Ένα μήνα έχει στα χέρια του το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής την ετήσια έκθεση της ΠΕΠΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού) για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πλοίαρχοι όλων των εταιρειών στα ελληνικά λιμάνια.
Τα προβλήματα αφορούν σε υποδομές, αναγκαίες εκβαθύνσεις, επιδιορθώσεις και ελλείψεις, ενώ δεν λείπουν και οι «εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις», όπως αναφέρουν οι καπετάνιοι, που αντιμετωπίζουν στις προσπάθειες προσέγγισης στους λιμένες.
Τα Ιόνια Νησιά
Στα Ιόνια Νησιά υπάρχει ποικιλία προβλημάτων. Ελλιπής φωτισμός, ράμπες πρόσδεσης, επικίνδυνα αβαθή, δυσκολίες στους ελιγμούς, ακαθάριστα φρεάτια, ελλείψεις θέσεων, επικίνδυνα υποβρύχια καλώδια αποτρεπτικά για προσέγγιση (!!!), αδυναμία φορτοεκφόρτωσης, ελλιπής σήμανση κ.α.
Και αναλυτικά, ιδού τι αναφέρουν –ανάμεσα στα άλλα- στην πολυσέλιδη έκθεσή τους οι πλοίαρχοι της χώρας για τα λιμάνια των Ιονίων Νήσων:
Κέρκυρα
Στο εξωτερικό κρηπίδωμα, όπου και προσδένουμε, χρειάζεται να δημιουργηθεί άλλη μια υπερυψωμένη ράμπα για χρήση από τα μεγάλα πλοία, ώστε να μπορούν να πέφτουν ταυτόχρονα δυο πλοία, καθώς η ισόπεδη ράμπα δεν εξυπηρετεί το ύψος των καταπελτών μας. Δημιουργία μιας ακόμη κεκλιμένης ράμπας κατά το διάμηκες της νέας προέκτασης που κατασκευάστηκε στον εξωτερικό νέο λιμένα, περί των 30 μέτρων σε αναλογία με τις διαστάσεις των πλοίων, έτσι ώστε να υπάρχει και άλλη επιλογή πρόσδεσης με ασφάλεια κατά τους θερινούς μήνες όπου αυξάνονται οι προσεγγίσεις. Στο νέο Λιμάνι στον προβλήτα Νο 6 χρήζει ασφαλτόστρωση και υπάρχει αδυναμία φορτοεκφόρτωσης.
Παξοί
Τοποθέτηση προσκρουστήρων
Ζάκυνθος
Οι φανοί εισόδου πρέπει να αυξήσουν την φωτοβολία τους.
Στις ράμπες πρόσδεσης πρέπει να τοποθετηθούν προσκρουστήρες. Πρέπει να γίνει άμεσα εκβάθυνση στα επικίνδυνα αβαθή που υπάρχουν στο κέντρο του λιμένα. Η είσοδος του λιμένα είναι διαμορφωμένη με τέτοιο τρόπο δημιουργώντας μεγάλη δυσκολία λόγω πολλών ελιγμών που απαιτούνται από το πλοίο κατά την είσοδο του και κατά την έξοδό του. Φωτισμός στον προβλήτα προσδέσεως (έχουμε τοποθετήσει ανακλαστικές ταινίες για να βλέπουμε τις ράμπες). Να ενωθούν οι ράμπες μεταξύ τους (τουλάχιστον η πρώτη με τη δεύτερη) Καθαρισμός και επισκευή φρεατίων για αποστράγγιση των νερών της βροχής (δημιουργούν πρόβλημα κατά την φόρτωση τα λιμνάζονται νερά μπροστά από τις ράμπες). Τοποθέτηση δεστρών στην προβλήτα πλησίον του Κόκκινου Φαναριού εισόδου του λιμένα.
Ιθάκη
Α) Πισαετός: Δημιουργία μίας ακόμη θέσης πρόσδεσης στο Βόρειο τμήμα. Απομάκρυνση των υποβρυχίων καλωδίων της ΔΕΔΔΗΕ πλησίον του λιμένος που καθιστούν την αγκυροβολία απαγορευτική. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε τα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία που προσεγγίζουν λιμένα να μπορούν να αγκυροβολούν για λόγους ασφαλείας των πλοίων, επιβατών και πληρωμάτων.
Β) Φρίκες: Τοποθέτηση της αριστερής μπίντας στην προβλήτα.
Κεφαλονιά
Α) Αργοστόλι: Εμπορικό λιμάνι τοποθέτηση προσκρουστήρων. Οι ράμπες πορθμείων να επισκευαστούν καθώς υπάρχουν στρεβλωμένες προεξέχουσες μεταλλικές ράγες.
Β) Ληξούρι: Τοποθέτηση προσκρουστήρων.
