Πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στην υποχρηματοδότηση και τα χρόνια προβλήματα. Στο επίκεντρο στην Κέρκυρα το Μουσικό Σχολείο που διαδήλωσε μετά μουσικής έξω από το Δημαρχείο, με γονείς και μαθητές να ζητούν άμεσες λύσεις. Μάλιστα, υπήρξε συνάντηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου με το δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας Στέφανο Πουλημένο.
Με μουσική, χορό και τραγούδι, μαθητές των καλλιτεχνικών σχολείων της χώρας ένωσαν τις φωνές τους διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης. Στην Κέρκυρα, μαθητές και γονείς του Μουσικού Σχολείου πραγματοποίησαν παράλληλη διαμαρτυρία, ζητώντας επίλυση των χρόνιων προβλημάτων υποδομών, μεταφορών και εκπαιδευτικού προσωπικού.
Έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα διαμαρτυρίας ενάντια στην απαξίωση των σπουδών τους και την υποχρηματοδότηση των σχολείων τους. Κυρίαρχα στοιχεία της διαμαρτυρίας ήταν ο χορός, η μουσική και τα δρώμενα που αναδείκνυαν τη δημιουργικότητα και το πάθος των μαθητών.
Σοβαρά τα προβλήματα
Στην Κέρκυρα, μαθητές και γονείς του Μουσικού Σχολείου συμμετείχαν δυναμικά στην πανελλαδική κινητοποίηση, πραγματοποιώντας τη δική τους διαμαρτυρία. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, Γιώργος Μπερδούσης, «τα προβλήματα που ταλανίζουν την εκπαίδευση παραμένουν στο μέσο της σχολικής χρονιάς». Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την κακή κατάσταση της υλικοτεχνικής υποδομής, τα κενά που δημιουργεί η έλλειψη εκπαιδευτικών, καθώς και τις ελλιπείς σχολικές μεταφορές.
Αρωγός ο Δήμος, αλλά…
Ο δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Στ. Πουλημένος, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γονέων αλλά και των μαθητών του Μουσικού Σχολείου όπου, όπως υπογράμμισε, συζήτησε τα σοβαρά προβλήματα τα οποία είναι και γνωστά και επαναλαμβανόμενα: “Ο Δήμος Στέκεται αρωγός στα αιτήματα σας, στις ανάγκες λειτουργίας του σχολείου σας, όπως όλων των σχολείων, στα πλαίσια των περιορισμένων οικονομικά οικονομικών δυνατοτήτων που έχει. Δεν είναι στις δυνατότητες μας να ανταποκριθούμε σε όλα αυτά τα οποία θέτετε και τα οποία θεωρώ εύλογα και λογικά. Θεωρώ επιβεβλημένη την ανάγκη να αντιμετωπιστούν, αλλά ο Δήμος με τις δυνατότητες που έχει θα συμβάλει κατά το δυνατόν στην αντιμετώπιση τους”.
15μελές: Αν δεν έχετε χρήματα, διεκδικήστε τα μαζί μας!
Ο πρόεδρος του 15μελούς του σχολείου, Ορέστης Ρουβάς, “έριξε το γάντι” στο Στ. Πουλημένο καλώντας τον, αφού δεν έχει ο Δήμος λεφτά, να στηρίξει με ψηφίσματα και δράσεις την ικανοποίηση των αιτημάτων μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο: “Εφόσον θέλετε πραγματικά να στηρίξετε τα αιτήματά μας, αφού ο Δήμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, θεωρώ ότι είναι αυτονόητο το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει μια απόφαση και ένα ψήφισμα με το οποίο να απευθύνεται στην κεντρική κυβέρνηση και να στηρίζει τα αιτήματά μας. Εάν είναι πράγματι έτσι τα πράγματα, νομίζω ότι αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος να δείξετε έμπρακτα την στήριξή σας”.
Ο κ. Πουλημένος αποδέχθηκε την πρόταση και δεσμεύτηκε ότι στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα περιληφθεί και ένα ψήφισμα στήριξης των αιτημάτων και κάλεσε γονείς και μαθητές να ετοιμάσουν ένα προσχέδιο για να κατατεθεί.
Παράλληλα, δεσμεύτηκε εντός των επόμενων ημερών, να γίνει συνάντηση με τη διεύθυνση του σχολείου και τους καθηγητές στο χώρο του Μουσικού ώστε να συζητηθούν θέματα αρμοδιότητας του Δήμου που έχουν να κάνουν με κτιριακές συντηρήσεις και επισκευές αλλά και ό,τι ενδεχομένως θα μπορούσε από την πλευρά της η δημοτική αρχή να κάνει για το σχολείο.
Τζούμα: Άθλια η κατάσταση στο αμφιθέατρο
Χρήματα από το Δήμο προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στο σχολείο ζήτησε από το δήμαρχο η διευθύντριά του Αλεξάνδρα Τζούμα: “Κάνουμε πολύ σοβαρές προσπάθειες αλλά δεν μπορούμε μόνοι μας, θέλουμε την αρωγή σας. Η προηγούμενη δημοτική αρχή μας έδωσε ένα ποσό για τη συντήρηση των μουσικών οργάνων. Το αίτημά μας είναι η πάγια, η ετήσια συνδρομή του Δήμου”.
