Μείωση ως και 70% του αναμενόμενου για τη φετινή σαιζόν σε μέση και νότια Κέρκυρα, λόγω της καταστροφικής καρποδεσίας το Μάιο, παρά το ότι φέτος ήταν η “πλούσια” χρονιά σοδειάς… Διασώθηκαν οι περιοχές του όρους και του βορρά
Αν και οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού περίμεναν ότι φέτος θα ήταν μια καλή χρονιά, οι προσδοκίες τους διαψεύστηκαν επειδή το Μάιο, μία περίοδος με πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και με ζεστό αέρα κατέστρεψε την ανθοφορία στη νότια και τη μέση Κέρκυρα με αποτέλεσμα να παραχθεί καρπός στο 30% του ποσοστού που αναμενόταν για φέτος…
Την ίδια ώρα, οι ελαιοπαραγωγοί (και) του νησιού πιέζονται από τις συνεχείς φέτος μειώσεις της τιμής που πωλούν στους μεταποιητές και εμπόρους, καθώς φτάνουν μετά βίας τα 6 ευρώ που θεωρείται ως το κόστος παραγωγής χωρίς κέρδη.
Μάλιστα, σε πολλές περιοχές της χώρας, παραγωγοί και συνεταιρισμοί δείχνουν διστακτικοί στο να προχωρήσουν σε πωλήσεις λόγω αυτής της κατακόρυφης πτώσης των τιμών στο έξτρα παρθένο νέας εσοδείας προϊόν, σε σχέση με τις τιμές παραγωγού, που επικρατούσαν στην αγορά στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.
Διασώζονται οι παραγωγοί εκτεπτυσμένου λαδιού
Πάντως, οι εξελίξεις αυτές δεν αφορούν τους μικρούς παραγωγούς “μπουτίκ” τυποποιημένου λαδιού που έχουν στάνταρτ υψηλή τιμή και, συνήθως, συσκευάζουν και φροντίζουν για το μάρκετινγκ και τις πωλήσεις του δικού τους προϊόντος.
Στην Κέρκυρα, μάλιστα, ξεπερνούν τους 10 οι παραγωγοί αυτού του είδους που όμως, το προϊόν τους είναι σαφώς ανώτερο από ένα έξτρα παρθένο λάδι, λόγω και της ποιότητας της λανολιάς και του τρόπου που μαζεύουν, επεξεργάζονται και συσκευάζουν το λάδι αυτό.
Τι γίνεται όμως από εκεί και πέρα;
Τι λένε παραγωγοί της Κέρκυρας
Ο Άγγελος Ανδριώτης, ιδιοκτήτης της εταιρίας “Olithea”, υπογραμμίζει στο CorfuPress.com ότι ένας θερμός νότιος άνεμος το Μάιο έκαψε τον ανθόκαι μειώσε πολύ την παραγωγή: “Ο άσχημος καιρός πάνω στην καρπόδεση προκάλεσε απώλεια της ανθοφορίας, χάθηκε δηλαδή η ανθοφορία εκεί που δένει ο καρπός γύρω στο 70% της παραγωγής”.
Την ίδια εικόνα έχει και ο εκπρόσωπος της οικογενειακής του επιχείρησης “The Governor”, Σπύρος Δαφνής, ο οποίος επεσήμανε ωστόσο ότι από εκεί και πέρα, ο καιρός ήταν εξαιρετικός για τα δεδομένα της ελαιοκομίας, όμως η ζημιά είχε ήδη γίνει: “Ο καιρός από το καλοκαίρι και μετά ήταν απόλυτα ευνοϊκός. Αυτό σημαίνει ότι παρά την περιορισμένη παραγωγικότητα σε επίπεδο απόδοσης και σε επίπεδο ποιότητας, η χρονιά είναι εξαιρετική”.
«Όχι» στην κατάρρευση των τιμών ελαιολάδου
Την ίδια ώρα, έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει δίκαιες και βιώσιμες τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο απευθύνουν από κοινού οι εκπρόσωποι της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας, οι οποίοι συναντήθηκαν στη Μάλτα, στο πλαίσιο της συνέλευσης των Μεσογειακών Ελαιοπαραγωγικών Πόλεων.
