Το τραγικό σύνθημα “πάρε με όταν φτάσεις” των Τεμπών, δυστυχώς μπορεί να βρει εφαρμογή σε συνεχή περιστατικά διάλυσης του κρατικού μηχανισμού, ελλείψεων στις υποδομές και αρνητικής στάσης ιδιωτών που κατέχουν κρίσιμες κρατικές (κατά τα άλλα) δημόσιες δομές…
Καρδιολογικός ασθενής στην Κέρκυρα έπεσε το βράδυ του Σαββάτου σε μία σειρά από αρνητικές συγκυρίες που, όμως, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν οι πολιτικοί αρμόδιοι σε διάφορες θέσεις είχαν φροντίσει να κλείσουν τις τρύπες του συστήματος…
Ευτυχώς ο ασθενής σταθεροποιήθηκε, αφού όμως πρώτα οι ιατροί εκλιπαρούσαν για διακομιδή σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο το οποίο να έχει αιμοδυναμικό τμήμα. Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα την Τρίτη ο βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μπιάγκης, ο οποίος με ανακοίνωσή του ζητά την άμεση δημιουργία αιμοδυναμικού στο Νοσοκομείο Κέρκυρας και χαρακτηρίζει το νησί ως “σκηνικό τριτοκοσμικής χώρας, όπου από τύχη δεν θρηνήσαμε ακόμα έναν συντοπίτη μας”: “Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των κατοίκων του νησιού και των επισκεπτών που θα αρχίσουν να συρρέουν σε λίγες μέρες λόγω των εορτών του Πάσχα και της νέας τουριστικής περιόδου, καθίσταται πλέον σαφές, πως είναι αναγκαίος ο αυτονόητος συντονισμός μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων”.
Βλάβη στο πλωτό!
Στη μία τα ξημερώματα περίπου, Σάββατο προς Κυριακή, οι γιατροί της καρδιολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Κέρκυρας ζήτησαν από το ΕΚΑΒ άμεση αεροδιακομιδή, καθώς, η επιχείρηση να μεταφερθεί ο ασθενής με το πλωτό σκάφος – ασθενοφόρο του Λιμενικού Σώματος κατέστη ανεπιτυχής. Πληροφορίες μάλιστα λένε ότι ο ασθενής μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Λιμάνι αλλά λόγω βλάβης, το σκάφος δεν μπόρεσε να εκτελέσει τη μεταφορά.
Είχε κλείσει για βράδυ ο διάδρομος με ΝΟΤΑΜ
Ζητήθηκε η έλευση αεροσκάφους καθώς η κατάσταση του ασθενούς απαιτούσε μεταφορά με συνθήκες σταθερότητας, ωστόσο ΕΚΑΒ και νοσοκομείο ανακάλυψαν έκπληκτοι ότι ο διαχειριστής του αεροδρομίου είχε προχωρήσει σε αναστολή λειτουργίας του διαδρόμου προσγείωσης λόγω… εργασιών, μόλις μερικές ώρες νωρίτερα με την έκδοση ΝΟΤΑΜ, στην οποία μάλιστα αναφέρει πως μπορούν να προσγειωθούν μόνο ελικόπτερα για λόγους διαμετακομιδής.
Καμία ενημέρωση σε ΕΚΑΒ, Νοσοκομείο
Η Fraport τυπικά δεν είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει ΕΚΑΒ και Νοσοκομείο ή τους υπόλοιπους φορείς των σωμάτων ασφαλείας και άμεσης επέμβασης (κάτι που, πάντως, ήταν άγραφος και απαράβατος κανόνας επί εποχής κρατικής ΥΠΑ). Όμως, η ενημέρωση μπορεί να δώσει πολύτιμο χρόνο αναζήτησης τρόπου μεταφοράς, ενώ μεγάλη απορία προκαλεί το γεγονός των εργασιών πάνω στο διάδρομο, παρόλο που μόλις πριν από ένα μήνα δόθηκε και πάλι σε λειτουργία μετά τα δύο διαδοχικά φετινά κλεισίματα.
