«ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ»
«Έτος αναφοράς» το 2024!
Μέρος Β΄
Στο Α΄ Μέρος του άρθρου, της 20ης Δεκεμβρίου 2024,
στο υπ΄ αριθμόν 3 θέμα, παρουσιάσαμε αναλυτικά τις αγορές που πρωτοστάτησαν στον Κερκυραϊκό Τουρισμό, μέσω του αεροδρομίου, το 2024.
Στο Β΄ Μέρος, καταγράφουμε τις αγορές που στήριξαν τις αφίξεις εξωτερικού στα υπόλοιπα τρία αεροδρόμια του Ιονίου την ίδια περίοδο.
Α. Αεροδρόμιο Κεφαλονιάς.
1η η Αγγλική αγορά, με 240.705 αφίξεις και 64,94% επί συνολικών αφίξεων 370.648,
2η η Ιταλική, με 46.664 αφίξεις και12,58% επί των συνολικών,
3η η Ολλανδική, με 17.098 και 4,61% αντίστοιχα
4η η Αυστριακή, με 13.031 και 3,51% και
5η η αγορά της Τσεχίας, με 10.215 αφίξεις και ποσοστό 2,75% επι των συνολικών.
Οι ανωτέρω πέντε αγορές αντιπροσωπεύουν το 88,39% των ετήσιων αφίξεων.
Β. Αεροδρόμιο Ζακύνθου.
1η η Αγγλική αγορά, με 371.075 αφίξεις και 35,29% επί των συνολικών αφίξεων 1.051.276,
2η η Πολωνική, με 134.380 αφίξεις και 12,78% επί των συνολικών,
3η η Ιταλική, με 102.161 και 9,71% αντίστοιχα,
4η η Ολλανδική, με 93.092 και 8,85% και
5η η Γερμανική, με 64.281 και 6,11%.
Οι πέντε αυτές αγορές αντιπροσωπεύουν το 72,74% των ετήσιων αφίξεων του αερ/μίου.
Γ. Αεροδρόμιο Ακτίου Πρεβέζης.
1η η αγγλική αγορά, με 114.940 αφίξεις και 28,88% επί των συνολικών 397.977,
2η η Γερμανική, με 57.252 και 14,38% επί των συνολικών,
3η η Ολλανδική, με 41.884 και 10,52% αντίστοιχα,
4η η αγορά της Δανίας, με 31.666 και 7,95%, και
5η η Σουηδική, με 30.863 αφίξεις και 7,75%.
Οι αγορές αυτές αντιπροσωπεύουν το 69,48% των συνολικών αφίξεων του αερ/μίου.
Πίνακας 2.
Καταγραφή Τουριστικών Αγορών με βάση τις συνολικές τους αφίξεις
στα αεροδρόμια Ιονίου.
(Αεροδρόμια ΠΙΝ & Ακτίου Πρεβέζης).
Συνολικές αφίξεις Εξωτερικού στα τέσσερα αεροδρόμια Ιονίου: 3.780.098
Αφίξεις ανά τουριστική αγορά.
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ | ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΣΤΑ 4 ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ |
ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥΡ. ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ 4 ΑΕΡ/ΜΙΩΝ 2024 |
1. ΑΓΓΛΙΑ |
1.457.043 |
38,57% |
2. ΓΕΡΜΑΝΙΑ |
468.519 |
12,39% |
3. ΙΤΑΛΙΑ | 357.652 |
9,46% |
4. ΠΟΛΩΝΙΑ | 279.215 | 7,38%
|
5. ΟΛΛΑΝΔΙΑ |
189.162 |
5,00% |
6. ΓΑΛΛΙΑ | 122.189 |
3,23% |
7. ΤΣΕΧΙΑ |
118.587 |
3,13% |
8. ΑΥΣΤΡΙΑ |
91.763 |
2,42% |
9. ΟΥΓΓΑΡΙΑ | 79.807 | 2,11% |
10. ΔΑΝΙΑ | 71.033 | 1,87% |
Σημείωση: οι αγορές Αγγλίας και Γερμανίας, αντιπροσωπεύουν, από κοινού,
το 50,96% των συνολικών αφίξεων των τεσσάρων αεροδρομίων Ιονίου.
Ποιοτικός Τουρισμός.
Υποδομές και Υπηρεσίες, στην πάλαι ποτέ Ναυαρχίδα του Ελληνικού Τουρισμού.
Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι μιλάνε για «υπερτουρισμό», ενώ επαγγελματίες του Τουρισμού, (εστίασης, εμπορίου, κλπ), διαμαρτύρονται πως η κατακόρυφη αύξηση των τουριστικών ροών δεν συμβαδίζει με ανάλογη αύξηση των εσόδων τους!
