Ανακοίνωση της ΛΑΣΥ Νότιας Κέρκυρας για το θέμα της ύδρευσης στην περιοχή
Αναλυτικά
Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει αναδείξει επανειλημμένα κι υπεύθυνα τα προβλήματα υδροδότησης του Δήμου Νότιας Κέρκυρας, όπως κι όλα τα άλλα θέματα που αφορούν την περιοχή. Έχουμε έγκαιρα επισημάνει ότι η απουσία σοβαρών έργων στο υδρευτικό δίκτυο αποτελεί αιτία για να ζήσουμε ξανά τα προβλήματα του περυσινού καλοκαιριού. Ούτε πέρυσι, ούτε φέτος έχει ληφθεί κάποιο ουσιαστικό μέτρο για την εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων νερού αλλά και την αντικατάσταση του δικτύου-“σουρωτήρι”.
Στα τέλη του Δεκέμβρη το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε ομόφωνη απόφαση με την οποία όρισε τις ανάγκες για την υδροδότηση της Νότιας Κέρκυρας. Η Δημοτική Αρχή, η ΔΙΑΔΕΥΑΚ, το Υπουργείο Ναυτιλίας ως αρμόδιο για την ύδρευση των νησιών, η Κυβέρνηση συνολικά που, εκτός των άλλων, κήρυξε την Κέρκυρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν έχουν κάνει το παραμικρό για την υλοποίηση αυτής της απόφασης που λύνει το πρόβλημα της ύδρευσης στον Νότο. Ήμασταν οι μόνοι που σε αυτή την απόφαση διαφωνήσαμε με την αφαλάτωση, κι αυτό γιατί:
α) Η αφαλάτωση είναι μια λύση που η Νότια Κέρκυρα δεν τη χρειάζεται λόγω της επάρκειάς της σε υδάτινους πόρους. Επιπλέον, οι ποσότητες του νερού που παράγει δεν λύνουν το πρόβλημα.
β) Η εγκατάσταση αυτή, εκτός του τεράστιου κόστους με το οποίο θα επιβαρυνθεί ο Δήμος, δημιουργεί σχέση εξάρτησης με τον ιδιοκτήτη/προμηθευτή/εργολάβο.
γ) Μετά την πρώτη μικρή περίοδο λειτουργίας της μονάδας αφαλάτωσης, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας, θα ακολουθήσει η υποχρέωση της λειτουργίας της από τον ιδιώτη, ο οποίος φυσικά δεν έχει φέρει την αφαλάτωση για να λειτουργεί εποχιακά. Έτσι, ο Δήμος, μετά το πρώτο μικρό διάστημα, θα επωμιστεί την λειτουργία της εγκατάστασης με ετήσιο κόστος περί τις 600.000€. Αν, όμως, αυτό το ποσό δοθεί για έργα στο δίκτυο, στην άντληση, καθώς και στη λειτουργία της λιμενοδεξαμενής του Μοσχόπουλου, θα έχουμε μόνιμες και οριστικές λύσεις στο πρόβλημα.
δ) Η λειτουργία της αφαλάτωσης έχει προφανείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις, χωρίς να είναι κανείς σε θέση να προβλέψει τώρα το μέγεθος των επιπτώσεων αυτών.
Η θέση μας αυτή ενάντια στη λειτουργία της αφαλάτωσης επιβεβαιώνεται από την εξέλιξη των πραγμάτων, αφού:
i)δέκα μήνες τώρα η Δημοτική Αρχή και η ΔΙΑΔΕΥΑΚ δείχνουν ανίκανες να τη θέσουν σε λειτουργία
ii)ο ιδιώτης ήρθε και πήρε τη μονάδα από το Λιμάνι, όχι βέβαια για να την πάει “βαρκάδα” και “πασχαλινές διακοπές”. Ακόμα κι ο πιο αδαής καταλαβαίνει ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός εργολαβικού παιχνιδιού την εξέλιξη του οποίου μένει να δούμε…
Όμως τα χειρότερα έπονται διότι ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας προχωράει γοργά στη διαδικασία διάσπασης της ΔΙΑΔΕΥΑΚ και ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας δεν έχει κάνει κι ούτε φαίνεται να κάνει κάτι, ώστε να προετοιμαστεί γι’ αυτή την εξέλιξη. Δεν έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες ίδρυσης επιχείρησης ύδρευσης του Δήμου Νότιας Κέρκυρας, ούτε έχει τροποποιηθεί ο οργανισμός του Δήμου ώστε, αν επιλέξει τη σύσταση υπηρεσίας, να μπορεί το πράξει. Όσο για το σενάριο διατήρησης του ΑΦΜ της ΔΙΑΔΕΥΑΚ από τον Δήμο Νότιας Κέρκυρας, μάλλον μοιάζει με πασχαλινό πυροτέχνημα στα χέρια της Δημοτικής Αρχής.
Με ποιον, λοιπόν, τρόπο και με ποιον φορέα θα λειτουργήσει ο Δήμος την ύδρευση και την αποχέτευση, αν κι εφόσον ολοκληρωθούν, ως φαίνεται, στα μέσα του καλοκαιριού οι διαδικασίες διάσπασης της ΔΙΑΔΕΥΑΚ, αφού δεν έχει κάνει τίποτα για να προετοιμάσει το πλαίσιο λειτουργίας της ύδρευσης-αποχέτευσης;
Μήπως όλο αυτό το μπάχαλο προκαλείται τεχνηέντως για να δοθεί “λύση” από τους “σωτήρες” της ιδιωτικής πρωτοβουλίας;
Η Λαϊκή Συσπείρωση για μία ακόμη φορά θα επαναλάβει αυτό που από πολύ νωρίς διέβλεψε, ότι δηλαδή δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με μία ανίκανη δημοτική αρχή που κουβαλάει νερό στον μύλο της κερδοφορίας των ιδιωτών ακολουθώντας πιστά την κυβερνητική γραμμή. Έχουμε να κάνουμε με μία επικίνδυνη για τις δημοτικές υποθέσεις δημοτική αρχή και την ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη φέρουν όσοι συγκυβερνούν κι όσοι στήριξαν και στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα αυτήν τη φαρσοκωμωδία.