Κοροϊδία με το ελικόπτερο…
Ερωτηματικά προκαλεί και το ίδιο το περιεχόμενο της ΝΟΤΑΜ, για δυνατότητα ελικοπτέρου, όταν είναι γνωστό ότι η ελληνική πολιτεία έχει εδώ και μήνες αφήσει πλήρως ακάλυπτο το Βόρειο Ιόνιο από διαμετακομιδές με ελικόπτερο έχοντας αφενός αναστείλει τη λειτουργία της βάσης στο Άκτιο, αφετέρου με το δεδομένο ότι ακόμα και με την εν λόγω βάση τα ελικόπτερα που ήταν διαθέσιμα μπορούσαν να πετάξουν μόνο μέρα και με… καλό καιρό
Όσο για τα ελικόπτερα τύπου Super Puma, είναι γνωστό ότι έχουν μείνει ελάχιστα (1-2) διαθέσιμα για το ΕΚΑΒ στην Ελευσίνα, και απαιτούνται τουλάχιστον 4-5 ώρες μόνο και μόνο για να έρθει ένα από αυτά στην Κέρκυρα να παραλάβει ασθενή…
Αίσθηση προκαλεί και η αποκάλυψη του προέδρου της ΕΓΕΣΥΚ Νίκου Πολύζου στο CorfuPress.com, ο οποίος είπε πως αρχικά υπήρξε ενημέρωση από το διαχειριστή του αεροδρομίου πως δεν υπάρχει αερολιμενικός και στη συνέχεια ότι ήταν ζήτημα εργασιών στο διάδρομο, κάτι για το οποίο δεν ενημερώθηκαν ποτέ οι υγειονομικές αρχές!
Ας σημειωθεί ότι και ο πρόεδρος των εργαζομένων στην ΥΠΑ Κέρκυρας Δημήτρης Ρούσσος, υπογράμμισε στο CorfuPress.com ότι υπάρχει πάντα βάρδια ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας 24 ώρες 365 μέρες το χρόνο.
Η ανακοίνωση Μπιάγκη
“Δεν θρηνήσαμε και πάλι ανθρώπινη ζωή από τύχη, ζητάμε άμεσα τη δημιουργία Αιμοδυναμικού Τμήματος” αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μπιάγκης.
Στην ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: “Η ανεπιτυχής επιχείρηση αεροδιακομιδής ασθενούς με βαρύ καρδιακό επεισόδιο από το Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας το βράδυ του Σαββάτου έφερε για ακόμα μια φορά στο προσκήνιο τις ανεπάρκειες της υγειονομικής περίθαλψης στο Νομό μας αλλά και την τραγική έλλειψη επικοινωνίας και συνεννόησης μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων.
Ενώ το Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας προετοίμαζε επείγουσα επιχείρηση διακομιδής δεν είχε ενημερωθεί για την πραγματοποίηση έργων στο αεροδρόμιο από τη διαχειρίστρια εταιρεία, αφού το γεγονός δεν είχε γνωστοποιηθεί στους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς (Νοσοκομείο, ΕΚΑΒ), ενώ η διακομιδή μέσω θαλάσσης δεν κατέστη δυνατή λόγω βλάβης του σκάφους, όπως δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί και η αεροδιακομιδή μέσω ελικοπτέρου. Ο ασθενής διασωληνώθηκε στην εντατική και περίμενε μέχρι το επόμενο πρωί για την ασφαλή μεταφορά του.
Η Κέρκυρα, αποκομμένη από την ηπειρωτική χώρα αποτέλεσε για ακόμα μια φορά σκηνικό τριτοκοσμικής χώρας, όπου από τύχη δεν θρηνήσαμε ακόμα έναν συντοπίτη μας που υπέστη σοβαρό καρδιακό επεισόδιο τη λάθος δυστυχώς στιγμή.
Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των κατοίκων του νησιού και των επισκεπτών που θα αρχίσουν να συρρέουν σε λίγες μέρες λόγω των εορτών του Πάσχα και της νέας τουριστικής περιόδου, καθίσταται πλέον σαφές, πως είναι αναγκαίος ο αυτονόητος συντονισμός μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων.
Παράλληλα, κρίνεται απαραίτητη η στράτευση όλων μας στην κοινή διεκδίκηση για την ανάπτυξη ενός Αιμοδυναμικού Τμήματος επεμβατικής καρδιολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας όπως επιβάλλουν οι ανάγκες μιας σύγχρονης Καρδιολογικής Μονάδας, που να στελεχώνεται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε 24ωρη ετοιμότητα”.
Ειμαστε αξιοι της τυχης μας.Ας προσεχαμε!!