Αποτίμηση του διήμερου εκδηλώσεων αφιερωμένων στη μνήμη του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, πρώην Αντιπρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, συνθέτη και μουσικολόγου, Χάρη Ξανθουδάκη.
Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου διοργάνωσε διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένων στη μνήμη του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, πρώην Αντιπρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, συνθέτη και μουσικολόγου, Χάρη Ξανθουδάκη (1950-2023), την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024.
Οι εκδηλώσεις ανέδειξαν όλες τις πτυχές του έργου του εκλιπόντος, από τη διοικητική, τη μουσικολογική, τη συνθετική, την εκπαιδευτική έως και τη λιγότερο γνωστή πλευρά του, αυτή της συγγραφής ποιημάτων.
Παλιοί και νέοι συνάδελφοι, απόφοιτοι που τον θυμούνται και φοιτητές που ήθελαν να τον τιμήσουν, απέτισαν έναν σεμνό και συναισθηματικά φορτισμένο φόρο τιμής στον ίδιο και το κληροδότημά του, τόσο στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όσο και στην ίδια την Κέρκυρα, με μια ευρεία γκάμα επιστημονικών και καλλιτεχνικών δράσεων.
Στον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος, έκανε λόγο για έναν άνθρωπο στον οποίο οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους ακαδημαϊκούς, οφείλουν την παρουσία τους στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, άμεσα ή έμμεσα. «Άμεσα γιατί ο Χάρης Ξανθουδάκης ήταν εκείνος που αναζητούσε στελέχη και έμμεσα γιατί με τη δική του προσπάθεια και το όραμά του για τη λειτουργία Τμήματος Μουσικών Σπουδών στην Κέρκυρα, έθεσε τις βάσεις για να το καμαρώνουμε σήμερα πανελλαδικά και όχι μόνο», διευκρίνισε ο Πρύτανης, μνημονεύοντας και την προσωπική του μαρτυρία, ήδη από το 2004, όταν ξεκίνησε η λειτουργία του Τμήματος Τεχνών, Ήχου και Εικόνας και δέχθηκε την πρόταση του Ξανθουδάκη, ώστε να αναλάβει θέση Καθηγητή, εγκαινιάζοντας με αυτόν τον τρόπο την ακαδημαϊκή του πορεία.
Ο Κοσμήτορας της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος, αναφέρθηκε στην πολυσχιδή προσωπικότητα, το πηγαίο ταλέντο και τη βαθιά φιλοσοφημένη σκέψη του Χάρη Ξανθουδάκη, στοιχεία που, όπως επισήμανε, αποτελούσαν τις κυρίαρχες συνισταμένες του έργου αλλά και της ζωής του, που ήταν γεμάτη από δημιουργία και προσφορά στην τέχνη και την επιστήμη.
Χαιρετισμό στην έναρξη των εκδηλώσεων απηύθυνε και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Κωνσταντίνος Βουσολίνος. «Σεβασμός, συγκίνηση και δέος είναι τα συναισθήματα που μας διακατέχουν για τον άνθρωπο που οραματίστηκε, αγωνίστηκε και πέτυχε πάρα πολλά στα ακαδημαϊκά δρώμενα του τόπου μας. Εύχομαι η ενέργειά του, η οποία παραμένει εντονότατη στην Κέρκυρα, να μας ενώσει όλους σε ένα κοινό αγώνα για το μέλλον του Ιονίου Πανεπιστημίου», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στην εισαγωγική της ομιλία η Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγήτρια Αναστασία Σιώψη, υπογράμμισε ότι στον Χάρη Ξανθουδάκη οφείλεται ο ιδεώδης και μοναδικός συνδυασμός Πανεπιστημίου και Μουσικής Ακαδημίας του Τμήματος, καθώς εκείνος συνέβαλε αποφασιστικά στην εισαγωγή των καλλιτεχνικών μουσικών αντικειμένων, παράλληλα με την καλλιέργεια των μουσικών επιστημών. «Με δική του πρωτοβουλία εδραιώθηκε το πρώτο Τμήμα Μουσικών Σπουδών στην Ελλάδα, που απέκτησε τρεις θεσμοθετημένες κατευθύνσεις, τη Μουσική Σύνθεση, τη Μουσική Εκτέλεση και τις Μουσικές Επιστήμες, οι οποίες συνυπάρχουν και θα αλληλοεπιδρούν για πολύ καιρό ακόμη», κατέληξε η κ. Σιώψη, επικαλούμενη και την προσωπική της μαρτυρία, από το 1996, όταν ο Ξανθουδάκης την κάλεσε να αναλάβει την ειδικότητα της «Αισθητικής της Μουσικής» στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού της στην Αγγλία.
Η πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων συνεχίστηκε με δυο ενότητες συζητήσεων σχετικά με το διοικητικό και ερευνητικό έργο, καθώς και των διδακτόρων υπό την εποπτεία του Χάρη Ξανθουδάκη, τις οποίες συντόνισαν ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και Αντιπρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Στάθης Μακρής και ο Καθηγητής του Τμήματος και Αντιπρύτανης, Ανδρέας Γεωργοτάς, αντίστοιχα. Ακολούθησε ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με πέντε ξεχωριστά μουσικά σύνολα, πλαισιωμένα από καθηγητές και καθηγήτριες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, που ερμήνευσαν έργα του Χάρη Ξανθουδάκη από διαφορετικά μουσικά είδη, όπως η μουσική δωματίου, η μελοποιημένη ποίηση και η συμφωνική μουσική.
Η δεύτερη ημέρα εγκαινιάστηκε με συζήτηση ανάμεσα σε αφυπηρετήσαντες Καθηγητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και αποφοίτους τάξεων του Χάρη Ξανθουδάκη. Η συνέχεια αφιερώθηκε σε συναυλίες με τη συμμετοχή υποψηφίων διδακτόρων και φοιτητών του Τμήματος και ολοκληρώθηκε με την ερμηνεία έργων ηλεκτρονικής μουσικής και συνεργασίες του εκλιπόντος με καλλιτέχνες της εικόνας.
Οι εκδηλώσεις του διημέρου είναι διαθέσιμες στους παρακάτω ηλεκτρονικούς συνδέσμους:
Διήμερο εκδηλώσεων στη μνήμη του Ομότιμου Καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου, Χάρη Ξανθουδάκη – 1η μέρα
https://www.youtube.com/live/eWcSgupx2SI
Διήμερο εκδηλώσεων στη μνήμη του Ομότιμου Καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου, Χάρη Ξανθουδάκη – 2η μέρα
https://www.youtube.com/live/YJuvG0nSm18