Αν ο ίδιος ο πολίτης δεν αντιδράσει, πως θα διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες υγείας και περίθαλψης; Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στη διαμαρτυρία που συνδιοργάνωσαν με πρωτοβουλία των τριών συλλόγων Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, Δημοσίου και ΕΦΚΑ, πολλά σωματεία όπως το Εργατικό Κέντρο, η ΕΓΕΣΥΚ, οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο, η ΑΔΕΔΥ, με καλέσματα από φορείς όπως οι σύλλογοι συνταξιούχων, πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία, η ΕΛΜΕ και ο σύλλογος των Δασκάλων, ο εμπορικός οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης, ο δήμος Βόρειας Κέρκυρας και αρκετοί ακόμα, ήταν πολύς αλλά όχι τόσο πολύς…
Άυτό επεσήμαναν αρκετοί από τους εκπροσώπους φορέων που μίλησαν στη συγκέντρωση. Άλλωστε, αν από κάθε φορέα που συνδιοργάνωνε, από κάθε σύλλογο που παρίσταται, αν κάθε Κερκυραίος που έστω και μία φορά έχει κάνει μία ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα για την κατάσταση που αντιμετώπισε στο νοσοκομείο, στα κέντρα υγείας, για τις τιμές των φαρμάκων, τότε ο κόσμος από την Πόρτα Ριάλα θα είε φτάσει στου… Σγόμπου!
Τα αυτονόητα… ουτοπία!
Το είπε εύστοχα ο πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΚ Νίκος Πολύζος: Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα περίμεναν μια τέτοια κινητοποίηση να διοργανωθεί από πολύ νεότερους ανθρώπους για να προλάβουν αυτά τα οποία βιώνουμε όλοι μας τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια: “Έχουμε γίνει μάρτυρες μεγάλης καταστροφής στον τομέα της υγείας. Έχουμε γίνει μάρτυρες μιας προσπάθειας ιδιωτικοποίησης όλων των υπηρεσιών σιγά σιγά που αφορούν την υγεία μας. Πράγματα τα οποία ήταν αυτονόητα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τώρα γίνονται ουτοπία”.
Πληρώνουμε αδρά, δεν απολαμβάνουμε τίποτα!
Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, πρόεδρος των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ), Σωτήρης Μπουχάγιαρ, παρουσίασε την κατάσταση που βιώνουν όσοι έχουν βγει στη σύνταξη αλλά και όχι μόνο, με μελανά χρώματα: “Τα νοσοκομεία στην ελληνική επικράτεια μαζί με τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ έχουν τρομερές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, κλειστές κλινικές, ακτινολογικά ανύπαρκτα. Ατέλειωτος ο κατάλογος. Το πολιτικό σύστημα δεν σκόπευε ποτέ να λειτουργήσει την υγεία σαν αγαθό προσφερόμενο δωρεάν στον Έλληνα πολίτη με ίσους όρους και μεταχείριση. Ποτέ δεν δόθηκαν ικανά κονδύλια προκειμένου να λειτουργήσει αξιοπρεπώς, αποτελεσματικά και με υψηλές ανταποδοτικές παροχές ανταποδοτικές, ανάλογα με τα τεράστια ποσά ασφάλισης που οι εργαζόμενοι πλήρωναν πάντα”.
Τρελά κόστη για outsourcing σε ιδιώτες!