Οι χώρες – μέλη του Δικτύου Mediterranean Network of Olive Oil Cities (Recomed), σε Διακήρυξή τους, η οποία υπογράφηκε στη Μάλτα εξ ονόματος των μεσογειακών ελαιοπαραγωγών χωρών, καταγράφουν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ελαιοκομικός τομέας, ενώ υπερασπιζόμενες «το δικαίωμα των αγροτών να κερδίζουν ένα δίκαιο εισόδημα», ζητούν άμεσα να θεσπιστούν τα απαραίτητα μέτρα στήριξης”.
“Μεγάλο κόστος, παιχνίδια στην πλάτη μας”
“Παιχνίδια” στην πλάτη των ελαιοπαραγωγών βλέπει ο Σπύρος Δαφνής, ο οποίος διακρίνει ένα “limit down” στο “χρηματιστήριο” της τιμής του λαδιού, επειδή υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και γιατί η Τουρκία θα παράξει ρεκόρ ποσοτήτων με φθηνά εργατικά χέρια, το οποίο και έχει τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε.
“Τα έξοδα της δασοπροστασίας έχουν ανέβει και ταυτόχρονα, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες, δηλαδή ότι έχουμε 5 και 6 μήνες χωρίς βροχή, ο παραγωγός αναγκάζεται να ποτίσει ακόμα και ξηρούς ελαιώνες”, επισημαίνει από την πλευρά του ο Άγγελος Ανδριώτης.
Υποβαθμίζουν το ελαιόλαδο
Στη διακήρυξη της Μάλτας επισημαίνεται ότι η συγκομιδή και εμπορία του 2024/2025 χαρακτηρίζεται από μια ταχεία και αδικαιολόγητη μείωση των παγκόσμιων τιμών του ελαιολάδου. «Αυτή η κατάσταση είναι ανησυχητική, καθώς δεν αντικατοπτρίζει την αγορά στην πραγματικότητα ή την παγκόσμια αναγνώριση από τους καταναλωτές αυτού του προϊόντος ως του πιο υγιεινού και πιο νόστιμου λίπους που είναι γνωστό ως ένα θεμέλιο της μεσογειακής διατροφής και άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας. Απορρίπτουμε κάθε δυναμική της αγοράς που οδηγεί σε κατάρρευση των τιμών, υπονομεύουν την αξία του ελαιολάδου και υποβαθμίζουν αυτό το «υγρό χρυσάφι» σε απλό εμπόρευμα»
Ως εκ τούτου, ως μεσογειακές χώρες παραγωγής ελαιολάδου, υπερασπίζονται το δικαίωμα των γεωργών να κερδίζουν ένα δίκαιο εισόδημα που αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή τους στην ποιότητα, την παράδοση και την βιωσιμότητα.
«Απορρίπτουμε κάθε δυναμική της αγοράς που οδηγεί σε κατάρρευση των τιμών, υπονομεύουν την αξία του ελαιολάδου και υποβαθμίζουν αυτό το «υγρό χρυσάφι» σε απλό εμπόρευμα», τονίζεται στη Διακήρυξη της Μάλτας.
Οι μεσογειακές ελαιοπαραγωγικές χώρες καλούν όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα αξίας και τους εθνικές και διεθνείς κυβερνήσεις να θεσπίσουν μέτρα που να διασφαλίζουν δίκαιες και βιώσιμες τιμές. «Μόνο μέσω αυτής της κοινής δράσης μπορούμε να προστατεύσουμε όχι μόνο τα συμφέροντα των αγροτών μας αλλά και την πολιτιστική και διατροφική κληρονομιά που αντιπροσωπεύει το ελαιόλαδο για τον κόσμο», τονίζεται.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ, OLITHEA
Η τιμή μειώνεται, το κόστος μας ανεβαίνει κατακόρυφα!