Ωστόσο, κατά την άποψη πολλών πρέπει η Κέρκυρα να περάσει από τον υπερτουρισμό στον ποιοτικό τουρισμό! Αν, δε, ερωτηθούν τι εννοούν με τον προσδιορισμό «ποιοτικός», η πλέον δημοφιλής απάντηση είναι: να «φέρνει» λίγους, αλλά «καλούς τουρίστες», που ξοδεύουν πολλά, σε αντίθεση με τους σημερινούς πολλούς, αλλά «κακούς», που ξοδεύουν λίγα! Ελάχιστοι θα συνδέσουν την ποιότητα, με αειφορία, με βιωσιμότητα, με εναλλακτικές μορφές τουρισμού και με τον τουρίστα, που πέραν του πόσα ξοδεύει, σέβεται τον τόπο μας και το περιβάλλον, ενδιαφέρεται για την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας, αναζητεί την αυθεντικότητα του φαγητού και της φιλοξενίας. Ο τουρίστας, που πέραν της παραλίας, του ήλιου και της θάλασσας, θα μεταβεί στην ενδοχώρα του νησιού, θα αναζητήσει τη λαϊκή αρχιτεκτονική των χωριών, και θα επισκεφθεί το Μουσείο και τα ιστορικά μνημεία κ.ο.κ.
Όμως αν πράγματι θέλουμε λίγους και ποιοτικούς τουρίστες, πρέπει πρώτα να είμαστε κι εμείς ποιοτικοί ως πολίτες και ως επιχειρηματίες και ο τόπος μας, ένας ποιοτικός προορισμός! Και ποιοτικός προορισμός είναι αυτός που πρωτίστως σέβεται και προστατεύει το φυσικό του περιβάλλον, που διακρίνεται για την καθαριότητα και την ευταξία παντού, που τηρεί και προβάλλει τις παραδόσεις και τον πολιτισμό του, που συντηρεί, εκσυγχρονίζει και επενδύει στις υποδομές και υπηρεσίες του. Ένας προορισμός που σέβεται τους κατοίκους του και εξυπηρετεί τις ανάγκες τους, αναβαθμίζοντας παράλληλα και την ποιότητα εμπειρίας των επισκεπτών του!
Είναι περιττό να αναφερθούμε στην ποιότητα των υποδομών και των υπηρεσιών, που απολαμβάνουμε ως Κερκυραίοι. Τα πάντα βρίσκονται σε παρακμιακή πορεία, ελλείψει σχεδίου, στρατηγικής, οράματος και συντονισμένων διεκδικήσεων!
Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι στην τουριστική της διαδρομή, από τη δεκαετία του ΄70 κι έπειτα, έτσι πορεύτηκε η Κέρκυρα του Πολιτισμού και του Τουρισμού! Χωρίς πυξίδα και όραμα! Χωρίς να γίνονται, ούτε τα αυτονόητα! Όποτε δε επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί ένας σχεδιασμός, όπως π.χ. ένα στοιχειώδες τοπικό χωροταξικό, ή μία εκδοχή ΣΒΑΚ, υπό την παρέμβαση πολύμορφων συμφερόντων και συντεχνιών, με την ανοχή… τοπικών θεσμικών παραγόντων, κομμάτων και αυτοδιοίκησης, έμενε στα χαρτιά…, προς δόξα της συμφεροκρατίας και της πελατοκρατίας!
