Στα ψιλά των ψιλών πέρασε η υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ Κροατίας-Αλβανίας-Κόσσοβου πριν από λίγες μέρες… Αραγε, αυτή είναι η θέση που τις αξίζει στην ιεραρχία γεωπολιτικής και γωστρατηγικής σπουδαιότητας;
Αν κανείς έκρινε τα πράγματα με αφέλεια θα έλεγε πως η συμφωνία είναι περιττή αφού Κροατία και Αλβανία είναι προσαρτημένες στο άρμα του ΝΑΤΟ, ενώ το Κόσσοβο είναι προνομιακός φίλος της Βορειο-Ατλαντικής συμμαχίας. Επειδη, όμως διατηρούμε για την ώρα τη μνήμη μας μπορούμε να θυμηθούμε, ότι πριν από 26 περίπου χρόνια, οι δυο πρώτες βρέθηκαν στην ίδια πλευρά του πολέμου υπερασπιζόμενες την ‘ανεξαρτησία’ του Κοσσόβου από την Σερβία…
Εμπνευστής και καθοδηγητής της αντι-Σερβικής εκστρατείας σε δύο δόσεις υπήρξε η Γερμανία, που η ωμή της παρέμβαση στα Βαλκάνια ήταν εκδοχή της χιτλερικής παρέμβασης με …πολιτικά…
Όπως και τότε, στα Βαλκάνια υπήρξαν οι ‘πρόθυμοι’ και οι αντισταθέντες. Οι σημερινοί πρόθυμοι του φιλογερμανικού σχηματισμού είναι οι ίδιοι με τους τότε. Και ο στόχος παραμένει κοινός… Τουλάχιστον εν μέρει…
Στην σημερινή τους έκφραση ή καλύτερα στην μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, οι επιδιωκόμενες μεταβολές των κρατικών συνόρων και των διακρατικών σχέσεων έχουν και στόχους εξω-Βαλκανικούς.
Το ντελίριο γεωπολιτικών αλλαγών, που συντελέστηκε τα χρόνια του μπεκρή πρόεδρου Γιέλτσιν, φάνηκε από πολύ νωρίς πως στόχευε την Ρωσία. Είτε κατευθείαν με τις συνεχείς ανατολικές επεκτάσεις του ΝΑΤΟ είτε με την τεχνική του στραγγαλισμού μέσω Βαλκανίων και εγγύς Ανατολής.
Ψύχραιμοι αναλυτές ειδοποιούσαν από τότε ότι υπάρχει επόμενος ‘τελικός’ στόχος… Εστω και αν η επιφανειακή εικόνα έμοιαζε να δικαιώνει το ‘τέλος της ιστορίας’.
Η πρόσφατη συμφωνία δείχνει τις τάσεις των εμπνευστών και οραματιστών της προς Ανατολάς επέκτασης. Ιδιαίτερα τον Γαλλο-Γερμανικό Αξονα, τις Βρετανικές ‘πρωτοβουλίες’ και το …ειρηνευτικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ.
Η συμφωνία αναφέρεται, μεταξύ άλλων και σε ανάπτυξη κοινής στρατιωτικής βιομηχανίας, κοινές ασκήσεις, κοινή στρατιωτική εκπαίδευση… Προβλέψεις, που ουσιαστικά παραβιάζουν ακόμη και την ίδια την συμφωνία του Ντέϊτον, που υπογράφτηκε με την Σερβία ηττημένη…
Φαίνεται, πως τα Βαλκάνια θα εξακολουθήσουν να είναι πεδίο γεωπολιτικών αναμοχλεύσεων και γεωστρατηγικών κινήσεων… Μαντάτα όχι αισιόδοξα για τους λαούς της περιοχής και φυσικά όχι μόνον τον Σέρβικο λαό, που έχε το ‘προνόμιο’ να έχει γευτεί πρώτος την …’απελευθερωτική’ δράση της δύσης.
Η Ελληνική εξωτερική πολιτική θα δοκιμαστεί στον χώρο της γειτονιάς μας, όπου η μονόπλευρη και υποτακτική ένταξη στην … ‘σωστή πλευρά της ιστορίας’, μπορεί να αυξήσει κινδύνους και περιπέτειες…