“Αυτή τη στιγμή το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πωλείται στα 6 ευρώ μετά βίας. Δεν έχει νόημα να καλλιεργεί ο παραγωγός, όταν αυτή είναι η τιμή του κόστους του”, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο CorfuPress.com ο Άγγελος Ανδριώτης, παραγωγός του εξαιρετικου λαδιού Olithea με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο κ. Ανδριώτης επισημαίνει ότι η καρποδεσία στην Κέρκυρα χάλασε το Μάιο με αποτέλεσμα η παραγωγή φέτος να είναι μειωμένη κατά 70%!
Περιμέναμε καλύτερη παραγωγή, η οποία χάλασε τον Μάιο με την καρπόδεση που λέμε. Σε λίγες μέρες, o άσχημος καιρός πάνω στην καρπόδεση προκάλεσε απώλεια της ανθοφορίας, χάθηκε δηλαδή η ανθοφορία εκεί που δένει ο καρπός γύρω στο 70% της παραγωγής.
Οπότε αυτό σημαίνει πως μια καλή χρονιά όπως θα την περιμένατε, δεν είναι καλή τελικά.
Ακριβώς. Περισσότερο συμβαίνει σε εμάς στο νότο. Η Κέρκυρα στο Βορρά έχει περισσότερη καρποφορία και μεγαλύτερη σοδειά.
Οφείλεται και στον καιρό γενικότερα, στην αλλαγή του κλίματος ή ήταν κάτι τυχαίο, το οποίο έγινε την Άνοιξη φέτος;
Όχι, αυτό συμβαίνει. Δεν είναι φαινόμενο των καιρών. Έχει συμβεί αρκετές φορές και στο παρελθόν. Είναι ο νότιος θερμός άνεμος που έρχεται το Μάιο και μπορεί να κάψει τον ανθό. Αυτό υπήρχε πάντα και θα υπάρχει πάντα. Είναι να μην πέσουμε στο ζεστό πολύ αέρα τις μέρες της καρπόδεσης. Είναι η “μούχλα” που λέμε καμιά φορά για το Μάιο, μια ζέστη, μια άρρωστη ατμόσφαιρα, όπου αν θα ψιχαλίζει, θα ρίχνει αυτή τη σκόνη από την Αφρική. Αυτό δεν είναι ιδανικό για να δέσει ο καρπός της ελιάς, μειώνει την παραγωγή.
Πως πάμε από τιμή πώλησης παραγωγού;
Τις τιμές δεν τις καθορίζουμε εμείς. Τις τιμές τις καθορίζει η Ισπανία κατά πρώτο και η Ιταλία κατά δεύτερο λόγο. Η Ισπανία είναι αυτή που έχει τα μεγάλα συμβόλαια με την Αμερική και ανάλογα με την παραγωγή της, αυξάνει ή μειώνει την τιμή.
Πως πάει λοιπόν φέτος η τιμή του ελαιολάδου σε επίπεδο παραγωγού;
Αυτή τη στιγμή η Ισπανία έχει καλύτερη παραγωγή από πέρυσι. Δεν έχει πιάσει τα στάνταρντ προ δεκαετίας, αλλά έχει καλή παραγωγή, κάτι που σημαίνει ότι έχει πέσει η ζήτηση, άρα, η τιμή έχει πέσει. Πιθανόν να έχουν αυξηθεί -και το λέω από από δική μου εμπειρία- και τα έξοδα των παραγωγών σε Ελλάδα και Κέρκυρα. Εδώ, τα έξοδα της δακοπροστασίας έχουν ανέβει και ταυτόχρονα, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες, δηλαδή ότι έχουμε 5 και 6 μήνες χωρίς βροχή, ο παραγωγός αναγκάζεται να ποτίσει ακόμα και ξηρούς ελαιώνες. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό!
Άρα το κόστος εκτινάσσεται.
Το κόστος ανεβαίνει κατακόρυφα. Ένας παραγωγός που θέλουμε να κρατήσουμε σαν παραγωγό, ο οποίος θα παράγει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, δεν μπορεί να πουλήσει λιγότερο από 7 – 8 ευρώ για να έχει κέρδος.