Η πρόεδρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Κέρκυρας, Ντίνα Ιωάννου, υπογράμμισε από την πλευρά της ότι τα πάντα αφήνονται να καταρρεύσουν ώστε την κατάλληλη στιγμή, οι υπηρεσιες να ιδιωτικοποιηθούν για να βγάζουν λεφτά μεγάλες εταιρίες και μάλιστα, έναντι πινακίου φακής: “Έχουμε απογευματινά ιατρεία, πληρώνουμε απογευματινά χειρουργεία, τα ιδιωτικά συνεργεία και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις πλέον πολλαπλασιάζονται. Στο δικό μας νοσοκομείο η σύμβαση καθαριότητας από 700 και κάτι χιλιάδες αυτή τη στιγμή πληρώνουμε ιδιώτη με 1.300.000 ευρώ. Η ιδιωτική εταιρεία φύλαξης ανέρχεται περίπου στις 400.000 ευρώ. Δευτερογενείς διακομιδές των ασθενών γίνονται από ιδιωτική κλινική. Απεικονιστικές διαγνώσεις έχουν δοθεί σε ιδιωτικές εταιρίες και οι εφημερίες στο ακτινολογικό γίνονται από γιατρούς με μπλοκάκι. Το σύνολο από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου που δίνονται σε ιδιωτικές εταιρίες ανέρχεται στα 2.300.000 ευρώ που αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Οι μόνιμοι γιατροί έχουν μισθούς των 1.400 ευρώ. Οι νοσηλευτές των 740 ευρώ, οι τραυματιοφορείς ακόμα και των 580 ευρώ. Ποιος να δεχτεί να έρθει στην Κέρκυρα με αυτούς τους μισθούς, με τα υψηλά ενοίκια και με το υψηλό κόστος ζωής;”
Ποιο νέο εργαζόμενο θα προσελκύσει ένα τέτοιο νοσοκομείο, σε αυτή την Κέρκυρα;
Η επισήμανση του Ν. Πολύζου είναι ταυτόχρονα δραματική και εξόχως ανησυχητική: η Κέρκυρα, από τις πρώτες περιοχές στην προτίμηση για προσέλευση για εξειδίκευση στην Ελλάδα, έχει καταντήσει να μην είναι καν επιλογή για νέους γιατρούς! Για τους νοσηλευτές δεν συζητάμε. Τα κέντρα υγείας μας αποψιλώνονται στο βωμό του να λειτουργήσει όπως μπορεί το νοσοκομείο. Φεύγουν γιατροί από εκεί για να ενισχύσουν το νοσοκομείο, ενώ θα έπρεπε να είναι το πρώτο σημείο το οποίο θα επισκεπτόταν ένας ασθενής για να λάβει αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας. Το κόστος ζωής είναι μεγάλο και οι ώρες εργασίας είναι πολλές. Κανείς δεν θα πάει σε έναν τόπο στον οποίο δεν θα μπορεί να επιβιώσει και δεν θα έχει συναδέλφους να δουλέψει. Θα πρέπει απλά να πηγαίνει από το σπίτι στη δουλειά και από τη δουλειά στο σπίτι. Το νησί το θυμούνται από ότι θα είδατε και από τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργείου Υγείας μόνο όταν υπάρχει τουρισμός. Κατά τα άλλα δεν υπάρχουμε. Σβήνουμε από το χάρτη, γινόμαστε μάρτυρες συνεχώς μιας ταπείνωσης και μιας μας υπολογίζουν σαν πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας τα τελευταία χρόνια”.
Αν δεν έχεις μέσον, την… έβαψες!
Και συμπληρώνει ο Σ. Μπουχάγιαρ: “Ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτών δεν επαρκεί ούτε για τόπο 30.000 κατοίκων, όχι για ένα νησί των 110 χιλιάδων μόνιμων κατοίκων που τους καλοκαιρινούς μήνες φτάνουν και ξεπερνούν το εκατομμύριο με τους επισκέπτες. Και όσο προσωπικό έχει απομείνει, χτυπάει διπλοβάρδιες με κίνδυνο της προσωπικής του υγείας αλλά και της υγείας των ασθενών. Γιατροί και νοσηλευτές σε κατάρρευση. Η ψυχιατρική κλινική υπό υπολειτουργούν. Στο κόκκινο οι διακομιδές προς Γιάννενα και αλλού συχνότατες και ο πολίτης ασθενής να βιώνει την ανασφάλεια και τον εξευτελισμό. Και αν είσαι από αυτούς που είναι αναγνωρίσιμοι ή διαθέτουν κάποιο πολιτικό μέσον, έχεις ελπίδες. Αν είσαι ο πολίτης που δεν γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα λαϊκά, την έβαψες”…
Απόντες οι τουριστικοί φορείς, μεγαλύτερη θα έπρεπε να είναι η αντίδραση της Αυτοδιοίκησης
Ο Σωτήρης Μπουχάγιαρ παρατήρησε με λύπη ότι δεν έχει μια ισχυρή αντίδραση από φορείς του τουρισμού, για παράδειγμα για την εγκληματική εγκατάλειψη της υγείας και για την κατάρρευση του νοσοκομείου της Κέρκυρας, καθώς επίσης και ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει σοβαρά να ασχοληθεί με το πρόβλημα.