Στέφανος Γκίκας στο “ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ”: «Έχω αφοσιωθεί απόλυτα στο νησί μας, έχοντας ως όραμα την ισόρροπη ανάπτυξη του τόπου μας, την βελτίωση των βασικών υποδομών και την ευημερία των πολιτών»
Τις βασικές πολιτικές και προτεραιότητες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενόψει του 2025 που αναμένεται να είναι σημαντικό έτος για την Ελληνική Ναυτιλία, παρουσίασε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού “ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ”.
Μεγάλο μέρος της συνέντευξης αφορούσε στην Κέρκυρα και στις πολιτικές που ακολουθούνται για την αναβάθμιση των υποδομών και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα οι Ερωτήσεις που αφορούν στην Κέρκυρα είναι οι εξής:
Η Κέρκυρα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά για τουρισμό. Ποιες πρωτοβουλίες παίρνονται για τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών και των υπηρεσιών στο νησί; Φέτος υπήρξαν αρκετά προβλήματα την καλοκαιρινή περίοδο.
Η αναβάθμιση των υποδομών της Κέρκυρας είναι απαραίτητη, τόσο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, όσο και των επισκεπτών.
Στην αρχή της κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και εγώ προσωπικά ως εκπρόσωπος του Κερκυραϊκού λαού, δεσμευτήκαμε για τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών της ΠΕ Κέρκυρας και την εξέλιξή της σε Κέντρο Θαλάσσιου Τουρισμού της ΝΑ Μεσογείου. Έκτοτε έγιναν σημαντικά βήματα…
Πριν από λίγες εβδομάδες υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή της μαρίνας Mega-Yacht στην Κέρκυρα, ενώ ολοκληρώνεται και η μαρίνα της Σπηλιάς στην παλιά πόλη.
Επίσης, προχωρούν οι Μελέτες για την κατασκευή του Λιμένα Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών στη Βόρεια Κέρκυρα, παράλληλα με την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών των Διαποντίων Νήσων. Ειδικότερα, έχουν δεσμευτεί πόροι μέσω του Τομεακού Προγράμματος «Μεταφορές 2021-2027» του Υπουργείου Ναυτιλίας που υπερβαίνουν τα 30 εκ. ευρώ, για κατασκευή νέων λιμένων στον Άγιο Στέφανο Αυλιωτών, στο Μαθράκι και στους Οθωνούς, ενώ βελτιώνουμε δραστικά τις υφιστάμενες υποδομές και δυνατότητες στον κεντρικό λιμένα Κέρκυρας και στον λιμένα Γαΐου Παξών.
Είναι έργα που θα δώσουν μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση σε ολόκληρη την περιοχή.
Σχεδιάζεται επίσης η κατασκευή ακόμα δύο νέων μαρινών στην Ημερολιά της Β. Κέρκυρας – που έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες – και στην Λάκκα Παξών, ενώ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, θα γίνουν παρεμβάσεις και στον Λιμένα Λευκίμμης στη Νότια Κέρκυρα, όπου δυστυχώς, η εκεί σχεδιαζόμενη μαρίνα απορρίφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Ν. Κέρκυρας!
Ποιες είναι οι σκέψεις σας σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Κέρκυρα; Υπάρχουν προγράμματα που στοχεύουν στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος;
H πλούσια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά του νησιού έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην τουριστική προβολή.
Πρέπει ωστόσο να αξιοποιήσουμε αυτούς τους πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας, για να ενισχύσουμε την ποιότητα ζωής, την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη. Μέσω λοιπόν του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, χρηματοδοτούνται σημαντικά έργα αναστήλωσης και ανάδειξης πολιτιστικών μνημείων, όπως για παράδειγμα τα Φρούρια της πόλης της Κέρκυρας.
Επίσης μέσω του προγράμματος INTERREG της ΕΕ, που αναπτύσσει έργα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην πολιτιστική κληρονομιά, μέσω διασυνοριακών συνεργασιών, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει αναπτύξει στρατηγικές διαχείρισης που περιλαμβάνουν τη συντήρηση μνημείων, την προστασία και ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού.
Προσφάτως, εντάχθηκε στο “Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας” η αποκατάσταση και ανάδειξη του συγκροτήματος του Αχιλλείου, συνολικού προϋπολογισμού 13.640.000 ευρώ που θα καλυφθεί εξολοκλήρου από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ) και θα γίνει από το ΤΑΙΠΕΔ.
Σίγουρα μια καλή είδηση για το πλέον τουριστικό “spot” του νησιού!
Πώς συνεργάζεται το Υπουργείο με την τοπική αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των κατοίκων, ειδικά του μοναδικού συμπλέγματος των Διαπόντιων Νησιών, που χρήζουν στήριξης;
Το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής συνεργάζεται στενά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού, όλου του νησιωτικού χώρου, αναγνωρίζοντας τον καίριο ρόλο που αυτή διαδραματίζει στην επίλυση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών μας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε απομακρυσμένες και ευάλωτες περιοχές, όπως π.χ., το σύμπλεγμα των Διαποντίων Νήσων που αναφέρατε.