Και έχει φτάσει τώρα η μέση τιμή ευρωπαϊκή, ας πούμε της Μεσογείου, που;
Αυτή τη στιγμή το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πωλείται στα 6 ευρώ μετά βίας. Δεν έχει νόημα να καλλιεργεί ο παραγωγός, όταν αυτή είναι η τιμή του κόστους του…
Υπάρχει και πίεση από την Τουρκία που πουλά φθηνά;
Η Τουρκία αυτή τη στιγμή, απ ό, τι είδα τις τελευταίες μετρήσεις, έχει μεγαλύτερη παραγωγή από την Ελλάδα. Αυτό από μόνο του, λέει κάτι. Είναι το κόστος ζωής εκεί εντελώς διαφορετικό σε σχέση με εδώ. Και το κόστος παραγωγής επίσης.
Φτηνά εργατικά χέρια, εκτός ευρώ;
Ακριβώς. Έχουν δικό τους νόμισμα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Δεν έχουμε εμείς πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας επειδή είμαστε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε τους ίδιους κανόνες γιατί η γειτονική χώρα έχει τελωνειακή ένωση. Ταυτόχρονα, έχει και δικά της εργοστάσια παραγωγής φυτοφαρμάκων. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, που δεν το έχουμε εμείς. Εμείς εξαρτόμαστε από τις μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές βιομηχανίες παραγωγής λιπασμάτων και κατασκευασμάτων γενικά, για τη δακοκτονία, για τη δασοπροστασία και όλα αυτά. Που σημαίνει ότι ανεβάζουν πολύ το κόστος.
ΣΠΥΡΟΣ ΔΑΦΝΗΣ, THE GOVERNOR
Χρονιά με ακαρπία, κυρίως σε μέση και νότια Κέρκυρα
Η περσινή εξαιρετική από πλευράς παραγωγής χρονιά στη χώρα μας αύξησε το κόστος παραγωγής αφού ανέβασε τις τιμές σε φυτοφάρμακα, εργατικά χέρια κ.α., αλλά φέτος που η τιμή πώλησης έπεσε κατακόρυφα, το κόστος δεν μειώθηκε με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα. Αυτό υπογράμμισε ο Σπύρος Δαφνής, εκπρόσωπος της εταιρίας παραγωγής και τυποποίησης του περίφημου ελαιολάδου “The Governor”, ο οποίος επισημαίνει ότι αν και ο καιρός από το καλοκαίρι και μετά ευνοούσε την παραγωγή, η περιορισμένη καρποδεσία στην ανθοφορία προκάλεσε πτώση της παραγωγικότητας των ελαιοδέντρων κατά 70%!
Πώς πάει φέτος η Κέρκυρα από πλευράς παραγωγής;
Από το βουνό και κάτω, δηλαδή όλη η μέση και νότια Κέρκυρα, το νησί δεν έχει ξεπεράσει σε παραγωγικότητα το 30% της δυναμικότητας. Δε μιλάμε για σοδειά, ούτε για μεσοκαρπία. Εϊμαστε πιο κάτω.
Σε τι οφείλεται αυτό;
Είναι μια χρονιά με ακαρπία, η παραγωγικότητα βρίσκεται πιο κάτω από το μέσο όρο. Φέτος περιμέναμε μεγαλύτερη ανθοφορία στα δέντρα. Εν τέλει δεν ήρθε. Παρόλα αυτά, από το βουνό και πάνω, ο Βορράς έχει είναι πολύ καλύτερη καρποφορία.