Κατά τ άλλα, και τι δεν έχουμε ακούσει, διαχρονικά, από «επίσημα» χείλη, για παρακάμψεις, για δακτυλίους, για άξονες, για φράγματα, για αεροδρόμιο στο Νότο, για Λυρικά μέγαρα…, για γκρέμισμα του εκτρωματικού, αρχιτεκτονικά και λειτουργικά, Θεάτρου, για υπέργεια και υπόγεια πάρκιν, για παρεμβάσεις στα Φρούρια και στον «Ορφέα»…, για δρόμους, για σύγχρονο φωτισμό παντού, για εργοστάσιο και αναβάθμιση της καθαριότητας, για ανακύκλωση, για πάταξη της παραβίασης και κατάληψης του δημόσιου χώρου, για επίλυση του κυκλοφοριακού, για, για…! Και να χρυσοπληρωμένες μελέτες, επί μελετών… άνευ αντικρίσματος! (Υπενθυμίζω εδώ ένα τεράστιο θέμα που θα κληθεί η Κέρκυρα να αντιμετωπίσει σχετικά σύντομα… -μέχρι τον Ιούνιο του 2026. Αναφέρομαι στην παράκαμψη του αεροδρομίου, που πρέπει να εφαρμοστεί σε υλοποίηση σχετικής παρατήρησης, από το 2014, του Οργανισμού της Ε.Ε. για την Αεροπορική Ασφάλεια, -European Union Aviation Safety Agency / EASA-, προκειμένου να πιστοποιηθεί. Η υλοποίησή της προβλέπει τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη νοητή προέκταση του διαδρόμου 17, που εκ των πραγμάτων απαιτεί απαλλοτριώσεις και αλλαγή όδευσης της εθνικής Λευκίμης προς την πόλη! Θα γίνει με υπογειοποίση; Και αν ναι, πότε θα υλοποιηθεί;)
Απέναντι στην όλη αυτή κατάσταση, τα μόνα αντίβαρα που προς το παρόν «απορροφούν» ένα μεγάλο μέρος της προκαλούμενης δυσμένειας σε κατοίκους και επισκέπτες είναι το ιστορικό, πολιτιστικό και φυσικό απόθεμα της Κέρκυρας! Αλλά ως πότε η Κέρκυρα θα καυχιέται μόνο για την ιστορία της και τον πολιτισμό της;
Κάπως έτσι, λοιπόν, με την εποχικότητα, τις τριτοκοσμικές υποδομές και υπηρεσίες και με την αταξία να επικρατεί απ άκρου εις άκρον του νησιού, πορευόμαστε τουριστικά, χωρίς να υπάρχουν, πλέον, πολλές δυνατότητες για αλλαγή του τουριστικού προτύπου, προς έναν ποιοτικό τουρισμό, τον οποίο, άλλωστε, ούτε φαίνεται να θέλουν όλοι και προς τον οποίο για να στραφούμε χρειάζονται, (εκτός από θεσμικές παρεμβάσεις, που συνήθως βρίθουν από σκοπιμότητες και στρεβλώσεις και εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα), χρήματα, βούληση, αξιόπιστος σχεδιασμός και συντονισμένες διεκδικήσεις. Κάτι δύσκολο έως αδύνατο, στη χώρα της πολυνομίας, της αναξιοκρατίας, των θεσμικών παρεκτροπών, των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων και των ανταγωνιστικών συντεχνιακών αντιλήψεων! Και στον Τουρισμό, όπως και σε άλλα μείζονα θέματα, που σχετίζονται με το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, συγκρούονται μεγάλα συμφέροντα -ξένα και ντόπια-, ενώ πολιτικές μακράν των εθνικών συμφερόντων… εφαρμόζονται έξω από αυτονόητες εθνικές στρατηγικές! Από την άλλη, λειτουργώντας σ ένα συγκεκριμένο και κατεστημένο ευρωπαϊκό οικονομικό και κοινωνικό σύστημα, με σαφώς αλλαγμένο το προφίλ των τουριστών, δεν είναι πολύ εύκολο να διαλέξεις… τον «ποιοτικό τουρίστα», αποκλείοντας τον «κακό»… και μάλιστα με κυρίαρχο κριτήριο το πόσα ξοδεύει…!
Διεύρυνση Τουριστικής περιόδου.
Τελευταία, όλο και συχνότερα συζητείται η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τόσο για την άμβλυνση της εποχικότητας, όπως υποστηρίζεται, όσο και για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας κατά τους χειμερινούς μήνες.
Κατ αρχήν, με την οποιαδήποτε επιμήκυνση εμπλέκεται μία σειρά παραγόντων, που κανένας δεν εγγυάται ότι μπορούν να συντονιστούν και να ενεργήσουν με φερεγγυότητα. Ενδεικτικά, μιλάμε για αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμιο, τουριστικούς πράκτορες, Δημοτική Αρχή, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Εμπορικό Επιμελητήριο, Επαγγελματικοί φορείς, κ.ο.κ., προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλήρης τουριστική λειτουργία της πόλης. Να μπορεί δηλαδή ο τουρίστας να βρει πτήση, άνετη διαμονή, ανοικτά εστιατόρια και τουριστικά καταστήματα, δυνατότητα επίσκεψης π.χ. στο Αχίλλειο και άλλους αρχαιολογικούς χώρους, να παρακολουθήσει πολιτιστικές και συναφείς εκδηλώσεις κ.λ.π., φυσικά δε και συμφέρουσες τιμές. Και επίσης, σε συνεργασία των δύο άλλων Δήμων να εμπλουτίζεται η εμπειρία των τουριστών, με πολιτιστικές και άλλες τοπικές εκδηλώσεις στο Βορρά και το Νότο.
Όλα αυτά, με ιδιαίτερη και στοχευμένη προβολή στις τουριστικές αγορές.