Μέσα από δομημένο διάλογο και ανοιχτή επικοινωνία, το Υπουργείο επιδιώκει να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των τοπικών φορέων, προσφέροντας οικονομική, υλικοτεχνική και θεσμική υποστήριξη.
Υπάρχουν σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία για τα μικρά νησιά, όπως το πρόγραμμα των GR-ECO ISLANDS της ΕΕ, που διαθέτει 157 εκ. ευρώ για έργα ύδρευσης, ενεργειακής απεξάρτησης, διαχείρισης απορριμμάτων, ηλεκτροκίνησης, κ.λ.π., έργα που θα αλλάξουν την εικόνα των 39 μικρότερων νησιών μας. Μέσα σε αυτά, περιλαμβάνονται φυσικά και τα Διαπόντια Νησιά και οι Παξοί.
Επίσης, τα νησιά μας θα στηριχθούν από το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νήσων – που ανακοίνωσε πρόσφατα από τη Νάξο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – και από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Όλα αυτά προωθούνται βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αναγκαίων έργων για τα νησιά, που παρακολουθεί και εποπτεύει η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί;
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κέρκυρα είναι αυτό της Ύδρευσης. Το πρόβλημα επιτείνεται τα τελευταία χρόνια λόγω των παρατεταμένων περιόδων ανομβρίας, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές του νησιού να υπάρχουν εκτεταμένες διακοπές υδροδότησης.
Η Κυβέρνηση είχε προωθήσει τα προηγούμενα χρόνια, μια μικτή λύση που στηριζόταν σε μεγάλες αφαλατώσεις και στην κατασκευή Φραγμάτων με συνοδά έργα, μέσω της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Τώρα επαναδρομολογείται το έργο Ύδρευσης της Κέρκυρας, με πρώτο σκέλος την κατασκευή της αφαλάτωσης της Χρυσηίδας, Π/Υ 22 εκ. ευρώ, που είναι ώριμο έργο. Όμως τα Φράγματα, επανεξετάζονται από μελετητές λόγω του ότι οι αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες δημιουργούν ερωτήματα, αν αυτά θα μπορέσουν να πληρωθούν με βρόχινο νερό και σε πόσο χρόνο. Εξετάζεται επίσης και η μεταφορά νερού με αγωγούς από την Ήπειρο. Πιστεύω σύντομα θα προβούμε σε τελικές ανακοινώσεις.
Όσο για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών της Κέρκυρας σε πόσιμο νερό, λόγω της λειψυδρίας, διατίθενται με διαδικασίες fast track, μονάδες αφαλάτωσης με δαπάνες του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής ή/και του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Προβλήματα όμως παρατηρούνται και στο οδικό δίκτυο της Κέρκυρας, το οποίο αν και εκτεταμένο, δεν επαρκεί για την κάλυψη του συγκοινωνιακού φόρτου του νησιού, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.
Η κατασκευή του Οδικού Άξονα Βορρά – Νότου, καθώς και οι σχετικές παρακάμψεις κρίνονται επιβεβλημένες, αφού θα βελτιώσουν τις οδικές συγκοινωνίες του νησιού και θα αυξήσουν το επίπεδο της οδικής ασφάλειας. Για το θέμα αυτό, επισπεύδουσα είναι η Περιφέρεια, με την οποία είμαστε σε διαρκή επικοινωνία, όπως και με τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να δούμε σύντομα απτά αποτελέσματα.
Τέλος, ένα πρόβλημα που ευτυχώς βαίνει προς επίλυση, είναι αυτό της Διαχείρισης των απορριμμάτων. Το ΣτΕ ενέκρινε πρόσφατα την εγκυρότητα του διαγωνισμού εκτέλεσης του έργου κατασκευής Εργοστασίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Απορριμμάτων στην Κέρκυρα και επιτέλους το εργοστάσιο θα προχωρήσει. Η κατασκευή του θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής όπου βρίσκεται σήμερα ο ΧΥΤΑ του νησιού και θα ανακουφίσει τον Προϋπολογισμό των Δήμων της Κέρκυρας που αναγκάζονται να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους εκτός Κέρκυρας.
Πώς έκλεισε η φετινή τουριστική σεζόν; Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πώς επηρεάζεται ο τουρισμός από την παγκόσμια οικονομική και υγειονομική κατάσταση;
Όσον αφορά στην Κέρκυρα, πήγαμε πολύ καλά! Σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου και του ΟΛΚΕ, η φετινή τουριστική σεζόν έκλεισε με αύξηση επισκεπτών σε σχέση με το 2023. Στο αεροδρόμιο, το πρώτο 10μηνο του 2024 είχαμε 2.150.000 αφίξεις, αύξηση περίπου 7% σε σχέση με το 2023. Ενώ στο 10μηνο στο λιμάνι, είχαμε ρεκόρ για την Κρουαζιέρα με 420 πλοία και 781.500 επιβάτες, όταν το αντίστοιχο διάστημα το 2023 είχαμε 353 πλοία και 635.000 επιβάτες. Αύξηση 23%!!