Η χρονιά από πλευράς καιρού εχει επηρεάσει;
Ο καιρός επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό και την ανθοφορία και την παραγωγικότητα. Παρόλα αυτά βέβαια, επειδή συγκρινόμαστε και με την υπόλοιπη Ελλάδα, μπορώ να πω ότι για αυτή την παραγωγικότητα μας, ο καιρός από το καλοκαίρι και μετά ήταν απόλυτα ευνοϊκός. Είχαμε ένα ξηρό καλοκαίρι, πάρα πολύ θερμό. Είχαμε δυο μέρες πολύ δυνατής και έντονης βροχόπτωσης στα τέλη Αυγούστου, οι οποίες έδωσαν μια εντελώς διαφορετική εικόνα στα δέντρα και είχαμε και βροχές ποτιστικές στις αρχές Σεπτέμβρη. Από κει και πέρα, είχαμε μια διακοπή για περίπου ένα ενάμιση μήνα που λειτούργησε ευνοϊκά. Αυτό σημαίνει ότι παρά την περιορισμένη παραγωγικότητα σε επίπεδο απόδοσης και σε επίπεδο ποιότητας, η χρονιά είναι εξαιρετική.
Οπότε,πως διαμορφώνονται οι τιμές;
Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές για ακόμα μια φορά. Ακόμα μια χρονιά πρέπει να καταλάβουμε και να συνειδητοποιήσουμε αυτό που έχω ξαναπεί: ότι όσο δεν διαμορφώνουμε εμείς το δικό μας προϊόν σε επίπεδο brand name και αξίας, το προϊόν αυτό θα μπαίνει στο χρηματιστήριο της παγκόσμιας αγοράς. Τα χρηματιστήρια έχουν limit up και down λόγω της περιορισμένης παγκόσμιας παραγωγής. Πέρσι, είχαμε μια ξαφνική εκτίναξη των τιμών, η οποία δεν έκανε καλό στο προϊόν: μείωσε την κατανάλωσή του, δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην επιλογή του από το καταναλωτικό κοινό.
Έστρεψε τον κόσμο να καταναλώνει άλλου είδους λάδια, όπως σπορέλαια;
Ακριβώς. Ο κόσμος στράφηκε στα σπορέλαια και άλλαξε σε ένα βαθμό τις καταναλωτικές του συνήθειες. Και φέτος βλέπουμε ένα limit down, το οποίο συμβαίνει πολύ απλά διότι αφενός υπάρχουν υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο και η γειτονική μας Τουρκία πάει για χρονιά ρεκόρ και όχι μόνο. Παίζονται φυσικά και πάρα πολλά παιχνίδια εμπορικής φύσεως στις πλάτες των παραγωγών. Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα όμως: το limit up της περασμένης χρονιάς αύξησε και το κόστος παραγωγής. Αύξησε κατακόρυφα το κόστος στα εργατικά χέρια, τις πρώτες ύλες, τα λιπάσματα, αυξήθηκε υπερβολικά και το κόστος στην ενέργεια. Με το limit down στην τιμή τη φετινή, δεν έχουμε αντίστοιχα πτώση του κόστους παραγωγής. Έτσι, έχουμε μια πτώση της τιμής πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο, αλλά το κόστος παραγωγής συνεχίζει να είναι υψηλό κι αυτό έχει δημιουργήσει μια πολύ δύσκολη εξίσωση.
Τι γίνεται σε Πελοπόννησο, Κρήτη
Δεν πουλάνε και “στοκάρουν” περιμένοντας να ανέβουν οι τιμές!
Τη λέξη «παγωμάρα» χρησιμοποιεί, για να περιγράψει το κλίμα, που υπάρχει στις τάξεις των ελαιοπαραγωγών, ο Γιάννης Πάζιος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας και συμπληρώνει ότι οι περισσότεροι φέρνουν τις ελιές στο ελαιοτριβείο και αποθηκεύουν το λάδι, περιμένοντας να δουν πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές, διότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται κάτω από τα 5 ευρώ/κιλό.
Λίγο πιο νότια, κοντά στην Πύλο, ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Κορυφασίου, έχει προχωρήσει μόνο σε δύο πράξεις από την ημέρα που ξεκίνησε να λειτουργεί το ελαιοτριβείο. Η πρώτη πώληση έγινε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ypaithros.gr, τον Οκτώβριο με 7,30 ευρώ/κιλό για εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από την ποικιλία Μαυροελιά και η δεύτερη και τελευταία έγινε μέσα στον Νοέμβριο με 6 ευρώ/κιλό ανάμικτο.
