Η καθολική κοινότητα της Κέρκυρας αλλά και οι εκπρόσωποι των φορέων της Κέρκυρας τίμησαν το βράδυ της Πέμπτης τον Πάπα Φραγκίσκο, έναν πνευματικό ηγέτη που σημάδεψε την εποχή μας με την ταπεινότητά του και τη δράση του υπέρ των αδυνάτων.
Στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου (Duomo), πραγματοποιήθηκε μια επιμνημόσυνη Θεία Λειτουργία, οργανωμένη από την Καθολική Αρχιεπισκοπή Ιονίων και Ηπείρου. Η τελετή, που έλαβε χώρα σε ατμόσφαιρα βαθιάς κατάνυξης και συγκίνησης, συγκέντρωσε πλήθος πιστών, εκπροσώπους των τοπικών αρχών και εκπροσώπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Η τελετή ξεκίνησε με ύμνους από εκκλησιαστική χορωδία και συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου, δημιουργώντας μια κατανυκτική ατμόσφαιρα. Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Ιονίων και Ηπείρου π. Γεώργιος Αλτούβας τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στην εικόνα του Πάπα Φραγκίσκου.
Ο π. Γ. Αλτουβάς για το ρόλο του Πάπα Φραγκίσκου
Ο Πάπας Φραγκίσκος υπήρξε ένας ηγέτης που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του άλλου, στην ειρήνη και στην ενότητα. Ο Αρχιεπίσκοπος π. Γεώργιος Αλτούβας ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Οι μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε στη ρωμαϊκή πορεία, στα οικονομικά του Βατικανού, στον τρόπο άσκησης της διακονίας του επισκόπου της Ρώμης δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά προσανατολιζόταν στο να καταστήσουν την Εκκλησία πιο διάφανη, πιο αξιόπιστη, πιο ευαγγελική. Είχε το θάρρος να αντιμετωπίσει επώδυνα προβλήματα, όπως οι καταχρήσεις. Για πολύ καιρό είχαν παραμείνει στη σκιά. Ήθελε μια εκκλησία που αντιμετωπίζει κατάματα την πραγματικότητα, που αντιμετωπίζει τις πληγές της για να μπορέσει να τις θεραπεύσει με το φάρμακο του Ευαγγελίου».
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε ακόμη στις προσπάθειες του Πάπα να αντιμετωπίσει δύσκολα ζητήματα, όπως οι καταχρήσεις στους κόλπους της Εκκλησίας, και στη συνεχή του προσπάθεια να σταθεί κοντά στους φτωχούς, τους καταπιεσμένους και τους πρόσφυγες.
«Η μαρτυρία του Πάπα Φραγκίσκου συνεχίζεται μέσα από εμάς. Ήταν ένας εργάτης ειρήνης, ένας τεχνίτης αγάπης που μας δίδαξε να αντιμετωπίζουμε τις πληγές της κοινωνίας με το φάρμακο του Ευαγγελίου.»
Μήνυμα ενότητας από Νεκτάριο και πολύ θερμά λόγια για τον Φραγκίσκο!
Η τελετή είχε έντονο οικουμενικό χαρακτήρα, καθώς παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος, μέσω του εκπροσώπου του, π. Δημητρίου, εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας για τον Πάπα Φραγκίσκο.