Είναι εύκολο όλο αυτό; Θεωρητικά, ναι. Πρακτικά, όχι. Για δύο λόγους. 1ον διότι η περίοδος αυτή, απευθύνεται σε ειδικές κατηγορίες τουριστών, που αριθμητικά τουλάχιστον δύσκολα θα κάλυπταν τα λειτουργικά έξοδα όλων των εμπλεκομένων, και 2ον γιατί ένας νησιωτικός προορισμός, δεν μπορεί να καλύψει την ποικιλομορφία των ενδιαφερόντων τέτοιων επισκεπτών, εκτός ίσως όσων ενδιαφέρονται για νησιωτικό city-break!
Σε ό,τι αφορά την άμβλυνση της εποχικότητας, τα πράγματα έτσι όπως είναι δομημένα στις ευρωπαϊκές χώρες, στις συνήθειες και τις προτιμήσεις των λαών και βεβαίως στα βασικά χαρακτηριστικά του τουριστικού μας προϊόντος, δύσκολα θα επιτευχθεί και μάλιστα με πειράματα επί χάρτου…!
Προκλήσεις και προοπτικές του Κερκυραϊκού Τουρισμού το 2025.
Απ΄ ότι φαίνεται, η Κέρκυρα θα μπει στη νέα σεζόν αντιμέτωπη με τα μείζονα προβλήματα που την ταλανίζουν για χρόνια! Προβλήματα που δεν επιλύονται αυτόματα και που δυστυχώς διευρύνονται με νέα! Το 2024 π.χ. ανέκυψε το μείζον ζήτημα της έλλειψης ή της ανεπάρκειας νερού! Και σ αυτό, όπως και σε τόσα άλλα, οι αρμόδιοι τρέχουν πίσω του, αναζητώντας λύσεις της τελευταίας στιγμής!
Έτσι όμως δεν πας πουθενά. Και «τη νύφη πληρώνουν» πάντα οι κάτοικοι…!
Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να ξεφύγουμε ως προορισμός από τους βραχυχρόνιους σχεδιασμούς, που συνήθως μένουν στα χαρτιά… και να δρομολογήσουμε την επίλυση των μείζονων προβλημάτων, στοχεύοντας στην οικοδόμηση ενός τουριστικού προορισμού που προσαρμόζεται και ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις, για να μπορούμε να μιλάμε για τον Τουρισμό του αύριο και του μέλλοντος;
Τα μηνύματα από τις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις -και όχι μόνο- είναι ευοίωνα, αλλά οι προσδοκίες συγκρατημένες, αφού υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την εξέλιξη του τουρισμού, όπως ασφαλώς και άλλες πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας των λαών της Ευρώπης. Ήδη στην ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., προστέθηκε απρόσμενα ένα τεράστιο κόστος, 75 δις ευρώ, με την απόφαση του αμφιλεγόμενου και προκλητικά ευνοημένου της Δύσης, Ζελένσκι να διακόψει την τροφοδοσία της με φυσικό αέριο μέσω του ρωσικού αγωγού που διέρχεται από την Ουκρανία…! Ενήργησε αφ εαυτού ή καθ υπόδειξη…;
Ας μην ξεχνάμε ότι με την είσοδο του 2025, ο κόσμος μπαίνει στην εποχή Τράμπ, ο οποίος, πριν καν αναλάβει καθήκοντα, εξαπέλυσε πρωτόγνωρες απειλές προς πολλές κατευθύνσεις.
Απειλεί την Ε.Ε. -και όχι μόνο- με τη επιβολή δασμών στα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ. Κάτι τέτοιο αν υλοποιηθεί θα οδηγήσει σε αντίποινα και ουσιαστικά σε ένα γενικευμένο εμπορικό πόλεμο, με τεράστιες επιπτώσεις στην παραγωγική διαδικασία των χωρών και στην οικονομική κατάσταση επιχειρήσεων και εργαζομένων.
Υπάρχει έτσι, έλλειψη προβλεψιμότητας και διάχυτη ανησυχία για την κατεύθυνση των εξελίξεων που θα προκύψουν στο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό επίπεδο, σε σχέση με τον τουρισμό.
Η Κέρκυρα, αποδεδειγμένα, βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων και με δυναμική διατήρησης της θέσης της απέναντι στο σκληρό τουριστικό ανταγωνισμό.
Δεν πρέπει, όμως, να μας διαφεύγει ότι ως χώρα, και κατ επέκταση ως Κέρκυρα, είμαστε οικονομία ενός προϊόντος. Του τουρισμού!
Αν γονατίσει ο τουρισμός, τι γίνεται;