«Έχουμε φρενάρει τις πωλήσεις», λέει στο ypaithros.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Θερμασία Δήμητρα» (Αργολίδα), Κωνσταντίνος Μέλλος, διότι αν πουλήσει στις τιμές, που επικρατούν αυτή τη στιγμή, θα είναι στο κόστος: «Ήδη έχουμε ξοδέψει 5 ευρώ/κιλό σε κόστος παραγωγής. Προς τα εκεί πιέζει τεχνητά η αγορά, παρόλο που η παραγωγή στην Ελλάδα είναι μειωμένη. Εμείς δεν πρόκειται να χρεωθούμε και να μπούμε φυλακή. Η κότα που γεννάει τα αυγά είναι ο ελαιώνας και ο ελαιοπαραγωγός. Αν δώσουμε τώρα φθηνά το λάδι μας, θα βρεθούμε σε πολύ δυσμενή θέση. Είμαι βέβαιος ότι θα αναστραφεί το κλίμα της τεχνητής πίεσης και τότε θα βγούμε να πουλήσουμε».
Η τελευταία πράξη που έκανε ο συνεταιρισμός με νέας εσοδείας λάδι, ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, για ένα βυτίο, με 5,80 ευρώ/κιλό.
Ξεκίνησαν οι πρώτες πωλήσεις κρητικού ελαιολάδου νέας εσοδείας. Και ήταν ικανοποιητική η τιμή, με δεδομένο το κλίμα που υπάρχει στην αγορά. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Θραψανού (νομού Ηρακλείου) συμφώνησε με ιταλική εξαγωγική εταιρεία στην πώληση ενός βυτίου έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2024/2025 και οξύτητας 0,2, στα 6 ευρώ/κιλό τιμή παραγωγού.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Μανώλης Λιπαράκης, «δεν βιαζόμαστε να βγάλουμε άλλο βυτίο προς πώληση, παρόλο που ήδη έχουμε συγκεντρώσει πάνω από 150 τόνους λάδι από Κορωνέικη υψηλής ποιότητας. Ο κόσμος είναι επιφυλακτικός. Το πιο πιθανό είναι να βγάλουμε κάποια στιγμή ένα ακόμα βυτίο με δημοπρασία, αλλά όχι άμεσα».
Πηγή: ypaithros.gr
Ισπανική έρευνα προειδοποιεί για τιμές ξανά κάτω από το κόστος παραγωγής
Γιώργος Ζακυνθινός
Μια μελέτη ενημερωμένη για το κόστος παραγωγής ελαιολάδου (2023) παρουσιάστηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες από την Ισπανική Ένωση Δήμων Ελαιολάδου. Αυτή η έκθεση ανέδειξε το υψηλό κόστος που συνδέεται με την ελαιοκαλλιέργεια, με βασικές πληροφορίες για την ευαισθητοποίηση των ευρωπαϊκών αρχών σχετικά με τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Η μελέτη, που ξεκίνησε από την το 2010 και ενημερώνεται τακτικά, αναλύει το λειτουργικό κόστος των διαφορετικών συστημάτων ελαιοκαλλιέργειας στην Ισπανία:
Ορεινός ελαιώνας: 4,61 €/κιλό.
Παραδοσιακός ελαιώνας χαμηλής κλίσης: Μεταξύ 3€ και 4€/κιλό, ανάλογα με το αν είναι ξηρικός ή ποτιστικός.
Εντατικός ελαιώνας: Περίπου 3€/κιλό.
Ελαιώνας σε αρδευόμενο φράχτη: 2,81 €/κιλό.
Με την ευκαιρία αυτή, η ανάλυση περιέλαβε όχι μόνο το κόστος εκμετάλλευσης, αλλά και το ενοίκιο γης και την απόσβεση των φυτειών , προσφέροντας μια πιο ολοκληρωμένη και ρεαλιστική εικόνα της οικονομικής προσπάθειας που συνεπάγεται η παραγωγή ελαιόλαδου.