Ο π. Δημήτριος χαρακτήρισε τον Πάπα «χαρισματική και νηφάλια πνευματική μορφή» και τόνισε τη συμβολή του στον διαθρησκειακό διάλογο. Όπως ανέφερε:
«Η θεολογία του Πάπα Φραγκίσκου χαρακτηριζόταν από ευαγγελική ριζοσπαστικότητα και σταυρική προοπτική. Σε μία εποχή πνευματικής σύγχυσης και ηθικού σχετικισμού, ύψωσε προκλητικά τη φωνή του καλώντας τον σύγχρονο άνθρωπο σε μετάνοια, σε εσωτερική αναγέννηση και σε ανάληψη ευθύνης. Μιλούσε για την ανάγκη να επανεμφανιστεί ο κόσμος μας όχι με τη γλώσσα της εξουσίας, αλλά με τη γλώσσα της καρδιάς, της συγγνώμης, της έμπρακτης αγάπης. Η ποιμαντική του παρουσία αναδείκνυε τη σημασία της ελευθερίας του ανθρωπίνου προσώπου, του σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και της βαθιάς ευθύνης της Εκκλησίας απέναντι στον κόσμο εν γένει. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η προσφορά του στην καλλιέργεια του διαλόγου μεταξύ των Εκκλησιών, σε μία εποχή που οι πληγές της διαίρεσης παραμένουν. Ο Πάπας Φραγκίσκος εργάστηκε με πνεύμα ταπεινό και αγαπητικό για την αποκατάσταση της ενότητας. Όχι με τρόπο συντηρητικό, αλλά με θεολογική ευθύνη και σεβασμό στην παράδοση της κάθε Εκκλησίας. Ο μακαριστός Πάπας Φραγκίσκος στήριξε με προσευχή και πράξη την οδό αυτής της ενότητας, αναγνωρίζοντας ότι η πλήρης κοινωνία δεν μπορεί να οικοδομηθεί χωρίς ταπείνωση, χωρίς μετάνοια, χωρίς αγάπη αληθινή. Σήμερα αποχαιρετούμε έναν άνθρωπο που υπήρξε αγωνιστής της ειρήνης, υπερασπιστής των αδυνάτων, φωνή του Ευαγγελίου στα όρια του κόσμου και συγχρόνως έναν πνευματικό πατέρα που πίστεψε στη δύναμη της προσευχής, στον διάλογο της καρδίας και στην ενότητα τον Βαπτισμένο Χριστό»
Στ. Πουλημένος: Παράδειγμα
Το έργο του Πάπα Φραγκίσκου αναγνωρίστηκε και από τους πολιτικούς εκπροσώπους που παρευρέθηκαν στην τελετή. Ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας, Στέφανος Πουλημένος, επεσήμανε τη σημασία της προσέγγισης του Πάπα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, χαρακτηρίζοντάς την «παράδειγμα συνεργασίας για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης»: “Ο Πάπας Φραγκίσκος κατέγραψε στην ανθρώπινη συνείδηση μια νέα αντίληψη για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας. Επιδίωξε να κάνει την Καθολική Εκκλησία να πάψει να είναι περιχαρακωμένη στον εαυτό της, να ανοιχτεί στην κοινωνία, να σταθεί απέναντι σε όσους με κάθε τρόπο υποβαθμίζουν τον άνθρωπο. Αποδοκίμασε όσους σπέρνουν το μίσος και τη μισαλλοδοξία. Όσους εκμεταλλεύονται τους αδύναμους και ευάλωτους συνανθρώπους μας”.
Α. Αυλωνίτης: Ταπεινότητα και αγάπη
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Κέρκυρας, μέλος του Κινήματος Αλλαγής, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, μίλησε για την προσωπική του εμπειρία όταν γνώρισε τον Πάπα Φραγκίσκο:
«Ήταν ο Πάπας που φίλησε τα πόδια των μεταναστών. Αυτή η πράξη ταπεινότητας και αγάπης δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Ο Πάπας Φραγκίσκος μας έδειξε πώς η Εκκλησία μπορεί να γίνει φάρος ελπίδας για όλους τους ανθρώπους.»
“Αποχαιρετούμε σήμερα εδώ από τον Καθεδρικό ναό των Αγίων Ιάκωβου και Χριστοφόρου της Κέρκυρας, έναν εκκλησιαστικό ηγέτη υψηλού αναστήματος, τον Ποντίφικα, Που υψώθηκε μέσα από την ταπεινοφροσύνη. Που σφράγισε με τον τολμηρό και καινοτόμο λόγο του την εποχή μας. Που άλλαξε τον ρου της εκκλησιαστικής ιστορίας. Και επιτρέψτε μου, δεν αφήνει στον όποιο διάδοχό του μεγάλα περιθώρια αποκλίσεων από την πορεία που έχει χαράξει”.
Η συγκλονιστική ομιλία του π. Μάριου
Ο π. Μάριος, εφημέριος του Καθεδρικού Ναού, έκλεισε τη βραδιά με μια συγκινητική ομιλία που άγγιξε τις καρδιές όλων των παρευρισκόμενων. Με λόγια γεμάτα πίστη και αγάπη, ανέφερε:
«Σε όποιον φωνή δεν έχει, θα δίνω τη φωνή μου. Ο Πάπας Φραγκίσκος μας δίδαξε πως όλοι είμαστε αδέλφια. Η παρακαταθήκη του είναι μια Εκκλησία που υπηρετεί με ταπεινότητα και αγάπη. Στα περιθώρια του κόσμου, εκεί που οι άλλοι δεν κοιτούν, εκεί θα συνεχίσουμε το έργο του.»
Τα λόγια του π. Μάριου ήταν ένας ύμνος στην ταπεινότητα και στη φροντίδα για τον συνάνθρωπο, αξίες που χαρακτήρισαν τη διακονία του Πάπα Φραγκίσκου.
Τον Περιφερειάρχη εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Άνθης ενώ μήνυμα έστειλε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Στέφανος Γκίκας.