Την ευκαιρία να ζητήσει έμπρακτη συμπαράσταση από το Νίκο Δένδια στα αιτήματα χρηματοδότησης δράσεων και θεσμοθέτησης πόρων αξιοποίησε ο δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Στ. Πουλημένος στην ομιλία του στο πλαίσιο του επίσημου γεύματος για την Επέτειο της Ένωσης με την Ελλάδα. Ο Ν. Δένδιας αποκάλυψε ότι παραμένει δημότης Κεντρικής Κέρκυρας παρότι πολιτεύεται πλέον στην Αθήνα και ζήτησε να τον αντιμετωπίσουν οι τοπικοί αυτοδιοικητικοί φορείς σαν τέταρτο βουλευτή Κέρκυρας στις διεκδικήσεις τους.
Ο Στ. Πουλημένος επεσήμανε ότι θα πρέπει η πολιτεία να θεσμοθετήσει πόρους ως αυτονόητη υποχρέωση προς τους διαχειριστές του τεράστιου περιβαλλοντικού και όχι μόνο αποτυπώματος που αφήνουν τα εκατομμύρια των επισκεπτών μας, υπογραμμίζοντας ότι παρά τα τεράστια ποσά που μπαίνουν ως έσοδα από τα 4 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, η Αυτοδιοίκηση που επωμίζεται το περιβαλλοντικό κόστος και τις υποδομές δεν παίρνει σχεδόν τίποτα!
“Είμαστε ο φτωχός συγγενής”
Υπενθύμισε ότι μετά την Ένωση, η Κέρκυρα και τα Επτάνησα δίνουν στον Ελληνισμό με ουσιαστική συμβολή στην οικονομία και στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, στα γράμματα και στις τέχνες, στον πολιτισμό ζητώντας ανταπόκριση στα αιτήματά τους: “Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι είναι οι χώροι στους οποίους αναδεικνύονται τα μεγάλα προβλήματα και προωθούνται οι αναγκαίες πολιτικές για την επίλυσή τους. Και μεγάλα προβλήματα είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η κλιματική κρίση, η διαχείριση των πολιτιστικών πόρων, οι ελλιπείς υποδομές, ο ανεπαρκής και υποβαθμισμένος δημόσιος χώρος, τα εκρηκτικά ζητήματα της καθημερινότητας, προβλήματα που απασχολούν κάθε τοπική κοινωνία και μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με ουσιαστική διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενίσχυση του ρόλου της”.
Ανέφερε ότι η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να λειτουργήσει κάτω από το σημερινό ασφυκτικό θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον: “Καλούμαστε να διαχειριστούμε πλειάδα ζητημάτων, από την έλευση τεσσάρων εκατομμυρίων επισκεπτών και, για να τα διαχειριστεί κανείς με επάρκεια, είναι ανάγκη να αποκτήσει τα μέσα και τους πόρους που σήμερα δεν έχει. Είναι αδιανόητο σε ένα τόπο όπου εισρέουν δισεκατομμύρια από τον τουρισμό, ο Δήμος να είναι ο φτωχός συγγενής, να μην έχει το παραμικρό έσοδο από τις πύλες εισόδου, λιμάνι και αεροδρόμιο και από την κρουαζιέρα και με τα ψίχουλα του τέλους παρεπιδημούντων της τάξης του 0,5%, να περιμένουν όλοι από το Δήμο παροχή υπηρεσιών που αντικειμενικά αδυνατεί να παράσχει”.
Τα αιτήματα και τα προβλήματα
Ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας ζητά υποστήριξε από το Ν. Δένδια στο αίτημα για θεσμοθέτηση πόρων από την Πολιτεία. Αναφέρθηκε επίσης στα ανοικτά ζητήματα που αντιμετωπίζει:
- Απορρίμματα: “Η διαχείριση των απορριμμάτων βρίσκεται σε φάση που δεν αρμόζει στο νησί μας και τη χώρα. Δυστυχώς το εργοστάσιο επεξεργασίας που θα έπρεπε σήμερα να λειτουργεί είναι υπόθεση που εδώ και χρόνια παραπαίει. Η προσωρινή μεταφορά των απορριμμάτων στην Κοζάνη και στα Γιάννενα έγινε μόνιμη και το κόστος για το Δήμο και τους δημότες δυσβάσταχτο και μη διαχειρίσιμο”.
