Τα επίσημα εγκαίνια του Ελληνικού Κέντρου Σινολογίας, του πρώτου αντίστοιχου θεσμού στη χώρα μας, τελέστηκαν το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025, από τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητή Ανδρέα Φλώρο και τον Έκτακτο και Πληρεξούσιο Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελληνική Δημοκρατία, Fang Qiu.
Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Καθηγητής Αρχαίας και Σύγχρονης Κινεζικής Λογοτεχνίας και Κινεζικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Γλώσσας και Πολιτισμού του Πεκίνου (BLCU) και Διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Σινολογίας, Xu Baofeng, ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Στέφανος Πουλημένος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Κέρκυρας, Αλέξανδρος Δήμου, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Εμπορίου, Σάββας Κουλούρης, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Σπύρος Χαλικιόπουλος, ο Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Σινολογίας, Καθηγητής Σταύρος Κάτσιος και η εκτελεστική διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Σινολογία, Δρ. Έλενα Αβραμίδου.
Στον χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Fang Qiu, ευχαρίστησε τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν εντατικά για τη δημιουργία του Κέντρου, δηλώντας ότι το επόμενο βήμα θεωρεί ότι πρέπει να είναι η από κοινού προσπάθεια διεύρυνσης της συνεργασίας των δυο πλευρών, στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.
Ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος στην ομιλία του έκανε λόγο για τα εγκαίνια ενός χώρου, ο οποίος χαρακτηρίζεται από ένα μοναδικό περιβάλλον και που δεν αντιπροσωπεύει παρά μόνον το επιστέγασμα της εντατικής προσπάθειας που καταβλήθηκε τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια από το Πανεπιστήμιο, με στόχο να κτίσει μια εποικοδομητική σχέση με Πανεπιστήμια και την ακαδημαϊκή κοινότητα της Κίνας. «Χαιρόμαστε που η σημαντική αυτή προσπάθεια ανακοινώνεται εφόσον έχει υλοποιηθεί και σχεδιαστεί στο σύνολό της, με πολύ προσεκτικό τρόπο, σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, συνεργασίας και φιλίας» υπογράμμισε ο κ. Φλώρος για να συμπληρώσει ότι η συγκεκριμένη υποδομή, άϋλη και υλική, θα προσδώσει αποτελέσματα τα οποία δεν έχουμε καν φανταστεί, από τώρα και στο εξής.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Κέρκυρας, Αλέξανδρος Δήμου, από την πλευρά του ανέφερε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στέκεται αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία που ενισχύει τη διεθνή συνεργασία, τη γνώση και την ανταλλαγή πολιτιστικών αξιών. «Η συνεργασία μας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι διαχρονικά γόνιμη και βασισμένη στην κοινή μας επιδίωξη να διαμορφώνουμε γέφυρες επικοινωνίας με εταίρους από όλον τον κόσμο», τόνισε ο κ. Δήμου.
Ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Στέφανος Πουλημένος, χαιρέτισε την ίδρυση και λειτουργία του Ελληνικού Κέντρου Σινολογίας, δίνοντας έμφαση στην ιστορικότητα του κτηρίου στο οποίο στεγάζεται (πρώην κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος), το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. «Βλέπουμε το Κέντρο ως ένα παράθυρο της Ελλάδας προς τον κόσμο της Ανατολής και ιδιαίτερα της Κίνας, η οποία τα τελευταία χρόνια σημειώνει εντυπωσιακή ανάπτυξη σε πολλούς τομείς, που δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους. Βέβαιος για την επιτυχία του εγχειρήματος, θέλω να δηλώσω ότι θα είμαστε δίπλα σας σε κάθε βήμα» κατέληξε ο κ. Πουλημένος.
Ο Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Σινολογίας, Καθηγητής Σταύρος Κάτσιος, αναφέρθηκε αρχικά στη σοβαρή προεργασία που προηγήθηκε, ήδη από το 2007, ώστε να καρποφορήσει η συνεργασία του Ιονίου Πανεπιστημίου με την ακαδημαϊκή κοινότητα της Κίνας, η οποία επεκτείνεται πλέον και ανάμεσα σε Μουσεία και άλλους σημαντικούς φορείς των δυο χωρών. «Κοινή φιλοδοξία μας είναι το Κέντρο να λειτουργήσει ως ένας περιφερειακός σταθμός για τις κινεζικές σπουδές και για ευρύτερες συνεργασίες με χώρες της ΝΑ Ευρώπης» διευκρίνισε ο κ. Κάτσιος, ευχαριστώντας παράλληλα τον κινεζικό εκδοτικό οίκο «Tianjin Ancient Books Publishing House», για την υποστήριξη και την γενναιόδωρη δωρεά έντυπου υλικού, με στόχο τον εξοπλισμό του Ελληνικού Κέντρου Σινολογίας.
Τέλος, τον λόγο πήρε ο Καθηγητής Αρχαίας και Σύγχρονης Κινεζικής Λογοτεχνίας και Κινεζικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Γλώσσας και Πολιτισμού του Πεκίνου και Διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Σινολογίας, κ. Xu Baofeng, ο οποίος εκτίμησε ότι η συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει λαμπρό μέλλον και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η λειτουργία του Κέντρου θα προσελκύσει ακόμη περισσότερους επισκέπτες από την Κίνα στην Κέρκυρα, καθώς και την ελπίδα να υποκινήσει πολλούς Έλληνες να διδαχθούν την κινεζική γλώσσα.
Με τη λήξη της τελετής των εγκαινίων, πραγματοποιήθηκε και η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με το φλουρί να τυχαίνουν ο κ. Κάτσιος και η κ. Αβραμίδου.