Είναι αλήθεια, ότι έπειτα από την πανδημία του Κορωνοϊού καταγράφεται σταθερά μια αύξηση στον αριθμό τουριστών που επιλέγουν την Κέρκυρα για τις διακοπές τους και μάλιστα, με βάση τα πρώτα στοιχεία προκρατήσεων, αναμένεται και το 2025 να είναι μια επίσης εξαιρετική τουριστική χρονιά.
Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα πάντα με εκτιμήσεις της Κυβέρνησης, τα έσοδα από τον τουρισμό στην Ελλάδα για το 2024 θα αγγίξουν το ποσό των 22 δις ευρώ, ενώ αναμένεται αύξηση του αριθμού των τουριστών και για τα επόμενα χρόνια. Θέλουμε περισσότερους τουρίστες, αλλά θα πρέπει να αναδείξουμε και νέους προορισμούς εντός της χώρας για να αποφύγουμε περιπτώσεις «υπερτουρισμού». Δόξα τω Θεώ, η Ελλάδα είναι πανέμορφη!
Επομένως, παρά τις όποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία – γεωπολιτικές κρίσεις, υψηλός πληθωρισμός, αυξημένα επιτόκια κ.λ.π. – η τουριστική βιομηχανία της χώρας μας είναι ανθεκτική και ανταγωνιστική και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η Κυβέρνηση σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης για την ενίσχυση του τουρισμού εκτός περιόδου αιχμής, ειδικά για περιοχές όπως η Κέρκυρα; Υπάρχουν μέτρα για την προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού, όπως ο οικολογικός ή πολιτιστικός τουρισμός, στην Κέρκυρα;
Δεδομένου ότι η συνεισφορά του Τουρισμού στην Εθνική Οικονομία είναι σημαντική, η Κυβέρνηση έθεσε το καλοκαίρι σε δημόσια διαβούλευση το «Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό». Το νέο πλαίσιο δίνει κατευθύνσεις για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό σε τοπικό επίπεδο και παράλληλα εστιάζει στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, ο πολιτιστικός τουρισμός, ο οικοτουρισμός, ο καταδυτικός τουρισμός, κ.α. Δίνεται επίσης έμφαση στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς το ζητούμενο είναι να μην περιοριζόμαστε στο μοντέλο τουρισμού «ήλιος & θάλασσα».
Η Κέρκυρα προσφέρεται τόσο για “city break” όσο και για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αφού συνδυάζει ένα πλούσιο πολιτιστικό υπόβαθρο με μια μαγευτική φύση και πλήθος θρησκευτικών μνημείων. Επίσης έχει αξιολογότατα μουσεία και αναρίθμητες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όλο το χρόνο!
Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του νησιού μας θα λειτουργήσει αναμφίβολα επ’ ωφελεία της τοπικής και εθνικής οικονομίας.
Υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων;
Όλα αυτά τα χρόνια, η συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού είναι εποικοδομητική. Όλοι οι Υπουργοί και Υφυπουργοί έχουν επισκεφτεί επανειλημμένα την Κέρκυρα – όπως και οι νυν, η Όλγα Κεφαλογιάννη και η Έλενα Ράπτη – και έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις εργασίας με τους παραγωγικούς φορείς και βέβαια με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, όπου έχουν συζητηθεί εκτενώς οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που δρομολογούνται, για την επίτευξη των στόχων για έναν βιώσιμο τουρισμό.
Έχουμε κάνει πολλά στον τομέα του Θαλάσσιου Τουρισμού, προωθούμε τον εναλλακτικό τουρισμό, π.χ. τον καταδυτικό, ενώ ένα παράδειγμα στενής συνεργασίας, αποτελεί ο θεσμός του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, το οποίο αποτελείται από την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού και τους 13 Περιφερειάρχες της Χώρας.
Εν κατακλείδι είστε ένας άνθρωπος με μακρά πορεία στα κοινά, που έχετε αποδείξει την αγάπη σας για την Κέρκυρα. Ποια είναι η μέγιστη προτεραιότητά σας για το νησί και τι θέλετε να πείτε στους συμπατριώτες σας;
Ως πολιτικός και ως Κερκυραίος έχω αφοσιωθεί απόλυτα στο νησί μας, έχοντας ως όραμα την ισόρροπη ανάπτυξη του τόπου μας, την βελτίωση των βασικών υποδομών και την ευημερία των πολιτών. Κύρια προτεραιότητα μου, είναι η ολοκλήρωση των έργων που έχουμε δρομολογήσει, σε Ύδρευση, λιμένες, μαρίνες, Αχίλλειο, Κέντρα Υγείας, πολιτιστικά μνημεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, κλπ.
Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι γι’ αυτά, διαπνεόμενος από τις αρχές και τις αξίες που κληρονόμησα από τους γονείς μου και πάντα δίπλα στους πολίτες, χωρίς διακρίσεις.
Στη Δημοκρατία άλλωστε, οι πολίτες είναι οι πιο δίκαιοι κριτές, καθώς κάθε τέσσερα χρόνια, με την ψήφο τους, αποφασίζουν για το μέλλον.