Η παραγωγή ενός κιλού ελαιόλαδου στην Ισπανία σημαίνει υψηλό κόστος, χαρακτηριστικό μιας δενδρώδους πολυετούς καλλιέργειας όπως η ελαιοκαλλιέργεια. Αυτά τα δεδομένα είναι απαραίτητα για την κατανόηση της κατάστασης του κλάδου, ειδικά σε ένα πλαίσιο απότομης αύξησης του κόστους τα τελευταία τρία χρόνια
Ένα πλαίσιο πτώσης των τιμών στην προέλευση
Η μελέτη παρουσιάστηκε σε μια ευαίσθητη στιγμή για τον κλάδο, που χαρακτηρίζεται από την επιταχυνόμενη πτώση των τιμών στην προέλευση. Σύμφωνα με τους μελετητές αυτή η τάση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των παραγωγών, ιδιαίτερα εκείνων που διαχειρίζονται ορεινούς και παραδοσιακούς ελαιώνες.
Η έρευνα προβλέπει και προειδοποίει ότι οι τελικές τιμές δεν πρέπει να επιστρέψουν στα επίπεδα των προηγούμενων ελαιοκομικών περιόδων, όταν ήταν κάτω από το κόστος παραγωγής: «Είναι σημαντικό οι κοινοτικοί αξιωματούχοι να κατανοήσουν ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το πιο υγιεινό και πλούσιο λιπαρό που είναι γνωστό, δεν μπορεί να πωληθεί σε τιμές που δυσπραγούν την καλλιέργεια αφού δεν καλύπτεται το υψηλό κόστος παραγωγής.
Μήπως να το κάνουμε όπως οι Ισπανοί; Γιατί πραγματικά πρέπει και να γνωρίζουν και να σχεδιάζουν πολικές στήριξης οι Βρυξέλλες. σημασία των Βρυξελλών ως κέντρου αποφάσεων και των κοινοτικών πολιτικών που επηρεάζουν τον ελαιοκομικό τομέα.
Αυτή η μελέτη – έκθεση, μήπως αποτελέσει ένα εργαλείο, πίεσης και επηρεασμού σε μελλοντικά μέτρα που εγγυώνται δίκαιες τιμές για τους παραγωγούς και τη βιωσιμότητα μιας βασικής καλλιέργειας ενισχύοντας το ρόλο του ελαιόλαδου ως εμβληματικού προϊόντος της μεσογειακής διατροφής και του ευρωπαϊκού αγροδιατροφικού συστήματος και «εν γένει» την αγροτική οικονομία και το περιβάλλον;
* Είναι Καθηγητή Tεχνολογίας, Ασφάλειας και Ανάπτυξης Λειτουργικών Τροφίµων και Υγειοπροστατευτικών Προϊόντων στη Δηµόσια Υγεία, Πανεπιστήµιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ). Το κείμενο δημοσιεύτηκε στη σελίδα του κ. Ζακυνθινού στο Facebook
Μελέτη από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Πώς επιδρά το ελαιόλαδο και οι φαινόλες στην παχυσαρκία
Σκοπός της μελέτης είναι η διερεύνηση της επίδρασης του ελαιόλαδου υψηλής περιεκτικότητας σε φαινολικά συστατικά στη διατροφική κατάσταση και στον μεταβολισμό.
Διατροφική μελέτη σχετικά με την επίδραση του ελαιόλαδου στην παχυσαρκία θα πραγματοποιηθεί από το Τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Η μελέτη θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Δεοντολογικό Κώδικα και τον Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Σκοπός της μελέτης είναι η διερεύνηση της επίδρασης του ελαιόλαδου υψηλής περιεκτικότητας σε φαινολικά συστατικά στη διατροφική κατάσταση και στον μεταβολισμό.
Παρέχονται δωρεάν:
Αιματολογικές – βιοχημικές εξετάσεις,
Ανάλυση μεταβολισμού και σύστασης σώματος,
Διατροφική αξιολόγηση και Πρόγραμμα διατροφικών συστάσεων,
Βιολογικό ελαιόλαδο για 2 μήνες.