Ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα, μπορεί να καλύψει μία οικία για 25 χρόνια.
Το «θολό τοπίο» στην παγκόσμια ενεργειακή πολιτική και οι «γρίφοι» που καλούνται να λύσουν οι καταναλωτές, σχετικά με το ποια τιμολόγια ρεύματος τους συμφέρουν, οδηγούν όλο και περισσότερους στη δημιουργία αυτόνομων ενεργειακών συστημάτων για τα σπίτια τους.
Το πιο δημοφιλές, αλλά και όπως αποδεικνύεται προσιτό οικονομικά, είναι το σύστημα των φωτοβολταϊκών στις στέγες των οικιών, για το οποίο μάλιστα υπήρξε πέρσι και επιδοτούμενο πρόγραμμα από την κυβέρνηση, ενώ κατά πάσα πιθανότητα, θα ανακοινωθεί και νέο.
Μιλήσαμε με τον ενεργειακό επιθεωρητή, Μιχάλη Χριστοδουλίδη, ο οποίος μας αποκρυπτογράφησε όλα τα στοιχεία, ενός τέτοιου μέσου συστήματος και φυσικά κοστολόγησε, ώστε να διαπιστώσουμε, αν τελικά αξίζει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και τι ακριβώς προσφέρει.
Όπως μας εξήγησε ο κ. Χριστοδουλίδης, «μία τυπική κατοικία, στα 100 τετραγωνικά μέτρα, έχει μέση ετήσια κατανάλωση 5000 κιλοβατώρες. Αυτό είναι το ρεύμα, που καλείται το σύστημα με τα φωτοβολταϊκά να καλύψει.
Για να μπορέσει, το ρεύμα που θα παράγεται από το φωτοβολταϊκό, να το έχει αποκλειστικά ο καταναλωτής, χωρίς να δίνει καθόλου ρεύμα στο δίκτυο, με αυτονομία ειδικών μπαταριών-συσσωρευτών, πρέπει να γίνει μία κατασκευή που θα αποτελείται από 5KW (κιλοβάτ), εγκατεστημένη ισχύ, από 10 πάνελ. Αυτά τοποθετούνται σε 20 τετραγωνικά μέτρα ασκίαστης επιφάνειας. Το κάθε πάνελ, έχει φωτοβολταϊκή ισχύ 500W. Έτσι τα 10 πάνελ, θα «βγάλουν» ενέργεια 5KW, που χρειαζόμαστε το χρόνο.
«Με όλα τα πάνελ εγκατεστημένα, καλώδια, inverter, μπαταρία, μετρητές και μπαταρία και φορτιστή μπαταρίας, πίνακα και μαζί και με τα εργατικά, θα χρειαστεί κάποιος να δώσει 12.000-14.000 ευρώ. Με όλο το πακέτο έτοιμο προς χρήση. Μιλάμε για μία πλήρη αυτόνομη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση», αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης.
Υπογραμμίζει δε ότι η εγκατάσταση ενός συστήματος 5KW, σου καλύπτει, όχι μόνο τις 5.000 κιλοβατώρες που χρειάζεσαι, αλλά έχεις και πλεόνασμα ενέργειας. Ένα τέτοιο σύστημα, κάνει πλήρως αυτόνομο ένα σπίτι. Από εκεί και πέρα, το μόνο έξοδο που υπάρχει, είναι για τη συντήρηση του συστήματος.
Ένα φωτοβολταϊκό σε στέγη, που θα κάνει συνολικά αυτόνομη την κατοικία, καλύπτει τον ιδιοκτήτη για 25 χρόνια. Μετά, τα πάνελ χάνουν την απόδοσή τους., με την πάροδο του χρόνου.
«Μία μέση κατοικία, ένα τυπικό νοικοκυριό, στα 100 τετραγωνικά, χρειάζεται περίπου 1000 ευρώ το χρόνο, μόνο για την πληρωμή της κατανάλωσης ρεύματος. Όχι φυσικά για τις χρεώσεις που δεν απαλλάσσεσαι, (τέλη δήμων, ΕΡΤ, κλπ). Περίπου στα δώδεκα χρόνια, έχεις κάνει λοιπόν την απόσβεσή σου και για τα υπόλοιπα χρόνια δεν πληρώνεις τίποτα για ρεύμα. Είσαι πλήρως ανεξάρτητος».
Το σύστημα με τα φωτοβολταϊκά, μπορεί να εγκατασταθεί παντού. Ειδικά όμως για την Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα, ο κ. Χριστοδουλίδης προτείνει κάτι άλλο: «Στις πολυκατοικίες, επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα δώματα, αφού ο χώρος καλύπτεται από ηλιακούς θερμοσίφωνες, κεραίες κλπ, θα μπορούσε ένα τέτοιο σύστημα, να γίνει για την κοινόχρηστη κατανάλωση του ρεύματος. Και να τοποθετείται στην απόληξη του κλιμακοστασίου του δώματος. Από την πολεοδομική νομοθεσία, μπορείς πλέον να βάλεις φωτοβολταϊκά με κλίση 3 μοίρες. Αυτό πρέπει όμως να αλλάξει και να πάει στις 30 μοίρες, αφού μόνο έτσι θα υπάρχει ενεργειακή απόδοση. Οι 30 μοίρες είναι κάτι προαπαιτούμενο, για το λεκανοπέδιο. Αλλιώς δεν πρόκειται να δουλέψει αυτό το σύστημα», αναφέρει.
Το συγκεκριμένο σύστημα, θα καλύπτει το κοινόχρηστο ρολόι της πολυκατοικίας. Φωτισμό, ανελκυστήρα κλπ. Το κόστος ενός τέτοιου συστήματος, είναι 7.000-8.000 ευρώ, για μία τυπική πολυκατοικία.