- Ύδρευση: “Τα υδραγωγεία μας, παλιά και ανεπαρκή, έχουν αντοχές που υπολείπονται των αναγκών. Αναγκών που συνεχώς μεγαλώνουν και αδυνατώντας να τις καλύψουν. Έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα φαινόμενα διακοπών στην υδροδότηση διαφόρων ευαίσθητων περιοχών του δήμου. Η προσδοκία της κατασκευής από το κεντρικό κράτος των μεγάλων έργων ύδρευσης στο νησί, φράγματα, δίκτυα, δεξαμενές και λοιπά, κράτησε πίσω τις υφιστάμενες από τις δεκαετίες του 80 και του 90 εγκαταστάσεις και σήμερα δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις γιγαντιαίες απαιτήσεις της κατανάλωσης”.
- Οικονομικά ΔΕΥΑΚ: “Η οικονομική και λειτουργική κατάσταση στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Κρούουμε από αυτήν τη θέση σήμερα εδώ τον κώδωνα, τον κώδωνα του κινδύνου προς κάθε κατεύθυνση. Εκπέμπουμε στην πραγματικότητα, χωρίς υπερβολή, όσων ζούμε με το καθημερινό άγχος, τι θα γίνει αν δυσκολευόμαστε τώρα, στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου; Τι θα γίνει στον τόπο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο οι επισκέπτες μας και εξαντλούνται τα υδάτινα αποθέματα αποθέματα που έχουμε στη διάθεσή μας; Ζητώ και τη δική σας προσωπική στήριξη, κύριε Υπουργέ, στην επείγουσα ανάγκη εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης των υδραγωγείων μας”.
- Πολιτισμός: “Η Κέρκυρα έχει χρέος απέναντι στο παρελθόν, στο παρόν και το μέλλον της, να αναδείξει και να προαγάγει και να προβάλει τον πολιτισμό της. Ο πολιτισμός άλλωστε είναι ένα από τα πιο ισχυρά, ισχυρά, συνεκτικά υλικά της κοινωνίας μας. Είναι παιδεία και εκπαίδευση. Είναι γνώση, καλλιέργεια της σκέψης, της κρίσης, της ευαισθησίας. Είναι μαθητεία δημοκρατίας”.
- Υποδομές πολιτισμού: “Οι κτιριακές υποδομές του πολιτισμού της Κέρκυρας δεν μας τιμούν. Το Δημοτικό μας Θέατρο πάσχει βαρύτατα, ενώ ο Φοίνικας ερειπωμένος περιμένει χρόνια τώρα την ώρα της αναγέννησης του. Η Παλιά Πόλη, το μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο, περιμένει 17 χρόνια τη μέρα που θα πάρει σάρκα και οστά ο φορέας διαχείρισης του για να αποδώσει έργο στην προστασία και την ανάδειξη του.
- Φρούρια: “Τα φρούρια μας είναι αυτά που το 1716 επέτρεψαν στους ηρωικούς αμυνόμενους να αποτρέψουν την οθωμανική κατάκτηση και να σταματήσουν την προέλαση τους στην Ευρώπη. Αυτά τα φρούρια απαιτούν υψίστης αποτελούν υψίστης σημασίας εθνική κληρονομιά και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται από την πολιτεία ως τέτοια. Χρειάζονται γενναίες χρηματοδοτήσεις προκειμένου να τα προστατεύσουμε από τη φθορά του χρόνου και να τα αναδείξουμε”.
Τι απάντησε ο Δένδιας
“Είμαι βουλευτής της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, της περιφέρειας του Πόρου στην Αθήνα, μιας περιφέρειας ενός εκατομμυρίου 150.000 κατοίκων. Αυτό που δεν ξέρετε όμως είναι ότι παραμένω με συνειδητή επιλογή δημότης Κερκυραίων, εδώ είναι ο τόπος μου, τον αγαπώ και είμαι εξαιρετικά ευτυχής που είμαι σήμερα εδώ”.
“Είμαι απολύτως στη διάθεσή σας να προσφέρω οτιδήποτε με τις μικρές μου δυνάμεις μπορώ. Ξέρω πολύ καλά ότι η Κέρκυρα αντιμετωπίζει πολύ σημαντικά προβλήματα και ό, τι και αν μπορώ θα είμαι πάντα εδώ”.