλήσια, όπου ακολουθεί η Θεία λειτουργία. Παραδοσιακό πανηγύρι πραγματοποιείται το ίδιο απόγευμα στο χωριό Βάτος και στον Πέλεκα με τη συμμετοχή του χορευτικού του συλλόγου. Επίσης, την Κυριακή του Θωμά γίνεται λιτανεία στο Μάρμαρο και την Κυριακή των Μυροφόρων στους Σιναράδες, όπου ακολουθεί και παραδοσιακό πανηγύρι.
Δημοτική Ενότητα ΦΑΙAΚΩΝ
Τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου στους Πουλάδες πραγματοποιείται με συνοδεία της Φιλαρμονικής Κορακιάνας. Τον Επιτάφιο της Άνω Κορακιάνας συνοδεύει η Φιλαρμονική και χορωδία. Τη Δευτέρα του Πάσχα πραγματοποιείται στις 11:00 το πρωί μία από τις παλαιότερες λιτανείες της υπαίθρου της Κέρκυρας στην Άνω Κορακιάνα με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής της. Επίσης, στα Γαζάτικα στις 18:00 πραγματοποιείται λιτανεία η οποία συνοδεύεται από φιλαρμονική. Την Τρίτη του Πάσχα πραγματοποιείται λιτανεία στον Άγιο Μάρκο, με συνοδεία της Φιλαρμονικής Κορακιάνας. Λιτανείες πραγματοποιούνται, ακόμη, την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής στον εορτάζοντα ναό της Κάτω Κορακιάνας και την Κυριακή του Θωμά στο Σωκράκι.
Διαπόντια Νησιά: ΟΘΩΝΟΙ, ΕΡΕΙΚΟΥΣΑ ΚΑΙ ΜΑΘΡΑΚΙ
Στα Διαπόντια Νησιά το Πάσχα γιορτάζεται με σεβασμό στην παράδοση. Οι ψαλμωδίες στα μικρά εξωκλήσια εντείνουν το κλίμα κατάνυξης, οι Επιτάφιοι στολίζονται με λουλούδια της περιοχής και ακολουθούνται απ’ όλους τους κατοίκους ενώ η Ανάσταση «ντύνεται» με τις μυρωδιές και τα αρώματα της Πασχαλιάς!