Γ) Σάμη: Ενίσχυση του υφιστάμενου ηλεκτροφωτισμού με περισσότερα σημεία ώστε να περιλαμβάνει όλο το μήκος και πλάτος του προβλήτα, από τον ερυθρό φανό του δυτικού άκρου του λιμένα μέχρι το Λιμεναρχείο. Απαιτείται σχετική παρέμβαση ως προς την ομαλοποίηση του οδοστρώματος και της επίστρωσης, αφαίρεση των υφιστάμενων κιγκλιδωμάτων περισσότερα από τα οποία δεν καν στερεωμένα και ενίσχυση και επανασχεδιασμός της σήμανσης και διαγράμμισης για τα οχήματα. Απαιτείται ο ισχυρός ηλεκτροφωτισμός του σημείου, η δημιουργία πρόσβασης από το τοιχίο και όχι από την υφιστάμενη δίοδο (δημιουργία μικρού ανοίγματος) ή η δημιουργία προστατευτικού κιγκλιδώματος ή 9 άλλου μέσου προστασίας καθώς και επίστρωση του δαπέδου με κάποιο αντιολισθητικό υλικό. Ανάγκη τοποθέτησης ελαστικών προσκρουστήρων (fenders) επί του συνόλου του κρηπιδώματος. Επειδή υπάρχει ελλιπής σήμανση των ορίων του κρηπιδώματος για τα οχήματα κατά την διάρκεια της νύκτας, είναι πολύ δύσκολο για όλους και ιδιαίτερα τους οδηγούς των οχημάτων να διακρίνουν την άκρη του προβλήτα από την θάλασσα, ιδιαίτερα δε όταν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες όπου λιμάνι και θάλασσα φαίνονται σαν ένα. Αναγκαία είναι η τοποθέτηση σήμανσης και ειδικών ανακλαστήρων οδοστρώματος. Είναι κάποιες λύσεις για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο. Η παραμονή του πλοίου στο λιμάνι με κακοκαιρία είναι επισφαλής γιατί ο κυματισμός έρχεται ζωντανός. Από την δεξιά μεριά δεν υπάρχει δέστρα σε απόσταση ανάλογη ώστε να μπορεί το πλοίο να δώσει από την πλώρη κάβο για να κρατηθεί.
Δ) Πόρος: Ο ηλεκτροφωτισμός στην περιοχή του λιμενοβραχίονα και συγκεκριμένα στο ανατολικό τμήμα στα όρια του κυματοθραύστη είναι ελλιπέστατος. Αντικατάσταση των φθαρμένων προσκρουστήρων (fenders) με νέους. Δημιουργία νέας και ασφαλέστερης πρόσβασης από τους καβοδέτες στο σημείο που ευρίσκονται οι γάντζοι πρόσδεσης των πρωραίων σχοινιών πρόσδεσης των πλοίων επί του κυματοθραύστη, όπου επί του παρόντος δεν δύναται να χρησιμοποιηθούν, για τον λόγο ότι δεν παρέχεται καμία ασφάλεια σε όποιον θελήσει να προσεγγίσει το σημείο εκείνο.
Συντήρηση των δεστρών πρόσδεσης των πλοίων.
Επισκευή της τσιμεντένιας επίστρωσης του κρηπιδώματος πλησίον της δέσης πρόσδεση, καθώς έχει υποστεί βλάβες, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ανωμαλία της επιφάνειας. Δημιουργία εγκατάστασης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας (pillar) και για μεγάλα πλοία. Ελλιπή σήμανση των ορίων του κρηπιδώματος για τα οχήματα. Σήμανση του υφάλου που βρίσκεται εντός της λιμενολεκάνης του λιμένα Πόρου. Σπάσιμο του «δοντιού» στη δεύτερη ράμπα κάτι το οποίο θα διευκολύνει το δέσιμο των πλοίων γιατί έτσι όπως είναι τώρα δημιουργεί πρόβλημα για το πλάτος των καταπελτών των πλοίων είναι οριακό με το πλάτος της ράμπας.
Λευκάδα
Βασιλική: Ολοκλήρωση του έργου. Καθυστερεί τρία χρόνια η παράδοση. Να χρησιμοποιείται και για Ε/Γ-Ο/Γ πλοία.
Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα…
Στα πιο επικίνδυνα λιμάνια συγκαταλέγεται αυτό του Πόρου Κεφαλονιάς. Σε ένα πανέμορφο και άκρως τουριστικό νησί, όπως η Κεφαλονιά, ο Πόρος θα έπρεπε να τύχει μιας κάποιας προσοχής, αλλά φευ… Από το 2019 οι πλοίαρχοι προειδοποιούν ότι το λιμάνι «δεν παρέχει ασφάλεια στα πλοία από άποψη καιρικών συνθηκών, είναι εντελώς απροστάτευτο και εκτεθειμένο στους καιρούς» (ετήσια έκθεση 2019).
Στην ετήσια έκθεση των πλοιάρχων απουσιάζουν τα λιμάνια στα Διαπόντια και το λιμάνι Λευκίμμης. Δεν τα λες και εξαιρετικά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ελλείψεις είναι μεγάλες.
Και στην Κέρκυρα καταγράφονται προβλήματα, μικρότερης ίσως έντασης, αλλά κι αυτά σχετικά με την ασφάλεια και την αυξημένη κίνηση που παρουσιάζει.
Δεν ίδρωσε το αυτί κανενός. Απομένουμε να μετρούμε αριθμούς αφίξεων, αυξήσεις κρουαζιεροπλοίων και να υπολογίζουμε τον κατά κεφαλήν οβολό που θα αφήσουν στα νησιά οι τουρίστες.
Γιατί να ασχοληθεί κανείς άλλωστε; Εμείς εδώ τα έχουμε δει όλα κι αυτοί εκεί δεν έχουν να αντιπαλέψουν με τα προβλήματα των νησιωτών. Γιατί αν δεν ζήσεις σε νησί, δεν καταλαβαίνεις τι σημαίνει νησιωτικότητα και το τίμημα που καλούνται να πληρώσουν οι μόνιμοι κάτοικοι. Αυτά!