Η κα Τζούμα έθεσε θέμα και για την κατάσταση του αμφιθεάτρου το οποίο θα μπορούσε αν συντηρηθεί να φιλοξενεί σημαντικές εκδηλώσεις: “Το αμφιθέατρο είναι χώρος πολιτισμού, δεν είναι μόνο ένας λειτουργικός χώρος για να κάνουμε τα μαθήματά μας και τις πρόβες μας. Αποτελεί ντροπή για το Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο αυτού του τόπου, που είναι ένας μουσικός τόπος που έχει τιμήσει τον πολιτισμό, να έχει ένα τέτοιο αμφιθέατρο σε ένα σχολείο που προσφέρει στον πολιτισμό της Κέρκυρας και βελτιώνει το πολιτιστικό προϊόν μας. Αυτός ο χώρος θα μπορούσε να λειτουργήσει και ευρύτερα ως χώρος πολιτισμού, θα μπορούσαν να γίνονται συνέδρια, μουσικές εκδηλώσεις και να φιλοξενούνται επίσης σύνολα από άλλες περιοχές που έρχονται. Πραγματικά, ντρεπόμαστε να τους υποδεχτούμε σε ένα τέτοιο χώρο”.
Τι ζητούν
Με συνθήματα, πανό και μουσικά κομμάτια, οι μαθητές απαίτησαν μόνιμες λύσεις σε ζητήματα όπως η έλλειψη εκπαιδευτικών, η ακατάλληλη σχολική στέγη, η ανυπαρξία σύγχρονων συγγραμμάτων και η ανάγκη για δωρεάν, ασφαλείς μεταφορές. Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν επίσης την αναγνώριση των σπουδών τους, ώστε να κατοχυρώνονται τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
Οι βασικές διεκδικήσεις των μαθητών και των γονέων περιλαμβάνουν:
- Μόνιμους διορισμούς καθηγητών όλων των ειδικοτήτων.
- Δημιουργία ασφαλούς και σύγχρονης σχολικής στέγης.
- Δημόσιες και δωρεάν μεταφορές για όλους τους μαθητές, με την πρόσληψη συνοδών για την ασφάλειά τους.
- Πιστοποίηση των μουσικών και καλλιτεχνικών σπουδών, ώστε να αναγνωρίζονται επαγγελματικά δικαιώματα.
- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη συντήρηση της υλικοτεχνικής υποδομής και την παροχή δωρεάν συγγραμμάτων.
Παράλληλα, γονείς και μαθητές ζητούν οι σχολικές εκδρομές και δράσεις με μουσικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα να χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το κράτος, ώστε να μην επιβαρύνονται οικονομικά οι οικογένειες.
Δουκάκη: Αυτά είναι τα προβλήματά μας
Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων στην Πανελλήνια Ομοσπονδία, Νικολέτα Δουκάκη, επεσήμανε ότι στα μέσα της σχολικής χρονιάς η κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα παιδιά στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία παραμένει απαράδεκτη: “Ο συνδυασμός της έλλειψης κατάλληλης στέγης καθώς και της μεταφοράς των μαθητών μαζί με τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, αναλώσιμα μουσικά όργανα και δωρεάν σύγχρονα συγγράμματα επιβαρύνουν την καθημερινότητα των μαθητών αλλά και τον οικογενειακό προγραμματισμό, με αποτέλεσμα κάποιοι μαθητές να σταματούν τις σπουδές τους. Επιπλέον, η αγωνία των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών τους για την τύχη των μη πιστοποιημένων σπουδών τους, των ανύπαρκτων αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών σε όλες τις κατευθύνσεις χορού, εικαστικών, θεάτρου, κινηματογράφου και μουσικών”.
Η Ν. Δουκάκη υπογράμμισε ότι η εκπαιδευτική κοινότητα του μουσικού σχολείου ζητά μόνιμες προσλήψεις καθηγητών χορού, κινηματογράφου και μουσικών: “Είναι αδιανόητο κάθε χρόνο τα παιδιά μας να χάνουν το 1/3 διδακτικών ωρών εξαιτίας της κωλυσιεργίας του Υπουργείου Παιδείας στη διαδικασία πρόσληψης των εν λόγο καθηγητών”.
Επίσης, ασφαλή και σύγχρονη σχολική στέγη, κατάλληλη για την διεξαγωγή των καλλιτεχνικών και μουσικών μαθημάτων, οι μαθητές να μετακινούνται όλοι από και προς τα σχολεία τους και να μη γίνονται έρμαια των άγονων διαγωνισμών, πρόσληψη συνοδών με σκοπό την ασφάλεια των μαθητών αλλά και πιστοποίηση σπουδών σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Υπουργική Απόφαση του 1999 με παράλληλη επέκταση και στους μαθητές των καλλιτεχνικών σχολείων, ώστε να μπορούν να κατοχυρώνουν την πιστοποίηση των σπουδών τους και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
“Τα πληρώνουμε εμείς”
Οι μαθητές, από την πλευρά τους, ανέδειξαν τα προβλήματα της καθημερινότητας. Ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς, Ορέστης Ρουβάς, δήλωσε πως «οι μετακινήσεις των μουσικών συνόλων επιβαρύνουν οικονομικά τους ίδιους και τις οικογένειές τους», ενώ πρόσθεσε πως η κακή συντήρηση των μουσικών οργάνων δυσχεραίνει την εκπαιδευτική διαδικασία.